Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Ennen kuin erikoisviljelyyn lähtee pitää hankkia ammattitaito . Osaavaa porukkaa on muta ei täällä .
Minusta tuntuu, että tärkein ominaisuus ei ole erikoisammattitaito vaan epävarmuuden sietokyky ja lehmän hermot.
Ensin ollaan talven loppumisen ja kylvöjen aloittamisen suhteen ihan yläkerran armoilla. Jos tuo onnistuu ajoissa, alkaa sateen odottaminen ja kaikenlaisten ötököiden, tautien ja rikkakasvien pelkääminen. Sitten venttaillaan kauniita puinti-ilmoja ja otollista markkinatilannetta. Syysviljojen kylväjät saavat jännittää vielä talvenkin ilmasto-olosuhteita. Eläintiloilla on omat tautinsa mitä pelätä. Lisäksi konekantaa pitää aina jännittää, hajooko ne juuri kesken kiireiden.
Helpointa on jos tulot ovat lähinnä nurmien tukia ja metsän pystykaupoista saatuja. Silloin ei tarvitse juuri muuta kuin katsella ikkunasta ja pläräillä lomakkeita.
Pojan sähköautossa on kiva ominaisuus. Siitä voi laittaa puhelimella lämmityksen/jäähdytyksen etänä päälle. Sitten on kiva mennä lämpimään/vilpoisaan autoon. Lämpöpumppu on hieno laite, autossakin.
Nykyaikana ei voi aliarvioida edullisen ajoenergian osuuttakaan nautintoon.
Meillä kun sähköauton omistaja käy kylässä, menopeli ladataan siitä punaisesta voimavirtapistokkeesta ns. matkalaturin avulla. Hänellä on autossa tehtaan kolmivaihelaturi joka lataa akkua maksimissaan 22kW. Matkalaturijohdolla saa rajoitettua lataustehon sopivaksi, voimavirtapistokkeen sulakkeet ovat 16A. Jos ei ole kiire minnekään niin laitamme lataustehon yleensä pienemmäksi, 4kW on aika sopiva, 40kWh kymmenessä tunnissa. Tosi helppoa, ei tarvitse lähteä huoltoasemalle tai latauspisteeseen.
Hinta on halpa. Tuo 40 kWh riittää talvellakin 200km ajoon ja hinnaksi tulee noin 3€/100km. Nykyhinnoilla sillä saa 1,3 litraa bensiiniä. Vastaavan kokoisella bensa-autolla sillä pääsisi 20km, eli viidesosan.
Pidemmillä matkoilla lataus tehdään pikalaturissa, akku kykenee ottamaan 50kW tehon. Energiakulu on noin 1,5-kertainen kotilataukseen verrattuna (kWh:a kohden) ja sama 40kWh siirtyy kolmessa vartissa.
Tuo kannattavuuskin on hieman epämääräinen käsite. Esimerkki:
S-ryhmän johtaja kertoi tämän lehden haastattelussa, että kaupan liikevoitto on 1–4 prosenttia liikevaihdosta. Saman verran se on normaalisti meidänkin tilalla.
https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/d24307b5-29e0-4735-95de-f5249e73d9b3Toisaalla maatilan tunnuslukuja:
Liikevoittoprosentti oli 7,9%. Tiedot perustuvat yhtiön viimeisimpään tilinpäätökseen vuodelta 2021
Jotka osti lannoitteet viime kesänä tai viimeistään alkusyksystä ja täytti löpösäiliöt ennen vuodenvaihdetta, heille tulee jo syksyn viljanhinnoilla huippuvuosi, jo normi 4-5 tonnin satotasollakin.
Näin varmaan on, mutta silloin kyse on enemmänkin onnistuneesta riskienhallinnasta kuin viljelyllä aikaansaadusta tulosta. Tietysti onneakin tarvitaan mutta tuntuu kovin huonolta, että huippuvuosi olisi pelkästään hyvän arvauksen ja maksuvalmiuuden tuotosta.
Vielä paremmin tienaavat ne, jotka ovat lisäksi säästäneet viljat säiliössä ja myyneet elukat lihoiksi.
Huh..kaikki viljat paitsi yksi vehnärekka myyty. Aikaa siihen meni kolme kuukautta..Se ekarekka varsinkin otti koville, kun hinnat nousi koko ajan. Vuoden päästä sitten täytyy aloittaa viljanmyynnit vasta Joulukuun alussa, jos/kun haluaa rahat tilille tammikuussa, millä rahoilla sitten viljelyn vuonna 2023 ja lannoitteet ostot vuodelle 2024. Jännä nähdä muuttaako tää rahantulo kuukausi määräys viljakauppaa ja mihin suuntaan. Kaikkee pelleilyä ne siellä Eussa keksiikin Suomalaisen talonpojan pään menoksi. Ja kun on saanun Suomalaisen talonpojan lopettaan viljelynsä on niiden helppo myydä tänne 600 e/tonni maksavaa viljaa
Juuri maksettiin 2019 toimitetut viljat yhdelle myyjälle, mitenköhän pitkää maksuaikaa sitten viljelijät tarjoaisivat jo se viljely olisi kannattavaa?
