Linuxia voi kokeilla tikulta tai levyltä ennen kuin asentaa pysyvästi, toimii niinkin. Linuxia asennettaessa Windows-koneelle voi ja ehkä kannattaakin antaa tehdä käynnistysvalikko josta voi valita käyttöjärjestelmän hetkeä ennen sen käynnistymistä. Näin voi rauhassa tutustua uuteen, ilman paniikkia, vanha on koko ajan turvana.
Itsellä ollut Linux nyt kymmenen vuotta käytössä. Olen hankkinut käytöstä poistettuja "vanhentuneita" koneita joilla olen pärjäillyt yleensä vielä pari-kolme vuotta hyvin, Linux on sujuvampi pienemmilläkin tehoilla. Käynnistysvalikon Windowsia olen käyttänyt lähinnä silverlight-videoiden katseluun ja RAYn pelien pelaamiseen joihon Linux ei taivu ilman lisäsäätöä. Tämä muuttuu kun nuo vanhat tekniikat jää kokonaan pois ja html5 valtaa alan.
Satunnaiskäyttö antaa tietysti huonon kuvan Windowsista. Mitään kiireellistä ei ole syytä yrittääkään sillä latausrumba käynnistyy kun kone aukaistaan pitkän tauon jälkeen ja kestää ennalta arvaamattoman ajan (kauan).
Kaikkea muuta ihminen katuu muttei nuorna naimistansa ja linuxin käytön aloittamista. Tietysti olisi hyvä kun joku olisi saattamassa alkutaipaleella, vaikka apua löytyy kyllä esim. täältä:
http://www.ubuntu-fi.org/Omassa käytössä nykyään tämä:
http://linuxmint-fi.info/linux-mint-suomi/Linux, Windows ja OSX käyttöjärjestelmien eroista saa hyvän käsityksen tällä vertailutaulukolla, jonka avulla voi arvioida omaa parastaan:
http://wiki.ubuntu-fi.org/Vertailutaulukko_k%C3%A4ytt%C3%B6j%C3%A4rjestelm%C3%A4tEri linux käyttöjärjestelmiä on valtava määrä, kaikki ilmaisia, joista valita itselle se sopivin. Itselle Mint on ollut hyvä valinta, 5 vuoden tuki, valtava ilmainen ohjelmisto Synapticin kautta ja toimii moitteetta. Sähköpostiosoitteet ja kuvapalvelut olen ottanut hotmailin selaimella ja kuvat siirtyvät onedriveen, että käytän kyllä Microsoftinkin palveluja.
Oikeastaan olen huono neuvomaan mitään linuxasioissa, sillä en ole paljoa joutunut vääntämään mitään koska kaikki on yleensä toiminut. Aloittaessa apunani oli viisitoistavuotias poikani, nyt on jo 25, mutta neuvoo aina tarvittaessa.
Maailman 500-supertietokoneesta noin sata prosenttia on linuxia. Internettiin kytketyistä laitteista valtaosa on jo linux-pohjaisia, vain henkilökohtaisissa tietokoneissa Windows johtaa, niilläkin käytetään pääasiassa linuxilla pyöriviä palveluja kuten esim. Google.
Linux on meidän kaikkien juttu, mitä aikaisemmin siihen perehtyy, sitä parempi - kaikille.