Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1] 2 3 ... 13

Viestit - Utopiaa

Eikö ohjaus oo aina ollut sylinterillä ?  Minähän en noista mitään tiedä ,mutta munkin konees se on sylkyllä. Tosin seisottava malli se on , nuoremmis saa istua. Yhtä muuta romua tänään kyselin, niin sen taloon isäntä tyrkytti heti kahta Varmoliftiä  ;D

Alkupään vehkeet on ketjupyörillä ohjattavia. Seisottavat mallit on yhdellä hydraulipumpulla ja istuttavat tuplapumpulla. Kumpiakin saa uutena. Tuplapumpullisen mallin työteho on vähintään kaksinkertainen yhdellä pumpulla varustettuun verrattuna.
Ainakaan kärytyksen takia ei moiseen operaatioon kannata ryhtyä. Muutenkin Lompardini on minusta mainettaan paljon parempi moottori. Varakoneena olevassa vehkeessä on Kubota ja sen jäljiltä on rakennus täynnä mustaa savua, toki siinä on varmasti jotakin vikaa kun tietäisi mitä..  ::)
Kasvintuotanto / Vs: Pehkut
: 02.03.21 - klo:23:18
Mahtaisko oljella olla kysyntää kuten tanskassa poltettavaksi . https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/bioenergia/tanskassa-ei-pala-olkipukki-vaan-paali-1.172285

Eikös de Citonni sitä mainostanutkin .
Jotenkin epäilen lokakuussa vesisateessa paalatun oljen polttoarvoa...
Mutta sitten kun ilmasto alkaa enemmän muistuttamaan Tanskaa niin ehkä sitten. Tai sitten tyytyy vain paalaamaan niitä elokuun ruiskasvustojen pahnoja..

Ei varmaan ole ihan pakko lokakuussa niitä paalata .

Keväällä onnistuisi kelin puolesta, mutta olki menee aivan muhjuksi ettei tahdo saada verkkoa paaliin ja keväällä tahtoo olla vähän muutakin ohjelmaa kuin oljen paalaus..  ::)
Niin MTK jäsenmaksua 600 euroa, minkä saa vähentää verotuksessa vai kirkollisveroa jota menee pikkutilallakin tuplasti eikä siitä ainakaan ole mitään hyötyä.  ::)
Haluan tässä kohtaa huomauttaa, että kukaan ei ole ilmaissut aikovansa "lopullisena" suunnitelmana jauhaa apettaa pienkuormaajalla jaettavaksi. Mattoa tms. perään on siis suunnitelma tai jo käytössä.

Jos sattuisi olemaan poikkeuksellisen hyvään hintaan jotain teollisuuden sivujakeita käytössä ja siksi ape, niin sitten ymmärrän kyllä että vähän näkee vaivaa.


Ja kyllä siilorehulla ja appeella tuotos vaihtelee rehun mukaan jos ei pysty pitämään monta siiloa koko ajan auki. Apetta toki muokataan rehun mukaan mutta niin tehdään erillisruokinnassakin.

Ei kai tuo appeen jakaminen pienkuormaimella mikään iso vaiva ole, jos vaan lyhyt matka varastosta ja suora kynnyksetön reitti. Apesekoitin on kuitenkin oltava ettei kioskihelvettiä tarvi ottaa navettaansa. Sitä kannattaa miettiä että voisiko umpiappeen purata toiseen kasaan, ettei sitä tarvitsisi syöttää tyhjäksi ennen kuin tekee taas uutta lypsävien apetta.
Omassa jotain 18000 palleroa mittarissa ja oon ajatellut että en paalainta enää vaihda. Kyllähän noissakin murheensa on, mutta silti on vielä positiivisia ajatuksia. Karhotusta suosittelen erittäin lämpimästi jos ei ole jo käytössä. Noissa on todella pitkät noukkimen piikit ja niitä menee heti kun leipää, jos joutuu operoida uraisilla turvepelloilla tai sitten vaihtoehto on jättää heinää peltoon. Kun saa karhotettua ajaa niin piikkejä ei juuri mene. Ketjut kannattaa vaihtaa mieluummin liian usein kuin harvoin niin säästyy monelta murheelta.
Maitorotusista hyvä että saat satasen....

Kyllä maitorotuisista ternisonneista yli 200€ alv0 on lähiaikoina saanut, toki HK:lla on siinä 40€ kausihintaa mukana, joka poistuu syyskuun puolivälissä. Iso liharisteytysterni voi tuoda 350€.

Toki pääpointti on siinä että lehmä lypsää noin 4000 eurolla (ilman tukia) maitoa vuodessa, vasikkatilit on  aika toissijainen.
Atrialla heinäkuussa loppuun neljäsataa 11vrk ikäinen blondisonni verollisena. Se on sitten eri asia kannattaako noita blondilla siemennettäviä pitää.Itsellä blondi on mennyt pannaan  ja samalla loppui se loputon ylimenneitten poikimisten vatvominen. Anguksessa on se miinusta ettei Atria maksa lisiä tuolle.

