Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 1036

Viestit - -SS-

Kasvintuotanto / Vs: Puinnit 2019
: 15.08.19 - klo:12:02
mutta miksi pitää olla koppi tuollasessa ilmassa puitessa?      ei kait se kannattavuutta paljon paranna..?

Koppi ei meillä oikein mahtuisi ovista, räystäslinja on liian alhaalla. Leveyttä kyllä on ovessa, ja pöydälle voi tehdä vaikka oman katoksen. Nyt on myös muutamalle peltotontille hankala päästä korkealla puimurilla, siksi pienempi puimakone onli hyvä olla olemassa. Onhan kahden puimurin pidossa kahdet rasvaukset ja kahdet moottorin huollot, mutta on siinä jonkinlainen reserviturva olemassa.

Aukealla aina sen verran tuulee, ettei pöly nenään osu. Suojaisassa metsänkainalossa koppi suodattimineen on hyödyksi. Toisaalta, tuli hankituksi uusi akku tuohon Proflowiin, saa puhallinnaamarin päähän jos pöly haittaa. Samalla kuivurilla toimiminen helpottuu, ei kirvellä pöly silmiä.-SS-
Kasvintuotanto / Vs: Puinnit 2019
: 14.08.19 - klo:23:56
Skagenin tähkä on pitkä, koska jyvät ovat kuin kaksitahoisessa ohrassa. Ceylon on samanlaisessa kasvustossa jotenkin vaatimattoman näköistä, tähkät on lyhyet ja paksut kuin meikäläisen sormet. Myös olen todennut tosiasiassa Skagenin kasvuajan olevan 3-4 päivää Ceylonia myöhäisempi.


Kuva Ceylon puitavana 6.8.2019

-SS-
Kasvintuotanto / Vs: viljan hinta
: 13.08.19 - klo:22:02
Jos on kiinnittänyt hinnat  jollekin paremmalle tasolle, niin silloin tavara liikkuu vähän järkiperäisemmin.

Kyllähän tuo rukiin hinta on hiukan alhainen verrattuna muihin vuosiin.

Rukiin hinta on ensimmäisen kerran historiassa eurooppalaisella hintasuhteella muihin viljoihin verrattuna. Hybridirukiiden sadot alkavat Pohjanmaalla ja Sisä-Suomessa 7:llä, ja ne täyttävät nopeasti viljavarastot, jos kohtuullistakin määrää alaa saadaan kylvetyksi. Näin on käynyt myös Ruotsissa ja Norjassa.

140 euron rukiinhinnalla kannattaa ehkä sittenkin kilvoitella syysvehnästä sitä kuustonnaria, koska hybridiruista ei voi viljellä yhtä huolettomasti kuin täkäläisiä populaatiorukiita, tai syysvehniä. Syysvehnistä esimerkiksi Skagenissa on rautainen sakoluvunkesto ja huomattavasti ruista lujempi korsi, vaikka ei olekaan siinä syysvehnien parhaimmistoa. Suurempi hehtolitrapaino ja torajyvän vähäisyys myös puoltaa syysvehnää.

Syysvehnän voi kylvää myöhään, jolloin muut puintityöt ovat jo lopuillaan. Aikaiseen kylvettävällä hybridirukiilla ovat etanat ja kahukärpäset ja muut vaivat jatkuvana riesana. Kyllä 220 euron hinnalla ruiskuttelisi syksystä kesään kaksikymmentä kertaa, koska hybridirukiin kasitonnari rikastuttaisi ainakin egoa....

...mutta ei 140 euron hinnalla. Puolassa ja Pohjois-Saksassa ruis on monena vuonna ollut 70 euroa tonni

Mutta kyllä vaan näennäisviljeltynä TOS-siemenellä populaatiorukiilla on paikkansa, halvan hinnan aikanakin. Sillä saa rikkapainetta alemmaksi ja maan rakennetta kuohkeammaksi,  puinti onnistuu liikaa kemiallisesti viivyttämättä jo heinäkuun lopulla, ja muokata kerkiää vaikka syysrapsille. Liika kevätlannoitus kostautuu vaikeuksina ja mahdollisina laatuongelmina, kolmitonnariruis on optimi, ei tarvitse kemiallisesti pienentää tähkää, kun lannoittamattakin onnistuu, ja peittää rikat mukavasti kuitenkin.

Luomuruisylituotannon salaisuus itse asiassa on tämä.

-SS-
Oli se nyt millainen tila tahansa, niin tilan kehitys hehtaareja lisäämällä tai tuotantoa kehittämällä tapahtuu paljolti pääoman voimin.

Hyvin moni on päässyt käsiksi eläköityvien, yleensä naapurustossa toimineiden poikamiesisäntien maihin joko lahjana/perintönä tai sitten pilkkahinnalla.

Tärkeää on hankkia valmiiksi omistukseen ja hallintaan neliökilometri joka ilmansuuntaan haluttavasta palstasta, silloin sen viimeisenkin palstan saa sopivasti.

