Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: 1 ... 346 347 [348] 349 350 ... 354

Viestit - Petri

vaikka nuori vaatii aluksi ohjausta,mutta ne oppii!!!

Toi on se vaikein pala; koskaan ei opi ennustamaan, mikä menee jakeluun ja mikä sitten ei. Nimenomaan siinä, kun tulee jotain odottamatonta, josta ei ole maininnut mitään etukäteen. Jotkut/joskus menee paremmin kuin että olisin itse paikalla, joskus on vehkeet levällään ja porukka karannut mitään sanomatta kännykänkin ulottumattomiin...
Mutta mites on tuon ohran kans onko se pakko ajaa puimurilla ja säilöä siiloon vai onko varisemistappiot liian suuret jos sen paalaa vaikka maito asteella ??? Ja saako jyvistä mitään hyötyä paalatessa?

Ainakin Etelä-Savossa tiedän paljon paalattavan ohraa taikinatuleentumisvaiheessa. Ymmärtääkseni olisi parempi niittää tavallisella niittokoneella eikä murskaimella, joka osin pui jo jyviä peltoon. Maitovaiheessa jyvistä ei kait ole kovin paljoa energialisää, mutta korsi/lehdet ovat jo huonosti sulavia. Ja nauta ei juuri kauraa saa märehdittyä sulavaksi, joten mieluummin ohra, valkuaisterästystä sitten herneellä tai virnalla.

Petri

Minkä valmistajan kuivakäymälä?

Itse olen suunnitellut Ekoletin (http://www.ekolet.com/ekolet-fin/YV.html) kompostoivaa kuivakäymälää
nesteen biosuodatuksella, ajatus olisi ,kuten valmistajankin suosittelee, johtaa nesteet harmaiden vesien kanssa maahanimeytykseen.

Meillä on enemmän mallia omatekemä. Eli istuimena erotteleva Dass-Isak
www.dinvvsbutik.se/dassisak-urinseparer-insats-p-7953200.html, toiselta nimeltään myös Separett PuuCee500
http://www.separett.fi/default.asp?id=1362&ptid=
Ainakin meillä oli paikallisessa lvi-liikkeessä pari vuotta sitten noita Separett-osia hyllyssä. Styroxiset istuinosa ja kansi tulee mukana, mutta lahjoitin yhdelle mökkiläiselle. Tuolle muoviselle olen tehnyt vanerista istuimen rinkuloineen ja kansineen, jonka voi helposti kipata tyhjennyksen ajaksi.

Virtsa menee siis umpisäiliöön. Kiinteä putoaa alaspäin melassisangosta kuumailmapuhaltimella muotoiltuun keruuastiaan, josta viedään ämpärillä kompostoriin pihalle noin kerran viikossa. Meillä onnistui 20 cm "kuoppa" lattiaan, joten isompi astia ei ole mahdollinen. Eli meillä kiinteä tavara ei millään lailla kompostoidu sisätiloissa, pieni puhallin (noin 2w) vie hajut katolle. Eikä muuten haise, vaikka kuinka piereskelisi - jos vain sattuu istumaan alas päästön ajaksi.

Käytännössä ainoa ongelma ovat satunnaiset miespuoliset vieraat, jotka (kun en muista muistuttaa oikeasta tekniikasta hotelli helpotuksessamme) saattavat sorotella siihen kiinteän jätteen keruuastiaan, joka muuttuu raskaaksi kantaa ja haiseekin sitten kompostorissa päivän-kaksi.

Itse olen vähän perusskeptinen näihin laitoksiin, joissa neste ja kiinteä uloste laitetaan ensin yhteen ja sitten jotenkin erotellaan. Noin nettisivujen puolesta Ekolet vaikuttaa kyllä ihan mahdolliselta vehkeeltä, voisin hyvin kuvitella sen oikeasti toimivaksi. Ja korkea säiliö, jossa tavara kompostoituu, helpottaa arkea, kun periaatteessa toimenpiteitä tarvitsee vain pari kertaa vuodessa. Ja ainakin itse pidän hyvänä, että kalanperkeet ja muu nopeasti pilaantuva ja haiseva jäte voidaan helposti sijoittaa huussin kautta kiertoon.

