Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1] 2 3 ... 449

Viestit - ijasja2

Kasvintuotanto / Vs: Paljonko satoi vettä
: 12.10.19 - klo:08:33
Vettä tulloo kivasti, sade ropisee ikkunaan.
Varmaan kaikilla on jo syyshommat ns. pulkassa, eli sato korjattu, pellot muokattu ja koneet pesty, huollettu ja varastossa? 
Sitten voikin alkaa kekrin viettoon.
Ja paskat.

Jep, aloittamista vaille valmiit.

Maat on kuulemma pinnan alla paikoitellen pölyä edelleenkin, kuivaa jokatapauksessa. Pinnat voi olla paikoin litkuisia kun jatkuvaa pikkusadetta, muttei mitään suurempia sateita toistaiseksi. Eikä ole kummempia sateita luvassakaan, tulevan viikon aikana taitaa olla paljon muokkaajia liikkeellä, ne mitä syksyllä muokataan mennee mustaksi. Osa on jo aloitellut kyntöjä, mutta pääasiassa rauhallista on ollut toistaiseksi.
Onko tuo nyt oikeasti ongelma? Oliko muka keskon aikana hyllyssä mitään erikoisempaa? Epäilen että ei. Nyt olisikin parempi jos oikeasti noihin jäljellejääviin tulisi kunnon kattavuus ettei heti tarvitse turvautua maahantuojaan tai euroopan varastoon.  Se kun lähes aina tarkoittaa vähintään päivän odotusta. Perus kulutusosat nyt jokainen valveutunut viljelijä on ottanut omaan hyllyyn ettei meno lopu jonkin hihnan katkeamiseen..

Ei oo tullut mieleenkään jemmata puimuriin hihnoja :o Tälle vuodelle vaihdoin silppurin hihnan joka ollut lähes uudesta saakka jemmassa kun vanha otti kipeää oman mokan seuraksena lähes uutena kun silppurin otin pois päältä mutten kiristänyt hihnaa uudelleen hihnapyörälle. Puhaltimen hihna vaihdettu aiemmin, oli kai jotain valmistusvirhettä, murtumia joten päätin vaihtaa ettei hajoa kesken puintikauden. Muuten remmit alkuperäisiä, 1500 pyörähti puimurin mittariin ja kymmenes puintikausi.  Noin 1/3 puintiunneista oljet pitkänä, vähän reilustikin.

Terälappuja, sormia, lakopiikkejä. Siinäpä varaosat, toki pakissa myös ketjun jatkoja ym. mutta mitään noista em. ei tarvinut pl. yksi lakopiikki vääntyi. Tuuriakin ettei edes terälappuakaan, mutta muuten puimurin kulutusosia on vaikea jemmata kun ei tiedä mitä ne oikeen ois?  Tuo silppurin remmikin maksoi yli 500€, ettei noita vähän pidempiä remmejä viitsi kovin jemmailakaan. Hommataan sitten, jos/kun joskus hajoaa. 


Ajatus olisi että saa kerralla puutja pensaat pois kun nostelee samalla kyytiin. Paksummat voisi jättää sahattavaksi, ja niistäkin voisi latvan napata valmiiksi pois.
Silppuri on siitä huono että joutuu ajamaan joka vuosi ja niittokoneen jäljiltä pensaat on ojan tukkeena.

Luulisin että tuossa ao. koura toimii kyllä.

Homma on vähän sellaista että siitä joko tykkää tai sitten ei. Voi olla hitaampaa kuin kuvittelee, varsinkin ilman keräilytoimintoa. Mukavakäyttöinen nosturi on olennainen juttu.

Jatkossa ehkä murska tai niittokone on kuitenkin tarpeen, jokaisesta kannosta lähtee kuitekin 10 uutta vesaa. Helpointa ehkä antaa vähän kasvaa ja sitten vetää glyfosaatilla. Saa olla vähän aikaa rauhassa...

