Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: 1 ... 347 348 [349] 350 351 ... 354

Viestit - Petri

Kuollu nurmi hajoo helpommin, sitkeetä 5v juolaista
nurmea turvemaalla en viittis edes kokeilla... >:(

Parin vuoden ikäinen apilatimoteinurmi murenee aika helposti, multavilla mailla. Näin omasta kokemuksesta.

Enimmäkseen olen tosin käyttänyt 10-30 vuotta viljelemättä olleiden peltojen jälleenraivauksessa: 3-5 ajoa kesän alkupuoliskolla, niin alkaa kaikki olla kuollutta ja kyntäessä ei jää enää viilun alle sellaista eristävää kunttakerrosta. Lautasäes on siitä kiva, että  en ole saanut tukkoon, toisin kuin lapiorullaäestä, jonka ristikkoon tarttuu kaikki mahdollinen. Lautasäkeen alle voi jättää kaiken aina noin 3 cm halkaisijaltaan olevaan pajuun. Käy sitten jossain vaiheessa keräilemässä nuo kyntöä haittaavat tarvikkeet pois...

Petri
Vapaa sana / Vs: Lähiruoka
: 19.01.08 - klo:22:24
Niin, kilometrit ei aina kerro kaikkea, vaan myös kilometrin polttoainekulutus ja se, kuinka monelle kilolle se saadaan jakaa.

Mutta kyllä olisi paljon tehtävää tässäkin. Tällä hetkellä keskusliikkeiden logistiikka on ehdottoman keskusvarastokeskeistä. Keskon suunnilleen kaikki tavara käy Hakkilassa kääntymässä; vaihtoehtona olisi verkostomainen kuljetusjärjestelmä, joka nykyisen tietotekniikan aikana olisi jo realistista toteuttaakin. Silloin lähiruuan kuljettamiseen saataisiin lyhyen matkan lisäksi myös täyden kuormat.

Mutta vielä, kun öljy on halpaa, ei optimointi riittävästi kannata. Edelleen kuljettajakustannus on liian suuri polttoainekuluun verratuna.

On helppo laskea puolalainen ruis ekotehokkaammaksi kuin suomalainen. Probleema on vain, että tällä logiikalla ruuantuotanto Suomessa, maitoa ja tiettyjä puutarhatuotteita lukuunottamatta, olisi syytä lopettaa. Kun tämä laajennetaan globaalille tasolle, niin yhtäkkiä puolalainen ruis ei riitäkään kaikille. Tähän asti mallintamista en ole vielä nähnyt.

Petri
eikait sillä ilmastuksella muuta saada aikaan kuin se että typet haihtuu ilmaan, sitten saa levittää hieman enemmän lietettä hehtaarille!

Typpitappiot (kokonaistypestä) noin 10%, liukoisen määrä pysyy ennallaan tai lisääntyy, ei vaikuta satotasoon ainakaan laskevasti, liete muuttuu juoksevammaksi, ei tartu niin paljoa kasvustoon, rehun (mikrobiologinen) laatu useimmiten hieman parempi.

Petri

Mitenkäs energiankulutus vs. saavutettu hyöty??

Tässäpä hyvä kysymys! Suoraa hygieniavaikutusta (taudinaiheuttajien väheneminen lietteessä) varten tarvitaan vähintään 3 vko >25 astetta, tai korkeampi lämpötila/lyhyempi aika. Mutta hajuhaitan pieneneminen ja juoksevuuden paraneminen saavutetaan jo hyvin lyhyellä pyörityksellä, sopivan/riittävän tehokkaalla vehkeellä viikko riittää hyvin, aika vähäinenkin lämpötilan nousu riittää. Jos itsellä olisi lietettä, niin luulen, että mullokselle ja ehkä nurmilevitystäkin varten ilmastaisin juuri tuolleen "kevyesti". Ellei sitten olisi jotain selkeää ongelmaa tilalla (virusripuleita ym.), sitten perustellisemmin ainakin nurmilevitystä varten.

