Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: 1 ... 349 350 [351] 352

Viestit - Petri

Ruotsissa Arla on jälleen nostanut maidon luomulisää. Kotimaan tuotanto ei vastaa kysyntää ja suurkeittiöille luomumaidon tuonti Tanskasta on herättänyt närää. Luomulisä on nyt 76,9 äyriä/litra eli reilut 8 cent/litra. Luomulisän nosto oli neljäs tänä vuonna.

Ja Norrmejeriet (Uumaja, Luulaja) laittaa vielä paremmaksi; 1,3 kruunua litralta eli noin 15 senttiä! Joko löytyisi linja Merenkurkun yli, jos meillä markkina tökkii?

Alkuperäinen "Veckans ekolantbruk" -viesti:


> Nya mjölkprisrekord - Norrmejerier betalar 1,30 extra för ekomjölken

Från 1 januari får ekomjölkleverantörerna till Norrmejerier höjt ekotillägg med
50 öre från 80 öre till 1,30 kr/kg mjölk. Därmed blir Norrmejerier den bäst
betalande föreningen i Sverige. Den nya höjningen 50 öre kan jämföras med att det
totala ekotillägget fram till i somras legat still på 50 öre i flera år.
   I förra Veckans Ekolantbruk kunde vi berätta att Skånemejerier just beslutat
om nya höjningar av ekotillägget och skulle bli bäst betalande förening med 95
öre från nyår. Dagen efter tillkännagavs Norrmejeriers höjning och vår utnämning
av Skånemejerier blev i ett slag historia.


Petri
Luomussa ongelmana on juola & ohdake. Eli yksi matala muokkaus syksyllä ei tahdo riittää. Sitten jos kylvää vasta toisen muokkauksen jälkeen, alkaa loppua kasvukausi kesken. Yhdellä muokkauksella torjunnan pitäisi perustua kerääjäkasvin kilpailuun. Siinä mielessä rypsi (taimettuu nopeasti, peittää maanpinnan, sitoo liukoisen typen) ja virna (talvehtii, kasvaa keväällä) voisi olla kokeilemisen arvoinen kombo.

Meillä tosissaan syksy on kuitenkin lyhyt, etelärannikkoa ja lounaista Suomea lukuunottamatta. Sielläkin puinnin jälkeen kylvettävät kerääjäkasvit ovat varhaisempien puintien herkkua; kasvuston pitäisi kuitenkin kehittyä aikamoiseksi, jos todellista merkitystä haetaan. Muistan Saksan-ajoilta, kuinka elokuussa puidun härkäpavun jälkeen tehtiin sänkiäestys, sitten keltasinappi päälle, oli joulun alla 60-senttistä synkänvihreää mattoa; siinä oli tavaraa kiinni...

Veikkaisin, että meillä kannattaisi ehkä enemmän harjoitella kuitenkin noita aluskasveja viljan alle, ehkä juolaa vastaan voisi koettaa heti puinnin jälkeen niittää/murskata sänki ja pahnat mahdollisimman matalaan, jolloin on kovassa kilpailussa aluskasvin kanssa ja kärsii siitä. Jos oikein muistan, tuo KM-satokilpailun luomuedustaja Marko Väljä käyttää jotain tuontapaisia keinoja?
"Eikä siinä ole paljon neuvottelemista, jos puljun tavoitteena on kieltää eläinperäisten tuotteiden valmistus, myynti, käyttö ja hallussapito."

