Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1] 2 3 ... 1030

Viestit - -SS-

Kasvintuotanto / Vs: Puinnit 2019
: tänään kello 09:17
Eikö vielä ollut avausta? Koska ensimmäiset puimurit liikkuu? Itse veikkaisin, että menee pari kolme viikkoa vielä niin sitten voisi ruis olla puintikunnossa. Sen jälkeen ohra sitten papu ja viimeiseksi vehnät.

Brandie alkaa olla puitavissa, mutta antaa kosteuden painua luonnonmukaisesti alas. Vielä jos tuota heikkoa satoa kuivaamaan rupeaisi, pyh.  Reetta on vielä varresta vihertävää. Siitä onkin odotettavissa normaali rukiin sato. Laossakin on, se kerto, että ei ole ihan tyhjä tähkä siinä.

Aikainen Vertti.ohra alkaa tuleentua. Taikinajyvällä, kohta vain kynnellä katkottavassa kunnossa.

-SS-
Kasvintuotanto / Vs: Paljonko satoi vettä
: tänään kello 08:34
Nestemäisillä lannoitteilla voi ruokkia kuivuuden vallitessa; ilta- ja yökaste tuo vesitippoja sitten lehdille, jota kasvi "juo", kunhan saa myös ravinteita.

Aika työlästähän se on, mutta kyllä joskus 2000-luvun alkupuolen kuivuna kesinä tuota harrastin. Ravinnemäärän sovittaminen sellaiseksi, että laiho haisee ammoniakille ja lehden kärjet vain vähän ruskettuvat, kyllä sillä kiloja sai tehdyksi, pienelle  alalle.

-SS-
Nuo oheistamani käyrät ovat koko Suomen keskisatoja, eivät mitään yksittäisen tilan tuloksia.

-SS-
Laukaalainen isäntä kirjasi tukihakemuksiinsa vuosien ajan naapurien viljelemättömät peltolohkot – kääri itselleen lähes 40 000 euron tuet

Näinkin voi käydä, ja HUOM ! korjuuvelvoitteen alaisena taidettiin olla vielä silloin. Uutisessa unohdettiin olennainen, eli se, että syytetty viljelijä piti ehkäpä viljelemättöminä nurmina kaikkia tiluksiansa, mikä siis olisi vielä 2015 asti ollut aivan mahdollista esimerkiksi luomussa. Tänään olisi myös voinut merkitä tuorerehunurmiksi, ja olisi saattanut mennä läpi tukineen päivineen.

Tämä viljelemättömyys ja korjaamattomuus oli sanktioiden ja syytteiden pääkohta. Varmaan oli merkinnyt säännösten vastaisesti korjattavaksi nurmeksi. Se, että viljelijä saattoi väittää vuokrapeltoheittojen olleen suullisesti vuokralla, mutta vuokraoikeus olisi vanhentunut jo kahden vuoden jälkeen, oli toinen asia. Tästä vaan tehtiin repäisevä uutinen, olen minäkin ollut epätietoinen, miten se suullinen sopimus sitten uusitaan, kun ojan kahden puolen aina on asiasta vaan nyökätty. Mites sen voisi todistaa, ettei olisi uutta sopimusta tehty ?

Se, minkä viljelijä rikoksesta hyötyi, oli 100 % kesannon ja viljelykasvin välinen pinta-alatukiero, ehkä noin 200-300 euroa hehtaarilta. Nyt sitten varmaan tuet takaisinperittiin 100% . Huono homma pienestä ahneudesta ?

-SS-
Kasvintuotanto / Vs: Syysvehnä vs syysruis
: 21.07.19 - klo:17:14
Mukava kuljeskella hybridiruispellossa kun tähkät on isompia kuin isännän *****  8)

Tänä vuonna ei kaikin paikoin tuo voi tehdä isännän  itsetunnolle hyvää.