Kukaan ulkopuolinen ei tunge tahallaan semmoiseen uusjakoreikään ostokselle.

-SS-
Kasvintuotanto / Vs: Uljas ohra
: 12.08.19 - klo:15:51
Kanakalkissa kasvatettavaksi sopiva lajike tuo Uljas näyttäisi olevan omiaan. Lakoamaton.  II-vyöhykkeellä - eli C-lietteessä - saatu muihin lajikkeisiin verrattuna suurimmat sadot, I-vyöhykkeellä voi enää verrata nykyaikaisiin jalostuksen viimeisiin sanoihin, kuten Tippleen, Alvariin ja Aukustiin, .

 Happamuuden sieto näyttää olevan vain tyydyttävä. Tästä seuraa myös kuivuuden keston eroa, koska kuivuus pahentaa happamuuden vaikutusta, verrattavissa Brageen, Verttiin ja Wolmariin.

Maalajeilla "Multamaat" on ylivoimainen. Kalkitulla savimaalla saattaa jäädä Kaarlen sadosta jonkin verran.

(Luke lajikekokeet 2009-2016, Uljas linjanumerolla 1505-511 ? )

-SS-
Kasvintuotanto / Vs: Paljonko satoi vettä
: 12.08.19 - klo:14:47
10mm heitti yöllä lisää.
Mut ei nää sateet ole vielä mitään kastelleet, lisää kiitos.

Terassikalusteet kastui eka kertaa pitkään, pitkään aikaan, satoi yöllä ehkä 0.3mm. Luvattu on vettä joka päivälle jollain prosentilla, mutta ohi menee jatkuvasti. Kun ei ole vielä puintiaika, ei sada, mutta kyllä se sieltä tulee... Maa on ihan tuhkaa, liekö "koskaan" ollut näin kuivaa kun kaksi peräkkäistä ennätyskuivaa vuotta? Kesäkuukausien sateet edelleen yhteensä 46mm. Toki huomattavasti enemmän kuin kesä-elokuu 2006, jolloin satoi 29mm, nyt erona ettei viime kesänäkään satanut.

Luulen, että sademäärien perusteella minun lisäkseni ainakin yksi toinen viljelijä Suomessa tajuaa ehkä sen nyt omin silmin, mitä se tarkoittaa kun totean, että "rain makes grain". Viime kesänä jokin järjetön hintaspekulaatio sokaisi ihmiset uskomaan, että jos on kuivaa, ovat hinnat aina  yli 200 euroa, ja rahantuloa ei voi estää.

Eivät ole.

Tälläkin hetkellä aikaisemmin keväällä povatulla tulvatäyskadon alueella on komeita kasvustoja, Minnesotassa, Wisconsinissa, Iowassa, esimerkiksi Youtube kanavalla Iowadairyboys, tekevät kolmatta satoa, ja kuvissa näkyvä maissi on massiivista.

https://www.youtube.com/watch?v=xEdsRiySnQ4

Syysvehnän puintien lähestyessä loppuaan USA:ssa, viimeisinä tulevissa Montanassa ja  Nebraskassa satoennuste on tarkentunut noin 8% suuremmaksi kuin vuonna 2018.

Maissin satoennusteet ovat olleet alhaiset, mutta viimeiset ovat kesäkuulta, luomassa tappiomielialaa. Nyt kun säät ovat kuivahtaneet ja lämmenneet, on monilla tiloilla yllätytty siitä, kuinka vahvasti maissi kuitenkin kasvaa, esim Wisconsinissa:


Kuva: Travis Kusterin maissintähkä 11.8.19
-SS-
Kasvintuotanto / Vs: Jälkiversonta 2019
: 12.08.19 - klo:14:20
Kylmäilmakuivaamo on hyvä semmmoisen kirjavan viljan kypsyttäömisessä. PItää olla joku kohtuus puintikosteudessa, alle 17% olisi hyvä, 19% vielä onnistuu, jos pääsee haravoimaan pinnan.

-SS-
Kasvintuotanto / Vs: Uljas ohra
: 12.08.19 - klo:10:13
Eikö Rakkine tiedä että Kaikki uudet lajikkeet on ennen näkemättömän satoisimpia lajikkeita,varsinkin tuollaisissa piennar tilaisuuksissa  ;D

Kerran kysyin eräässä tilaisuudessa esitelmöitsijältä mihin on ammattitaito hävinnyt maajusseilta, etenkin minun praktiikkani alkuvuosina etenkin eräs keskusliike toi joka vuosi markkinoille sellaisia 10% entisiä lajikkeita satoisampia,.Tämän 50 vuoden aikana olisi sitten noin korkoa korolle laskettuna sadot pitäisi olla jo jotain ainakin 50 000 /ha..

No ei kaukant käy, että kananpötkökasoissa 20000 kg vilahtaa satomittarissa nykyiselläänkin.

"Potenttiaalin"  ja pienviljelijän toteutuneiden satojen välillä on syntynyt suurempi juopa kuin aikaisemmin.

