Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1] 2 3 ... 479

Viestit - ijasja2

Kasvintuotanto / Vs: Kasvukausi 2025
: tänään kello 09:32
Etelärannikolla on ollut kuivempaa. Jos kellastumaa on, se johtuu todennäköisesti kostean kylvöajan mullan liian rajusta pitelemisestä, aikaisempinakin vuosina keltaiset ja kuivuvat minimimuokatut pellot ovat olleet aika pitkälti samoilla paikoilla kuin tänä kesänä.

Okrassa käyty ja mitä matkalla näki, eli paljon peltoja, niin isännistä ne erot löytyy. Ojan takana komea laiho, viereisellä kellastumaa. Aika samassa kasvuvaiheessakin kasvustot pohjanmaalla, on sitten pohjoista tai eteläistä. Satakunnassakin Porin suunnalla, Oripäässä reitille sattui eka tähkällä oleva ohrapelto, Punkalaitumella eka röyhyllä oleva kaurapelto. Etelässä ei mitään hätää puintien ja valmistumisen kanssa, mutta muualla voi jo vähän venähtää. Se lokakuun puintikeli ei ole sama etelärannikolla kuin Pohjois-Pohjanmaalla, ja kummassakin puidaan tänä vuonna lokakuulla.
Kasvintuotanto / Vs: Kasvukausi 2025
: 28.06.25 - klo:10:41
Mulla on samaa ohraa kylvettynä äitienpäivänä syyskynnökseen ja sitten toinen lohko kevätkynnökseen viikko siitä myöhemmin. Sanoisin että tuo myöhemmin kylvetty on tällä hetkellä kehityksessä jäljessä enemmän kuin tuon viikon, täytyy oikeastaan jossain välissä tutkia miten lämpösumma on noissa kertynyt, on toki muitakin tekijöitä mitkä vaikuttaa kuten se että sängellä ollut oli kylväessä selkeästi märempi.
Täällä missä on ollut kuivaa kuin lähes beduiinin sandaalissa ja kylymää lähes kuin ryssän helevetissä,niin nurmien laatuun vaikutti enemmän tuo lämpö kuin kuivuus.Satoon myös,kylymät maat on jälessä.Lannotuksella on normaalia suurempi merkitys.

Juurikin näin, tuulelta suojaiset lohkon osat kasvaa tosi hyvin, tuulissa kituneet on pahoin jäljessä. Sama fosforilannoitusta, tänä vuonna sen merkitys korostunut todella paljon ja sitä on pitänyt laittaa pussista siemenen viereen, mikään maaperän tai lietteen fosfori ei ole ollut kuin nimelliseksi avuksi.

Samalla lohkolla reilusti ts. normaalisti fosforia saanutta, vähemmän lannoitettua ja vahingossa kokonaan ilman fosforia. Tuttu kysyi että mitä lajikkeita siinä isohkolla lohkolla kasvaa, mutta ero on pelkästään lannoituksessa. Rehevästä ja pensoneesta kitukasvuiseen, hailakkaan violetin sävyiseen. Pitkästä aikaa kylvölannoitukseen meni salpietaria tuolla lohkolla, startilla evästettynä ja kalisuola ennen kylvöä levitettynä. Syynä rikottu ruis, jolle lannoite oli ostettu. Normaalilannoitus Y-6 ja osittainen lisälannoitus lisätyppeä tarvitseviin lohkon osiin.

Fosforitasot tippuu jopa sikatiloilla, vaikka käyttäisi fosforia hiukan ohi kirjanpidonkin ja se lietteen määräkin voi olla enemmän kuin papereissa. Kertoo aika paljon tästä halusta saada fosforitasoja alas hallinnon puolesta. Hyvät satotasot syö enemmän kuin peltoon laitetaan, jos lannoittaa sääntöjen mukaan, todennäköisesti satotasot putoaa ja ravinnekuormitus kasvaa.