Tuo on vain yksi esimerkki siitä, miten hyvin kannattavaa bisnestä viljanviljely on, jos myyjällä ei ole kiirettä saada rahoja tuotteesta, jonka tuottamiseen hän kuitenki on rahaa investoinut. Aika hidas pääoman kierto, kun omia pääomia kannattaa makuuttaa ostajan tilillä.
Milloinkahan sais esim. lannoitteille 2-3 vuoden korottoman maksuajan?
Jos lasku maksetaan vasta 2 vuoden kuluttua niin siitä voi päätellä, että rahavajetta on noin kahden vuoden liikevaihdon verran tai sitten on melkoista maksuhaluttomuutta.
Nyt odotellaan, jos Latvian tai Puolan pojat veisivät lisää koneita.
Olisi ollut pari vuotta sitten tarjolla nappikuntoinen MF säiliödieselperkinssaksanpuimuri 60-luvun lopulta, erittäin sopiva esim. pientiloille tai luomupuimuriksi, mutta kun puolanukko yritti ostaa alle romuhinnan, niin jäi kaupat tekemättä.
Pitkälaippainen tilhi menee aika nöyrästi puuhun https://youtu.be/vbhRPJr505E?t=225
Juu. Mutta aika korkea kanto jäi ja tyvitukki halkesi hyvinkin pitkälle.
Antaisin ainakin huomautuksen, ellen varoitusta.
... , pitäisikö Vihreiden suunnata enempi huomiota tuohon kuin kotimaan autokuljetuksiin jotka on kai hyvinkin lyhyitä?
Mielenkiintoinen ajatus. Ehkä tosiaankin kaikkien puolueiden pitäisi kiinnittää suurin huomio muualla maailmassa oleviin ongelmiin. Yhtälailla voisimme unohtaa kotimaisen maatalouspolitiikan, tukirahojen jaon ja tuottajahinnat mutta keskittyä vaikka Ranskan ja USAn maatalouspolitiikkaan koska siellä on suuria ongelmia.
Näin ei nähtäisi turhaa vaivaa ongelmattoman maamme asioiden parantamiseksi. Aloittakaamme oman pesämme putsaaminen siivoamalla muiden nurkat ensin.
On joitain ihmisiä, joilla on vaikeuksia tällaisen, hyvin ymmärrettävän asian kanssa. Tiedän, että on ihmisiä, joilla on vaikeuksia käsitellä tällaisia asioita tuntemattomuuden takia, mutta se toimii nykyään. On vain joitain erilaisia asioita, jotka sinun on otettava huomioon, koska on vain joitain ihmisiä, jotka eivät ole tietoisia tällaisista asioista, akun rikkominen on mysteeri monille ihmisille. Tiedän, että siinä on joitain ongelmia, mutta siinä on vain joitain näkökohtia, joista tiedät?
Haista sinä robotti pitkä paska.
Tai sitte se on poliitikko
Ei sen väliä. Sama kommentti sillekin.
Kohta jää marjat ja sienetkin metsään. Villisika on varmasti vaarallisin ja pelottomin eläin, erityisesti ihmiselle, mitä tällä hetkellä meiltä löytyy. Erityisesti haavoitettuna, kolaroituna tai porsaiden lähellä.
Villisika tappoi tai vahingoitti vuonna 2016 Ruotsissa 130:tä koiraa, susi 18:aa koiraa. Villisika on siis yli seitsemän kertaa vaarallisempi eläin koirille kuin susi.
https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/puheenaiheet/mielipide/artikkeli-1.229326 Villisian tuleminen kaupunkiin on sille poikkeavaa käytöstä, ja tällaista villieläintä ei pidä lähestyä. Virossa kuolee vuosittain metsästäjiä haavoittuneiden villisikojen hyökkäyksiin, kertoo Taurama.
Tauraman mukaan ihmisen kimppuun hyökkäävä villisika tähtää torahampaillaan kohti ihmisen reisivaltimoja. Tämän vuoksi moni metsästäjä käyttääkin villisikametsällä viiltosuojahousuja.
– Villisikakolarin jälkeen ei missään nimessä tule mennä pusikkoon katsomaan, että miten sialle kävi. Se on vaarallisempi kuin susi tai karhu. Tätä ei moni ihminen tiedä, sanoo Kari Taurama.
https://yle.fi/uutiset/3-11424976Ehdotan Suomeen istutettavaksi puumaa, se varmasti jaksaisi pitää myös villisiat kurissa. Susia on liian vähän, ilves ei kykene. Villisikakanta kasvaa suotuisissa oloissa yhtä nopeasti kuin Covid-viruksen brittimuunnos.
