Hallintaoikeus ja kasvipeitteisyys rajaavat ettei nyt syksyllä vielä päästy töihin, siksi täytyisi keksiä varmin konsti keväälle. Hyvää ei varmaan olekkaan, jotain niistä täytyy kokeilla.
Maalajin oletan sopivan edes välttävästi kevätkyntöön, ja lieneekö täs kohtaa paljo vaihtoehtojakaan, se on jokatapauksessa käännettävä ja toivottava kosteaa alkukesää?
Ajattelisi että näistä olisi karjatilallisilla kokemusta?
Ei ole muuta kokemusta, kuin että olen viime vuosina 10-50 v nurmella olleita palstoja ottanut viljelyyn. Koska ovat 5 v kerrallaan, ensimmäinen vuosi ratkaisee jo paljon koko jakson sujumista.
1) Roundup ja syyskyntö (pakkeri), jos luvalla pääsee tekemään. Ensimmäinen kevät menee turpeiden kanssa temutessa, ja kuivana kesänä pohjalle käännetty "matto" eristää viilut siltikin. Lähinnä normaalisti menee kesä.
2) EFA-typensitoja - tai viherlannoitus tai viherkesanto, siten, että äestää ja kyntää ja äestää, kunnes tulee kesäkuun loppu. Sitten apilan näennäiskylvö ja parin viikon päästä rukiille valmistelu, Roundupin kanssa. Jos on pakko pitää kesannolla osa tilasta, sen aikana voi tällä tavalla valmistella 2. vuoden satoa.
3) Ahkera pikakesanto ja kevätrypsi. Targa Super vie juolat, Clearfield-rypsillä saa muutkin rikat todella vähiin. Kesannoinnin pitää tallata multa pohjamaahan kiinni, kyntö on tosi heikko vaihtoehto, koska viilut kuivuvat läpi. Rypsi ei välttämättä ole parasta mahdollista, mutta saa sieltä 800-1500 kg siltikin. Seuraavan vuoden kevätvilja on jotenkin vahvempaa kuin normaalisti.
4) Normaali kevätkyntö kylvön alle. Tänä vuonna ei tullut juurikaan mitään satoa. Vaikka jyrsittiin ja tallattiin heti kevätkynnön jälkeen. Broadway ei ota vahvaa nurmipuntarpääheinää kunnolla pois, joten syksymmällä vehnä kasvaa läpi
Kyllä tuo nurmen suorakylvö Roundupin jälkeen houkuttelee itseäkin, saattaa tulla melko iso ikinurmi taas ensi vuodelle ihmeteltäväksi.
-SS-