-SS-
Vapaa sana / Vs: Vilja tilat.
: 20.07.19 - klo:22:33
SS antaa nyt hiukan väärää todistusta luomuviljelystä. Ainakin nuoremman polven luomuviljelijät pyrkivät tosissaan isoihin satoihin, he ajavat pelloilleen jos jonkinlaisia luomuhyväksyttyjä sivutuotteita ja kierrätyslannoitteita, joista saa pää- ja sivuravinteita, he saavatkin sitten 4-5 tonnin viljasatoja per hehtaari, siitä voi jokainen laskea, mitä se tekee rahassa nykyisillä luomuhinnoilla, lisähintaa saavat vielä, kun lajittelevat sadon ennen myymistä. He on niitä, joilla on uusimmat ja hienoimmat peltoviljelykoneet ja laitteet.

Mutta totta on, että myös luomuviljelijöiden joukossa osa on näennäisluomuilijoita, jotka yrittää maksimoida pinta-alan ja minimoida kustannukset.

Eipä tuo pidä paikkaansa, numeroiden valossa.

Johonkin se luomuvilja vaan jää, koska sitä ei sadoissa näy, vaikka lähes 15% koko peltoalasta on luomussa. Suomen viljakasvien sadosta luomun osuus oli 3 %, perunan 2,2 %

Ja muistetaan, että luomutilojen koko on huomattavasti suurempi kuin tavanomaisten tilojen, eli noissa luvuissa ei ole harrastelijoita muuten kuin tavanomaisella puolella.

Tukiautomaatti on luomun satotuotos. Siitä kertoo myös tämä tunnettu tosiasia:

Luomutukien loppu nitistää aloitushalut farmareilta – kauppa pelkää aukkoja kotimaisen luomun hyllyille  (Yle)

-SS-
Vapaa sana / Vs: Vilja tilat.
: 20.07.19 - klo:16:30
Eikö  kasvinviljely   ohralla  kauralla ole samat tuet koko Suomessa.  Mutta jollain alueilla  valitetaan huonoa kannattavuutta,  toisilla tehdään investointeja ,  hankitaan lisämaata ja panostetaan koneisiin   kuivureihin.  Onko niin että toiset ja toiset ei.  Ei oikein voi uskoa että jokin investoi esim   kuvaajaa  500 tuhatta   0 verolla ,  ettei se saisi   eurojaan korkojen kera takaisin.  Jollakin palkka ei riitä  koko kuukautta , toinen laittaa samasta palkasta säästöön.

Viljatilat eivät nykyisellään investoi, vaan luomuviljatilat sekä eläinviljatilat. Sekä pohjoisen tuen lanttuviljelmät.

-SS-
Lanttuviljelmistä en tiijä mutta viljatilojen pinta-alat noussee ja useimmiten löytyy ostotilalta kuivuri ja muita härpäkkeitä . Viljatilan ei tarvii useasti investoida , puimurit kestää pitkään samaten kylvökalusto .

Joo jos tavainomaisesti viljelevät, vanhoja traktoreita koneita ovat kuin taivaat. Puimurit vaikapa hyljeksittyjä käytettyjä Sampoja, vain sokerikeisareilla on leissonit ja jondeeret. Onhan se sokerikin semmoinen (kuitenkin pieni) syöpäkasvain suomalaisessa maataloudessa. Että täällä olisi oikein maailman edullisin paikka kasvattaa sokeria ?

Eikä isotkaan luomutilat paljon puimuria tartte.

-SS-
Ilmeisesti haikaillaan niitä aikoja, kun työmiehen sai töihin ruokapalkalla ja markalla päivä.
Jotenkin tuntuu, että jossakin niitä aikoja haikaillaan enemmänkin?

Sama palkkahan tuolla marjatiloilla oli , urakka.

Palkka käteen jopa 17 euroa / tunti – toimittaja poimi mansikoita suomalaisella tilalla niin nopeasti kuin suinkin pystyi, ja hämmentyi lopputuloksesta

Tosiasia on, että työttömät - varsinkin hankalasti työllistyvät - ovat olleet viime vuosina vaikeimmassa ja stressaavimmassa tilanteessa aikoihin. Henkilöstöä on lisätty moneen yritykseen Etelä-Suomessa, ja työhön komennuksia tulee yhtä useammalle, myös pitkäaikaistyöttömän statuksen omaavalle. Ja useaan kertaan tarjoamisen jälkeen alkavat monelta syyt loppua kesken. Se, jos mikä, stressaa.

