Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1] 2 3 ... 343

Viestit - Petri

Kuinkahan nuo nurmialueet hoidetaan noiden paneelien alta?
Siinä olisi jollekin lampurille urakkaa ja hyvä laidunkohde.
Se on vähän niin että hyvä niittokone ja hyvä piennar- ja pusikkokone ovat 2 eri konetta :-/
Naulan kantaan!
Itsellä Estren lieriöniittokone. Hyvä pientareiden  niittoon, koska tekaa karhon, eli ei levitä niitettyä tavaraa ojan pohjalle tai saralle. Koska raskaahkot lieriöt, hihnavetoisuus ei ole ongelma. Se karhon teko tekee koneesta huonommin joutopeltojen niittojen soveltuvan.

Yksi Putini ee oo koko Venäjä Sanokaa mitä sanotta
Ei ole ei, mutta tällä hetkellä Venäjä valtiollisen toimijana on Putinin ja lähipiiriläistensä käsissä. Sen verran olen Neuvostoliitossa ja Venäjällä liikkunut, että mihinkään yksittäiseen lähteeseen ei voi täysin luottaa...
Juuri tuollaisia pohdin viikonloppuna, kun kaveri oli lainannut jonkun 60-luvun puolenvälin kirjan, jossa oli "Radio Jerevan" -teemaan kysymyksiä ja vastauksia Neuvostoliitosta. Neuvostojulkaisu siis alkuperäisenä lähteenä.  Silloin osattiin nauraa itselle — monet tarinoista ovat aivan absurdin hauskoja. Nykyvalta on todella heikoilla, kun edes hovinarreja ei suvaita. Toisaalta: Neuvostoliiton takana oli oikeasti joku ideologia, nykyvallalta se puuttuu totaalisesti.
Kasvintuotanto / Vs: Ruisvehnän kasvuaika?
: 07.09.22 - klo:21:41
Näköjään tämän(kin) saa unohtaa täällä Pohjolassa. Talvehtiminen herätti vähän toivoa, mutta jos menee vielä kauraakin myöhäisemmäksi, niin eiköhän sitä niille hehtaareille saa kevätkylvöihin järjestettyä aikaa. Vai onko joku syysvehnälajike, jota uskaltaisi kokeilla - ja onko niiden puintiaika yleensä millainen suhteessa aikaisiin ohriin/kauroihin?
Tuota myyntikasvivaatimuksen kanssa ongelmointia ihmettelen. Jos tilalla uusitaan nurmi (varsin laajaperäisen käytännön mukaisesti) joka 5. vuosi, niin vihantaviljaan perusteissa siinä on jo 20%. Jos vaikka puolella alalla viljelykierrossa onkin 4. vuoden nurmen sijasta joku yksivuotinen viljavaltainen viherrehuseos (vaikka vilja-herne tai rapsi-ohra), niin 30% myyntikasvivaatimus on jo täytetty. Lohkojen koko ei tietenkään mene aarilleen tasan, eli noita yksivuotisia seoksia täytyy pyörittää vähän useammin, mutta ei siinä silti mihinkään kyntöhelvettiin joudu...
Kasvintuotanto / Ruisvehnän kasvuaika?
: 05.09.22 - klo:21:41
Tuli syksyllä kokeiltua mahdotonta. Eli kylvin viime syksynä suursäkillisen Sequenz-ruisvehnää. Nurmen perään, suoraan kynnökseen, kun ei sateiden vuoksi voinut enää äestää. Talvehti kehnohkosti, mutta jätin puolet kuitenkin kasvuun.

