Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: 1 ... 348 349 [350] 351 352 ... 355

Viestit - Petri

Väännähti lumilingon terä (10x100 mm lattaa), kun pultti petti edestä. No, kesken armottoman tuiskun sain lyhemmäksi rälläköitynä vielä juuri paikalleen, mutta pitää lähteä viikonlopun jälkeen hakemaan jotain uutta. Laite pikkuinen AT 220.

Millaista rautaa sinne kannattaa laittaa, jos ei Agrista lähde kysymään "tehdasvaraosaa". Ja mitähän materiaalia sekin on, parinsadan tunnin jälkeen huomasin lingon rungon jo olevan kevätasfalttia vasten... Riittääkö Fe52, vaiko jotain kovempaa?

Petri

Eihän suomalainen kansainvälisesti laadukas, mutta määrällisesti suppea eläinten hyvinvointitutkimuskaan kelpaa asenteisiinsa jumittuneille tuottajille. Herätkää pahvit!

Mitä tarkoitat lauseellasi "ei kelpaa tuottajille"? Mitä tutkimusta oikeasti tarkoitat ja mitä tarkoitat "tuottajille kelpaamisella"? Kun noihin saa vastaukset, niin keskustelu voi jatkua.

Petri
Eli asiaan. Jos olette käyttäneet urakoitsijoita nurmen täydennyskylvöissä tai urakoineet itse, niin mikä on ollut tai on taksa? Onko se hehtaari vai tuntiperusteinen ja millä tasolla mahdetaan mennä? Millaiset koneet on ollut kyseessä?

Itse olen ajellut pelkästään käsikäyttöisellä "viskalla", jolla voi lähteä sellaisen kevätkosteuden aikaan, että varjonurkissa on vielä lunta. Vähäiset tallausvauriot, vähän olosuhteista kiinni tietysti pintaankylvetyn itäminen, mutta edulliset konekulut (100 eur. alv.0% kiinni koneistuksessa) ja työteho noin 1.5 ha tunnissa. Lisäbonuksena vielä ajansäästö, kun ei tarvitse lähteä erikseen lenkille. Ja huippua se, ettei tule lähdettyä liian aikaisin kevättöille tilsimään rakennetta piloille, kun pahimmat kylvöpaineet on jo purettu ajoissa...

Petri
(sen 30 egee/ha mukaan yli 40 euron tuntipalkka, ei paha!)
Myös päätöksentekoon kuuluvassa riskinarvioinnissa on toki noudatettava kulloinkin voimassa olevia säädöksiä. Niistä ei voida mielihalujen mukaan poiketa.

Mutta kuten itsekin kerroit, lait eivät ole Jumalan sanelua eivätkä kiveenhakattuja. Siksi näin ei-virkamiehenä niitäkin voi kritisoida. Pointtini oli se, että riskinarviointi ja sitä kautta hyväksyttävyys arvioidaan puhtaasti luonnontieteellisinkin kriteerein erittäin kapeasti.

...perusongelma on, että otat viljelyjärjestelmät ja -kasvit annettuna ja sitten ruvetaan viilaamaan niitä tehokkaammiksi...
Viljelyjärjestelmät ja -kasvit eivät ole "ihmiselle annettuja" (kuten tietyt, pienet uskonsuunnat julistavat). Olemme joutuneet ne itse kehittämään tarpeisiimme paremmiksi - melko tehottomista alkumuodoista liikkeelle lähtien  - 11 000 vuoden työllä.

Muuta vakavasti otettavaa lähtökohtaa ei ole käytettävissämme. Tyhjästä on paha nyhjästä - aivan uuden viljelykasvin kehittäminen vie kovin kauan, jopa nykyisellä "geneettisen ymmärtämyksen" aikakaudella.

Valmiiksi kohtuullisen hyvästä biologisesta lähtökohdasta on jotain toivoa päästä eteenpäin (eko)tehokkuudessa. Sitä juuri tarvitaan, kun vaatimuksena on siirtyä "fossiilimaailmasta biotalouteen".
Esimerkki: sokeriruo'on sokeripitoisuus on kaksinkertaistettu geenimuuntelulla www.geenit.fi/Sokerir.pdf - pienemmältä alalta saadaan kohta paljon enemmän bioetanolia (eikä metsiä tarvitse raivata pelloiksi).   