KÄvin ihmettelemässä tehotuotanto.net -sivustoa. Entisenä kasvissyöjänä, nykyisenä kohtuukäyttäjänä (kansallinen keskiarvomme yli 70 kg lihaa/hlö vuodessa on kyllä jo sairasta) tökkii lähinnä tuo uskonnollissävyinen paatos, mikä sivuston teksteissä on läsnä. Jos omasta mielestään on eettisesti väärin hyväksikäyttää eläimiä, niin silloin pitäisi puhua asiasta enemmän tällä filosofisella tasolla eikä pyrkiä yleistämään asioita ääriesimerkkien takaa. Ehkä tämä vanha poliittisen vaikuttamisen perustotuus, että "aatteen pahin vihollinen eivät ole viisaat vastustajat vaan tyhmät kannattajat" pitäisi pitää mielessä ja testata sivustoa myös ateisteilla ennen julkilaittoa?

Petri
Vapaa sana / Vs: Agronetin cowboy-logo
: 28.11.07 - klo:09:31
Itse olisin edelleen supisuomalaisen kuvan kannalla,

Ääni pienviljelijälle. Aikas harvassa paikkaa Suomenniemellä päässään "rantsitunnelmaan" ja moni sitä tavoitteleva on varsin kaukana "vapaan lehmipojan" fiilingeistä, pankin talutushihnassa oravanpyörää pyörittäessään. Ääni oranssille Hankkija-lippikselle Elovena-tytön päässä (saa näyttää muutakin kuin kasvokuvan).

Petri
Kasvintuotanto / Vs: GM viljely
: 28.11.07 - klo:09:21
Vaikeus asiassa on siinä, että naapureiden tehtyä valintansa ei meillä juuri ole sananvaltaa.  Lisätieto ei tietenkään olisi pahitteeksi, muttei ihmisillä taida olla aikaa eikä kärsivällisyyttä odottaa sitä 50-100 vuotta, jonka jälkeen referenssitietoa olisi riittävästi. Mitään muitakaan teknologioita ei ole testattu niin kauaa.....

Joo, ei ole testattu niin kauaa, mutta DDT:lläkin on puoliintumisaika luonnossa ja se on hiljan hävinnyt. Aktiiviksi - ongelmallista tai ongelmatonta - muuntunutta DNA-pätkää ei poista systeemistä mikään, siinä tärkein laadullinen ero.

Itseäni yhä ihmetyttää, että tuohon kustannussäästöargumenttiin (viljelijänäkökulmasta) uskotaan. Kaikessa uudessa teknologiassa varhaiset omaksujat hyötyvät vähän aikaa, sen jälkeen markkinatalous korjaa löysät pois ja hyöty on ihan jossain muualla. Maanviljelytyöpaikoista tulee laboratoriotyöpaikkoja.

Se, ettei toiminnan laajemmista yhteiskunnallisista vaikutuksista puhuta tai edes epäsuoria ekologisia vaikutuksia hyväksytä riskiarviointiin mukaan, kertoo valitettavasti hyväksyttävyysarvioinnin tasosta. Pari vuosikymmentä sitten Naturessa (oliskohan maailman arvostetuin yleisluonnontieteellinen julkaisu) julkaistiin USAlainen tutkimus, jossa todettiin luomupellon eroosion olleen 40-vuotisella seurantajaksolla vain neljännes "tavanomaisesta". Pohdinnoissa todettiin, etteivät väkilannoitteet tai torjunta-aineet sinänsä aiheuta tuota eroa, vaan se viljely, jonka ne mahdollistavat.

Kun GMO-jalostuksella tehdään herbisidi/tuholaisresistenttejä kasveja, tasoitetaan tietä teolliselle monokulttuuriviljelylle, joka monipuoliseen viljelykiertoon verrattuna on maaperälle ja luonnon monimuotoisuudelle huomattavasti pahempi juttu. Siinäpä onkin pohdittavaa, onko gmo-kasveilla ja monokulttuuriviljelyllä yhteyttä keskenään, kun päätetään gmo-viljelyn hyväksyttävyydestä.

Petri
Lampaat ja vuohet / Vs: Kantoaika?
: 21.11.07 - klo:12:59
Tainneet jäädä tyhjiksi nuo uuhet. Kesäkuu on niin valoisaa aikaa ettei kiimoja esiinny.

