Minä haluasin joskus nähdä tutkimuksia esim viiden vuoden syklissä. Koska tosiaan lannoitus kyllä säilyy edes osittain seuraavaan vuoteen, mutta miten on sitte muuten. Hyödyttääkö vaikka nyt tautiaineet seuraavaa vuotta, niin en ole ihan varma.
Tautiaine hyödyttää seuraavaa vuotta siinä mielessä, että mahdollisesti pellon pintamultaan jäävä pahnaputu voi olla vähemmän taudinaiheuttajia sisältävää - sama pätee jyväsatoon ja sen käyttämiseen kylvösiemenenä. Tautiaineilla ei kuitenkaan ole esimerkiksi maavaikutusta, joten tämän vuoden käsittely ei sinällään suoranaisesti vaikuta ensi vuoden tautipaineeseen mitenkään.
Monet kasvitautiaineet säilyvät maassa jopa seuraavaan vuoteen, varsinkin pohjavesirajoituksella varustetuissa aineissa on mitattukin hitaan hajoamisen ja pohjavesikulkeutumisen riski. Näistä on tutkimusta olemassa. Keski-Euroopassa ja lämpimissä maissa jäämät saattavat olla vähäisemmät. Bakteeritoiminnan ja varsinkin sienitoiminnan väheneminen mullassa saattaa vaikuttaa kasvien kasvuun ja vahingollisten tautien lisääntymiseen.
Jos me ajattelemme ihmistä kiusaavia bakteeri- ja sienitauteja, käytämme myös samaan tapaan hoitavia valmisteita, antibiootteja ja sienitorjunta-aineita, mm. flukonatsolia. Kehitysmaissa on tullut tavaksi hoidattaa näillä lääkkeillä ilman tarpeenmukaista arviointia, jolloin seurauksena on ollut joko paremmaksi "koulutettu" torjunta-aineen vastustuskyky tai mikrobien muuntuminen vaikeammaksi torjua. Se, että nykyään suositellaan välttämään turhia torjunta-ainekäsittelyitä ihmislääketieteessä, ei johdu mistään viherhörhöilystä, vaan koululääketieteessä nähdään, että mainiot kemikaalilääkkeet menettävät tehonsa ja tulevat käyttökelvottomiksi. Rutiininomaisesta lonkkaleikkauksesta saattaakin seurata tappava komplikaatio.
Länsimaiden kasvilääketieteessä kuljetaan kuitenkin talous ja oheisvaikutukset edellä, että strobien ruiskuttelu parantaa kuivuudenkestoa, vaikka ei enää tehoaisikaan tauteihin; kunnon annos priaksooria kasvukauden aikana parantaa satoa, ehkä. Suurimmat ja kauneimmat tilanhoitajat ostavat tuotteita samalla asenteella kuin intialainen slummilääkäri laitattaa penisilliiniä jonottaville ihmisille. Pääasia, että toimii nyt, muut myöhäisvaikutukset not my problem.
-SS-