Paljon lisää tehoa nimen omaan tarvitaan - muuten ajamme yhteiskunnat ja luonnonvarat "hurskailla toiveilla" ja viherhypellä köyhdytysautomaattiin ja konkurssiin .
[/quote]

En ajatellut tuota viljelyjärjestelmäjuttua ihan 11000 vuoden takaa... Mutta yksi juttu, joka on dokumentoitu USAssa (Reganold, muistaakseni 1987 Naturessa), jossa tuloksena oli, että luomuviljely tuotti merkittävästi vähemmän eroosiota kuin ns. tavanomainen. Muistettakoon, että siellä pitävät viljelymaan "kulumista" vakavana uhkana viljelyn tulevaisuudelle. Keskusteluosiossa artikkelissa todettiin, että väkilannoitteet ja torjunta-aineet sinänsä eivät aiheuta eroosiota, mutta viljelyjärjestelmä, jonka ne mahdollistavat, on ongelmallinen. Halvan agrokemian avulla kannattava tuotantosysteemi on yksivuotinen maissi-soijapapu -linja, jossa maa on ison osan vuodessa ilman kunnon suojaavaa kasvipeitettä. Luomuvaihtoehdossa viljeltiin enemmän nurmia (typpitalous) ja viljoja (small grains), jotka suojaavat maata eroosiolta paremmin.

Riippuen tuotantopanosten hintasuhteista ym. talousasioista jompikumpi edellämainittu on kannattavampi. Ja varmaan ymmärrät, että nämä hintasuhteet eivät ole luonnonlakeja, vaan poliittisella päätöksenteolla tehdään olosuhteet, jossa erilaiset biologiset järjestelmät ovat vaihtelevalla tavalla kilpailukykyisiä.

Vaikka koto-Suomemme: moderni agrokemia on mahdollistanut tuotannon alueellisen erikoistumisen, joka uusiutumattomien luonnonvarojen käytön näkökulmasta ei ole erityisen tehokas vaihtoehto (nurmiviljelyn maan rakennetta parantava vaikutus, lannan tehokashyväksikäyttö, lopputuotteiden kohtuulliset kuljetusetäisyydet ym.). Uskoisin, että edellisten esimerkkien tapaisia juttuja löytyy ympäri maapallon.

Yksi historiallinen meillä anekdootti liittyy hukkakauraan. Muinoin, kun meillä peltoviljely ja niittyviljely olivat tiukasti erillään toisistaan ("Jumalanpilkkaa kasvattaa eläinrehua ihmisviljapellossa"), oli hukkakaura yleinen viljapeltojen vitsaus. 1800-luvun loppupuolella alkanut viljelyn modernisointi viljelykiertoineen ja viljelynurmineen käytännössä hävitti hukkakauran meiltä, nurmikierto on myrkkyä ko. rikkakasville. Nyt hukkakaura on jälleen seuranamme, kiitos agrokemian tarjoamalle mahdollisuudelle taas erikoistua viljelyssä.

Tai vaikka rypsi ja luomuviljely. Parikymmentä vuotta sitten hommaa pidettiin täysin mahdottomana, rapsikuoriaisen takia. Kunnes eläinekologit tutkittuaan ko. otuksen elinkiertoa kehittivät viljelytekniikan, jolla ko. otuksen luontaiset viholliset pitävät kuoriaiskannan kurissa. Ainoa muutos liittyi muokkaustekniikkaan ja -ajankohtiin sekä viljelyn spatiaaliseen suunnitteluun viljelykiertoineen. Nyt menee hyvin, luomurypsillä. Harmi vaan tuotantopanosteollisuudelle, että kun tämä knowhow on yleisesti tiedossa, niin mitään lisää ei pysty viljelijälle myymään.

Tämänhetkinen gmo-kaupallistamisen valtavirta tapahtuu nykyisen agrobusineksen ehdoilla. Joille tuotantojärjestelmien muutokset ja low- input -viljely on kauhistus. Ja vaikka tuolla USAssa, jossa maissi-soija -viljelyn suhteellisen helppo gmo-viritys (verrattuna vehnä ym. -viljoihin tai ristipölytteisiin nurmikasveihin) tulee sementoimaan ko. viljelysysteemin kilpailuetua vaihtoehtoihin. Vaikka pohjimmiltaan sen ekologinen kestävyys on kyseenalainen.