No, meillä on muutama viikko kesäkuuta, ettei aurinko laske ollenkaan... Mutta kyllä siellä tiineitäkin on, mikäli yhtään osaan lukea kerityn uuhen vyötäröä - ja hiljalleen turvonnutta utaretta. Odotellaan, eihän tässä muuta voi.

Petri
Vapaa sana / Vs: USA:ssa kova kuivuus
: 19.11.07 - klo:19:50

[/quote]

Jos bioenergian raaka-aineen hinta Yhdysvalloissa nousee, noussee myös öljyn hinta. Tämä aiheuttaa kuntannusten nousua maataloudessakin.
[/quote]

Mutta, huomaatkos, myös tuotteiden hinta nousee. Jos markkinatalous edes vähän pelaa, siis.

Itse ihmettelen maataloussektorin kitinää öljyn ja energian hinnasta; maalla on mahdollisuus hyödyntää uusiutuvaa energiaa ihan eri malliin kuin kivihiilikaukolämmön varassa asuessa ja parhaimmillaan jopa saada rahaa energiaraaka-aineen myynnistä.
Lampaat ja vuohet / Vs: Kantoaika?
: 19.11.07 - klo:19:40
[[/quote]
Ei siitä ole kokemusta (kantaika lienee täsmälleen sama), mutta sinun kannattaisi käyttää tästä lähtien pässin astutusvyötä hyväksi. Värillinen liitu antaa erittäin varman ja tarkan todisteen uuhen astutuspäivästä. Omassa katraassa tiesin aina muutaman päivän tarkkuudella mikä uuhi seuraavaksi oli vuonimisvuorossa, lampolan seinällä olevan listan mukaisesti.
[/quote]

Joo, on hankintalistalla. Tämä vaan tapahtui kesäkuussa laitumella, mutta tekosyitähän (ns. "parempaa tekemistä") ne tietty ovat, kun ei tullut oltua paikalla. Viime kevään "tipottelusta" viisastuneena nyt on astutus tehty kompaktimmin eli pässi otetaan ajoissa pois laumasta.

Ei kait tuo viipyminen muuten suuresti haittaa, mutta kun on juuri lähdössä neljän päivän reissulle (lampolaretki Ruotsiin) ja jää koko sirkus täällä muiden huolehdittavaksi...

Petri
Lampaat ja vuohet / Kantoaika?
: 18.11.07 - klo:18:23
Kesäkuussa astutettuja suomenlammasuuhia odotellaan karitsoivaksi... Laskujeni mukaan alkaa olla vähintään 150 vrk täynnä jo kaikilla joka tapauksessa eikä vieläkään ole kuin turpeat vatsat ja lievästi turvonnut utare vetimineen. Kirjoissa puhutaan 145 vrk kantoajasta +/- jotain. Nyt tuntuu että mennää reilusti yli.

Onkos kokemuksia, onko syyskaritsoivilla sama kantoaika kuin kevätkaritsoivilla?

Petri
Vapaa sana / Vs: Matkapuhelinkalluppia
: 18.11.07 - klo:10:55
Minkäslainen on agrolaasten matkapuhelinhistoria:

Nokialaisia lukuunottamatta yhtä Benefonia; ensimmäistä ja viimeistä lukuunottamatta kaikki käytettynä hankittuja


880
3210 (jäi perheeseen, hiipui vasta nyt kesällä!)
Benefon Twin
3410 (jäi myös perheeseen)
3310
2626


Missä olit tutkijana?
[/quote]

Aikanaan luomututkimusta Juvan Partalassa, erilaisia yhteistyöprojekteja siellä täällä koti- ja ulkomailla, sittemmin oman yrityksen kautta.

