Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 6

Viestit - Kasmet

Kasvintuotanto / Vs: Paljonko satoi vettä
: 19.06.20 - klo:15:57
Ei ole tullut Reiluun kuukauteen kun muutama milli, viljat alkavat jo kellastua ja ruskistua savimailla ja se 10 ha viherlannoitusnurmi jonka Kylvin viljojen jälkeen kuivaan savimaahan 1-2 cm syvyyteen on lähes täysin tyhjää, etsimällä löytää muutaman itäneen timotein tai apilan yksilön, on siinä selittämistä tarkastajalle että kylvetty on tukiehtojen mukaan hyvän viljelytavan mukaisesti kun pelto on täysin tyhjä ja sama kuivuus jatkuu , katsoin juuri että seuraavat 10 vrk ovat täysin sateettomia, 2018 vuoden sateettomuus ei vedä vertoja  tän alkukesän kuivuudelle tällä alueella, kun lukee tätä palstaa niin muualla on tullut reilujakin sateita, tasan ei käy onnen lahjat ja viljely on ilmastonmuutoksen kourissa säiden armoilla.
Samanlainen tilanne on myös omalla alueellani E-P:llä. Kyllä tarkastajat ymmärtävät poikkeukselliset tilanteet kasvien kasvussa, kun kerran parhaasi olet yrittänyt. Luonnollehan ei oikein mahda mitään. Piti uusia vanhoja kesantoheinikoita nyt juhannuksen jälkeen, mutta kuivuuden edelleen jatkuessa saa jäädä muihin vuosiin. Huonosti matkaan lähtiessään kylvetty kasvi antaa liian paljon tilaa rikkakasvien kasvulle.
Kasvintuotanto / Vs: Kylvöille koska?
: 29.04.20 - klo:16:43
Sunnuntai iltaan mennessä pitäis saada jyvät maahan, ens viikko näyttää hyvin sataiselta nyt ennustuksissa.

Onhan toukokuussakin vielä hyvää aikaa kylvöille :) Kun jyvät on saatu sateen alle kylvöön, niin sen jälkeen taistellaan kuorettumisien kanssa.
Kasvintuotanto / Vs: Kylvöille koska?
: 28.04.20 - klo:14:31
Salpausselkä estää jään. Kaikki kevätkasvuiset maassa. Pitää alkaa maalaamaan pankolle vieviä tikapuita.

Minkälaisia kasveja tuli nyt keväällä kylvöön? Taitaa olla paljon pelloista syyskylvöisiä, heinällä, muussa monivuotisessa käytössä tai pieni tila, kun huhtikuun lopulla jo valmista :)
Kasvintuotanto / Vs: Kylvöille koska?
: 28.04.20 - klo:10:37
Etelä-Pohjanmaan epäsuotuisimmilla alueilla ei ainakaan vielä kylvöjen aloituksen kanssa kiirettä. Eilen otin maanäytteitä ja eräällä metsikön ympäröimällä lohkolla ei meinannut lapio edes upota maahan :) 

https://etela-pohjanmaa.proagria.fi/ajankohtaista/kevatkylvot-lahtokuopissa-kasvutilannekatsaus-2842020-14868
Kasvintuotanto / Vs: neuvoja kyselen..
: 17.04.20 - klo:19:20
Jos tilasi ainoa öljykasvilohko tulisi olemaan tuo, niin ruiskutusten ja sadon kuivauksen kannalta sen pitäisi olla kooltaan lähempänä 10 ha kuin 5 ha. Eli jos sattuisi tulemaan huonokin hehtaarisato, niin sen saisi edes kuivattua ja muutenkin markkinoitua eteenpäin.
Kasvintuotanto / Vs: Peltohommat
: 18.01.20 - klo:10:00
Lämpimällä tuulella peltokin kuivuu äkkiä. Millä aikavälillä talvikyntö muuttuu kevätkynnöksi, ja saa edelleen kasvipeitteisyystuen ?

Jos ei hyväksytä tammi-helmikuussa tehtyjä muokkauksia kasvipeitteisiksi, mikäpä ettei levittäisi syysruista peltoon niin penteleesti. Rukiin hinta on niin matala, että nyt kannattaa laittaa vähän upporikkaasti ja rutiköyhästikin.

Pintalevittimellä kunnon kerros ja sitten kevyellä lapiorullaäkeellä  lujaa ajaen yli.

-SS-
Kasvipeitteisyyshän pääosin tarkastetaan vain viime kasvukaudella peltovalvonnassa olleilta. Omani täällä E-P:llä tarkastettiin marraskuun loppupuolella, kun kelit olivat pitkään lumettomat ja kuulemma keväällä tarkastusaika havaintojen tekemiseen jää lyhyeksi eli moni ehtii jo muokkailemaan. Tarkastusten puolesta muokkauksia voisin tehdä, mutta pellon pinnat olleet tähän asti jäässä ja nyt kuralla, joten ei houkuttele. Näissä olosuhteissa ei tule edes minkäänlaiset kylvötkään mieleen. Tilanne on eri siellä etelämpänä, jossa mahdollisuuksia kokeiluun voisi ollakin.
Kai torjunta-aine pitää valita sen mukaan, mitä rikkakasveja on, jotka pitää eritellä varmaan. Ja kai taudit pitää torjua ennen oireiden ilmaantumista olosuhteiden perusteella. Joten ei nuo mihinkään riitä.