Tonnin tonni, starttifosforin hinta, ei näillä hinnoilla tarvitsi enää mitään rajoitteita hallinnolta, isännät osaisi itse päättää sopivan lannoitustason kuten nytkin tehdään. Kevätkylmillä mailla starttifosfori on elintärkeä sadon muodostumisen kannalta.  Omassa sääasemassa, karkean hietamaan multavassa ojanpientareella, korkein maalämmön lukema koko kesältä 12.7 astetta, tänä aamuna kasilta 11.7. Tuo lukema PITÄISI olla ihan muuta, jotta fosfori irtoaisi maasta. Näillä lukemilla 30% käytettävissä olevasta fosforista kasvin käytössä, fosforiköyhillä ja kylmillä mailla ei käytännössä yhtään mitään.

Edelleen odotellaan sitä sadetta, joka kastelisi maan, eikä ainoastaan maan pintaa. Kuivahkoa on, mutta viileät kelit auttaneet niukankin kosteuden pysymistä ja elvyttäviä pikkusateita tullut silloin tällöin. Lupailee vettä jopa ensi yölle, saa nyt nähdä taas. Kylvöjen jälkeen, 21.5 lähtien, satanut 55mm. Ei hassumpaa kasvukautta kuitenkaan, paitsi tällä menolla se tärkein eli sadonkorjuu venyy minne lie ja otsasuonta kiristää monellakin isännällä :) 
Kasvintuotanto / Vs: Kerääjäkasvi
: 26.06.25 - klo:18:55
....jos se ruis on sallitu niin tuota...
"Aiempi päättäminen ja muokkaus on sallittua, jos lohkolle kylvetään syyskylvöinen satokasvi.
Kerääjäkasvin kasvuajan pitää olla vähintään kuusi viikkoa.
Voit perustaa kerääjäkasvilla seuraavan vuoden kasvuston."

ja jos oikein haluaa leikkiä niin voihan sitä yrittää vaikka syysrypsiä/rapsia aluskasvina...
...
jaa, ei sentään.
"Kerääjäkasvi voi olla

    italianraiheinä tai muu nurmiheinä
    apilat, mailaset, virnat, keltamaite
    usean kasvilajin seos, joka voi sisältää enintään 10 % siemenseoksen painosta muita kukkivia yksivuotisia kasveja.
    yksivuotisilla puutarhakasveilla ja varhaisperunalla hunajakukka, öljyretikka tai muokkausretikka.
    vilja, jos lohkolla on samana vuonna viljelty varhaisperunaa tai varhaisvihanneksia.

Huomioi, että kerääjäkasvikasvusto ei saa koostua yksinomaan typensitojakasveista."

Kokeilin kylmästi sekoittaa syysvehnän kevät lannoitukseen timoteit tänä vuonna, ei tainnut timotei lentää aivan yhtä pitkälle kuin lannoite ja sekoitus ei tainnut sekään olla aivan 100%, pitää katsoa uskaltaako sen jättää tarkastettavaksi...


Minkä tiedoston kopioit tuohon, eikös tuo ole vanhaa tietoa? Viljakin saa olla viljan kerääjäkasvi.
Kasvintuotanto / Vs: Apulannan hinta
: 26.06.25 - klo:17:49
Tilanne on hieman eri yksittäisenä viljelijänä. En tiedä riittääkö oma asema tuollaisessa kisassa jossa omamyyjä varmasti huolehtii et halutessani juuri minun ostokseni tulee kirjatuksi.

Aina tietysti mahdollisuus perustaa tuollainen isompi porukka mut ainakin tällä seudulla viljelijät kohtuu eripuraista sakkia niin taitaa jäädä haaveeksi. Kenties sitten joskus kun jokaisella halukkaalla on riittävästi maata..

Nyt on tullut ainakin pari edellistä vuotta toimittua kuten SS kirjoitti, tänäkin vuonna. Tilaus sisään kauppaan, että kauppias lyö kaupan kiinni ku myynti avautuu. Ottaa omansa välistä, ja myy oikealla hinnalla. Porukalla kun vertaillaan hintoja ja kauppiaskin tämän tietää, ei se hintojen kyseleminen etukäteen mitään muuta. Jos aikoo ostaa, tilaa ja sillä selvä. Tää on hyvin selvää, ja tämän kun tiedostaa, helpottaa elämää   :)

 Apulanta maksaa ihan ketusti, ja saman verran liikaa, kyllä näillä hintatasoilla alkaa kato käymään ostajissa. Ensi kesänä mennään laihemmalla ja tingitään tavoitteista, ellei viljan hintoihin ole tulossa muutoksia.
Mut edelleen millä varmistat se myyjä muistaa tai ehtii juuri sen sun tilauksen laittamaan sisään? Luulisi et tuossa vajaassa neljässä tunnissa ei ole ehtinyt edes kusella käymään saati mitään ruokataukoja pitämään. Puhelin soinut kokoajan, sähköposti piipannut tämän tästä ja vielä joku on siinä oven takanakin odottamassa...
Eihän tuossa muuten mitään ongelmaa olekkaan..

