Kasvintuotanto / Vs: Maatilojen keskikoko, kysymys.
: 14.07.21 - klo:23:12>Hyvin pitkälti näin. Ainakin toistaiseksi itsellä on ollut ajatuksena että edes raha ei ratkaise välttämättä kenelle maitaan vuokraisin tai myisin jos sellainen tilanne tulisi eteen.Vaikka olisi toiselle kuinka hyvin sopiva lohko. Matkan varrella vain tulee joskus sellaisia tilanteita mitkä laitetaan "korvan taakse" vaikka oltaisiin muodollisesti hyvissä väleissä,tai edes asiallisissa väleissä.Niin se vain menee.
Minulle myytiin ojan takaa perikunnan (itselleni vieraita ennen kauppaa) omistamat pellot alle korkeimman tarjouksen ,kun olen ,kuten palstallakin tiedetään, niin mukava kaveri.Näin se vaan tuntuu toimivan, että pelto on hyvin herkkä asia. Metsät voidaan myydä julkisestikkin ja tärkeintä on saada reilusti hilloa. Ostajalla ei niin väliä.
Mutta pelto. Sen hallintaan saaminen, se kysyy sitä jotain.
Jos peltoa tullaan tarjoamaan, niin siitä voi päätellä ainoastaan sen, että osa haluaa vältellä julkisuutta. Omat pellon ostot, sekä vuokraukset ovat menneet juuri näin, kahdenkeskinen sopiminen ehdoista ja hinnasta, kaupat tuli jopa reiluun alihintaan. Taisi tulla vielä kommentti perään "tästä ei sitten tartte kylillä huudella".
Kun puhutaan toteutuneista kaupoista/vuokrauksista, niin eihän niissä mitään ongelmaa olekkaan. Monikohan empii pitkään sinne naapuriin menoa tai perikunnan jälkipolvi ei kohta edes tunne näitä hyvämaineisia vuokralaisia? Vuokramarkkinoilla voisi olla paljon enemmän hehtaareja tarjolla ja viljelystä voitaisiin luopua vuosia nykystä aikaisemmin, jos markkinat olisivat avoimemmat? Pitkät vuokrasopimukset taas voisivat johtaa kauppoihin aikaisemmin, kun huomataan luopumisen tuskan hellittävän? Luulenpa, että tulevaisuudessa tarjouskilpailut tai huutokaupat yleistyvät myös peltojen vuokramarkkinoilla, netistä lötyy sopivia alustoja jo nytkin, toki enemmän kiinteistökaupoille. Vuokrapeltojen iso määrä kertoo kyllä välitysmarkkinoiden patoutuneesta kysynnästä