Jos saaliille ei ole hyötykäyttöä niin juurineen nyhtäminen on avuksi rajoittamaan uutta kasvua, mutta aina sinne pätkä jää.

Onhan nuo vähän leluja, kun nimenomaan niille sopivaa pajupuskaa olisi tarjolla. Monihaaraisia, niin ei saa kevyttä kouraa työnnettyä tyvelle tai jos saa, letkut vaarassa. Tuli kikkailtua hetken aikaa 150 nisulalla, kunnes ostettiin kymppikoura. Kaivinkone tunnoton, ja saa pakotettua isonkin ryteikön kouraan. Kallistajalla saa aina sopivaan asentoon. Ehkä kymmenkertainen työteho vrt. kourakuormaajassa kun sopivaa pajupusikkoa, optimioloissa "vain" useita kertoja tehokkaampi :)

Hakkaa toki moottorisahamiehen sopivassa kanavan luiskassa tms. jossa hankala työskennellä. Helpommissa oloissa sahalla poikki samaan suuntaan, kuormaajalla kasaten ja siitä kyytiin. Nuo nipsuttimet kaipaa keräilypihtejä, kuten yllä todettu.
Kasvintuotanto / Vs: Paljonko satoi vettä
: 03.10.19 - klo:10:31
Elokuussa  92 mm, 9 sadepäivää, enimmäkseen poutainen kuukausi.
Syyskuussa 72 mm, mutta 17 sadepäivää.  Että semmoinen kosteanlämmin jakso.

Vuoden alkupuolikkaan sademäärä ja satotasoindeksi seurravat toisiaan mukavasti,
en paljon piittaa näistä kasvuohjelmatuloksista, samalla kasvuohjelmalla
samalla pellolla vuoden sademäärien vaihtelut tekevät jättiläismäisiä
satovaihteluita, verrattuna johonkin yksittäisen panoksen lisäämiseen.Rain makes grain.

-SS-

Elokuu 88mm, 10 sadepäivää, syyskuu70mm ja 15 sadepäivää. Aikalailla identtiset sademäärät. Alkukesä kuiva mutta jostain syystä viljaa tuli tänä vuonna paremmin kuin viime vuonna, vaikka koko kesän sademäärä vielä vähäisempi, varsinkin Juhannuksen seudulla ei tullut toivottua sadetta eikä heinäkuulla jyvän täyttymisen aikaan. Viileys pelasti.

Onneksi ei enää puitavaa, maa kuurassa varjon puolella vaikka kello lähentelee jo yhtätoista. Pikkuhiljaa alkaa kaikki sateet näkymään, veto-ojissakin jo hieman vettä ja jopa salaojien laskuaukoista on tullut hieman vettä. Vettä ei tarvitsisi enää tippaakaan syystöitä ajatellen, toisaalta salaojien huuhtelu vaatisi veden painetta ojastoon. Kun tällaisen vuoden jäljiltä varmaa, että ruostepskaa on ojissa jämähtäneenä ja ne ei sieltä itsekseen lähde. Kevääksi pitäisi olla ainakin kokoojien kunnolla auki, jos meinaa ensi keväänäkin päästä ajoissa pellolle.
Jos ja kun pöytäkonetta aikoo hankkia, siinä parempi vaihtoehto on ettei tyydy johonkin valmispakettiin.Kokoaa itse tai teettää jollain alan tyypilla sellasen mitä tarvii.Ja kaiken lisäksi saapuhtaan koneen, missä ei ole niitä merkkikoneen turhanpäiväiisiä ohjelmia taustalla pyörimässä.