Sitten tietysti, jos lietettä  tulisi enemmän (vaikka yli 4 mottia/päivä), mutta kuitenkin niin vähän, ettei kaasutus kannata, niin sitten ehkä jatkuvatoiminen ilmastus, josta lämpö talteen. Siinä lämpötilat pyörii 40-50 asteen välillä, jolloin syntyvällä lämmöllä voisi olla jotain käyttöä ainakin lypsykarjarakennuksissa.

Petri
aikanaan muutaman vuoden lietettä kuplittaneena
Minkähän levynen lautaskarhi kulkee 110 heppasella traktorilla
ja onko raskaanpivetonen kun vastaava rullakarhi ,ja tuleeko nurmesta kynetty pelto kerta ajolla kylvökuntoon jos siihen kylvetään esimerkiksi timotei heinänsiementä,olis semmonen lautashärveli vähä suunitelmissa hankkia.
Kertokaa kokemuksista, ja kumpi on parempi suora vai hamastettu kiekko

Itellä 82 hv ha ja kevyt hinattava Lilla Harriet lautasäes 320 leveä. Ruuvaan ensi kesäksi uloimmat lautaset pois ja siltikin jää vielä hiukka liikaa leveyttä, vaikka maat keveitä. Luulen että tuo 110 olisi aika optimi tuolle leveydelle, ei tarvis vetää koko ajan lämpömittaria kytäten.

Ei vastaa kyntöä, mutta ei vilja/nurmiviljelyssä mielestäni ole tarpeenkaan, on niitä muokkaustarpeita muitakin.

Petri
eikait sillä ilmastuksella muuta saada aikaan kuin se että typet haihtuu ilmaan, sitten saa levittää hieman enemmän lietettä hehtaarille!

Typpitappiot (kokonaistypestä) noin 10%, liukoisen määrä pysyy ennallaan tai lisääntyy, ei vaikuta satotasoon ainakaan laskevasti, liete muuttuu juoksevammaksi, ei tartu niin paljoa kasvustoon, rehun (mikrobiologinen) laatu useimmiten hieman parempi.

Petri
Kasvintuotanto / Vs: Ravinnetase
: 19.01.08 - klo:09:17
Minkäs verran tuo uutukainen viljelykasvi soijapapu sitten sitoo tuota fosforia maasta/tuotettu tonni satoa?

Jos noin vakaasti uskot kasvihuoneilmiön etenemiseen, niin varmaan voisi lähteä herneen/härkäpavun arvoista liikkeelle?

Pienenä yksityiskohtana: joskus 80-luvun lopulla kylvin kotipuutarhaan rivin soijapapua, siemen oli Ruotsista, jossa sitä myytiin vihanneskäyttöön eli kokonaisena palkoina korjattavaksi herkuksi. Piti olla kaikkein parhaiten pohjolan oloissa pärjäävä. Tulos: näin yhden palon ennen syyskuun halloja, muuten vain kukkia, jotka eivät ole erityisen näyttäviä.

Petri
Vapaa sana / Vs: Voi hitsin hitsi.......
: 18.01.08 - klo:21:12
-kaltevat pellot ympärivuotiselle viherkesannolle (vain isoille aukeille korotettu kesantotuki)





Kun Sie menit nyt tälläsen asian ääneen möläyttämään........... tuo antaa Pohjanmaan lakeuksille oivan kilpailuedun .........................
Eikun Tj alkaa väsyä viljelyyn, kyllä Pirkanmaallakin iso osa pelloista voitaisiin laittaa tämänmukaiseen pysyvään viherkesannointiin ja Tj pääsisi toteuttamaan itseään ympärivuoden tänne Agroon
Niinpä. Tosin ne "lieveilmiöt", joista Wejjo tuossa huolta kantaa, ovat  edullisempi ja (eko)tehokkaampi kasvintuotanto, joka kuluttaa vähemmän luonnonvaroja ja tuotantopanoksia (torjunta-aineet, polttoaineet, vesi, lannoitteet - uusimpien lajikkeiden myötä lista vain venyy) - sekä myös rasittaa usein vähemmän ympäristöä kuin vanhat konstit (kun vaikkapa eroosio ja myrkkyjäämät vähenevät).

