Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1] 2 3 ... 1399

Viestit - -SS-

Kasvintuotanto / Vs: Paljonko satoi vettä
: 05.07.25 - klo:23:22
Tilastot ovat tilastoja. En itse niitä kerää, vaan katson ammattilaisten tekemiä mittauksia avoimesta datasta. Toki jos alkaa tulla kerralla koko heinäkuun normi sademäärä, onhan se paljon vesiannosta, mutta Lohjanharjullakin joskus 1970-luvulla tuli parisataa milliä kerralla, ja harjun sannat lähtivät reisulle kohti merta 25-tien alta. Samana aikana minäkin päivystin navetan räystään alla tyhjensin täyden mittarin kaksi kertaa ja kolmanteen purkilliseen vielä kertyi jotakin. Taisi olla 30 mm mittari.

-SS-
Kasvintuotanto / Vs: viljan hinta
: 05.07.25 - klo:22:51
15. huhtikuuta muokattu ja runsaaksi kuukaudeksi sateisiin jäänyt pelto oli melko puhdas, uudestaan muokkauksen jälkeen. Suoraan sänkeen muokkauskylvö ei katkonut saunakukkien juuria, ja peitattu Matty juroi ja juroi ja jäi harvaksi, niin oli melko hurjan näköinen sekakasvusto, saunakukkaa, talven yli selvinnyttä lutukkaa, pillikettä, mataraa, ihan kaikkea. Samalla kun Modduksen toinen kerta tuli laitettavaksi, laitoinpa eri rikka-ainetta, Primus XL:ää ja kaveriksi pienannosaine.

Luvatut sateet ovat erikoislaatuisia, kyllä voi alkaa tulvimaan pienemmät joet. Kotipeltojen maaperä ei ole märkää vaan aivan ryhdikästä ja erittäin pehmiää, kyllä sinne yksi sade vielä mahtuu. Sänkikylvökset taatusti muuttuvat kirkkaan orantsin värisiksi, onhan tuota keltavärikarttaa jo eturivilläkin, aikaisemmin jo värjääntynyt.

Sateet voivat puraista aikaisen laon muodossa, isokin sade kyllä painuu parissa viikossa alas, ei vielä kuukauteen puida edes syysvehniä.

-SS-
Kasvintuotanto / Vs: Kasvukausi 2025
: 04.07.25 - klo:21:49
ensimmäiset kaurat näyttää pukkaavan tähkää, tai röyhy se lie ja erityisen hyvinvoivaa.Samoin nuo syysvenhät. ruista ei näy missään näillä main. mikä on syynä, ruisleipää kun tarvis, en noista kauraleivistä perusta. Onko rukiin viljely kannattamatonta vaiepävarmaa ja huono hinta.

Rukiin viljely ei ole enää muiden viljojen kaltainen. Se on erikois- ja sopimusviljelyä, jossa suunnittelu ja toteutus aloitetaan jo edellisen kesän kevätkylvöjä tai kesantoja tehdessä. Hybridirukiit sisältävät suuremman riskin kuin muissa viljoissa mikään toksiini. Nimittäin vaaralliseksi tuomittua torajyvää on hybrideissä aina, kyse on siitä, onko alle 0.05 vai ei.  200 ha:n lohkolla, ehkä 50 ha keskelle pala ja reunoille sitten juurikasta, kuminaa tai öljykasvia, ojan reunat niitetään ja koko aukea niitetään, ettei ole heinän tähkää 7 km lähempänä, siinä on proruissin eturiviläisen meininki.

Värilajittelija tilalla  on välttämätön, lisäksi viljelykierto öljykasvin tapaan, että torajyväsieni ei tarttuisi maahan.

Eli ruis ei ole enää vähäväkisten pienviljelijöiden huoleton peruskasvi vaan kemikaaliviljelyn lääkenarkomaani ja kaikki-tai-ei-mitään -uhkapeli, jolla käytännössä on vain ostajan monopolimarkkina, vientimarkkinoiden puuttuessa.