Ja on vieläpä halvempi, sekä takuu toimii kun ostaa lähialueelta. Eka oikea pöytäkone oli sukulaisen suosittelema Compag presario. Puolessa vuodessa vanhan aikainen, kun 90-luvulla tietokoneet kehittyi huimaa vauhtia. Kavereiden pelikoneet pysyi ajan hermolla vähän pidempään, halvemmalla hinnalla :)
Kasvintuotanto / Vs: Puinnit 2019
: 29.09.19 - klo:14:44
No kylläpä poltatti öljyä ! 40 euroa tonni kuivaukseen, 120 euroa jos saisi kiinnitellyksi, kymppi rahtia ja muutamakymppi hehtaarilta muokkaukseen, niin tarvitsee sen varman  kymppitonnarin, että saa hybridisiemenet ja laajan kasvinsuojelupaketin maksetuksi, voi olla, että ei riitäkään. Savimailla seuraavan vuoden sato on aikas kellertävä, jos todellakin 400 kg:n salpietarilla saa kymppitonnarin.

Tuo ongelma on aika monessa katelaskelmassa, että kuivauskuluja ja rahtikuluja ei nosteta samaan tahtiin satotason noustessa. Ja sitten sen 4 t sadon siemenkustannus on sen 300 €/tonni/0,3 tonnia /ha , vaikka tosiasiassa sen 4 t sadon voi kylvää ihan sillä samalla 120 euron siiloviljalla.

Eri asia on, jos viljan hinta on 230 €/tonni, silloin kannattaa pää täristen laittaa kaikki laillinen ja laiton, mitä irti saa.

-SS-

Juu, tuota luokkaa oli öljyn kulutus, karkeasti tuo kun kaks kertaa 5 tonnin säiö kurppas sopivasti tyhjäksi. Todellinen kulutus 9 tonnin nurkilla, tonnille 45l,  sylettää kovasti kun ensimmäiset 415 tonnia ohraa meni yhdellä täytöllä ts. eka täyttö kun oli kuivattu tuo määrä. Loppujen lopuksi kului keskimäärin paljon per tonni, kun ruista tuli poskettomasti ja se vaati paljon öljyä. Rukiin hinta myydylle rehulle 130 euroa tonni, tässä tapauksessa oli ehkä hyvä ettei ollut mitään kiinnityksiä kun voi olla ettei tuolle paremmalle eli vajaan 100 sakoiselle rukiillekaan leipäreikää löydy. Menee nekin rehuksi sitten joskus, sais parikymppiä lisää, niin ois jo lähempänä siedettävää hintaa.

Keskisato reilu 8 tonnia a´130 euroa eli 1040€ tulo rukiilla.  Ohraa JOS 5 tonnia a´140 euroa, tulot 700 euroa. Kuivauksessa ohralle  alle 40 euroa löpöön, rukiilla 265€.
Erotus rukiilla 1040-265 = 775€, ohralla 700-40= 660€  eli reilu satanen eroa, tukitasossa eroa noin 150 euroa. Rahtikulut ym. kun laskee, vaikka itse tekeekin, aikalailla samoihin voi periaatteessa laskea ohran 5 tonnin sadon ja kasitonnari rukiin. Tänä vuonna nuo oli realismia, joten ei hääviltä näytä... Kasvinsuojelu ohralla taitaa olla kalliimpikin, kuin rukiilla, siemen kulut rukiilla, lannoitus aikalailla tasan. Puinti ja pellolta kuivurille vei tuhottomasti enemmän aikaa kun massaa oli tuoreena noin 2 kertaa enemmän kuin ohraa tuoreena eli lähes 2 kertaa enemmän ruiskuormia.

Summauksena, huippusadolla rukiin rehulaadulla, pääsi samaan käytännön tulokseen kuin 5 tonnin rehuohralla hyvissä oloissa puituna. Ei loppujen lopuksi katastrofi, vaikka  joidenkin mielestä tuollainen tuore ruis kannattaa jättää puimatta kun öljyä palaa kuivurilla niin hirveästi. Joo, oishan se puitu kuivana jos se ois jossain vaiheessa syksyä sellaista ollut. Eilen loppui puinnit, oletettavasti, ja nuo viimeiset rukiit torstaina eli kolme päivää aiemmin. Ei vain kypsynyt mutta alkoi jo itämään tähkissä...
Kasvintuotanto / Vs: Puinnit 2019
: 27.09.19 - klo:22:01
Kun eikös kaikki saaneet huippulaatua, ainakin lehtien mukaan. Täällä periferiassa ruis ei kypsynyt lainkaan, sateet kypsytti ja lakokohdissa alkoi jo itämään.