On joitain ihmisiä, joilla on vaikeuksia tällaisen, hyvin ymmärrettävän asian kanssa. Tiedän, että on ihmisiä, joilla on vaikeuksia käsitellä tällaisia asioita tuntemattomuuden takia, mutta se toimii nykyään. On vain joitain erilaisia asioita, jotka sinun on otettava huomioon, koska on vain joitain ihmisiä, jotka eivät ole tietoisia tällaisista asioista, akun rikkominen on mysteeri monille ihmisille. Tiedän, että siinä on joitain ongelmia, mutta siinä on vain joitain näkökohtia, joista tiedät?
Haista sinä robotti pitkä paska.
Eurroopan sähkyjäriestelmä kävi lähelä romahusta… 🎅
Lainaus käyttäjältä: https://www.msn.com/fi-fi/talous/uutiset/euroopan-sähköjärjestelmä-kävi-lähellä-romahdusta-tammikuun-8-päivänä-koettiin-vaarallisin-tilanne-14-vuoteen/ar-BB1d8ZaP?ocid=spartan-dhp-feeds
Wien Energie -yhtiön mukaan Euroopan sähköverkossa hätätilanteiden määrä on kasvanut noin 15:sta 240:een tapahtumaan vuosittain 15 viime vuoden aikana. Sen mukaan syynä on se, että vaihtelevan tuuli- ja aurinkosähkön tuotanto on kasvanut rajusti.
Elikkä laatultaan pazka sähky tärvää järiestelmän…
Niin. Romanian ongelma on tietysti meidänkin ongelmamme.
Lainaus käyttäjältä: https://www.msn.com/fi-fi/talous/uutiset/euroopan-sähköjärjestelmä-kävi-lähellä-romahdusta-tammikuun-8-päivänä-koettiin-vaarallisin-tilanne-14-vuoteen/ar-BB1d8ZaP?ocid=spartan-dhp-feeds Tapahtumat alkoivat Romaniasta ja päättyivät tällä kertaa hyvin nopean toiminnan ansiosta.
Toisaalta, tänään oli huippukulutus meillä ja antaapa asiasta tietävän tahon kommentoida:
Suomessa tuotettiin 9 620 megawatin teholla sähköä ja loput 4 610 megawattia tuotiin naapurimaista Ruotsista, Venäjältä ja Virosta. Taustalla on koko maata koetteleva kireä pakkaskausi. Sähkön riittävyys ei ollut huippukulutustilanteessa vaarassa.
Fingrid arvioi viime joulukuun alussa talven sähkönkulutusta ja -riittävyyttä: Sähkö riittää Suomessa tulevana talvena - Fingrid. Nyt saavutettu pakkaskauden kulutushuippu jäi vielä ennustetusta.
Voimalaitokset ovat toimineet ilman merkittäviä häiriöitä, eikä tehoreservikapasiteetti ole vielä käynnistynyt.
...
Kaikkien aikojen sähkönkulutuksen ennätys on talvelta 2016, jolloin kulutusta oli korkeimmillaan, 15 105 MWh/h.
Kollega hommasi jonkun Runvan version ja pitää sitä muuten hyvänä, mutta kelalta purku on hidas ja aikaavievä. Perinteinen "Normet", kun on vapaalla, vaijeria purkautuu sitä myöten, kun kävelee puun luo.
Juu, tuo on todellinen ongelma. Sähköisissä juontovinsseissä on usein hidas purkunopeus. Niissä on usein ns. vapaakytkin jolla saa vaijerin rullaamaan vapaasti, mutta silloin ei langattomalla kaukosäätimellä voi avittaa esim. pöllien tai tukin vetoa heti, vaan välillä pitää käydä vääntämässä veto päälle manuaalisesti. Kiinan poijaat voisivat tehdä parannuksen, siis vinssin mekaniikkaan, että menisi samalla veto päälle vaihteistoon kun aktivoidaan.
Siinä kun hinaa tukkia tai pöllikasaa, niin saa alvariinsa könytä vinssille aktivoimaan vetolukkoa päälle ja pois kun maastossa kivet ja juuret stoppaa menon ja pitää avittaa.
Eilen metsähommissa kun olin, pimeni kännykkä, pakkasen aiheuttamana. Mites nuo akkusahat käyttäytyy kovissa pakkasissa?
Sähkömoottorihan toimii paremmin kun on viileää, samoin elektroniikka - tiettyyn rajaan asti. Uskon kuitenkin, että mies lähtee kotiin ennenkuin pakkanen on niin hurja, että saha hyytyy.
Niin se akku. Akku otetaan tietysti lämpimästä mukaan. Kun sitä käytetään eli puretaan, niin se pysyy lämpimänä ja tehoa saadaan ulos. Ongelmana on siis lähinnä vain vara-akun lämpimänäpito. Sen voipi laittaa vaikka reppuun termopussiin lämpökallen kanssa.
Kännykkä kannattaa laittaa lähempänä kehoa olevaan taskuun.