-SS-
ei kait meillä niiin huonoa ole tulosa vaikka on tämmönen hallitus ettei sais mpötä...   ja spekut saa tehä joku toinen..     mut etelliseen;  joko on hinta laskenna??

Onhan se laskenut, mutta ei ole vielä kesäkuun alun tilanteessa. Silti vuoden aikana raakaöljyn hinta on laskenut 21 %, 60 päivän hinnannousu on ollut 15%,  30 päivän  hinnannousu on ollut maltillinen 4 % . Kahden viikon korjaava hinnan lasku on ollut 8%. Voi olla, että laskee lisääkin. Mutta syksyllä lämmitysöljyn hinta alkaa nousta hiljakseen, riippumatta raakaöljymarkkinoista. Samaan tapaan kuin täkäläiset lannoitekauppiaat nostavat 10% hintoja joka kuukauden hintaportaalla, vaikka maakaasu ja muut raaka-aineet hinnaltaan romahtaisivat.

Että osta, jos saat, kun kerran käyttöön tarvitset. Halvimmalla kesälaatua ehkä olisi saanut toukokuun lopussa, näkyy olleen noin 1,08 sis. ALV . Jotkut kuuluvat saaneen jopa alle eurolla, en ole nähnyt mitään tositetta, voivathan jotkut aina-onnistujat kehua ostopanoksiensa halpaa hintaa ihan lämpimikseen.  Euroon ei välttämättä enää pääse loppukesän aikana, tälläkin hetkellä verollinen hinta liikkunee 1,15 €  tienoilla.

Ennustaminen lienee edelleenkin vaikeaa, varsinkin tulevaisuuden.

-SS-
Kasvintuotanto / Vs: viljan hinta
: 04.07.25 - klo:13:11
Kemikaalipaketti ennen kukkimista, kukkimisen aikana ja jälkeen.
Voi Herran jestas sentään ..  ;D

Hivenaineet tulevat joka ruiskutukseen, ja muutamaan erilliseenkin, voi olla, että niistä mangaaneista kupareista, rikistä ym. tulee lannoituksen jälkeen toiseksi suurin kustannuserä.
Aina vaan paranee...  ;D :D

Huomioi, että Yaralta tuli Vita-sarjaan myös uusi kalium-hivenlannoite. Se voisi toimia erinomaisen hyvin kauralle.  8)

Nyt on suunnitelma kasassa, jolla voi yrittää hallita sekä hl-painoa että DON-pitoisuutta:
kauralle mahdollisesti tulisi kolme ruiskutusta:

1.  T0 vaihe (orasvaihe-pensastumisvaiheen alku)
      - rikka-aine Tooler ja seoskumppani Zypar
      - tautiaine Balaya
      - pieni annos Moddus Evo
      - jos seoksen puolesta onnistuu, niin Mantrac Pro / Mancozin mukaan

2. T2 vaihe korrenkasvun aikana
      - Moddus Evo toinen annos
      - EDTA Strong, Mangozin, HI-Phos ym. ravinteita niin paljon kuin kukkaro kestää ja
        neste vielä on säiliössä juoksevaa
      - jos isoja valvatteja tai ohdakkeita esiintyy, voi ajatella MCPA sekaan.

3.  T3+ kukkiminen/röyhy
      - Input

Ainevalinta suureksi osaksi omien varastojen tyhjennystä, voisi olla tehokkaampiakin vaihtoehtoja, mutta joskus on kompromissejakin tehtävä.

-SS-

Jacky-kaurat alkavat olla valmiit viimeiseen 3. vaiheen käsittelyyn, ehkä jo ensi viikon lopulla. Matty on kitukasvuista, epäselvää on, mikä sitä vaivaa, orastui huonosti eikä tuntunut versoutuvan.