Ei tuossa nyt sentäs taivaspaikkaa olla ostamassa. Jos ei lantaa saanut nyt, niin sitten joskus myöhemmin.

Juurikin noin, ellei saa, sitten ostetaan myöhemmin, jotain muuta tai muualta.

Tuossa Kylmis sanoikin millä tavoin se menee, kauppias tulostaa valmiiksi määrät tai vihkoon kirjaa tilausmääriä per isäntä. Ei siinä kauaa voi mennä, kun ne etukäteen valmistellut tilaukset naputtaa sisään tilausjärjestelmään. Kaupoilla kuitenkin useita myyjiä useimmin, ja kaikilla "omat" asiakkaat, niin jos vaikka 5-10 tilausta sisällä valmiiksi, ei noissa tunteja saa tuhrautumaan tai sitten pitää vaihtaa alaa... Puhelin soi siinä sivussa ja tarjouksia kysellään, niin puhelut napakoina ja vain määriä ylös, tarjouksia lasketaan sitten kun TILAUKSET on saatu vetämään. Osa ehtii, osa ei.

Systeemi on ihan sairas, kuten todettua moneen kertaan. Vähän aikaa oli mielestäni vielä pöhlömpi systeemi, kun myytiin pidemmälle ajalle toimituksia. Et voinut tietää onko kauppa menossa kiinni mihin hintaportaaseen, kun hinta nousi kuukausittain (?). Kysyit tarjousta ekojen joukossa, sait tarjouksen ja päätit ostaa sillä eka hintaportaan tarjouksella, hintaa kiinnittäessä ts. tilatessa hinta olikin jo korkeampi koska eka hintaporras tuli jo myydyksi. Kauheaa soittelurumbaa että nyt tää maksaakin tämän verran, tällä voisi saada hinnan kiinni jne.

 Nyt puhalletaan pilliin ku "halvimmat" on myyty eli ennalta määrätty kolmen kuukauden kiintiö ja myynti aukeaa joskus myöhemmin, kun myyty apulanta on saatu lähes toimitettua. Yara ehtii reagoimaan maailmanmarkkinoihin ja raaka-ainehintoihin, teoriassa voisi jopa laskeakin ja viljelijäkin voi jopa hyötyä odottelusta. Tuolla välillä olleella systeemillä hinnoittelu täysin arpapeliä esim. Joulukuun toimituksiin, hintaportaiden pakko olla reiluja Joulukuulla tehtäviin apulantoihin, kun raaka-aineiden hintaa ei tiedä kukaan. Tuskin edes Yara saa sidottua raaka-aineiden hintoja pidemmäksi aikaa kuin joitakin kuukausia maksimissaan, joskus vuosia sitten kaikenlainen markkinoiden ennustettavuus oli paljon helpompaa ja hinnoittelukin pidemmäksi toimitusajaksi. Kovilla varmuuskertoimilla Yara voisi myydä vaikka nyt Joulukuun lantaa, mutta kuka suostuisi maksamaan esim. 20% korkeamman hinnan eka hintaportaan lantoihin nähden, ellei raaka-aineiden hinta ole sinne saakka sidottuna? Pitkässä juoksussa valmistajan on kuitenkin tuotettava voitolla, tai homma loppuu kokonaan ja sopivalla varmuuskertoimella myyvät varmasti vaikka 2027 vuoden lannat.

Kasvintuotanto / Vs: Paljonko satoi vettä
: 26.06.25 - klo:00:22
Viikon sateet noin 27 mm. Kesäkuussa niukat 60 mm kasassa. Salo.