Tutkijoiden vinkkejä on parhaiten löydettävissä tiedekongresseista, mutta tässä johdannoksi eteeni osunut EU-esitelmä: www.geenit.fi/EP101006suom.pdf .

Taloudellisesti on ehkä aivan käsittämätöntä, että miljardien arvoiset talousedut EU lahjoittaa kilpailijoilleen ostamalla näitä (kilpailukykyisempiä) elintarvike- ja biotaloustuotteita muualta maailmasta, vaikka niitä voitaisiin itsekin viljellä, täällä.

Ekologi ottaa nyt ekologian aika kapeasti... Vähän siihen sävyyn, kun noin 10 v. sitten (muistinvarainen tieto) jossain EU-riskinarvioinnissa muuntogeenisen lajikkeen myötä muuttuvat viljelykäytännöt EIVÄT olleet relevantti argumentti ko. kasvin viljelyhyväksynnässä. Aika monen mielestä lopputulos kuitenkin ratkaisee, ei se, tuleeko se kasvista itsestään vai mutkan kautta.

Mielestäni esittämiesi kantojen (vaikka tuo viittaamasi esitelmä tuossa yllä) perusongelma on, että otat viljelyjärjestelmät ja -kasvit annettuna ja sitten ruvetaan viilaamaan niitä tehokkaammiksi. Vähän kun vaikka liikenteen kasvihuonekaasupäästöjen pienentämisessä keskityttäisiin pelkästään olemassaolevan liikennesuoritteen tekniseen viilaamiseen (polttoaineenkulutuksen pienentäminen, vertaa kasvinjalostus), mutta ei pohdita ollenkaan liikennetarvetta ja vaihtoehtoisia tapoja sen tyydyttämiseen (valmistuksen ja kulutuksen sijoittuminen, joukkoliikenne, vertaa tuotantojärjestelmät, viljelykierrot ym.).

Väitän, että monessa nyt alan teollisuuden geenitekniikalla ratkaistavaksi esittämään ongelmaan olisi olemassa lukuisia vaihtoehtoisia ratkaisuja, enemmän agroekologian suunnasta hakien (enkä nyt tarkoita yhtä HY:n oppiainetta). Niiden eteenpäinvientiä ei vain edistä mikään kaupallinen taho, jolla olisi taloudellisia intressejä ajettavanaan. Geenitekniikan avulla voidaan nykyistä, useissa tapauksissa lähtökohdiltaan ekologisesti kyseenalaista (=väkilannoitteiden ja kemiallisten torjunta-aineiden luomaa) tuotantojärjestelmää viherpestä ja näin jatkaa.

Näin ottaen kun itse katsot, että geenitekniikka on "vain" luonnollinen jatko vuosisataiselle(-tuhantiselle?) kasvinjalostukselle, niin samalla ajatuskululla se on tällä hetkellä myös selkeä jatko maataloustuotannon teollistamiselle. Jos tämän kokee ongelmalliseksi (ja aika paljon syitä on kokea se ongelmalliseksi), niin geenimuuntelu ei olekaan ratkaisu ongelmaan, vaan osa sitä.

Ja vaikka näenkin geenitekniikoissa potentiaalia, niin kyllä alan teollisuus on tehnyt lähes parhaansa, jotta siihen liittyvät epäilyt tulisivat todeksi. Ei auta paljon tutkijoiden puheet paremmasta rasvahappokoostumuksesta, kun pääosa tuloksesta tehdään herbisidiresistenssin myynnillä. Ja kun tunnen tutkimusrahoituksen nykytilanteen, niin valitettavasti tilanne on sellainen, että jos haluaa alalla pysyä, niin alan teollisuutta (where the money comes) ei pidä ruveta kritisoimaan edes aiheesta.

Petri
ei 20 tonnilla lietettä tuu nurmille tarpeeksi kyllä typpeä ja siksi valkuainen jää vajaaksi rehussa apila tietysti vähä korvaa asiaa mutta vanhemmissa nurmissa sekin häviää. :-*

Rapsakampi viljelykierto, niin apilakin pysyy paremmin! Ja jos on mahdollisuus erotella erilaisia rehuja eri tuotantovaiheessa oleville eläimille, niin eiköhän esim. hieho- tai ummessaolorehuun riitä vähäisempikin valkuainen?