Ei se täälläkään kypsy, jos lannoitus on syysvehnäluokkaa, lisäksi pari korrensäädettä matkalla ja mahdollinen ränsistymistä estävä puolikas annos strobiluriineja. Ilman käsittelyjä rukiinpuinti oli täällä heinäkuun lopulla. Normaalisti on saanut jatkaa saman tein syysvehnällä, nyt meni syysvehnällä kolme - osin neljä  viikkoa myöhempään, ja eroa  oli lähinnä lannoitus- ja tautiainepaketeissa.

Briteissä viljellään satoisia rehusyysvehniä, siellä on sääntönä 3 -4 korrensäädekierrosta, saman verran tautiaineita, ja lopuksi ns, "desiccation" Roundupilla. Se vehnä ei muuten lopeta kasvamista koskaan.

-SS-

Multava maa, syksyllä sai pelkän naudan lietteen alle, ei muuta lannoitusta. Keväällä typpeä reilu 100kg,  vähän jarrua tasaamaan versojen kasvua ja myöhemmin oikea korrensäätö että pysyy pystyssä. Ja reilu annos SDHI-ainetta, kun alkoi näyttää lupaavalta enkä halunnut ryssiä ilman tautiainetta. Tullut mieleenkään ettei tuo valmistuisi, kesä oli ihmeellinen muutenkin.

Paras lohko 9-10 väliin,  satoa muutamaa sataa kiloa vaille 200 tonnia alle 25ha:n alalta. Alalta jossa tehty paljon maansiirtotöitä, yhdistämisiä ym. toimia jossa ei kasvanut mitään eikä muutenkaan pellot oo olleet koskaan parhaita sadontuotoltaan.  Että tavaraa tuli uskomattoman paljon, ilman torajyviä.  Ja öljyä paloi tolkuttomasti kuivaamiseen, lähes 10 tonnia, moninkerroin muihin viljoihin nähden. Kokeillaan kylvää uusiksi ens kesänä kun voi olla mahdollisuus, mutta aukealle jossa talvehtiminen yleensä enemmänkin onnenkauppaa. Eiköhän se totuus valkene tästäkin syyskasvista :)
Kasvintuotanto / Vs: Puinnit 2019
: 26.09.19 - klo:22:49
Hyvin kutistuu kuivurissa brutto kuutiot netoiksi, onneksi jäljelle jääneissä jyväsissä kuitenkin kokoa ihan kivasti.
Näköjään mitä enemmän joulu lähestyy,sitä enemmän kuorma pienenee.
Satotaso silti nousee kun kuormia tuodaan pellolta enemmän ja ovat painavampiakin..  ;D

Totta, kun viimeisenä puitiin satoisin kasvi :) Tänään loppui omat, huomenna viimeiset kuivuriin ja tietää lopullisen sadon.
 Ruista siis, sakoluku ensimmäisissä 100 tonnissa vajaa 100, viimeiset 100 tonnia alle 60, joka mittausasteikon alaraja. Näytteen analysoija naurahti, että näytesylinterin mäntä putosi alas kuin kivi :D Ei tartte arpoa onko rehua vai leipää.
Mutta onkohan tuollaiselle vajaan 100 sakoiselle rukiille käyttöä? Näkkäriksi ainakin, mämmiksi? Voiko niihin käyttää parempi sakoista vai pitääkö olla matala sako. Kun eikös kaikki saaneet huippulaatua, ainakin lehtien mukaan. Täällä periferiassa ruis ei kypsynyt lainkaan, sateet kypsytti ja lakokohdissa alkoi jo itämään.
Kasvintuotanto / Vs: Puinnit 2019
: 21.09.19 - klo:15:36
"Koskaan ennen ei oo vtuttanut ennätyssadon puinti..."