-SS-

Kesäkuu 34.5mm. Muutama milli enemmän kylvöjen päälle. Pöly haittaa ruiskutuksia, mahtaa mennä osa aineista pölyn mukana minne lie.

Ennuste näytti tälle päivälle, muutamalle lähipäivälle mukavia sateita. Nyt ne jälleen kerran haihtuneet, että 10mm voisi olla luvassa. Noista koskaan tiedä, mutta luulis isosta sadealueesta enemmän kertyvän. Tuo 10mm kastelee pintaa, muttei peltoa. Sellainen 30mm kun sataisi näistä sateista, melkolailla optimi. Enemmän menee jo salaojiin, vähemmän ei kastele maata.

Medax maxia ajanut viime päivinä useammalle isännälle, joko erikseen tai rikka-aineiden kanssa. Omatkin ohrat ja kaurat sai jarrun, tänään viimeiset. Uskotaan että vettä tulee ja kasvu räjähtää vielä voimallisemmin  :)

9mm tuli yhteensä, kovaa tuulta ja viileää. Tänäänkin reilu 12 astetta korkeimmat lämmöt, vaikka poutaa on ollut. Sais kääntää shunttia isommalle mutta tää jatkuva viileys pelastaa kuivuudelta. Nää sateet virkisti kasvustoja ja kasteli pellon pintaa. Seuraava sade luvassa ens viikon keskiviikolle, tää on niin naurettavan normaalia, että kohta sataa ku jaksaa oottaa. Mitä lähempänä sade, sitä todennäköisemmin sen määrä ennusteissa vähenee tai katoaa kokonaan.

Kasvustot jurraa paikallaan, ihan eka kylvöt joillakin työntää ekaa ohran tähkää mutta yleisesti odotellaan milloin tulee lippulehdelle, viimeiset aloittelee kohta korrenkasvua. Rypsi tulee kukalle näinä päivinä, se on se ihmekasvi joka sopeutuu kylmään ja kuumaan, kukinta alkaa jokavuosi suunnilleen samaan aikaan. Rypsin kylvin viimeisenä, 21.5. Se on kärsinyt eniten kuivuudesta ja pölymyrskyistä mutta voiko se koskaan täydellistä ollakaan, kun sitä täydellistä keliä ei viljelijälle olekaan ;D Tää kevät on ollut lähimpänä pitkään aikaan, kuitenkin 55mm satanut kylvöjen päälle, 9 eri sateesta + olemattomia 0.25-0.5mm sateita.
Kasvintuotanto / Vs: Apulannan hinta
: 26.06.25 - klo:00:01
Tilanne on hieman eri yksittäisenä viljelijänä. En tiedä riittääkö oma asema tuollaisessa kisassa jossa omamyyjä varmasti huolehtii et halutessani juuri minun ostokseni tulee kirjatuksi.

Aina tietysti mahdollisuus perustaa tuollainen isompi porukka mut ainakin tällä seudulla viljelijät kohtuu eripuraista sakkia niin taitaa jäädä haaveeksi. Kenties sitten joskus kun jokaisella halukkaalla on riittävästi maata..

Nyt on tullut ainakin pari edellistä vuotta toimittua kuten SS kirjoitti, tänäkin vuonna. Tilaus sisään kauppaan, että kauppias lyö kaupan kiinni ku myynti avautuu. Ottaa omansa välistä, ja myy oikealla hinnalla. Porukalla kun vertaillaan hintoja ja kauppiaskin tämän tietää, ei se hintojen kyseleminen etukäteen mitään muuta. Jos aikoo ostaa, tilaa ja sillä selvä. Tää on hyvin selvää, ja tämän kun tiedostaa, helpottaa elämää   :)

 Apulanta maksaa ihan ketusti, ja saman verran liikaa, kyllä näillä hintatasoilla alkaa kato käymään ostajissa. Ensi kesänä mennään laihemmalla ja tingitään tavoitteista, ellei viljan hintoihin ole tulossa muutoksia.
Kasvintuotanto / Vs: Paljonko satoi vettä
: 23.06.25 - klo:09:55
Viikon sateet noin 27 mm. Kesäkuussa niukat 60 mm kasassa. Salo.