Petri
oottako levittäneet kuivalantaa nurmelle? meneeköhän se hyötyyn vai hukkaan? meinaan kokeilla itte ens kesänä

Hyötyyn tulee, mutta älä tee säilörehua ainakaan enää samana kesänä. Kikkareita menee rehun sekaan ja klostridit + muut virhekäyttäjät juhlii. Jos laidun tai kuivaheinä, niin silloin ihan OK. Näin monesta käyttäjäkokemuksesta ja ruotsalaisista tutkimuksista yhteenvedettynä.

Petri
Vapaa sana / Öljystä aurinkoenergiaan
: 17.01.08 - klo:13:34
Eräs suurimpia viljelyn energiasyöppöjä on lannoitus. Ja samalla pelloille sijoitettuja lannoitteita päätyy jätevesipuhdistamoiden kautta vesistöihin. Siinä olisi todellista energiansäästöä, kun ne ravinteet otettaisiin talteen ja uusiokäytöön.

Parikymmentä vuotta sitten suomalaista peltoviljelyn energiatasetta laskiessa typpilannoituksen osuus oli noin 40% energiapanoksista (enemmän kuin moottorien poltto- ja voiteluaineet), muu lannoitus muutaman prosentin.

Typpilannoitukselle on jo olemassa käypä vaihtoehto, biologisen typensidonnan hyödyntäminen. Väitän, että lyhyellä tähtäimellä satotasoista tinkimättä voitaisiin typpilannoitusta korvata biologisella typensidonnalla kymmeniä prosentteja, tuotantorakennetta vähän viilaamaalla yli puolet. Tulis samalla tuota valkuaisongelmaakin helpotettua.

Petri

PS. itse pääasiasta samaa mieltä: öljy nykyisillä hinnoilla vähenee rajusti, koko elämäntapamme on laitettava aikas lailla uusiksi.
Siksi käytän siis levitysvaunua yhyristettynä "Möscha" -levityslautasehen, levitysleveys jopa yli 20m (tuulettomalla säällä!)

Sehr interessant! Ovatko omat kokemuksesi yhtä hyviä kuin vaikkapa baijerilaisessa viikkolehdessä kerrotut?

Petri
Vuokramailla on paikoin semmonen ominaisuus, että ne voidaan "ampua alas".

Näinhän se on, mutta.. en nyt keksi mitään fiksua Mattinykäs-aforismia tähän. Yrityksissä on aina riskinsä.

Itsellä niitä vuokrasopimuksia on kolmattakymmentä, joten tuskin kaikki laukeavat kerralla ellei mokaa tosi raskaasti.

Petri
Tässä on myös se ikävä puoli, että kun jokin tietty ominaisuus kasvissa on patentein suojattu, sen saman ominaisuuden kehitystyö muussa jalostuksessa käytännössä estyy muilla toimijoilla mahdollisten patenttikiistojen pelossa.

Mikrobiologina kuulin tutkijatapaamisissa juttuja, jossa eka tehtävä jonkun hyvän (geeneihin liittyvän bio-) idean keksimisen/uuden löydön jälkeen on skannata läpi patenttitietokannat, jotta kannattaako työtä yleensä jatkaa. Jos on jo patentoitu, niin kaikki tehtävän työn omistusoikeus on jo olemassa. Ja ainakin USAssa patentteja on saanut varsin löysästi, suunnilleen idea "tämä voisi toimia" on saanut bioalalla patentin. Tässä patenttikäytännöt ovat kääntyneet jo patentoinnin alkuperäistä ideaa vastaan, valitettavasti.

Petri
Vapaa sana / Vs: Miun käsityksen
: 15.01.08 - klo:11:09
Jummalauta joko kepu sielläkin vaikuttaa??? On siinä sinipunikeilla kiinni kurottavaa...

Kepua vahvempia ovat vain vihreät, joita on kaikilla planeetoilla terrorisoimassa rehellisiä porvareita, viljelijöitä ja työläisiä.. :D
Sivuja: 1 ... 347 348 [349] 350 351 ... 354