Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1] 2 3 ... 16

Aiheet - Petri

Kasvintuotanto / Kevätruisvehnälajikkeet?
: 22.02.20 - klo:19:04
Tähän asti kevätmuotoisen ruisvehnän siemenkauppa on ollut ymmärtääkseni aika paljon Bernerin myymän Nagano-lajikkeen varassa. Joka onkin vihermassatuotannossa "kova sana" lehtevyytensä ja pitkän kasvuaikansa vuoksi. Nyt näyttää Lantmännenin Viljelyoppaassa olevan peräti kolme lajiketta; Mamut, Mazur ja Puzon.

Oma tavoite on tuottaa paaliin vihreää, seoksena vihantaherneen kanssa. Onko raadilla kokemusta näistä Lantmännenin lajikkeista?
Vanha  Varmo 90-luvun lopusta on "mekaanisella" ohjauksella, eli se ketju ohjausakselin jatkeena. Uudemmissa taitaa olla hydrauliohjaus. Onko kokemuksia, jos haluaisi vanhan muuntaa hydrauliseksi?
Tuli ostettua äes, nelipuolikas hinattava. Noin 600 km kotoa, eli ei haeta traktorilla. Eikä oikein nappaa vuokrata 2,5-metristä peräkärryä ja lähteä vanhalla avolavalla etelän retkelle. Äkeen ohjekirjan mukaan kuljetusleveys 3 metriä, pituussuunnassa mittaa varmaan vielä enemmän.

Kuinka näitä yleensä kuljetellaan? Ovatko ne  rakennussarjoina ja paikallinen hankkijan konttori ruuvaa osia paikoilleen, vai onko näillä alan kuljetuksia harjoittavilla krooninen lupa lieviin ylileveyksiin?  Ihan jäniksen selässä ei olla - kevätaurinko ei vielä paista täällä Perämeren pohjukassa - mutta ehkä näin väljällä aikataululla voisi saada sen vähän edullisemmin kuin pikana. Jos raadilla on antaa suosituksia sopivista toimijoista, niin otetaan vastaan.
Vanha Kvernen (7512) käärijän kierroslukulaskurin näyttö ei tykännyt iskusta, joka säröytti sen. Villi veikkaukseni, että "alkuperäinen" maksaa paljon. Liikaa. Periaatteessa laite ei ole kovinkaan monimutkainen, takoo numeroita se anturin antamasta signaalista. Löytyykö vinkkiä, mistä (muualta?)  löytyy tähän kykenevä laite käärijän avuksi?
Nyt pitää viimeinkin ottaa tuo ojitustöiden ym. jälkeensä jättämä "heittoisuus" pelloissa vakavasti. Kevyt S-piikkiäes normi etuladalla ei riitä, vaan ihan oikea tasausäes varmaankin pitäisi ottaa konekentälle ja sieltä tietysti pellolle. Jos viljelykierron viljavuosina tuollaisella aloittaisi kylvömuokkaukset, niin josko muutaman vuoden käytön jälkeen olisi sitten nurmenniitossa ja karhotuksessa mukavammat työskentelyolot.

Maalajit siis keveitä ja multavia, 80-90-heppaisella traktoreilla työskennellään. Ja sellainen, jonka saisi sisääänajettuna kohtuuehdoin ostettua. Veikkaus, että joku sarjan pienemmästä päästä (5-metrinen?) voisi tuolla teholla liikkua? Onko joku merkki, joka raatilaisten mielestä nousee muiden yli tai joku, joka on syytä kiertää kaukaa? Ja lohkot ovat pieniä, siirtymät yleisen tien kautta, eli mitkään kovin hankalat kotiviritelmät (ketjuilla hinaillaan vanhaa kuorma-auton runkoa...) eivät tule kyseeseen.
Vanhaa EsaPatu 420 vetelen äestysmielessä. Keskimmäiset kannatuspyörät (12 tuuman 155/80) eivät tahdo millään jaksaa pitää ilmoja sisällä. Saako tällaisiin autonrattaisiin umpikumisia sisärenkaita tai miten nuo vaahdot: toimivatko käytännössä? Ilmeisesti läheiset piikit ym. kyljestä kiilaavat mättäät ovat turmioksi?
Pientä konehalli aika/katosta kuutioin juuri. Lämmin osa noin 6*10, saman verran katosta viereen. Sähkö- ja vesiliittymät lähellä, ei mitään ihmevarustelua. Millaisiin neliöhintoihin kannattaa noin alustavissa harkinnoissa varautua?
Lämpöeristetyn lampolan yläkertaan on aikomus rakentaa toimisto- ja työtilaa, tuli käyttöullakkoristikot laitettua aikanaan. Kun siellä alakerrassa on aina nollakeli tai lämpimämpi, ajatus on ottaa yläkertaan lämpö ilmalämpöpumpulla alakerran poistohormista. Ideana on, ilppi toimisi paremmalla hyötysuhteella kuin ulkoilmasta.