Blondilla siementäessä pitää tietty tajuta että tiineys on sen 10 pvä pidempi :) Minun Maatilani kalenteri esim. tarjoaa automaattisesti pidempää tiineysaikaa.

Jos oletetaan että riittää jos siementää noin puolet eläimistä lypsyrodulla niin mitä niille toiselle puolelle pitäisi tehdä?

Joo  kymmenen päivää myöhässä ja aina saa olla henkihieverissä nykimässä niitä  lehmän perseestä. Sitten ne on niin saatanan kusipäitä, kun pitäis tutista juoda maitoa niin keksitään kyllä vänkyröidä jos johonkin suuntaan. Nuo edellämainitut hommat on niin syvältä ettei satasen parin lisähinta juuri lämmitä.
Niin sehän on vain se tilatuen tai millä nimellä se nyt nykyisin onkaan, osuus irallaan pellosta. Se osa on vuokrattavissa tai myytävissä ja se on jotain 1/4 tai 1/5  koko tukipotista. Muut tuet on sitten siinä pellossa ja ne poistuu sitten jos pellot on useamman vuoden jouten eikä kenenkään aktiiviviljelijän tukihakemuksissa.

Eikö kaikkien tukien tukikelpoisuus poistu jo yhden vuoden heitteillä jätöllä? Eli siis jos pelto ei ole kenenkään tukihakemuksessa ,niin ei sitä enää peltoa saa ehkä koskaan. Jos ymmärsin niin aloittajan aikomuksena oli jättää pelto tulevaisuudessa vaan lojumaan eli muuttaa arvokas pelto maa arvottomaksi joutomaaksi ? Eli perustuki oikeuden myynti pellon arvon romahduttamisessa oli kärpäsen pissin luokkaa siihen että se jätetään vuokraamatta ja /tai viljelemättä.

Perustukiominaisuus poistuu kolmantena vuonna varantoon, mikäli tukea ei käytetä, mutta korvauskelpoisuus on lohkokohtainen pysyvä ominaisuus. Eli sen puolesta voi olla välivuosia. Toki riski kasvaa mitä useampia vuosia on heitteillä, kun säännöt tapaavat muuttua..  ::)
miten lie ilmanvaihto?   itelä ikäloppu läävä mut ei kärpäsiä haitaks asti.  vasikkakarsinan kulmilla muutamia..

Kyllä minä laittaisin juurikin tuon syyksi. Ei kärpäs ongelmaa navetassa, laitumella näyttää härittevän elukkoja kyllä tyynellä kelillä.

Itellä on molemmissa navetan päädyissä isot pariovet auki ja pari käyntiovea ja takarivin lähes kaikki ikkunat pois, mutta kärpäsiä on silti aivan saatanasti. Toki poistoimureita on vain kaksi ja nekin ovat aika pieniä.  :-\ Vain osa lehmistä on ulkona kerrallaan. Aiemmin oli ikkunalaudalle siroteltavaa ainetta joka tehosi aika hyvin lentäviin kärpäsiin. Täytyy jostain yrittää hommata lisää. Ja täytyy tuota parren mattojen reunoja kalkita varuilta. Missään en ole pesimäpaikkaa näkynyt, mutta jossain sen täytyy olla..

Vasikankarsinassahan se pesäpaikka oli.  :-X
miten lie ilmanvaihto?   itelä ikäloppu läävä mut ei kärpäsiä haitaks asti.  vasikkakarsinan kulmilla muutamia..

Kyllä minä laittaisin juurikin tuon syyksi. Ei kärpäs ongelmaa navetassa, laitumella näyttää härittevän elukkoja kyllä tyynellä kelillä.

Itellä on molemmissa navetan päädyissä isot pariovet auki ja pari käyntiovea ja takarivin lähes kaikki ikkunat pois, mutta kärpäsiä on silti aivan saatanasti. Toki poistoimureita on vain kaksi ja nekin ovat aika pieniä.  :-\ Vain osa lehmistä on ulkona kerrallaan. Aiemmin oli ikkunalaudalle siroteltavaa ainetta joka tehosi aika hyvin lentäviin kärpäsiin. Täytyy jostain yrittää hommata lisää. Ja täytyy tuota parren mattojen reunoja kalkita varuilta. Missään en ole pesimäpaikkaa näkynyt, mutta jossain sen täytyy olla..
Ehdottomasti miinuskaapeliin päävirtakatkaisin. Ei se niin iso homma ole selata radiota oikelle kanavalle. Kelloa ei ainakaan omassa ole. Sopiva päävirtakatkaisimen paikka on vasemman puolen oven alapuolella, lyhyt matka akulle ja katkaisija on helppo kääntää päälle samalla kun könyää portaita ylös.
Yrittämiseen kuuluu aina riskejä. Jos kukaan ei investoisi
laitteisiin, niin logistiikka olisi vieläkin hevosvetoista.
Pienimmillään taloudellisen epäonnistumisen riski on
silloin kun ei omista mitään, ei tee mitään työtä ja asuu
kunnan vuokra asunnossa.