Ainoana mahdollisena arkiongelmana näissä pidän kärpäsiä, ja pahempana vielä banaanikärpäsiä, niitä pieniä, märässä viihtyviä. Tavalliset saa sillä kärpäsbakteerilla kyllä hoidettua (DeLavalin Larvicide bio), mutta paikkojen puhdistettavuus juuri niitä pieniä varten on tärkeä juttu. Siksi en pitänyt ex-konttorilla olevasta Naturum-rumpukompostikäymälästä ollenkaan, koska sitä ei käytännössä saanut koskaan niin puhtaaksi (sisältä), etteivätkö nuo pikkulentävät olisi onnistuneet lisääntymään. Ekoletissa näyttäisi siltä, että mahdollisten ongelmien sattuessa kostea biojäte saadaan niin hyvin kuivikkeilla peittoon, että tämä ongelma lienee harvinainen, jos ollenkaan esiintyvä.

Petri
Paljonko olisi sopiva palkka noin 15-16 vuotiaalle kesätyöläiselle? Mitä töitä voi tuon ikäisellä teettää? Onko mitään kiellettyjä töitä?

Varmaan jostain maaseututyönantajan liitosta tai vastaavasta löytyy taulukoita. Itse olemme maksaneet vitosen tunti kitkijöille koneen päällä
http://personal.inet.fi/yritys/elomestari/ruomija/esittely.htm
ja porukkaa on vielä löytynyt. Tietty pitää tsemppauttaa, olla usein itse mukana ja jatkuvasti järjestää fiilis, että olen jossain näköetäisyydellä.  Ja joskus käskeä uimaan ennen viimeisen työtunnin päättymistä plus muuta luksusta. Nuorten väliset erot ovat valtavia, työnjohtoon pitää keskittyä aika lailla ja varautua jos minkäkinlaiseen...

Petri
Millaisia jätevedenpuhdistamoita agrolaisilla käytössä, lähinnä kai kyseeseen jatkossa tulevat erilaiset panospuhdistamot.

Onko toimineet, paljonko tuli kustantamaan, käyttökustannukset jne.

Itsellä myös Greenrock, mutta ilman mitään ilmastimia tai kemikaalien lisäyksiä. Ja sisään menee vain yksityistalouden vedet. Malli on kaksipönttöinen: ensin kolmiosainen sakokaivo (S3), sitten perässä se kivivillasuotimella ja muovikappaleilla varustettu puhdistusyksikkö (Greenpack mini). Ilmastus luonnonvedolla, eli tuulettuu loppupelissä asuinrakennuksen katolle viemärintuuletusputkeen.

Nyt kolme vuotta maassa; myönnän, ei ole edes avuttu kertaakaan. Mutta kun on mitoitettu vesivessalle ja meillä erotteleva kuivakäymälä talossa (virtsa menee omaan 3 kuution umpikaivoon, josta keväällä pellolle, kiinteä kannetaan kompostoriin pihalle), niin en noiden harmaavesien vuoksi ole ottanut kovin suuria paineita. Ja pesuaineetkin vielä fosfaatittomia.

Huoleton systeemi. Ja päätelleen avo-ojasta, johon em. systeemin ja pienen hiekkapatjan kautta vesi päätyy, kohtalaisen tehokaskin.  Ainoa ongelma monelle tulee korkeusvaatimuksesta: sisäänmenevän ja ulostulevan veden korkeusero on 130 cm eli talon pitää olla jonkin verran ympäristöään korkeammalla kumpareella, jotta toimii. Ei ongelma mäkimaastossa, mutta esim. meidän kylällä ainakin 2/3 taloista ei voi tehdä kanssamme samaa valintaa ihan tästä syystä.