Kevennetty muokkaus ja etenkin suorakylvö ovat asioita joissa maataloustutkimus jäi tavallisten viljelijöiden jälkeen eli niitä alettiin kunnolla tutkia vasta kun menetelmät yleistyivät käytännön viljelyssä. Ruotsissa sen sijaan oli jo vuosia sitten jopa 20-vuotisia kokeita kyntämättä viljelystä ja myöskin suorakylvöstä monivuotisia kokeita.

Näin siinä saattoi käydä, toisaalta meillä oli Jyrki Pitkäsen vetämänä pitkä (toistakymmentä vuotta) kevennetyn muokkauksen kenttäkoesarja, joka taidettiin juuri lopettaa ennenkuin asiat tulivat "muotiin". Ja mikä estää hyödyntämästä ruotsalaisia koesarjoja, meille onneksi Ruotsin maatalousyliopisto on Uppsalassa varsin jäykillä mailla, joten jopa kenttäkoeaineisto on kait aika hyvin sovellettavissa Lounais-Etelä-Suomeen ainakin. Suorakylvö tuli yllättäen, mutta ainakin kevennetystä muokkauksesta tieto oli olemassa. EI ollut typpiporraskokeiden tapaisia koesarjoja näyttää, mutta mielestäni kevennetyn muokkauksen vaikutuksista tietoa oli olemassa; toinen asia sitten oli, oliko se siinä muodossa ja sellaisilla foorumeilla, että (äänekkäät) riviviljelijät sen ymmärsivät.

Vaatii tutkijoilta ja organisaatiolta aika rohkeutta tehdä tällaisia perustutkimuksen kaltaisia seurantoja kiristyvien budjettien "kolmevuotinen hanke ja kaupallistettava innovaatio" -hegemonian alla. Tuostakin minimuokkauskoesarjasta muistan, kuinka yhtäkkiä reilun kymmenen vuoden jälkeen yhden koepaikan minimimuokkausruuduille ilmestyi lieroja, "tyhjästä".

Mutta edelleen useissa tapauksissa peräänkuuluttaisin tutkijoilta laajempaa teoreettista näkemystä, jonka avulla voisi vastailla myös kysymyksiin, joihin  ei löydy suoraa vastausta jostain "koesarjasta".

Unski844 kirjoitti:Mun mielestä viimeistään agrologin tasosta ylöspäin ihmisen pitäisi ymmärtää lukemaansa ja osata soveltaa. Eikai kukaan nyt kuvittele ryhtyvänsä ilman luetunymmärrys taitoa viljelijäksi?

Itse vanhana tutkijana ja nykyisenä viljelijänä osaan lukea  noita tieteellisiä perusjulkaisuja Lontoon kielellä (ja parilla muullakin vieraammalla murteella), ja jatkan harrastusta yhä. Mutta jos satojen julkaisusivujen läpilukemista (ei värikuvia, huom!) vuodessa edellytetään jokaiselta viljelijältä, niin ei sekään voi olla perusolettamus.

Petri
Vapaa sana / Vs: A-zoom
: 16.11.07 - klo:22:21
Läsähtikö ruutuun, vae ehikkö emporullalle?
;D    ;D    ;D      ;D     ;D      ;D      ;D       ;D       ;D

Lisää huomiota maailman menosta, kiitos tästä!
Jos tutkimus alkaisi kovin innovatiiviseksi, siis keksisi jänniä uusia tutkimusaineita, kävisi siinäkin hassusti. Valtaosa aiheista osoittautuisi ihan huuhaaksi mutta toisaalta varmasti löytyisi niitä helmiäkin...joskus. Rahanmeno olisi ainakin yhtä hirvittävää kuin nytkin, mutta tulokset entistäkin heikommat suhteessa kuluihin verrattuna nykyiseen.

Tämähän se on ongelma; ennustaminen on vaikeaa, varsinkin tulevaisuuden ennustaminen... Eli rajulla etunojalla tutkijat tekisi paljon sellaista, jota viljelijät pitäisivät huuhaana. Erityisesti, jos tutkitaan soveltavaa etunojassa.

