Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1] 2 3 ... 354

Viestit - Petri

niiin.   kun miettii miten tuolla euroopassa on porukka vielä henkissä vaikka tekeekin teurastukset ja juustot panelipintaisissa tiloissa ja koivupuisilla leikkuulautoilla.    eikä siellä taija olla etes rosteria paljoakaan pintoina,    saati haponkestävää..
Kyllä ne savimajatarinat ovat legendaa. Itävallassa kotiteurastamo oli ihan vertailukelpoinen meikäläisten kanssa, piha vaan oli huomattavasti siistimpi kuin täällä meillä... Meillä moni pikkuvirkahenkilö on vaan niin epävarma itsensä kanssa, että kaiken varalta vaatii kaiken mahdollisen. Sitten jos jaksaa kysyä loppuun asti, niin moni asia muuttuu mahdolliseksi. Isokummun luomun teurastamoa suosittelen vierailukohteeksi, siellä on fiksu isäntäväki tehnyt kohtuuinvestoinnilla toimivan pienteurastamon.
Kasvintuotanto / Vs: 2-tahoset ohrat
: 07.10.24 - klo:22:56
Arildia on nyt pari kesää harjoiteltu IVe -olosuhteissa ja aiotaan toistaiseksi jatkaa. Kestää puinnin viivästymistä (kimppakone) monitahoisia paremmin ja jyvä on hyväkokoinen, ei mitään oravankynsiä. Maire houkuttelisi, jos sitä ei happamuudelle araksi mainittaisi. Varsinkin -23 olo oli elokuun alussa aika epätoivoinen, kun tähkässä ei vielä ollut täyttöä juuri ollenkaan ja kaikki lehdet jo tautien viemät. Jostain se tähkä kuitenkin löysi täytteensä...
Eri töihin eri paineet. Suurin ongelma on yhdistelmä pelto- ja maantieajoa, vaikkapa noukinvaunulla säilörehun teko. Itsellä tahtoo säätö jäädä peltotyö- ja talvikauden huomioimiseen.
Yleisimmillä (vyö)renkailla pitäisi päästä 0,8 bar tai alle. Mutta nämä on laskettava huolella, ettei käy liian kalliiksi. Eli rengasvalmistajan taulukot, tiivistymisriskin arviointiin sitten www.terranimo.world
Paskaa oon kuormannut nyt tuolla Vallulla. Tuntuu melko kovilta noi pyörät, jopa etupäässä. En oo paineita mitannut mutta ascenson sivuilla oli molempien kummikokojen paineeksi merkitty 1,6. Continentaaleissa noukas mulla oli 3,0 kiloa ja todella pehmeä oli vieläkin rengas. En nyt ala paineita talveksi laskemaan , kun ei sillä peltohommia tehdä. Mutta kunkahan alas ne voi laskea. Mistään ei löydy arvoja. Tosin ei niitä löydy muillekkaan merkeille. Massikas mulla on Trelleboreissa 0,6, mutta ei niillä sitten painavia kuormia ajella.
Talvipitoa ei löydy taulukoista, mutta peltokäytössä olisi hyvä aina ajaa mahdollisimman alhaisilla paineilla, pellon kasvukyvyn vuoksi
Kasvintuotanto / Vs: Peltovuokra tilanne
: 15.09.24 - klo:08:34
Jos hommat hoitaa asiallisesti, niin se kossupullo (tai ennemminkin joku ruskeaksi värjätty viinas) vaihtaa omistajaa toisinpäin...  Mutta meitä on moneksi, nimimerkillä "44 kirjallista vuokrasopparia". (tosin enimmäkseen noita ympäristösopimuslaitumia)
Kaiken hullumpia on ne muovitetut ka 75-80 rosenttiset.
Ei ole kosteutta tarpeeksi maitohappokäymiseen ja pienikin ilmavuoto saa paalin "hapantumaan"
Onnistuessaan erittäin maittavaa, mutta ylivuotiseksi ei pidä jättää...
Kumminkin päin on varastoitu... Ei eroa kondenssin kanssa, mutta vaakatasossa jänikset tai myyrät tykkää nakerrella pienen pieniä reikiä siihen päädyn kulmaan ja ottavat hometta. Pystyssä kun pitää, niin kantti pysyy ehjänä
Jäätymisaltteissa kohteissa muoviputken on ainoa mahdollinen. Rauta-kupari-komposiittiputket loksahtavat ennemmin tai myöhemmin. Ja putki on niin halpaa, ettei olemassa olevia ole useinkaan järkevä yrittää hyödyntää, jos vähääkään joutuu kompromissia tekemään.
Tuollainen oli muutamia vuosia. Kiva kone töihin, jossa saa ajaa kovaa ja korkealta: äestys, niitto, paalaimen edessä. Yksinkertainen ja luotettava.
Maissia ei täällä kannata viljellä, kanoja pitäisi kokeilla, mutta onneksi on noita lampaita!
https://m.youtube.com/shorts/z5HkAK_Yjh4
Tietääkö kukaan  mistä löytyisi Wibergin kultivaattoriin (Stubbis) piikkejä? Sellainen C:n mallinen, kierrejousitettu. Omistuksessa vanha, mutta toimiva  kampe, jossa pari piikkiä on väsähtänyt, hakeutuu kieroon eli ei toimi. Firma näyttää menneen konkurssiin jo 10-luvulla eli jälkituotanto - tai sitten jonkun vanhan teurastaminen varaosiksi?