Ruiskutusohjelmasta on toteutunut kaksi ensimmäistä vaihetta

Kohta 1 . toteutui sellaisenaan. Hivenaineena Mancozin

Kohdan 2. joutui vahvistamaan jääntirikkojen takia:
- CDQ SX 15 g + loraus kiinnitettä
- Primus XL 1 l/ha
- Yara Solatrel 3 l/ha ja loput huuhtelut EDTA Strong - kannuista
- Moddus Evo 0,1 l/ha

Paikoin väri on KEG-korteissa 7 tienoilla, ehkä 70 kg typpeä riittää, ja paikoin jo oli semmoisia lakopyörteitä kasvustossa;  P11  K28. Liimalako ei ole toivottavaa, viime vuonna kehnosta sadosta huolimatta oli liimalakoa, elokuun lopun ja syyskuun alun kostean sään vuoksi, oliko Taika sitten vaan niin heikkokortinen. Meeri ei sentään kokonaan mennyt lakoon ja Bennystä katkesi raesateessa korsi vähän röyhyn alta poikki.

Yara AT-Farm ei ainakaan ilmaisversiona ole nähnyt aurinkoista päivää kesäkuun puolivälin jälkeen, joten niistä kuvista ei oikein saa tämän hetken tilanteesta selvää.

-SS-
Kasvintuotanto / Vs: Paljonko satoi vettä
: 04.07.25 - klo:10:43
40 milliä kerääntyi tästä sateesta. Mojovat 9 astetta nyt lämmintä pikku puhurin kera.

Samoilla numeroilla liikutaan täällä. 0,40 mm.  Lämpötila on koleahko, 14 astetta.

-SS-
Kasvintuotanto / Vs: Kasvukausi 2025
: 04.07.25 - klo:10:41
Salon alueella on muutama kuuma päivä vienyt kasvustoja vauhdilla eteen päin. Lippulehtiruiskutusten tekijät ovat olleet kiireessä. Havaintojen perusteella ohraa on erityisen laajasti kylvössä, ehkä tämä kesä oli mallasohraloton pelaamiseen sopiva: valkuaiset eivät välttämättä nouse yli laaturajojen.

Aikaiset kevätvehnätkin ovat jo tähkimässä, ja huhtikuussa kylvetyt lajikkeesta riippumatta. Kaurapeltoja ei näy aikaisempien vuosien tapaan. Rapsit ja rypsit ovat tänä keväänä selvinneet kirpoista, mutta pääverson kukat näyttävät pieniltä ja epämuodostuneilta, ehkä nuppuja on koppiainen päässyt nävertämään. Sivuversoille on kyllä vielä tilaa.

-SS-
Kasvintuotanto / Vs: Kasvukausi 2025
: 03.07.25 - klo:20:45
Etelärannikolla on ollut kuivempaa. Jos kellastumaa on, se johtuu todennäköisesti kostean kylvöajan mullan liian rajusta pitelemisestä, aikaisempinakin vuosina keltaiset ja kuivuvat minimimuokatut pellot ovat olleet aika pitkälti samoilla paikoilla kuin tänä kesänä.

1970- luvulla ja 1980- luvulla oli kosteita ja kylmiä kesiä; koskaan ei näkynyt nykyajan kirkkaan oranssinkeltaisia orasmaita, joilla ainoat vihreät kasvit ovat jättiläismäisiä saunakukkia ja hevonhierakoita.

Syksyn puinnit sen sijaan olivat vaikeita, kun pehmeät maat pettivät koneen pyörän alla.

-SS-
Kasvintuotanto / Vs: Paljonko satoi vettä
: 03.07.25 - klo:18:58
Sitä se seitsemän kuivaa vuotta teettää: 7- tonnarin lannoilla kakstonnari, vuodesta toiseen. Nyt sitten vaikka apulantapuoli irtikytkettynä kylvetty, vilja lakoaa jo lehtevänä ruohona...

-SS-
Voi tuuli riepotella lippiksiä huomenna.