Kunnan vuokra-asunnossa ei kannata kenenkään pilata terveyttään.
Niin, kyllä itte ainakin on tullut mietittyä aika lailla lehmistä eroon pääsemistä tai ehkä jopa joutumista. Noin 5v sitten laitoin ittelleni tavoitteeksi kumminkin pitää lehmiä tässä mitassa n. 10v. Ajattelin , että 10v siirtymä eläkkeelle olisi vielä jotenkin taloudellisesti (pienillä menoilla) vaikka pelkällä näennäisviljelyllä mahdollista. Siis silloin sen 10v lehmillä ja 10v muuten. Nyt on mittari pyörähtänyt 50v yli ja ihan samaelämän vaihe kuin 5v sitten. Eli reilun puolenvuoden saikku. No nythän on ollut taas aikaa miettiä kuukausia. Mutta jos työskentely omassa navetassa ei onnistu , niin mikäs se sellainen homma olis joka onnistuu ja jonka tekemiseen olisi tietoa  tai taitoa ja sitä vielä tarvittais.

Suomi valmistautuu konkursseihin, lomautuksiin irtisanomisiin … ei paljon mieltä ylennä mietiskellä mitä minä vielä tekisin tai miten  perheeni elättäisin. Nytkin toki moni miettii, että eihän 20 lehmällä elätetä perhettä. No mä olen eri mieltä, elättäisin vaikka tapaturmaeläkkeellä, mutta Melan lausunnot ja ammattitautilain pykälät estävät tuolle pääsyn, tapaturmapäivärahakin rajoittuu puoleen vuoteen. No tuota ansainta linjaa en edes tosissani miettinyt tai mieti. Koneet on lähinnä nurmikoneita , mutta ei urakointikokoisia, joten siihenkään urakointiin ei ole mahdollisuutta , eikä kyllä suuresti haluakaan. Muu vielä enemmän näpertelyä. Velkaa ei ole ja Irtonainen rahallisuus on kait kokenut vähintään 30% luisun vajaassa kuukaudessa. Pankeilla, kun tuntuu rahasto kuin rahasto vaikka kiinteistöihin sijoitetut "turvasatamat" luisuvan lähes samoin kuin osakekurssit. Nyt ei kait ole enää aika edes muistella noita, kun rahastonhoitajat yms ammattilaisetkaan eivät näytä osaavan vastatuuleen purjehtimista.

Lehmien vaihto johonkin muuhun elukkaan. Hiehoihin  tai jopa lampaisiin … No nykyisissä rakennuksissa ei noitakaan pysty pitämään kovin montaa. En tiedä toimittaisko teurastamot vaikka 30 lehmä vasikkaa vuodessa? No eihän noilla elantoa, mutta elämän asennetta :) Oikein montaa lankkua en yhteen enää naulaa tai ainakaan rakennuksiin rahoja tuhlaa.
Sitten mikä on maatalouden asema pandemian loputtua. Arvostus varmaan jopa nousee, mutta kissakaan ei elä pelkästään  kiitoksella. Tuet ei nouse vaan laskee ja kuinka paljon ? Se näennäisviljely kortti taitaa tulla syödyksi ensimmäisenä, mutta oikein muutakaan plan B:tä ei kyllä tälläiselle kädettömälle tumpelolle ole näköpiirissä … No jospa vielä sen tavoitteellisen 5v edes yrittäis jos räpylä edes vähän heiluu...

Niin ja eihän sitä edes  tiedä koska poistuu miettimästä tulevaisuuttaan …

Lähes kuin omalta näppikseltä paitsi ei ole paljoa sijoitettuna ja teoriassa terve. Se vaan kun korona iskee niin se voi sitten olla siinä.  ::)
Niinhän tuo varmaan on. On tässä pari vuotta jo vähän aktiivisemmin työstänyt pään sisällä tätä lopettamisasiaa mutta aina vaan tuntuu että on jonkinmoinen "surutyö" kesken. Aikansa se tietysti ottaa että pystyy siirtymään asioissa eteenpäin. Mutta tosiaan, ei tuu ikävä tätä työtä sinänsä ja on se helpotus heittää hyvästit yövalvomisille sun muille. En ole kova juhlimaan mutta nyt vois melkeen lähteä baarikierrokselle sitten kun teurasauto lähtee viimesen kerran pihasta  ;D

Koronan pitää senkin pilata.  :-[
https://www.poytasaari.net/tuotteet.html?id=47237/6 Tuolta tilaten 4,2kw starttimoottori. Kylä lähtee.  8)
Sivuja: [1] 2 3 ... 13