-SS-

Kesäkuu 34.5mm. Muutama milli enemmän kylvöjen päälle. Pöly haittaa ruiskutuksia, mahtaa mennä osa aineista pölyn mukana minne lie.

Ennuste näytti tälle päivälle, muutamalle lähipäivälle mukavia sateita. Nyt ne jälleen kerran haihtuneet, että 10mm voisi olla luvassa. Noista koskaan tiedä, mutta luulis isosta sadealueesta enemmän kertyvän. Tuo 10mm kastelee pintaa, muttei peltoa. Sellainen 30mm kun sataisi näistä sateista, melkolailla optimi. Enemmän menee jo salaojiin, vähemmän ei kastele maata.

Medax maxia ajanut viime päivinä useammalle isännälle, joko erikseen tai rikka-aineiden kanssa. Omatkin ohrat ja kaurat sai jarrun, tänään viimeiset. Uskotaan että vettä tulee ja kasvu räjähtää vielä voimallisemmin  :)
Kasvintuotanto / Vs: Paljonko satoi vettä
: 20.06.25 - klo:16:14
7mm tänään kuurosta. Ja lisää tulee kaiketi huomenna.. hyvältä näyttää pitkästä aikaa..
Eilen keskiviikkona kaadoin jossain illalla 10mm pois mut johan se taas illalla alkoi uudestaan satamaan ja taisi sataa koko yön enemmän ja vähemmän. Nyt ainakin sataa..

Vieläköhän joku kehtaa valittaa kuivuuttaa... ::)

Vois sataa vaikka huomenna 20mm vettä, ei ois tippaakaan liikaa...
Rehuntekijät hirttää sinut kohta.

 ;D

No, tänään on parin talon rehut näyttänyt siiloon vilahtavan ja pilven hattarakaan ei oo taivaalla näkynyt. Vesihanaa vois vähän kääntää auki, hetkeksi! ... Mutta shunttia enemmänkin. Kello neljä iltapäivällä Juhannusaattona, pilvetön taivas ja 11-12 astetta lämmintä, tuuli meinaa viedä hiiletkin grillistä :) Eikun grillaamaan, illalla/yöllä taas pellolle ruiskuttamaan  ::)
Kasvintuotanto / Vs: Paljonko satoi vettä
: 19.06.25 - klo:18:46
7mm tänään kuurosta. Ja lisää tulee kaiketi huomenna.. hyvältä näyttää pitkästä aikaa..
Eilen keskiviikkona kaadoin jossain illalla 10mm pois mut johan se taas illalla alkoi uudestaan satamaan ja taisi sataa koko yön enemmän ja vähemmän. Nyt ainakin sataa..

Vieläköhän joku kehtaa valittaa kuivuuttaa... ::)

Vois sataa vaikka huomenna 20mm vettä, ei ois tippaakaan liikaa...
Kasvintuotanto / Vs: Paljonko satoi vettä
: 07.06.25 - klo:22:55
Märkä maa alkukesällä voi jättää juuriston pintaan. Sopivaan aikaan heinäkuulla tuleva helle voi muuttaa kasvuston muutamassa päivässä valkoiseksi.

-SS-

Prince crop  :)

Vähän jäi niukaksi alkukehityksen kuiva jakso, viikko sitten hyvä, noin 15mm sade parina erittäin viileänä päivänä ja tänään samanmoinen pian kasassa. Rikkakasvit villiintyi totaalisesti, ja oraatkin tykkää kovasti. Kuukausi suunnilleen omista ekoista kylvöistä, ehkä ne ehtivät juuristoa työntämään syvemmällä, kolme viikkoa viimeistä viljan kylvöistä. Nyt vaan toivotaan että hyvä kosteus säilyy läpi kesän, toivotaan sitä monien manaamaa märkää kesää, silloin meidän mailla viljat tykkää kun muualla manataan että liikaa vettä :) Toki kohtuus kaikessa, meinaa nykyään nää sateet ja kuivemmat jaksot venyä liian reiluiksi, ei osaa lopettaa sitä minkä aloittaa.