Naapurilla on kaksi wiberg kultivaattoria, toinen hinattava 3m ja toinen nostolaite 4m. Hänen veljillä oli myös hinattava  leveämpi. Kysyin että saako varaosia jos tuollaisen ostaa itselle. Totesi että ei tarvitse varaosia. Taisi firma mennä konkurssiin kun teki liian kestävän koneen.  Se c-piikki on jäykkä, sen voi hitsata tai okaista. Ainoa jousto on siellä kiinityksessä. Uutena ollut kuulemma kyntöaurojen hinnoissa joten ei ihme että harvinainen suomessa.
Omassa vika olikin kiinnityksessä, sieltä oli "nivel" lähtenyt tiehensä ja sen sai pajassa hitsattua itse. Mutta hyvä tietää tuon C-piikin olemus, siis jäykkyys.
Syystiukalla vuolusavella ...
Itsellä tärkein käyttökohde olisi hietamultamaalla nurmen irroittaminen ensimmäisen rehunteon jälkeen keskikesän kesantoa. Pitäisi pysyä sen verran sen juurimaton alapuolella, ettei rupea haravoimaan kasvustoa mukaan. 10-12 cm jos luotettavasti pitäisi syvyytenä, niin voisi riittää.  Jos järkimatkan päästä joku urakoitsija näillä juolannostimilla (Kvick-Finn tms.), niin palvelu ostettaisiin aina ja varmasti...
Tässä itsellä oli ensin pelko, että tarvitsen sen piikin. Jousiteräksestö mallin mukaan käy äkkiä kalliiksi (melkein jo osti yhden toisen kultivaattorinraadon silmukkapiikkien [joita saa kaupasta jatkossakin]), mutta kun vika olikin ihan peruspyöröteräs-lattarautatyöstöä, niin pari tuntia pajassa tällä kertaa.

Mutta tuohon laajempaan keskusteluun; sukulaismies osti 90-luvun alkupuolen Massikan, jossa ovessa lukee "electronic". Kun siihen metsästetään antureita ja piirikortteja, niin siinä ajassa oma Belastus on käytetty osina, kasattu ja se työkin tehty...
Maalajikin vaikuttaa... sanoisin jopa et eniten..
Enimmäkseen multavia hietamaita. Lähinnä pohdin, riittääkö tuon wibergin piikin jäykkyys ja traktorin teho, jos ne kierrekärjet vaihtaisi hanhenjalkoihin. Eli oma mielenkiinto ei siis ole tällä kertaa "yleinen", vaan noiden vaihtoehtojen välinen.
Sivuja: [1] 2 3 ... 354