Petri
Kannattaa laittaa joko hammasterä tai verkkoterä, kestää
kauimmin ja jälki sopivan rosoista, ei tarvi heti hiekottaa,

alkuperäisenä lingoissa joskus jopa fe 37, eipä kauaa kestä,
edes takuuaikaa, ja kaikenlisäksi hitsaamalla kiinni.

teriä löytyy ikh- jälleenmyyjältä, metsätyö oy , tai vst
alan liike, on valinnanvaraa

Katsotaan, josko löytyy sopivaa kaupasta. Henkisesti olen kyllä täysin varautunut poraamaan kiinnitysreiät; on kuitenkin pulteilla, ei hitsattu. Ja alkuperäisen kovuudesta on valitettavasti samanlaiset epäilyt. Saakos tuollaiseen Hardoxiin tai vastaavaan "kotikonstein" eli pienellä penkkiporalla nestejäähdytyksellä tehtyä itse reiät?

Petri
Väännähti lumilingon terä (10x100 mm lattaa), kun pultti petti edestä. No, kesken armottoman tuiskun sain lyhemmäksi rälläköitynä vielä juuri paikalleen, mutta pitää lähteä viikonlopun jälkeen hakemaan jotain uutta. Laite pikkuinen AT 220.

Millaista rautaa sinne kannattaa laittaa, jos ei Agrista lähde kysymään "tehdasvaraosaa". Ja mitähän materiaalia sekin on, parinsadan tunnin jälkeen huomasin lingon rungon jo olevan kevätasfalttia vasten... Riittääkö Fe52, vaiko jotain kovempaa?

Petri

Eihän suomalainen kansainvälisesti laadukas, mutta määrällisesti suppea eläinten hyvinvointitutkimuskaan kelpaa asenteisiinsa jumittuneille tuottajille. Herätkää pahvit!

Mitä tarkoitat lauseellasi "ei kelpaa tuottajille"? Mitä tutkimusta oikeasti tarkoitat ja mitä tarkoitat "tuottajille kelpaamisella"? Kun noihin saa vastaukset, niin keskustelu voi jatkua.

Petri
Eli asiaan. Jos olette käyttäneet urakoitsijoita nurmen täydennyskylvöissä tai urakoineet itse, niin mikä on ollut tai on taksa? Onko se hehtaari vai tuntiperusteinen ja millä tasolla mahdetaan mennä? Millaiset koneet on ollut kyseessä?

Itse olen ajellut pelkästään käsikäyttöisellä "viskalla", jolla voi lähteä sellaisen kevätkosteuden aikaan, että varjonurkissa on vielä lunta. Vähäiset tallausvauriot, vähän olosuhteista kiinni tietysti pintaankylvetyn itäminen, mutta edulliset konekulut (100 eur. alv.0% kiinni koneistuksessa) ja työteho noin 1.5 ha tunnissa. Lisäbonuksena vielä ajansäästö, kun ei tarvitse lähteä erikseen lenkille. Ja huippua se, ettei tule lähdettyä liian aikaisin kevättöille tilsimään rakennetta piloille, kun pahimmat kylvöpaineet on jo purettu ajoissa...

Petri
(sen 30 egee/ha mukaan yli 40 euron tuntipalkka, ei paha!)
Myös päätöksentekoon kuuluvassa riskinarvioinnissa on toki noudatettava kulloinkin voimassa olevia säädöksiä. Niistä ei voida mielihalujen mukaan poiketa.

Mutta kuten itsekin kerroit, lait eivät ole Jumalan sanelua eivätkä kiveenhakattuja. Siksi näin ei-virkamiehenä niitäkin voi kritisoida. Pointtini oli se, että riskinarviointi ja sitä kautta hyväksyttävyys arvioidaan puhtaasti luonnontieteellisinkin kriteerein erittäin kapeasti.