Kuten tuo biopolttoaineasia henkilöautoissa: jotain on tehty, mutta oikeasti kunnollista ratkaisua (koko liikkumistarpeemme ja sen tyydyttämiseksi liikennejärjestelmien uudelleensuuntausta) se vain lykkää, kun kuvitellaan, että homma on "hanskassa".

Tätä tarkoitin, kun sanoin, että ei ole aivan väärin väittää, että geenimuuntelu on osa nykyisen ekologisesti arveluttavan viljelykäytännön ongelmaa, ei ratkaisu siihen.

Itselläni ei ole fundamentaalista karsastusta geenimuunteluun; monissa suljetuissa sovelluksissa se toimii loistavasti. Muunneltujen organismien luontoon laskemissa näen kuitenkin riskejä. Siksi haluan, että vaihtoehdot perataan kunnolla läpi, ei mitään "Kemiran luomua", jossa vain jätetään lannoitteet ja torjunta-aineet pois tekemättä mitään muuta viljelylle. Se johtaa melko varmasti objektiivisesti kuvailemaasi "köyhdytysautomaattiin ja konkurssiin". Turvautumalla pelkästään geenimuuntelun mahdollisuuksiin en kuitenkaan näe kestävää elintarviketuotantoa näköpiirissä.

Ja vaikka periaatteessa vastakkainasettelua geenimuuntelun ja muiden ratkaisujen välissä ei olekaan (rinnakkaiselo olisi siis mahdollinen), niin käytännössä on. Kilpailu perustutkimusmäärärahoista, panosteollisuuden soveltavasta kehitystyöstä ja koko viljelyn kehittämissuunnista (ja sieltä kumpuavista voitoista) johtaa käytännössä siihen, että jompikumpi. Valitettavasti.

Petri
Kasvintuotanto / Vs: Kalkkia paskan sekaan.
: 23.01.08 - klo:19:17
Typessä alkaa hävikki.....

Noin siinä käy, ja lannoitusvaikutuksen kannalta ilkeämpää että se on se liukoinen ammoniumtyppi, joka karkaa.

Petri
Näissä mailasnurmissa oli jonkinverran pehmeyttä viimesyksynä. Ottaakohan mailanen vetensä pelkästään syvältä, eikä ollenkaan maan pinnalta?
Rypsin valkuainen on laadultaan parempaa kuin säilörehun korkea valkuainen.

Ottaa syvältä enemmän, ehkä seoksessa (onhan heinäkasveja mukana seoksessa, onhan!), ehkä pintajuuristoa on vähemmän kuin pelkässä heinämaassa?

Ja tuo pH 8 on noita agraarilegendoja, mutta kyllä kuutosella on lukeman syytä alkaa. Eli "kalkkimyyjän normin mukaan" kalkittu riittää.

Petri
Kasvintuotanto / Jäinen polte
: 21.01.08 - klo:21:49
Ajellessani pellon poikki ja takaisin tuli alueradiosta juttua jääpoltteesta, joka on nyt rantautunut tänne pohjoiseenkin. Ja kuinkas ollakaan, takaisinajaessa samoja raiteita (lunta on ehkä parikymmentä senttiä) pyöräuran pohjalla oli monin paikoin tummaa = vesisohjoa. Lohko on asiallisissa parin vuoden ikäsisissä avo-ojissa, pintamuotoilut OK ja maalajikaan ei erityisen läpäisemätöntä. Taitaa tulla yksivuotisillä siemenillä kysyntää ensi keväänä...

Näin Väylänvarressa,

Petri
Noin mä sen vähän ajattelinkin. Mailanen ei oikein tahdo menestyä tää. No jossain toki on kokeiltu, mut isommas mittakaavas ei. Etelä- ja Keski-Suomeen pitäs sopia, savi, hiesu, hieta, lämmin paikka, viettävä, jne. Pitäs tota pirua kokeilla kans jollaki pikkupalalla. (Ei tää nyt sentään niin pohjoises olla...)

"Luzerne verträgt keine nasse Füsse" Eli mailanen ei kestä märkiä jalkoja. Ojituksen pitää olla oikeasti kunnossa, pohjavesi syvällä. Silloin metriin ja ylikin menevästä juuristosta on apua.