Niin, tavaraa tulee, kärrytt täyteen, ei mee teeenpäin. Onneks on kuivurikärryt, saa puhallettua enimät suht helposti. Sitten vielä vetutus käyrä nousee kun huomaa kuinka poaljon peurat ja villisiat ja helikopterit tehnyt pahaa. Onneks se vilja nyt halpaa vaikka vähän jää villieläimille.....

Sais olla kyllä kuivurikärryt, aina tällaisena syksynä tulee mieleen että miksei oo, tai hakkeella kuivurin lämpö. 1.89ha ruista eilen, muutamaa kiloa vaille 24 tonnia kuivurin vaakalle. Nyt kuivattu ko. erä, ja huima oli kilojen poistuma mutta paljon vielä jäikin. Lakopaikoissa hieman itänyttäkin, rehuksi menee loput eikä kannata enää isompaa siiloon sotkea. Harmittaisi enemmän jos hinta olisi 200€+  leiväksi kelpaavasta ja rehusta saisi 130€/tn. Nyt on ihan sama, kun hinnat heikkoja "ylimääräiselle". Ihan tällaiseen satoon ei ois uskonut, kun kesä vielä vähäsateisempi kuin edellisen kesän ennätyskuivuus. Kevätviljat sitten jotain muuta, laatu heikonlaista sama milloin on puinut ja mitä, pieniä poikkeuksia joukossa mutta keskimäärin heikonlaista.

Kasvintuotanto / Vs: Puinnit 2019
: 21.09.19 - klo:13:46
Istun tuvassa  ja katselen ulos ikkunasta ja harmittelen taas yhtä menetettyä puintipäivää. Päivätyöläisen olisi hyvä tehdä tehokkaita viikonloppuja.

Tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku. Taitaa olla niin ettei hybridiruista enään tänä vuonna kylvellä joten voisi puhdistaa tänään kylvökoneen ja rasvata se talvisäilitykseen.

Ei tartte harmitella kun kattoo pihalle, vettä tullut ihan kiitettävästi aamupäivän aikana. Ei niin haittaa, kun tarpeeksi sattuu, niin tottuu... Piti olla huomenna poutaa ja maanantaina voisi päästä jo puimaan. Taas ennuste lupaa sadetta, huomiselle ja maanantaikin jo epävarmaa. Niin vain luvattu superpouta ts. edes muutama poutapäivä putkeen, siirtyy hamaan tulevaan. Aina puidaan ku mahdollista, eilenkin iltasella kaapillinen ja just hetki sitten pysähtyi kuivaaja. Koskaan ennen ei oo vtuttanut ennätyssadon puinti...
Kasvintuotanto / Vs: Puinnit 2019
: 20.09.19 - klo:14:31
Hyvin on hra tai rva ap120:lla puinnitkin sujuneet. Onko tuo nyt uusi määre
puintisaavutukselle/päivä, siis montako rekallista? Itsellä ei täyspitkää ole
mutta naapuri sellaista näyttää käyttävän pellolta kuivuriin.

50-100t
Parempi?
Mahtaa olla tehokas puimuri ja isot lähekkäin olevat lohkot jos tota luokkaa pystyy puimaan joka päivä.. kylhän sitä aina silloi  tällöin tulee itsellekkin sellanen päivä, mutta tuolla tahdilla loppuu äkkiä kesken. Nooh olkoon miten on pääasia on että puitu on.

Aika pienelläkin kalustolla saa tuon verran raa*****a kasaan päivässä, jos saa vain puida ja joku muu hoitaa kuivurin ja kärryt. Ainakin tuon alarajan verran.

