Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1] 2 3 ... 8

Viestit - Kasmet

Mihin mennessä tuo pitikään suorittaa?

Viimeistään 30.04.2024 eli aikaa kyllä on, mutta keväisten kelien lähestyessä sitä tuntuu aina olevan liian vähän!
Mara korttiin asti pääsi vaan siitä pääsi vaan takaisinpäin. Mikähän jippo siinä sitten on?

Samoin kävi itselläni ja aiheutti ihmetystä pitkään! Vaikka mielestäni edeltävät alakohdat olin tehnyt loppuun, niin tarkastuskierroksella piti yksi osio vielä toiseen kertaan loppuun saattaa.
Tuli sitten tehtyä heti tänään aamusta tuo ensimmäisenä listalla ollut Hiilensidonta peltomaahan ja maaperän kasvukunto -osio hyväksytysti. Ihan selkeä ja helppokäyttöinen alusta hyvine ohjeistuksineen. Arviona oli 4 tunnin suoritusaika, josta itselläni kului tunnin verran. Loppupuolella eteneminen sujuikin jo reipasta tahtia.
Nyt pääsee sitten tutustumaan ympäristösitomuksen verkkokoulutukseen, jos on valinnut ympäristö- ja ilmastokoulutus -toimenpiteen. Pitääpä hoitaa se itsekin piakkoin pois vaivoista.

https://www.ruokavirasto.fi/tuet/maatalous/peltotuet/ymparistokorvaus/ymparistositoumuksen-verkkokoulutus/
Pysähdyin pohtimaan tätä asiaa. Tulostetussa tukihakemuksessa näkyy vain pääsivulla valitut rastit. Ympäristötuen lisäosat esille vain Vipu-palvelusta kaivetun listan kautta, jossa näkyy mitä on valittu, mutta sellaista kohtaa, missä olet nimenomaisesti valinnut täpällä jonkun kohdan, sitä ei löydy mistään. Eikös tämä mennyt kevään hakemuksessa jotenkin niin, että kun valitsit ympäristötuen, niin sitten tuli esiin popup-ikkuna, josta valitsit lisää asioita. Tämä on oikeastaan aika jännä juttu, että et pysty mitenkään todistamaan sitä, että olet oikeasti valinnut sen talviaikaisen kasvipeitteen. Olisi pitänyt ottaa siinä vaiheessa valokuva, kun ikkuna on auki ja valinnat tehty.

Sanoisin, että aika vakava puute viljelijän oikeusturvaan tällainen prosessi. :D

Itseäni jäi vaivaamaan heti tukihakemukseni jätön jälkeen juuri kaikkien rastien oikeellisuus, kun huomasin, ettei niitä tulostetulla kaikkia näkynytkään. Olin yhteydessä maataloustoimistoon ja hekään eivät päässeet tulostumattomia osioita tarkastamaan siinä vaihessa. Oli kuulemma jäänyt puute tulostusprosessiin, joka pitäisi olla ensi kaudelle korjaantunut. Ainut neuvo oli silloin, että peru hakemus ja tarkistuksen jälkeen jätä uusi, kun hakuaikaa oli onneksi vielä jäljellä. Tarvittavat rastit löytyi ja kirjoitin vielä tekemäni valinnat paperille muistiin. Näköjään pitää sitten jatkossa ottaa kuvat kaikista maatalouden tukiin liittyistä asioista!
Kasvintuotanto / Vs: Syys ilmotus
: 14.01.24 - klo:20:30
Onkos viljelijät jo täyttäny lomakkeen,oliko helppo vai vaikee
ja onko jotain erikoista mitä pitää huomata...

Tästä on jo ketju meneillään ja oikeinkirjoitettuna!:

https://uusi.keskustelukanava.agronet.fi/agronet/index.php?topic=99359.0
Tuo kysymysmerkki otsikossa on ihan aiheellinen! Omalla kohdallani viime vuonna 27.11 maksuun luvattu ympäristökorvauksen ennakko-osuus tuli maksuun vasta tänään! Useaan kertaan loppuvuoden aikana kyselin sen perään, mutta järjestelmä ei sitä millään antanut maksaa yrityksistä huolimatta, vaikka millään viranomaisella ei ollut sille estettä meneillään olevan valvonnankaan puolesta! Vaati melkoisesti taloudellisia lisäjärjestelyjä joulukuun loppupuoli ja viime vuoden verotuskin tulee menemään aivan sekaisin!
Ensi viikolla, jos Luoja suo, niin pääsemme viimein tekemään viime vuoden 2023 peltotukiin liittyvän viimeisen hakemuksen eli "Syysilmoituksen". Koulutuksiahan tällä viikolla alettukin järjestämään. Talviaikaisesta kasvipeitteisyydestä on mielestäni tehty turhankin monimutkaista, joka varmaan osasyynä haun siirtymiseen tämän vuoden puolelle. Eikö tosiaan olisi pärjätty jatkossakin kahdella luokituksella: aito kasvipeite ja kevennetty muokkaus?
Kasvintuotanto / Vs: Apulannan hinta
: 15.11.23 - klo:18:51
Eilen on kuulemma Yaran hinnoitteluun tullut tarjouskampanja eli - 5% alennus, josta kauppiaani tänään soitteli. Taitaa olla tällä hetkellä lannoitekauppa hiljaista, kun innokkaimmat ovat menneinä "hulluina päivinä" omansa jo ehtineet tilata. Tämäkö on nyt Yaran lannoitevalikoima?                                   
https://www.yara.fi/lannoitus/lannoitteet/myynnissa-olevat-lannoitteet/
Tämän kasvukauden syysilmoitus siirtyy tehtäväksi tammikuulle 2024!  Vielä en ole ehtinyt analysoida, että onko se hyvä vai huono asia?