Kuinka pitkä sisä-ulkoyksikön välinen putkisto voi olla? Perussuositus on aika lyhyt, mutta kuinka paljon ongelmia tulee, jos niiden etäisyys olisi luokkaa 12 metriä? Olisi vaan sijoittelun kannalta paras niin ylhäällä kuin alhaallakin, jos saisi etäisyyttä riittävästi. Ja sitten se(kin), että ulkoyksikön laittaisi mielellään poistohormiin "totaalisti tukkimaan" eli käydessään ulkoyksikkö puhaltaisi koko hormin (55x55 cm) täydeltä ja tämän kylmenneen ilman heittäisi näin taivaalle.
Pitäisi löytää perus-S-piikkiä vähän jäykempi, vaan ei yhtään korkeampi piikki. Ja sille vielä kiinnitys 10x50 lattaan. Tällaisessa erikoisvehkeessä (lekentaarinen Peto-jousijyrsin ja yhden laajennetun pihamaan laitto...) nuo perusässät eivät tahdo kestää, vaan isompaa ei saa tilalle sopimaan. Ehdotuksia?
Sarkaojissa pellot, päätyrummut (12m) pakkaavat toisinaan tukkeutumaan. Vuosia sitten sain vesilaitokselta noin 2*20 jousiteräslatasta tehdyn parikymmentämetrisen rassin. Oli hyvä. Paikallinen K-Rauta tarjosi moista lattaa noin 20 € metrihinnalla. Löytyisiköhän jostain edullisemimin? ja, nämä väliaikaiset viritykset alkavat nyt kypsyttämään...   Vai onko raadilla jotain toimivampaa ehdottaa?
Kevätmuotoista ruisvehnää ei saa tälle keväälle, näin kertoi kauppias. Kaksi vuotta on tuolla otsikon viherseoksia tehty ja massaa kyllä tulee! Vaan kun ei niin ei. Jotain mahdollisimman pitkän kasvuajan viljaa, mielellään vielä pitkäkortista, saisi olla. Joku myöhäinen kevätvehnä? Lajike-ehdotuksia?
Kasvintuotanto / Kaliumin kilohinta?
: 18.03.18 - klo:10:05
Onko joku laskenut (väkilannoite)kaliumin kilohintaa viime aikoina? Vaihtoehtoiskustannuslaskenta muutamalle toimenpiteelle mielessä...
Näkökohtia ottaisin siihen, "kumman piikkiin" eli kirjanpitoon homma kannattaisi laittaa.

Maatilalla on kotieläinrakennuksen yhteydessä tilaa, josta pienellä rakentamisella saa toimisto- ja työtilaa. Niihin tuleva firma on myös viljelijän omistuksessa, tosin ei ns. maatilakytkentäinen yritys vaan ihan mikä tahansa pieni oy. Eli maatilan omistaja ja oy:n omistaja ovat yksi ja sama henkilö.

1) tekeekö maatila kaiken valmiiksi ja tiloihin tuleva oy maksaa homman vuokrassa vähitellen pois?
2) tekeekö oy rakennustyön kustannuksellaan ja tämä sitten huomioidaan vuokrassa?

Ainakin kymmenen vuoden tähtäimellä voi rauhassa ajatella kuvion olevan "vakio". Ulosmenevän rahan, alv-vähennysten  jne. näkökulmasta en keksi eroa vaihtoehtojen välille. Heittäkääpä joku hyvä syy valita jompikumpi!

Vanhaa etukuormaajani Vilskeen 1205 runkoa hitsautin ja tuli vain mieleen, että voisi kestävyyttä lisätä merkittävästikin, jos laittaisi (nyt puuttuvan) vaimennuksen siihen ylös-alas -liikkeeseen. Riittääkö pelkälle nostopuolelle vai kuuluuko homman luonteeseen, että saman liikkeen molempiin suuntiin pitää laittaa?
Maidontuotanto ja lihanaudat / Pyöräkola?
: 25.12.17 - klo:21:48
Tuo Finnlacton Pyöräkola http://www.finnlacto.fi/ruokintapoydan-ja-lattioiden-puhdistus voisi olla mielenkiintoinen ruokintapöydälle, kun nuo päkätit hiljalleen työntävät rehun pois ulottuviltaan... tai sitten aamulla rehutähteiden (korsia ym.) "karhottamiseen".

Pohdin vaan, että pysyykö tuo suunnassaan? Siis että vinossa oleva "aura" helposti kampeaa koko laitetta sivuun? Oma ruokintapöytä viirapinnalla olevaa vaneria, eli varsinkin märkänä ei mitenkään maailman pitävintä pintaa.
Sivuja: [1] 2 3 ... 16