Tutkijoiden pitäisi tehdä nykyistä huomattavasti enemmän teoriaa ja perustutkimusta. Sitä voidaan aina soveltaa. Soveltavaa tutkimusta on usein paha lähteä siirtämään muihin tilanteisiin. Agroekologian professori Juha Heleniusta lainatakseni: "mikään ei ole niin käytännöllistä kuin hyvä teoria. "

Yksi surkeus on mielestäni suomalaisen maataloustutkimuksen ohkainen teoriapohja. Käytännön viljelijän kannalta vielä surkeampaa on, että tulosten tulkintaa ei ole ollenkaan. Käytännössähän riippumaton neuvonta on ajettu alas; ei ole henkilöitä, jotka ymmärtäisivät käytäntöä ja teoriaa ja koettaisivat nitoa näitä yhteen. Ja jotka osaisivat myös haastaa tutkijoilta vastauksia oikeilla kysymyksillä.

Ainoat kunnolla resursoidut neuvojat löytyvät Kemiralta, K/H -maataloudesta ja rehutehtailta. Ongelma on, että heidän neuvonsa eivät ole kovin halpoja.

Ja erityisesti tutkimustoiminnan surkeus on jatkuvasti supistuva rahoitus, tutkimusorganisaatiota ei ole supistettu vastaavasti. Tämä johtaa tilanteeseen, jossa MTT on vain apurahatyön toteuttaja. Mitään ei tehdä, ellei saada rahoitusta ulkoa.

Rahoittajia on karkeasti jaettuna kahdenlaisia: tieteellisiä ja kaupallisia. Tieteelliset vaativat niitä lontoon murteella kirjoitettuja kansainvälisiin tieteellisiin lehtiin meneviä asiantuntijatarkastettuja artikkeleita. Eivät leviä kädestä käteen viljelijäkentässä. Kaupalliset taas vaativat tuloksia, joilla voidaan myydä enemmän (tuotantopanoksia viljelijöille). Nämä kyllä leviävät viljelijäkentässä, kovaan hintaan... MTT:n johtokunnan pj:kin oli (ainakin takavuosina, lieneekö vieläkin) Cultorin johtaja Esko Lindstedt; arvaatkaapa, miten siinä low input -tutkimusaiheet ovat suosiossa. Pohtikaapa, millainen hegemonia liikkuu johtokunnan nimittäneessä MMM:ssä.

Ei, ei minulla ole mitään lääkkeitä siihen, miten saataisiin pitkäjänteisesti ja laaja-alaisesti näkeviä ohjausorgaaneja maataloustutkimukseen ja tällaiselle työlle vielä nykyisessä uusliberalistisessa talouspolitiikassa rahoitusta. Ehkäpä tähän surkeuteen kypsyneenä parempi puoliskonikin jätti vakiviran maataloustutkimuksessa ja heittäytyi projektitöiden ja pusikkoraivausviljelyn auvoisaan arkeen.

Maataloustutkimuksessa on paljon asiantuntevaa, osaavaa ja ahkeraa väkeä. Toki myös hankalia tapauksia ja muita epähenkilöitä - läpileikkaus ihmispopulaatiosta. En ole täysin vakuuttunut siitä, että kaikilta osin merikarttojen tulkinta on kunnossa. Enkä tiedä, kuka oikeasti olisi oikea henkilö ja taho tuohon työhön.

Petri
>Tuossa on kyllä palopommin ainekset kasassa.
[/quote]
Tietty lämpölampun kiinnitys pitää varmistaa, ettei ole yhden ketjun varassa. Ja ohjeenmukaiset suojaeristykset jnpp. Mutta tietty, riski on varmaan suurempi kuin muilla systeemeillä - siinäpä sitten fundeeraamista, millaisia riskejä on valmis ottamaan.
Sivuja: 1 ... 349 350 [351] 352