Naisten työllistymisessä ei liene lastensaanti ongelma, syntyvyys on nykyään sen verran alhainen, että on harvinaista, että osuu sellaiseen tapaukseen, että heti työsuhteen alussa ilmoitetaan raskaudesta. Aikajako työelämän ja jonkinlaisen "välitilan" välillä on muuttunut. Nuoret haluavat elää itsekseen, omilla aikatauluillaan, matkustella, opiskella pitkään ja monta tutkintoa, suorittava työ ei kiinosta, moni ei edes pystyisi, koska ei ole tottunut raskaisiin työkaluihin. 55+ - vuotiailla on jo omaisuus karttunut, on asunto, lapset ovat lähteneet kodista, eipä siinä ihan kiire olisi lähteä oravanpyörään, jos saa sen 400 päivää nollatuksi jollakin hommalla, taas lähenee oikea eläkeikä ansiosidonnaisella. Köyhien avuksi luotu, ns.  takuueläkejärjestelmä oli kaksiteräinen miekka: Se poisti viimeisenkin motivaation ottaa pienipalkkaista työtä loppuajaksi, koska sen takuueläkkeen tason saa muutenkin, tekemättä yhtään mitään elämänsä aikana. Vasta suurituloiset saavat lisäansiosidonnaista takuueläkeleikkurin jälkeen. Tässäpä nähdään taas uusi kannustinloukku.

Se, että jopa minimaalinen aktiivisuus sen pahamaineisen "aktiivimallin"  kanssa oli vaikea täyttää, kertoo työttömyyden luonteesta: lähes joka toinen pitkäaikaistyötön vuonna 2018 joutui leikkurin kohteeksi. Tämä merkitsee sitä, että työttömien osaaminen, työssäkäyntivalmiudet tai terveys ei riitä päivätöihin pääsemiseen. Noin 30000 - 40000 työtöntä joutuvat siis jättämään väliin aktivointitoimet, kursseja myöten, erinäisistä syistä, joista ei kuitenkaan voi puhua, muuten hyökkäävät vasemmistopoliitikot kimppuun. Tämän lisäksi tulevat noin 60000 nuorta, lähinnä nuortamiestä, jotka eivät ole työttömyysturvan piirissä edes.

Osa näistä nuorista asuu Itä- ja  Keski-Suomessa, mikä kertoo siitä, ettei ole löytynyt opiskelupaikkaa eikä paikkaa muutenkaan työelämäyhteiskunnassa. Minusta tällaisia nuoria pitäisi vähän potkia töihin, eivät he nyt voi olla raskaan työn rampauttamiakaan vielä.

Esimerkkinä oli 16 v kesätyöläisen kauhistelu parin päivän hommien jälkeen: "että kahdeksanko tuntia pitää tällaista jaksaa tehdä joka päivä ?"  ..jeps, eikä ruokatunti kuulu työaikaan päivätöissä. Tämä järkyttynyt nuori sai sentään kasteen ihan oikeaan ruumiilliseen työhön, ja palkkaakin vielä. Totta kai rakko tulee, kun kämmen on kuin vauvanpeppu.

Kyllä nykynuriso on jopa hyväkuntoista, urheillaan ja palloillaan, voimaillaan, mutta mikä on, kun jokin romunlastaus on niin vaikeaa. Asenne siinä se tärkein on.

Siksi ukrainalaiset poimivat marjoja, eivätkä suomalaiset.

-SS-
Vapaa sana / Vs: Vilja tilat.
: 20.07.19 - klo:14:21
Eikö  kasvinviljely   ohralla  kauralla ole samat tuet koko Suomessa.  Mutta jollain alueilla  valitetaan huonoa kannattavuutta,  toisilla tehdään investointeja ,  hankitaan lisämaata ja panostetaan koneisiin   kuivureihin.  Onko niin että toiset ja toiset ei.  Ei oikein voi uskoa että jokin investoi esim   kuvaajaa  500 tuhatta   0 verolla ,  ettei se saisi   eurojaan korkojen kera takaisin.  Jollakin palkka ei riitä  koko kuukautta , toinen laittaa samasta palkasta säästöön.