Vieressä on Niklas-kauraa, kylvö 29.5. Niklas olisi kohta jo puintikunnossa (tuoresäilöntään), mutta ruisvehnä yhä aika taikinaa. Onko ruisvehnän kasvuaika todella näin pitkä, syyskylvöstä huolimatta? Täällä myöhäisen kevään (Perämeren pohjukka) alueella syyskylvö olisi työnkäytöllisesti huippujuttu, mutta kun normi kesänä kaurakin on jo riskirajoilla,  myöhäisyys tappaa tämän, vaikka talvesta saisikin yli?
Koneet, laitteet ja tekniikka / Vs: Kuikelo
: 05.09.22 - klo:14:50
Ei mahtasi olla iso synti, jos uuvven letkun vetäseis pintaan ja köyttelis sen vaikka jeesusteipillä
Jesari hapertuu auringonvalossa parissa viikossa; paali- tai aumateippi pitää pidempään...
Koneet, laitteet ja tekniikka / Vs: Kuikelo
: 05.09.22 - klo:09:53
Tältä etäisyydeltä on turvallista neuvoa... Hydrauliletkut on suht. halpoja. Monesti suurin kustannus on irtiotto, mallin kuljettaminen letkupajalle ja takaisin ja sitten se asennus. Eli: uusisin itse saman tien ne kaikki.
samaa keinotekoista ... huomattavasti suuremman pinta-ala tarpeen ... suuruusluokkalaskentaa,
Luonnonmukainen on huono sana, koska viljely on määritelmällisesti seuraava askel metsästäjä-keräilykulttuurista, joka olisi se aito luonnonmukainen...

Paljonko alaa tarvitaan? Laittamalla tarpeeksi teknologiaa ja kemiaa päästään haluttaessa pinta-alan tarpeesta kokonaan. Muiden luonnonvarojen käyttö vaan saattaa nousta aika korkeaksi.
Jotta löydetään optimaalinen panoskombo, tarvitaan erilaisia malleja, kaikki biodynamiikasta  aina Solarfoodsin proteiinijauheeseen. Kummastakaan tuskin tulee keskitien valtavirtaa.

Aika samaa on sekä luonnonsuojelijoiden että tiukkojen luomukriitikoiden "you can't be partially pregnant, can you?" -ajattelu, johon olen usein törmännyt. Ihmisen hyödyntämä luonto on hyvin monenlaista ja voi olla monimuotoista.  Metsä- tai maatalouden kielteisiltä sivuvaikutuksilta voi välttyä muutenkin kuin vaatia totaalisuojelua.
Sorry, itselleni luomu ei ole palaamista johonkin entiseen. Ruuantuotannon riittävyys vaan pitää ratkaista jotenkin muuten kuin kiihdyttämällä nykyistä meininkiä.
On huomattava, että artikkeli on lähinnä kauhistelua  ....puhunut mitään.

-SS-
Yleensä arvostan SS:n kirjoituksia perusteltuina, mutta tässä tapauksessa teksti valitettavasti kertoo enemmän kirjoittajansa asenteesta kun puheena olevista asioista.

 Erilaisia teknokemian tuotteita on nyt käytetty laajamittaisesti +50 vuotta,  ja tuotantosysteemimme on tämän ajan viritetty näiden varaan. Niiden käytön merkittävä vähentäminen ei ehkä vaadi samaa aikaa, mutta 10 vuotta on taatusti liian vähän.

Noin henkilökohtaisesti en usko eurooppalaisen direktiiviluomun kovin laajaan läpilyöntiin (tai edes järkevyyteen) globaalissa mitassa, mutta luomunkaltainen hybridimalli on välttämättömyys pitkässä juoksussa. Mihin käytäntö lopulta asettuu, jää lopulta nähtäväksi. Kaikenlaista osaamista tarvitaan ja omista poikkeavien näkemysten demonisointi ei kyllä saa ymmärrystäni.
Kaltaisiasi ja heille mahdollisuuden tarjoavia pitäisi olla enemmän. "Sivusta" alalle tulo on tietty aina pieni riski, mutta tälle "alalle" tarpeellista. Ei olla lähellä etsimäsi aluetta ja märehtijätkin pieniä, mutta joskus 5-8 vuoden päästä pitäisi joku kaltaisesi löytää...
kyse taitaa olla harrastelampaista.   ainakin määrät aika pieniä talvea ajatellen.
Jos kevätkaritsointi, niin 2 paalia per uuhi on karkea nyrkkisääntö. Meillä puolet syyskaritsoivia eli 3,5 -4 paalia per uuhi talveksi.
Sivuja: [1] 2 3 ... 343