Olen kerran nähnyt Lehtimäkeä (Suomenselkää, vedenjakajaseutua) kuivana kesänä, kun viljelystien toisella puolella kemiralaiset rakeet eivät olleet kolmeen viikkoon sulaneet kellankalvakassa timoteissa, toisella puolella oli 60-senttistä jykevässä kasvussa olevaa mailasta. Maalaji oli multava hiekkamaa, ojituskunnossa. Kaivoin juuria esille; 60 cm syvyyteen asti pystyin seuraamaan, sitten kävi kuoppa pieneksi ja "lanka" katosi. Eli juuristotutkijoita kuunnellen, yli metrissä oli kärjet.   

Perustaminen pitäisi mailasnurmella tehdä ehkä ihan ilman mitään suojakasveja. Rikkoja ollaan latvottu joskus heinäkuun alussa ja elokuun puolivälissä on tullut jo normaali sr-sato. Mutta; kokeilut pienellä alalla, siellä missä ojitus on kunnossa. Ja lajikkeet vain eestiläisiä tai ruotsalaisia, muut voi unohtaa. Ehkä sirppimailanen, jos sitä vaan saa (Naturcom), on varmin.

Petri
Millasia noilla keinoin oli sitten hehtaarisadot. Hehtaareita kuitenkin käytös tolokuttomasti.

Ei välttämättä meikäläisittäin huippua, mutta viivan alle jää ihan eri lailla... Se vähenevien rajatuottojen laki. Mutta vakavasti ottaen: palkokasveilla (jenkeissä mailasta ja soijaa, meillä voisi olla apilaa ja hernettä/rypsiä) saadaan valkuaista riittävästi, paskalla kasvuvoimaa muuallekin.

Petri
Kuollu nurmi hajoo helpommin, sitkeetä 5v juolaista
nurmea turvemaalla en viittis edes kokeilla... >:(

Parin vuoden ikäinen apilatimoteinurmi murenee aika helposti, multavilla mailla. Näin omasta kokemuksesta.

Enimmäkseen olen tosin käyttänyt 10-30 vuotta viljelemättä olleiden peltojen jälleenraivauksessa: 3-5 ajoa kesän alkupuoliskolla, niin alkaa kaikki olla kuollutta ja kyntäessä ei jää enää viilun alle sellaista eristävää kunttakerrosta. Lautasäes on siitä kiva, että  en ole saanut tukkoon, toisin kuin lapiorullaäestä, jonka ristikkoon tarttuu kaikki mahdollinen. Lautasäkeen alle voi jättää kaiken aina noin 3 cm halkaisijaltaan olevaan pajuun. Käy sitten jossain vaiheessa keräilemässä nuo kyntöä haittaavat tarvikkeet pois...

Petri
Vapaa sana / Vs: Lähiruoka
: 19.01.08 - klo:22:24
Niin, kilometrit ei aina kerro kaikkea, vaan myös kilometrin polttoainekulutus ja se, kuinka monelle kilolle se saadaan jakaa.

Mutta kyllä olisi paljon tehtävää tässäkin. Tällä hetkellä keskusliikkeiden logistiikka on ehdottoman keskusvarastokeskeistä. Keskon suunnilleen kaikki tavara käy Hakkilassa kääntymässä; vaihtoehtona olisi verkostomainen kuljetusjärjestelmä, joka nykyisen tietotekniikan aikana olisi jo realistista toteuttaakin. Silloin lähiruuan kuljettamiseen saataisiin lyhyen matkan lisäksi myös täyden kuormat.

Mutta vielä, kun öljy on halpaa, ei optimointi riittävästi kannata. Edelleen kuljettajakustannus on liian suuri polttoainekuluun verratuna.

On helppo laskea puolalainen ruis ekotehokkaammaksi kuin suomalainen. Probleema on vain, että tällä logiikalla ruuantuotanto Suomessa, maitoa ja tiettyjä puutarhatuotteita lukuunottamatta, olisi syytä lopettaa. Kun tämä laajennetaan globaalille tasolle, niin yhtäkkiä puolalainen ruis ei riitäkään kaikille. Tähän asti mallintamista en ole vielä nähnyt.

Petri
eikait sillä ilmastuksella muuta saada aikaan kuin se että typet haihtuu ilmaan, sitten saa levittää hieman enemmän lietettä hehtaarille!