...perusongelma on, että otat viljelyjärjestelmät ja -kasvit annettuna ja sitten ruvetaan viilaamaan niitä tehokkaammiksi...
Viljelyjärjestelmät ja -kasvit eivät ole "ihmiselle annettuja" (kuten tietyt, pienet uskonsuunnat julistavat). Olemme joutuneet ne itse kehittämään tarpeisiimme paremmiksi - melko tehottomista alkumuodoista liikkeelle lähtien  - 11 000 vuoden työllä.

Muuta vakavasti otettavaa lähtökohtaa ei ole käytettävissämme. Tyhjästä on paha nyhjästä - aivan uuden viljelykasvin kehittäminen vie kovin kauan, jopa nykyisellä "geneettisen ymmärtämyksen" aikakaudella.

Valmiiksi kohtuullisen hyvästä biologisesta lähtökohdasta on jotain toivoa päästä eteenpäin (eko)tehokkuudessa. Sitä juuri tarvitaan, kun vaatimuksena on siirtyä "fossiilimaailmasta biotalouteen".
Esimerkki: sokeriruo'on sokeripitoisuus on kaksinkertaistettu geenimuuntelulla www.geenit.fi/Sokerir.pdf - pienemmältä alalta saadaan kohta paljon enemmän bioetanolia (eikä metsiä tarvitse raivata pelloiksi).   

Paljon lisää tehoa nimen omaan tarvitaan - muuten ajamme yhteiskunnat ja luonnonvarat "hurskailla toiveilla" ja viherhypellä köyhdytysautomaattiin ja konkurssiin .
[/quote]

En ajatellut tuota viljelyjärjestelmäjuttua ihan 11000 vuoden takaa... Mutta yksi juttu, joka on dokumentoitu USAssa (Reganold, muistaakseni 1987 Naturessa), jossa tuloksena oli, että luomuviljely tuotti merkittävästi vähemmän eroosiota kuin ns. tavanomainen. Muistettakoon, että siellä pitävät viljelymaan "kulumista" vakavana uhkana viljelyn tulevaisuudelle. Keskusteluosiossa artikkelissa todettiin, että väkilannoitteet ja torjunta-aineet sinänsä eivät aiheuta eroosiota, mutta viljelyjärjestelmä, jonka ne mahdollistavat, on ongelmallinen. Halvan agrokemian avulla kannattava tuotantosysteemi on yksivuotinen maissi-soijapapu -linja, jossa maa on ison osan vuodessa ilman kunnon suojaavaa kasvipeitettä. Luomuvaihtoehdossa viljeltiin enemmän nurmia (typpitalous) ja viljoja (small grains), jotka suojaavat maata eroosiolta paremmin.

Riippuen tuotantopanosten hintasuhteista ym. talousasioista jompikumpi edellämainittu on kannattavampi. Ja varmaan ymmärrät, että nämä hintasuhteet eivät ole luonnonlakeja, vaan poliittisella päätöksenteolla tehdään olosuhteet, jossa erilaiset biologiset järjestelmät ovat vaihtelevalla tavalla kilpailukykyisiä.

Vaikka koto-Suomemme: moderni agrokemia on mahdollistanut tuotannon alueellisen erikoistumisen, joka uusiutumattomien luonnonvarojen käytön näkökulmasta ei ole erityisen tehokas vaihtoehto (nurmiviljelyn maan rakennetta parantava vaikutus, lannan tehokashyväksikäyttö, lopputuotteiden kohtuulliset kuljetusetäisyydet ym.). Uskoisin, että edellisten esimerkkien tapaisia juttuja löytyy ympäri maapallon.