Juuri laitoin talviaikaiseen asiakirjavalvontaan lohkokortit ym. E-P:n ELY-keskukselle havaintoina epämääräisesti rikkakasveja ym. erittelemättä. Aika näyttää, että miten niiden kanssa käy :) 
Metsätalous / Vs: hanskat kuivaks
: 02.12.19 - klo:19:24
en tiiä kui työ saatte pysymään hanskat kuivana?   itellä net kastuu joko ulkoa tahi sit sisältä.   miten teillä?      vai ettekö käytä moisia...?

Pystykaupoilla, ostetuilla metsänhoitotöillä ja sähkölämmityksellä pysyy metsätöiden osalta hanskat kuivina :D
Kasvintuotanto / Vs: Uusi tukikausi
: 17.11.19 - klo:10:44
Nuo edellä kirjoitetut saivat mieleeni ajatuksen, että peltopinta-ala pitäisi pysyä jossain määrätyllä tasolla. Järkevää olisi metsittää pienet, metsän keskellä olevat peltotilkut, jotka lähinnä vain kesantoina tms. Saman verran mitä metsittämisen kautta poistuisi, niin saisi raivata isoja kokonaisuuksia täydentäviä alueita.

Riistapeltojen sijainnille tiukemmat ehdot, jotta ne oikeasti alueilla, jossa luontaisesti jo eläimistöä. Tässä kartoittamisessa apuna metsästysseurat, riistanhoitoyhdistys yms. tahot. Sijoittamiset keskelle aukeaa tms. houkuttelevat vaan siirtymään riistaeläimiä uusille alueille aiheuttamaan vahinkoa myös satokasveille.
Kasvintuotanto / Vs: Uusi tukikausi
: 14.11.19 - klo:22:08
Mitäs se uusi tukikausi tuo tullessaan 2020 mennään varmaan suurin piirtein vanhoilla mutta entä sen jälkeen. Lähinnä siksi pohdin että mitä siihen vuokra paperiin pannaan vuokraksi seuraavalle viisivuotis kaudelle. otetaanko satku pois entisestä?

Ei kai se uusi tukikausi ainakaan lisäyksiä tukipottiin tuo tai ainakin siihen pitää varautua. Nuo neuvottelut vuokraajan kanssa onkin sitten mielenkiintoisia, sillä kaikki eivät ymmärrä/halua ymmärtää uuden sopimuksen alenevaa vuokratasoa. Silloin helposti menee vuokralainen vaihtoon, sillä aina löytyy joku joka maksaa pyydetynkin. Onneksi on myös useampi vuokranantaja osunut kohdalleni, jotka ymmärtävät perustellun vuokrasumman alenemisen.
Kasvintuotanto / Vs: Minkäs teet ?
: 12.11.19 - klo:16:52
Erikoinen avokesanto, jos hoitamattomana pysyy avokesantona.
Oli yhden lohkon äestänyt . En tiijä saako mitään tukiakaan enää .
Tällaisista ilman muuta ilmoitus heti laiminlyönnin tapahtuessa kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle, niin saadaan ajoissa tuollainen toiminta kuriin.
Kasvintuotanto / Vs: Kuminan viljely
: 21.10.19 - klo:22:38
Milläköhän tasolla kuminan hinta mahtaa olla tällähetkellä?Aattelin, jos taas pienen tauon jälkeen kokeilis, jos vaan hinta kannattavalla tasolla?
Viime vuoden sadon kokonaishinnaksi muodostui 70 senttiä/kg. Varmaankin samalla tasolla tulee olemaan lopullinen hinta tämänkin vuoden sadolle. Nyt ollutkin pari huonommin hinnoiteltua satokautta, kun tarjontaa ollut enemmän kuin kysyntää maailmalla.
Metsätalous / Vs: kaato kolo
: 20.10.19 - klo:19:54
https://www.youtube.com/watch?v=MBj5eApD9ZM
näin

Hyvä opastusvideo. Jännä, että aloittaja ei yhdyssanoja osaa kirjoittaa, vaikka videon esittelyssäkin malli :)
Kasvintuotanto / Vs: Rapsi
: 04.10.19 - klo:18:23
Ilman muuta ,samanlailla mitä kaksikymmentä vuotta jo ollut kylvössä, eli
viljelykierrolla mennään joka viides vuosi samalle pellolle.

Juuri noin täälläkin mennään eli viljelykierron mukaan kylvetään, eikä muiden vaikutteiden anneta liikaa hämätä. Ruistakin kylvin isännyyteni (18 vuotta) ajan eniten juuri tänä syksynä, kun oli suunniteltuna saneerauskasvien ja sänkikesantojen jälkeiset alat kylvöön. Ensi keväänä suunnitellusti tulee kasvukauden tauko öljykasvien viljelyyn, kun sopivia lohkoja ei tuolla 5 vuoden kierrolla ole käytettävissä.
Paikalliselta maaseutuviranomaiselta tukikoulutuksessa saadun monisteen mukaan niitto sallittu 1.8 alkaen.
Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 6