Tänä keväänä tullut noin 70mm vettä Huhtikuun alusta alkaen, alkukuussa tuli lumena joita mittari ei osannut yllättäen mitata, pakkasessa. Suht normaalissa mennään näille nurkin, vesi on se niukkuustekijä lämmön ohella. Vuodesta sitten riippuu kumpi on "voitolla".
Olen aina ollut sitä mieltä, että paksu kuori on olennaisessa asemassa homeen torjuntaa. Tässäkin luettelossa Belinda on edelleen puhtailla papereilla mukana ja uudemmista lajikkeista mm. Avenue on isojyväisenä ja käytännössä melkein Belindaakin paksukuorisempana don-vapaa. Ihan uusista lajikkeista Proxy näyttää myös olevan ongelmaton. Hankkijan Salopellolle talvella huomautin kuoren merkityksestä homeita vastaan ja hän piti asiaa mielenkiintoisena, mutta tyytyi toteamaan, että asiaa ei ole tutkittu tuolta kantilta. Kyllä tässä paksukuorisuuden perimätiedossa voi siis hyvinkin olla perää.

Onhan sitä tutkittu, että kuoritussa kaurassa saadaan DON putoamaan merkittävästi. Proagrian luomukaurablogissa todetaan, että kuoresta tehdyssä jauhossa toksiineja on kaksinkertainen määrä kauran muuhun jyvään verrattuna. Toksiinisen kauran lajittelussa voimakkaan sinivalon käyttö vähensi toksiineja. Ehkä myös hylätyistä solariumeista saisi rakennetuksi kauranlajittelijan ?

-SS-

Mä luulen että tässä korostuu alueellisuuskin, ei noita myöhäisiä kauroja viljellä toksiiniherkillä alueilla käytännössä lainkaan. Samoin nuo lajikkeet tuottaa isoa ja tasalaatuista jyvää, jossa toksiinit luonnollisestikin matalalla. Niissä kuihtuneissa jyvissähän ne homeet yleensä luuraa. Aikaiset kaurat yrittää tehdä paljon jyvää vaikka osa jää kahuiksi, myöhäisemmissä ehkä vähemmän jyvää mutta tasalaatuista? Vai johtuuko tämä pelkästään kasvupaikasta/olosuhteista.

Jokatapauksessa ensimmäinen asia kauran viljelyssä on tiedostaa toksiiniherkät lajikkeet ja vältellä niitä, MOT. Unohtamatta tietenkään muita altistavia tekijöitä, kuten viljelykierto.
Kasvintuotanto / Vs: Paljonko satoi vettä
: 01.06.25 - klo:14:44
^
Ei kai missään hellettä kaivata mutta täällä ollut pari päivää +9 niin vähän sais tulla enenpi.Kohta paistaa aurinko ja niinhän se on että vilu viljan kasvattaa,tulee kunnon juuret ja vesoo.

Eilen 8 astetta, tänään 6, tosin nyt on noussut lämpö jo 6.8 asteeseen, että pyöristetään seiskaan  ;D

Lämpöä vois olla enemmänkin, mutta nämä niukat 8-10mm sateet mittauspaikasta riippuen ei pääse haihtumaan. Kastelee hiukan paremmin pölykerrosta ja kasvit tykkää. Lupailee ennusteissa hiukan lisää vettä ja ehkä lämpökin normaaliin 15 asteen nurkille. Nyt tarkenee ihan hyvin pihalla, kun on toppatakki päällä. Ei keli eroa mitenkään lokakuun sumuisesta ja viileän tuulisesta kosteudesta. JOS olisi oraat pitkällä, tää keli täydellistä pensomiseen. Oraalle tulevalle tai 1-2 lehtiasteella vois lämpö tehdä terää.

Sen tämä vähäinen sadekin teki, että nyt tuli kesä. Saskatoonit kukkii valkoisena, koivuissa jo kohtuullisen kokoista lehteä ja nurmikonkin saisi leikata poudan tullessa toiseen kertaan tälle "kesää". Kaiken kaikkeaan hyvin keskinkertaista kevättä eletään, kylmä kuuluu asiaan ja niukkuus vedestäkin, kasvun puolesta normiajassa kaikki. Päivä sinne tänne.
Kasvintuotanto / Vs: Paljonko satoi vettä
: 31.05.25 - klo:09:56
On se kumma kuinka ne sateet osuvat eri puolilla maata...