Yksi historiallinen meillä anekdootti liittyy hukkakauraan. Muinoin, kun meillä peltoviljely ja niittyviljely olivat tiukasti erillään toisistaan ("Jumalanpilkkaa kasvattaa eläinrehua ihmisviljapellossa"), oli hukkakaura yleinen viljapeltojen vitsaus. 1800-luvun loppupuolella alkanut viljelyn modernisointi viljelykiertoineen ja viljelynurmineen käytännössä hävitti hukkakauran meiltä, nurmikierto on myrkkyä ko. rikkakasville. Nyt hukkakaura on jälleen seuranamme, kiitos agrokemian tarjoamalle mahdollisuudelle taas erikoistua viljelyssä.

Tai vaikka rypsi ja luomuviljely. Parikymmentä vuotta sitten hommaa pidettiin täysin mahdottomana, rapsikuoriaisen takia. Kunnes eläinekologit tutkittuaan ko. otuksen elinkiertoa kehittivät viljelytekniikan, jolla ko. otuksen luontaiset viholliset pitävät kuoriaiskannan kurissa. Ainoa muutos liittyi muokkaustekniikkaan ja -ajankohtiin sekä viljelyn spatiaaliseen suunnitteluun viljelykiertoineen. Nyt menee hyvin, luomurypsillä. Harmi vaan tuotantopanosteollisuudelle, että kun tämä knowhow on yleisesti tiedossa, niin mitään lisää ei pysty viljelijälle myymään.

Tämänhetkinen gmo-kaupallistamisen valtavirta tapahtuu nykyisen agrobusineksen ehdoilla. Joille tuotantojärjestelmien muutokset ja low- input -viljely on kauhistus. Ja vaikka tuolla USAssa, jossa maissi-soija -viljelyn suhteellisen helppo gmo-viritys (verrattuna vehnä ym. -viljoihin tai ristipölytteisiin nurmikasveihin) tulee sementoimaan ko. viljelysysteemin kilpailuetua vaihtoehtoihin. Vaikka pohjimmiltaan sen ekologinen kestävyys on kyseenalainen.

Kuten tuo biopolttoaineasia henkilöautoissa: jotain on tehty, mutta oikeasti kunnollista ratkaisua (koko liikkumistarpeemme ja sen tyydyttämiseksi liikennejärjestelmien uudelleensuuntausta) se vain lykkää, kun kuvitellaan, että homma on "hanskassa".

Tätä tarkoitin, kun sanoin, että ei ole aivan väärin väittää, että geenimuuntelu on osa nykyisen ekologisesti arveluttavan viljelykäytännön ongelmaa, ei ratkaisu siihen.

Itselläni ei ole fundamentaalista karsastusta geenimuunteluun; monissa suljetuissa sovelluksissa se toimii loistavasti. Muunneltujen organismien luontoon laskemissa näen kuitenkin riskejä. Siksi haluan, että vaihtoehdot perataan kunnolla läpi, ei mitään "Kemiran luomua", jossa vain jätetään lannoitteet ja torjunta-aineet pois tekemättä mitään muuta viljelylle. Se johtaa melko varmasti objektiivisesti kuvailemaasi "köyhdytysautomaattiin ja konkurssiin". Turvautumalla pelkästään geenimuuntelun mahdollisuuksiin en kuitenkaan näe kestävää elintarviketuotantoa näköpiirissä.

Ja vaikka periaatteessa vastakkainasettelua geenimuuntelun ja muiden ratkaisujen välissä ei olekaan (rinnakkaiselo olisi siis mahdollinen), niin käytännössä on. Kilpailu perustutkimusmäärärahoista, panosteollisuuden soveltavasta kehitystyöstä ja koko viljelyn kehittämissuunnista (ja sieltä kumpuavista voitoista) johtaa käytännössä siihen, että jompikumpi. Valitettavasti.

Petri
Kasvintuotanto / Vs: Kalkkia paskan sekaan.
: 23.01.08 - klo:19:17
Typessä alkaa hävikki.....

Noin siinä käy, ja lannoitusvaikutuksen kannalta ilkeämpää että se on se liukoinen ammoniumtyppi, joka karkaa.