https://www.ruokavirasto.fi/tuet/maatalous/uutiset/syysilmoitus-on-nyt-osa-peltotukien-hakua--ilmoitusaika-siirtyy-tammikuulle/?fbclid=IwAR0a1Rn8TtMMICgqhns1vbmV01WAncOJLvhC7fuXNZY34inKsqghXujZrZE
Kasvintuotanto / Vs: Puinnit
: 01.09.23 - klo:09:15
Ohrat tuli onneksi puitua loppuun viime viikonlopun aikana, vaikka silloin vähimmillään 25% puintikosteus ja sekalainen kasvusto laittoi miettimään homman loppuunviemistä. No ne menivät sitten murskeviljan raaka-aineeksi. Kaurat vielä nätisti pystyssä tulevaa poutajaksoa odottamassa. Rehuherne eniten huolestuttaa, kun äsken laossa olevien kasvustojen paloissa idäntää havaittavissa  :-\
Meinasin noita niitettyjä peltoja kuvata tolla vipumobiililla valmiiksi samalla kun niittelee, eilen toimi tosi hienosti kaikki ja nyt ei pääse kirjautumaan ollenkaan sisälle. Onko kellään muulla ollu ongelmia tänään?
Tuollainen tiedote tuli eteen:
"Vipu-palvelussa on huoltokatko keskiviikkona 21.6. Käyttökatko koskee myös Vipu-mobiiliin kirjautumista. Vipu-palvelu ja Vipu-mobiili ovat normaalisti käytettävissä jälleen torstaina 22.6. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa!"
Kasvintuotanto / Vs: Peltotuet 2023-2027
: 08.05.23 - klo:09:40
Vipu auki, mutta tietenkin se tukiarvio puuttuu. Tuota olis voinut käyttää helppona excelin korvikkeena.

On ollut auki jo to 3.5 lähtien ja loppuviikosta tulikin laitettua hakemus aika pitkälle valmiiksi. Viime vuoden kasvulohkojen geometriaa ei tunnistanut, joten niiden uudelleenrajaamista en vielä ehtinyt tehdä.
Kasvintuotanto / Vs: Valtaojan varsi
: 02.05.23 - klo:09:55
Vieläkö valtaojan varrella saa olla leviä piennar? Sitähän ei tarvita, mutta en stana ala kyntämään kynnettyjen lohkojen pientareita ja ne valtaojat on sen verta suuria, että ennenkin niiiden pyärtänöjen leveys on ennemmin ollut 2m kuin metrin. Ja jos ei saa olla, niin joidenkin ojien varsilla pienennän enemmin pinta-alaa kuin kaadan traktorini / puimurini ojaan.

Tukikoulutuksessa sanottiinkin, ettei tarvitse enää olla, mutta saa maksimissaan olla 4 metrin piennar viljelyalaan kuuluen.
4m? Ennen ollut 3m joka kuuluu kasvin alaan mut onko tuo nyt muuttunut 4 metriin?

tuo 4metriä liittyy varmaan siihen että kun ennen vesistön varrella piti olla keskimäärin 3metrin suojakaista, niin nyt pitää olla vähintään 3metriä. sitten taas jos on yli 4metriä niin pitää merkitä omaksi kasvulohkoksi🤦

Saa olla peruslohkon reunoilla max 4 metriä, oli oja mikä hyvänsä, muiden ojien varrella ilmoitettava erillisenä kasvulohkona, jos ei ole vesistö.

Kiitos tämän asian paikkansapitävyyden varmistamisestasi perusteluineen!  Olin siis kuullut/ ymmärtänyt asian oikein! Vankalla koko tilan valvontojen kokemuksella tilallani lähivuosilta voin vielä todeta, että suojakaistan leveys saa olla 3-5 m.
Missä kohtaa suojakaista saa olla 5m? Aikaisemmin oli raja 3m ja nyt kaiketi nostettu 4m ja nämä saa sisällyttää viljeltävän kasvin alaan.

Itsellä kun 5m kaista kun orgaanisen lannoituksen raja kulkee 5m niin pitänyt tehdä eri kasvulohko. Tämä siis vesistön varrella.