Typpitappiot (kokonaistypestä) noin 10%, liukoisen määrä pysyy ennallaan tai lisääntyy, ei vaikuta satotasoon ainakaan laskevasti, liete muuttuu juoksevammaksi, ei tartu niin paljoa kasvustoon, rehun (mikrobiologinen) laatu useimmiten hieman parempi.

Petri

Mitenkäs energiankulutus vs. saavutettu hyöty??

Tässäpä hyvä kysymys! Suoraa hygieniavaikutusta (taudinaiheuttajien väheneminen lietteessä) varten tarvitaan vähintään 3 vko >25 astetta, tai korkeampi lämpötila/lyhyempi aika. Mutta hajuhaitan pieneneminen ja juoksevuuden paraneminen saavutetaan jo hyvin lyhyellä pyörityksellä, sopivan/riittävän tehokkaalla vehkeellä viikko riittää hyvin, aika vähäinenkin lämpötilan nousu riittää. Jos itsellä olisi lietettä, niin luulen, että mullokselle ja ehkä nurmilevitystäkin varten ilmastaisin juuri tuolleen "kevyesti". Ellei sitten olisi jotain selkeää ongelmaa tilalla (virusripuleita ym.), sitten perustellisemmin ainakin nurmilevitystä varten.

Sitten tietysti, jos lietettä  tulisi enemmän (vaikka yli 4 mottia/päivä), mutta kuitenkin niin vähän, ettei kaasutus kannata, niin sitten ehkä jatkuvatoiminen ilmastus, josta lämpö talteen. Siinä lämpötilat pyörii 40-50 asteen välillä, jolloin syntyvällä lämmöllä voisi olla jotain käyttöä ainakin lypsykarjarakennuksissa.

Petri
aikanaan muutaman vuoden lietettä kuplittaneena
Minkähän levynen lautaskarhi kulkee 110 heppasella traktorilla
ja onko raskaanpivetonen kun vastaava rullakarhi ,ja tuleeko nurmesta kynetty pelto kerta ajolla kylvökuntoon jos siihen kylvetään esimerkiksi timotei heinänsiementä,olis semmonen lautashärveli vähä suunitelmissa hankkia.
Kertokaa kokemuksista, ja kumpi on parempi suora vai hamastettu kiekko

Itellä 82 hv ha ja kevyt hinattava Lilla Harriet lautasäes 320 leveä. Ruuvaan ensi kesäksi uloimmat lautaset pois ja siltikin jää vielä hiukka liikaa leveyttä, vaikka maat keveitä. Luulen että tuo 110 olisi aika optimi tuolle leveydelle, ei tarvis vetää koko ajan lämpömittaria kytäten.

Ei vastaa kyntöä, mutta ei vilja/nurmiviljelyssä mielestäni ole tarpeenkaan, on niitä muokkaustarpeita muitakin.

Petri
eikait sillä ilmastuksella muuta saada aikaan kuin se että typet haihtuu ilmaan, sitten saa levittää hieman enemmän lietettä hehtaarille!

Typpitappiot (kokonaistypestä) noin 10%, liukoisen määrä pysyy ennallaan tai lisääntyy, ei vaikuta satotasoon ainakaan laskevasti, liete muuttuu juoksevammaksi, ei tartu niin paljoa kasvustoon, rehun (mikrobiologinen) laatu useimmiten hieman parempi.

Petri
Kasvintuotanto / Vs: Ravinnetase
: 19.01.08 - klo:09:17
Minkäs verran tuo uutukainen viljelykasvi soijapapu sitten sitoo tuota fosforia maasta/tuotettu tonni satoa?

Jos noin vakaasti uskot kasvihuoneilmiön etenemiseen, niin varmaan voisi lähteä herneen/härkäpavun arvoista liikkeelle?

Pienenä yksityiskohtana: joskus 80-luvun lopulla kylvin kotipuutarhaan rivin soijapapua, siemen oli Ruotsista, jossa sitä myytiin vihanneskäyttöön eli kokonaisena palkoina korjattavaksi herkuksi. Piti olla kaikkein parhaiten pohjolan oloissa pärjäävä. Tulos: näin yhden palon ennen syyskuun halloja, muuten vain kukkia, jotka eivät ole erityisen näyttäviä.

Petri
Sivuja: 1 ... 348 349 [350] 351 352 ... 355