Petri
Näissä mailasnurmissa oli jonkinverran pehmeyttä viimesyksynä. Ottaakohan mailanen vetensä pelkästään syvältä, eikä ollenkaan maan pinnalta?
Rypsin valkuainen on laadultaan parempaa kuin säilörehun korkea valkuainen.

Ottaa syvältä enemmän, ehkä seoksessa (onhan heinäkasveja mukana seoksessa, onhan!), ehkä pintajuuristoa on vähemmän kuin pelkässä heinämaassa?

Ja tuo pH 8 on noita agraarilegendoja, mutta kyllä kuutosella on lukeman syytä alkaa. Eli "kalkkimyyjän normin mukaan" kalkittu riittää.

Petri
Kasvintuotanto / Jäinen polte
: 21.01.08 - klo:21:49
Ajellessani pellon poikki ja takaisin tuli alueradiosta juttua jääpoltteesta, joka on nyt rantautunut tänne pohjoiseenkin. Ja kuinkas ollakaan, takaisinajaessa samoja raiteita (lunta on ehkä parikymmentä senttiä) pyöräuran pohjalla oli monin paikoin tummaa = vesisohjoa. Lohko on asiallisissa parin vuoden ikäsisissä avo-ojissa, pintamuotoilut OK ja maalajikaan ei erityisen läpäisemätöntä. Taitaa tulla yksivuotisillä siemenillä kysyntää ensi keväänä...

Näin Väylänvarressa,

Petri
Noin mä sen vähän ajattelinkin. Mailanen ei oikein tahdo menestyä tää. No jossain toki on kokeiltu, mut isommas mittakaavas ei. Etelä- ja Keski-Suomeen pitäs sopia, savi, hiesu, hieta, lämmin paikka, viettävä, jne. Pitäs tota pirua kokeilla kans jollaki pikkupalalla. (Ei tää nyt sentään niin pohjoises olla...)

"Luzerne verträgt keine nasse Füsse" Eli mailanen ei kestä märkiä jalkoja. Ojituksen pitää olla oikeasti kunnossa, pohjavesi syvällä. Silloin metriin ja ylikin menevästä juuristosta on apua.

Olen kerran nähnyt Lehtimäkeä (Suomenselkää, vedenjakajaseutua) kuivana kesänä, kun viljelystien toisella puolella kemiralaiset rakeet eivät olleet kolmeen viikkoon sulaneet kellankalvakassa timoteissa, toisella puolella oli 60-senttistä jykevässä kasvussa olevaa mailasta. Maalaji oli multava hiekkamaa, ojituskunnossa. Kaivoin juuria esille; 60 cm syvyyteen asti pystyin seuraamaan, sitten kävi kuoppa pieneksi ja "lanka" katosi. Eli juuristotutkijoita kuunnellen, yli metrissä oli kärjet.   

Perustaminen pitäisi mailasnurmella tehdä ehkä ihan ilman mitään suojakasveja. Rikkoja ollaan latvottu joskus heinäkuun alussa ja elokuun puolivälissä on tullut jo normaali sr-sato. Mutta; kokeilut pienellä alalla, siellä missä ojitus on kunnossa. Ja lajikkeet vain eestiläisiä tai ruotsalaisia, muut voi unohtaa. Ehkä sirppimailanen, jos sitä vaan saa (Naturcom), on varmin.

Petri
Millasia noilla keinoin oli sitten hehtaarisadot. Hehtaareita kuitenkin käytös tolokuttomasti.

Ei välttämättä meikäläisittäin huippua, mutta viivan alle jää ihan eri lailla... Se vähenevien rajatuottojen laki. Mutta vakavasti ottaen: palkokasveilla (jenkeissä mailasta ja soijaa, meillä voisi olla apilaa ja hernettä/rypsiä) saadaan valkuaista riittävästi, paskalla kasvuvoimaa muuallekin.

Petri
Sivuja: 1 ... 346 347 [348] 349 350 ... 354