Käytännön valvontatapahtumassa ainakin kohdallani olisi saanut olla joka kohdassa suojakaista sen max. 5 m. Mulle oli ainakin vuoteen 2019 asti iskostunut syvään tieto, että aika tarkasti pitäisi olla keskimäärin sen 3 m. Siitähän tuli sitten sanktioita, koska mutkikkailla vesistöjen varsilla ei ollut joka kohdassa onnistunutkaan vaan osalla alittui. Tarkastajilta sain neuvon uusia sanktioidut suojakaistat niin, että 3 metrin takapyöräkoneella kylväen penkalle saa toteutumaan. Sen jälkeen ei ole ollut tuon asian kanssa ongelmia tarkastusvuosina 2020 ja 2022.
Etkä tehnyt eri kasvulohkoa?

Meillä oli 2017 kokotilan valvonta jossa käytiin nuokin katsomassa. Ja muistan kun tuli puheeksi kun tarkastajat (kyllä kaksi oli) totesivat et nämä ovatkin hyvin leveät. Sanoin sit et paskan takia näin ja harmittelin kun oltava eri kasvulohko niin tarkastaja totesi et Juu jos ylittää 3m niin oltava eri..

Sinänsä ei yllätä et tulkinta ei ole sama ja sitä en tiedä kuinka asia lakitekstissä lukee. Mut kiinnostaisihan tuo jos 5m menis samalla ni ei mahdollisen "suojakaista" pinta-ala mittauksessa olisi niin tarkkaa ja nyt kun kasvulohkot oltava oikeilla paikoilla niin ekana vuonna ainakin jännää.. Toki vanhasta kartasta se paikka näkyy et sen puoleen pitäisi olla jonkinlainen mahdollisuus piirtää kohdalleen..

Ei, kun seuraavaksi vuodeksi 2020 levensin saamieni ohjeiden mukaiseksi. Tuota 2019 edeltävä koko tilan valvonta oli 2013 ja silloin nuo aika tarkasti 3 metriä tavoittelevat suojakaistani olivat vielä ok. Tuolla aikavälillä en tehnyt leveyksiin muutoksia. Näin ne tulkinnat muuttuvat aikojen edetessä ja mielestäni järkevämpään suuntaan eli parempi, että sallitaan kunnon toleranssit ylöspäin, niin säästytään mahdollisimman paljon ainakin minimileveyden alituksilta!
Kasvintuotanto / Vs: Valtaojan varsi
: 02.05.23 - klo:09:13
Vieläkö valtaojan varrella saa olla leviä piennar? Sitähän ei tarvita, mutta en stana ala kyntämään kynnettyjen lohkojen pientareita ja ne valtaojat on sen verta suuria, että ennenkin niiiden pyärtänöjen leveys on ennemmin ollut 2m kuin metrin. Ja jos ei saa olla, niin joidenkin ojien varsilla pienennän enemmin pinta-alaa kuin kaadan traktorini / puimurini ojaan.

Tukikoulutuksessa sanottiinkin, ettei tarvitse enää olla, mutta saa maksimissaan olla 4 metrin piennar viljelyalaan kuuluen.
4m? Ennen ollut 3m joka kuuluu kasvin alaan mut onko tuo nyt muuttunut 4 metriin?

tuo 4metriä liittyy varmaan siihen että kun ennen vesistön varrella piti olla keskimäärin 3metrin suojakaista, niin nyt pitää olla vähintään 3metriä. sitten taas jos on yli 4metriä niin pitää merkitä omaksi kasvulohkoksi🤦

Saa olla peruslohkon reunoilla max 4 metriä, oli oja mikä hyvänsä, muiden ojien varrella ilmoitettava erillisenä kasvulohkona, jos ei ole vesistö.

Kiitos tämän asian paikkansapitävyyden varmistamisestasi perusteluineen!  Olin siis kuullut/ ymmärtänyt asian oikein! Vankalla koko tilan valvontojen kokemuksella tilallani lähivuosilta voin vielä todeta, että suojakaistan leveys saa olla 3-5 m.
Missä kohtaa suojakaista saa olla 5m? Aikaisemmin oli raja 3m ja nyt kaiketi nostettu 4m ja nämä saa sisällyttää viljeltävän kasvin alaan.

Itsellä kun 5m kaista kun orgaanisen lannoituksen raja kulkee 5m niin pitänyt tehdä eri kasvulohko. Tämä siis vesistön varrella.

Käytännön valvontatapahtumassa ainakin kohdallani olisi saanut olla joka kohdassa suojakaista sen max. 5 m. Mulle oli ainakin vuoteen 2019 asti iskostunut syvään tieto, että aika tarkasti pitäisi olla keskimäärin sen 3 m. Siitähän tuli sitten sanktioita, koska mutkikkailla vesistöjen varsilla ei ollut joka kohdassa onnistunutkaan vaan osalla alittui. Tarkastajilta sain neuvon uusia sanktioidut suojakaistat niin, että 3 metrin takapyöräkoneella kylväen penkalle saa toteutumaan. Sen jälkeen ei ole ollut tuon asian kanssa ongelmia tarkastusvuosina 2020 ja 2022.
Sivuja: [1] 2 3 ... 8