Mitä hyötyä on vaikka pienyrittäjän maksaa pakollista eläkemaksua ja siten syödä yritystoiminnan varallisuutta, kun samaan aikaan kuka tahansa saa samankokoisen eläkkeen tekemättä mitään?
Yel-työtulo toimii pohjana, kun sattuu haaveri ja pitää turvautua vaikkapa vapaaehtoiseen tapaturmavakuutukseen.
Joo klassinen kysymys: Kumpi on viisaampi, se yrittäjä vai sosiaaliturvan varassa haahuileva elämäntaiteilija ?
Ehdottomasti elämäntaiteilija on viisaampi. Nämä kukkaisihmiset elävät kanssaihmisten tyhmyydestä, eli löytyy niitä, jotka tunnollisesti haluavat näitä elättää.
YEL-työtulo tuli tapaturmakorvauksen ja päivärahan perusteeksi vasta muutama vuosi sitten, kun yrittäjät ottivat omia sijoitusvakuutuksia ja tapaturmavakuutukseen vielä saattoi ostaa euromääräisen turvan. Tällä kepillä saatiin yrittäjät ensimmäisen kerran nostamaan YEL-maksujaan. Eli yksityiset vakuutusyhtiöt ajoivat maksamaan eläkeosilleen isompia vakuutuksia ja käytännössä pitivät tapaturmavakuutusten maksut ennallaan. Raha tulee rahan luo.
Yrittäjien työttömyyskassaan harva vieläkään kuuluu, koska maksut ovat melko korkeat: Kun YTK:ssa palkansaajan maksu 3000 € kuukausituloista on 105 euroa, on yrittäjän työttömyyskassan maksu samalla kuukausitulolla 382 € . YEL-työtulo rajaa ansiopäivärahan maksimin. Eli palkansaajan kaltaista työttömyysturvaa ei saa helposti, joutuu maksamaan moninkertaista kassamaksua ja samalla korottamaan YEL-vakuutuksen maksujaan merkittävästi. Sanotaan nyt näin, että jos valitset työtuloksi esimerkiksi 50000 euroa, YEL maksu on 12800 euroa. jos nyt veronalennus laskettaisiin mukaan, niin nettomaksua silti jäisi vähintään 8000 euroa. 10 vuodessa 100000 euroa. Säästöön jonkinlaisella korolla laitettuna meillä on siis jo 10 vuoden kohdalla 100000 euron sairastelu- tai työnhakupotti olemassa. Työkyvyttömyyseläkkeet ja leskeneläkkeet tietty ovat riski tuossa tapauksessa.
Edelleen monella vakuutusyhtiöillä on kytkynä yrittäjän tapaturmavakuutus ja yrittäjän vapaa-ajan tapaturmavakuutus, vaikka yrittäjällä olisi olemassa jo vapaa-ajan tapaturmavakuutus erikseen. Sama MaTa : kohdalla, ei vaikuta yrittäjän vapaa-ajan tapaturmavakuutuksen työntöön millään tavalla. Itsellä on kolme vapaa-ajan tapaturmavakuutusta päällekkäin tällä hetkellä. Pitäisi alkaa irtisanoilla niitäkin.
-SS-