Tosin tänään piti olla poutapäivä ja taas sataa että ei näistä tiedä, onneksi ei vielä kiire ruiskuttamaan, josko ensi viikolla olisi pari oikeatakin poutapäivää...

Jos jokin rikka ei vielä olisi kerinnyt mukaan, ensimmäiset olivat pinnassa ennen vehnää ja sen verran paljon niitä jo on että kait se kohta...

2.25mm tuli tästä isosta ja luvatusta sateesta nyt. Jotain häntää vielä luvassa, mutta en pidätä hengitystä sitä odotellessa. Luvattiin taas paljon enemmän, näytti jossain vaiheessa että tuleeko lainkaan. En lähtenyt illalla ruiskuttamaan ku pilvet oli synkät ja tutkassakin näytti että voi sataa pian. Todellisuudessa ei satanut kuin joskus yöllä, sateet jumitti suht lähelläkin mutta ei jaksanut perille.

Aina sitä toivoo sadetta, mutta kun sateet menee joka vuosi samaa reittiä, niin oppii olemaan pessimisti niiden suhteen  ;D
Kasvintuotanto / Vs: Paljonko satoi vettä
: 30.05.25 - klo:18:49
Jo kylvetyille  tämä kevät on ollut napakymppi; vettä on tullut  sopiva määrä useissa pienissä erissä, ei ole ollut kuorettumisen vaaraa, ilma on ollut viileää jolloin jyvä on malttanut kasvattaa pitkät juuret joista on hyötyä jos tulee pitkä  kuiva  kausi, lämpimässä ja kosteassa säässä kasvi  kasvaa  nopeasti pituutta ja juuret jää heikoiksi.

Joo, on ollut napakymppi, kun ei tuu vettä lainkaan. Alkaa näkymään orastuvissa viljoissa, ne jotka on kylvetty noin 3 viikkoa sitten, ovat jo nätillä oraalla mutta orastavaa värivikaa havaittavissa. JOS olisi satanut edes hieman, olisi väriä. Kolme kertaa on yrittänyt sataa, niistä yhteensä 4mm. Siinä on lähes kuukauden sateet.

Nyt on ruisku perässä ja pitäs käydä rukiin pskoille ajamassa jarrua, niin eiköhän vain näy jo pilviä ja vaikuttaisi että voisi tulla vettäkin tunnin päästä. Piti sataa myöhään illalla ja/tai yöllä, aamulla. Estäisi ruiskuttamisen mikäli varmaa sadetta, mutta otan sateen milloin vain, tähän väliin :) Tosin ruis ei enää kovin kauaa anna odotuttaa, että alkaa tulemaan tähkälle. Ehkä pari päivää vielä hyvinkin peliaikaa.  Taidan lähteä ruiskuttamaan kuitenkin, jos se kävisi sadetanssista. Sataako.fi karttaa kun kattoo, sade on 40km:n päässä ja ihan rannalla, mutta pahalta näyttää ettei tähän osuisi vieläkään, ainakaan nää ensimmäiset. Ruiskulla varmistan osumisen 8)
Kasvintuotanto / Vs: Paljonko satoi vettä
: 23.05.25 - klo:22:36
Se että nyt on viileää ja sateista ei kyllä kerro kesästä tai veden riittävyydestä yhtään mitään. Ei ole mitenkään tavatonta että viileän ja kostean kevään päälle tulee kuuma kuiva ja kesä. Näitä esimerkkejä löytyy mun uraltakin useita.




Hyvä, pelkäsin jo että tässä joutuu ostamaan lisää lannoiteita jos vettä riittää näin....

....ei sitä tosin tullut sitä 28,9mm mitä parhaimmillaan luvattiin, 9mm tänään ja 3mm edellisenä yönä.

2mm tuli, isojen lupausten saattelemana. Pärjätään tälläkin hetki, sen verran on ennusteissa vettä luvassa viikon, kahden päästä että lievä kuivuus ei haittaisikaan. Juuret syvemmälle kuivemmassa jne. ja parempi kuivuuden kesto, KUN se kuivuus tulee kuitenkin.

Sivuja: [1] 2 3 ... 479