-SS-
Kasvintuotanto / Vs: Korrensääde viljalla
: 03.07.25 - klo:14:39
Tuolla Emblalla näyttää lyheneminen olevan jopa 15 cm. Kyllä Rexade kellastutti orasta, etenkin paikoissa, joissa on kaarre, jolloin sisäkurvin puomi antaa enemmän ainetta neliömetrille. Kellastuminen menee alle viidessä päivässä ohi.

Kuivuuden vallitessa voikin toipuminen olla puutteellista. Hyvin se Rexade tehoaa, ja luohoalueilla syysvehnä on puhdasta, vähintään yhtä puhdasta kuin Puman jälkeen.

-SS-
Kasvintuotanto / Vs: Korrensääde viljalla
: 03.07.25 - klo:12:53
Vehnällä on helpompaa valita esimerkiksi Broadway tai Rexade. Korsi lyhenee todella paljon, Samalla tulee hukkakaurankin pää painetuksi kasvustoon piiloon, ettei naapureita haittaa.

-SS-
Kasvintuotanto / Vs: Korrensääde viljalla
: 03.07.25 - klo:11:21
Terpalia kevätvehnälle 0,5 l/ha hiukan ennen lippulehdelle tuloa. Moddus Evoa kauralle ja ohralle 0,1 l/ha, noilla oli myös se 0,05 l/ha rikkaruiskutuksen yhteydessä.

Ennustaa sateista vielä muutamaksi päiväksi, jos kerkiäisi tähkälle ennen kuin ilmat kuivuvat.

-SS-
Kasvintuotanto / Vs: Kasvukausi 2025
: 03.07.25 - klo:11:17

Tuossa muutama kolleega jutteli et oli juhannuksen aika saanut 150mm mittariin . Jollain oli 130mm jne. Eli jonkin verran vaihtelua on. Mut yleisesti kyl tätä etelä kouvolaa on vaivannut liika vesi. Vähäiset syysviljat mitä täällä on niin ovat kyllä hyvän näköisiä. Niihin liika vesi ei ole purenut. Ja kenties nyt ne pääsiäisen aikaan märkään maahan tehdytkin ovat pärjänneet paremmin kuin toukokuun lopulla tehdyt. Kuivuutta kun ei ole kärsitty koko keväänä/alku kesänä niin se märkäkään maa ei näemmä ole ongelma.


Omien kokemusten mukaan se liian märkään sotkettu ei onnistu sen paremmin kuivana kuin märkänäkään vuotena. Nytkin kellastuneet viljat ovat lähes poikkeuksetta toukokuun jälkipuolella sänkeen kylvettyjä. Toki nämä viljat olivat myös pienempiä sateitten osuessa, mikä kyllä vaikuttaa myös.

Melko sama havainto, onneksi keltaiset viljat Salon alueella ovat vähemmistönä, tummia ja tanakoita kasvustoja on enemmistö. Aikaisimmin kylvetyt ovat vahvimpia. Eipä täällä sitä vettäkään ole tullut ihan niin paljon kuin enemmän sisämaassa. Erittäin hyvin kasvua varten, ja kauraa sekä ohraa on mennyt jo korrenkasvuvaiheessa laikuittain  lakoon. Taisi sittenkin olla semmoista kuivaan varastoitua voimaa jemmassa. Lannoitin vain 70 kg typpeä, nimittäin.


Jacky kaura meni lakoon viimeisestä 20 mm tihkusta, kylv. 19.05.2025


Sylvester-ohra on aika naattia, kylvöpv. 16.5.2025

-SS-
Eiköhän pääasia ole, että polttoöljyä saa. Traktori ei hinnalla liiku, eikä kuivuri hinnalla lämpiä. Löpöä se tarttee.

Jos spekuloida haluaa, lyö raaka-ainejohdannaisilla vetoja sitten. Ja vivuttaa pää täristen.

-SS-
Sivuja: [1] 2 3 ... 1399