Viljatilat eivät nykyisellään investoi, vaan luomuviljatilat sekä eläinviljatilat. Sekä pohjoisen tuen lanttuviljelmät.

-SS-
Juu kyllä mä sen uskon. Ei se meilläkään huono ollut, joskaan ei paraskaan. Mä en vain ymmärrä sen 2017 vuoden ihanointia. Vettä kyllä riitti, mutta aurinko ja lämpö puuttui eikä se vilja pelkällä vedellä kasva. En vaan ilmeisesti osaa pelkällä vedellä kasvattaa... Kesä on tietysti erilainen ympäri suomea, mutta en muista kenenkään muun muistelevan 2017 vuotta lämmöllä kuin muutaman nimimerkin täällä.

Olisiko ymmärryksessä kuitenkin ? Kaksi kuivaa vuotta, 2010 ja 2018 näkyy selvästi ja 2009, 2017, märät vuodet myös.


Kuva: 18 vuoden keskisadot viljalajien viljelyalan mukaan painotettuna. Mukana rypsi ja rapsi.

-SS-
County ajajanaan David Tapp  kanaalin ylityksessä (mykkäfilmi)

https://www.youtube.com/watch?v=qij_t91vRss

-SS-
Kasvintuotanto / Vs: Paljonko satoi vettä
: 19.07.19 - klo:16:51
3mm heitti ukkoskuuro tänään.

Meniköhän se toiselta puolelta täällä ohitte. 3 mm myös oli mittarissa. Nyt on jo kymmenisen milliä tullut viikon aikana. Mihin tuon viljatulvan kanssa oikein joutuu ? Alhaisten hintojen kurimukseen ?

-SS-
Kasvintuotanto / Vs: Ruiskasvuston hävitys
: 19.07.19 - klo:16:49
Kyllä se 12ha pala Reettaa näyttää ihan hyvältä mutta tuo kyseinen tilkku ei. Pitänee varttua lähemmäs puintiaikaa, niin vois sitten viritellä murskan perään. :-\
 Jännän näköistä kun talvituhokohdat ajaisi, tulee varmaan ufotutkijat paikalle, pelkkiä ympyröitä viljapellossa ;D

Just näin. Rapsisiivussa ei ole ruista oikeastaan yhtään jäljellä. Targa Super taisi jäädä maahan talveksikin !

-SS-
Tuo tarjous- tai ostokartelli näyttää olevan rakennemuutosviljelijöille kovin hyväksyttävä asia "ylihinnan" maksamisen välttämiseksi. Sitten kun liha- muna- ja kasvituoteostajat ( tai puunostajat, huom !)  sopivat hinnat alas, tuotantotarvikehinnat sovitaan ylös ja lobbaavat vielä tuonti- ja vientiyksinoikeudet itselleen, kyllä silloin aika vähän lohduttaa sen, että kylillä pelto on halpaa tarjouskartellin ansiosta.

-SS-
Kasvintuotanto / Vs: Ruiskasvuston hävitys
: 19.07.19 - klo:13:00
Kyllä hybridit paikon ovat aukkoisia ja heinäisiä. Jos valvontaihmiset alkavat niistä natisemaan, silloin kyllä pidän heitä hieman todellisuudesta vieraantuneina koeruututeoreetikkoina ?

Tänäkin vuonna lakoisesta TOS-Reetasta tulee se 4 tonnia ilman ruiskutuksia ja syyslannoituksia, hybridistä lähes tonnin pussilannoitteilla, gramitreleilla, kaikilla hivenillä, syysruiskutuksilla, talvituhokäsittelyillä, ym.  ehkä puolitoista tonnia ja reipas luohosaastunta kaupan päälle. Onneksi näytti potentiaalinsa jo keväällä, niin ei tarvinnut typpiliuoksia strobeja, CCC:itä  ja soniksia tuhlata sentään.

-SS-
Sivuja: [1] 2 3 ... 1030