Johtunee lajikkeiden vaateliaisuuden eroista entiseen.

-SS-
Kasvintuotanto / Vs: Paljonko satoi vettä
: 12.08.19 - klo:10:05
Syksyn sadekaudet ovat täällä harvoin jääneet tulematta. Johtunee lämpimästä merestä, joka kerää rannikolle saderiskiä.

-SS-
Kasvintuotanto / Vs: viljan hinta
: 12.08.19 - klo:10:03
Ruis Hankkijalla 134€/ton..

Artisti maksaa..

Onneksi jotkut ovat vielä säästäneet rukiita pellolla eivätkä paahtaneet öljyllä tuottoja ilmaan. Matalasakoisesta rukiista voinee saada jopa paremman hinnan kuin 300 sakoluvun hybrideistä ?

Päättelin myös, että syysvehnääkään ei paljon kannattaisi kuivata, Kentuckyssa saivat 180 bushelin vehnät suoraan siiloon puida, ja toinen sato samalle satovuodelle, soija, on hyvää vauhtia kasvamassa.

Viikonloppuna sadekuurojen välissä puitu vehnä oli 7 tuntia kuivaajassa paahtumassa; melko kallista hommaa 150 euron tonnihintaan.....litistevilja oli tänä vuonna kyllä paikallaan, kun kerrankin tämä runsaammanpuoleinen sato ei tahdo valmistua millään. En ihmettele, että briteissä glyfosaatti on  nimenomaan loputtomasti vihertävän syysvehnän kypsyttämisessä erittäin suosittu.

Joka tapauksessa, neuvonta ja agroteollisuus antaa ratkaisun tähän viljan hintaongelmaan: tuplaa rakennemuutosvauhtisi, lisää panostuksia ravinteisiin, tautiaineisiin, kalkitukseen, vacbuusteihin  ja rumpupuimureihin, osta chaservaunuja lisää sekä kerroksia antti-arskaan, ja pari 35000 bushelin binniä arska-antin viereen. Taas nousisi leuka nesteen pinnalle.

Vähäksi aikaa ainakin. Tai jotain.

-SS-
Kasvintuotanto / Vs: Uljas ohra
: 11.08.19 - klo:18:07
Näyttää vähän kuningas Kaarlelta. Petettyjen lupausten kuninkaalta. Poutivilla savimailla ei Kaarle pärjää edes Vertille. Elmeristä jää tonnikaupalla.

No on se varmaan parempi kuin kuivaan kokonaan  kuoleva SW Mitja.

Toivottavasti olen väärässä, epäilyksissäni, tervetuloa tuomaan kilpailua.

 -SS-
Kasvintuotanto / Vs: Puinnit 2019
: 11.08.19 - klo:00:27
Syysvehnää puitu tänään useammassa lähipaikassa. Sato on hyvä, 95-97 bushelin luokkaa.

Meikäläisen Ceyloni ei ehkä ihan yhtä hyvin ole kasvanut, mutta vain kuivanruskeita töyräitä kävin koukkimassa, silti oli kovasti pehmeitä joukossa, yli 22% kosteutta.

-SS-
Kasvintuotanto / Vs: Paljonko satoi vettä
: 09.08.19 - klo:21:53
Sateet eivät liene ongelma vielä pitkään aikaan, maan pehmeyttä ajatellen. Muutama parhaasti satoa kasvanut ruismaa odottaa vielä puijaansa. Yritystä korjuuseen on ollut, tänäänkin meinasi tulla kova ukkonen, onneksi kasteli pitäjän eteläosia enemmän vaan. Mutta pari mm vettä pysäytti jontikat ja NewHollandit niille sijoilleen.

Ceylonia kävin katsomassa liejurutakossa - siis monina vuosina ollut semmoinen pehmeä ongelmakohta,  kun valtaojassakaan ei oikein ole laskua poispäin, niin jyvät olivat vielä valkoisia ja pulleita, ja jalanlevyiset railot vielä siinä maassa. Yläpäässä on hiesua ja hiekkaakin, sieltä pitää ottaa edes jotakin pois, koska sunnuntaiksi luvataan äkäisiä ukkoskuuroja jälleen.

Vaikka sitten puhalluskärryihin.

-SS-
Siinä aktiiviset vetyionit (H+) lähtevät paskanhajua karkuun....
Et siis tiedä . Et löydä faktoja . Voi voi .  ;D

Enemmän tuossa oli faktaa kuin omissa kirjoituksissasi aiheesta. Itse asiassa itse et ole esittänyt mitään asiaan liittyvää tietoa.

Harjoittele kotona vaikka ruokasoodan ja etikan kanssa. Mitä tapahtuu etikan pH:lle kun siihen lisätään ruokasoodaa. Eikä nyt siis kyse ole vaahtoamisesta, jota myös tuossa kokeessa tapahtuu.

-SS-
Paljon on sähköpuimureissakin ollut paloja:

Combine Fires

Kertooko tämä akkutekniikan huonoudesta tai vaarallisuudesta, en tiedä.

-SS-
Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 1036