Omalla kohdalla pitänyt alle 100tn päivää heikkona, mikäli puitavaa oikeasti ja keliä, tänä syksynä useita puintipäiviä jolloin vähintään tuon verran. Pakkokin olla, näinä viime aikojen ts. puolen toista viikon aikana ei oo tarttenut paljoa puida. Toissapäivänä jotain, viime lauantaina sitä edellinen puintipäivän pätkä.

Puitava määrä määrittää puinnin tehokkuuden kummasti, huomannut itsekin. Rahtia puidessa tavoite että täysi päivä puidaan samaan paikkaan, tai kaksi, kun etäisyydet pitkiä. Vastaanotto toimii kaikilla, eli se ei ongelma, pieniäkin lohkoja ehtii paljon päivässä ellei tarvi pöytää irroitella ja lähellä toisiaan. Pöytäsulkeiset ja peltojen väliset etäisyydet, pienet lohkot, johan aikaa kuluu. Tuohon jos lisää että yksin tekee, siirtäen kärryjä ja kuivurilla touhuten, voi olla ettei ymmärräkään kuinka paljon tehokkaampaa homma voi olla samankokoisellakin kalustolla kunhan muu infra edes suunnilleen kunnossa ja saa tosiaan keskittyä siihen puintiin.
 Vajaa 160h tullut puimurin mittariin tänä syksynä, ja päivälleen kuukausi sitten alkoi. Hieman enemmänkin olisi ollut mahdollista toisella kuskilla ja pimeällä puiden, mutta ne vahingon riskit kasvaa yötä myöten touhuten. Vaikka on satanut usein, sadepäiviä 16 tämän em. kuukauden aikana, puitu 22 päivänä kuitenkin ja tänään ehkä lisää. Vettäkin kertynyt kuitenkin 83mm. Alkupuolella puinteja oli paljon hyviä päiviä että sai puida monta pitkää päivää putkeen. Tunteja paljon hehtaareihin nähden, juurikin edellä mainituista syistä, kun tienpäällä menee suht paljon aikaa ja paljon murskeviljan puintia ja voi sanoa että märkää on ollut.  Sadot olleet ihan mallikkaita kuitenkin, ihme ja kumma, ei toki tavoitteiden mukaisia pl. ruis. Jota pitäisi lähteä puimaan kun olisi keliä, ehkä tänään illansuussa kaapillinen märkää... Poudat siirtyy päivä päivältä eteenpäin, ja tavara pellossa "paranee". Murskeviljan puintiin ois jo huono keli puida ja varmasti koneet liikkuu tänäänkin kuivattavallekin :/
Ehkä se on tärkeintä, että akkurässissä saa toisen käden vapaaksi. Ja saa sitten sitä letkua ohjailla.

Joskus ainakin Milwaukeessa oli paska rasvaliitin. Mut sen kun vaihtaa johonkin parempaan, niin ei mene hermot.

Ja vaihtaa samalla letkun sellaiseksi, että sopii "normaalit" hyvät päät. Jenga alkuperäisessä letkussa sellainen, että hakusessa sopivat päät, helpommalla pääsee kun vaihtaa koko letkun. Ei maksa paljoa ja sen jälkeen löytyy sopivaa päätä vaikka kuinka, ihan normaalit nelileukaiset päät toimii hienosti kun on toinen käsi vapaana pitämään heikommassakin nipassa tai ohjaamaan letkun oikeaan kulmaan. 18V Milwaukeella menee rasva kaikkiin nippoihin, mihin kuuluukin mennä. Ellei mene, jotakin on silloin pahasti vialla.

Ostin tuossa Milwaukeen ja kokeillessani kirosin sitä sen omaa päätä ja ihmettelin kun muut päät ei kierteelle sopinut.

Mikähän kierre siellä koneen päässä on letkulle? Olisiko vaikka linkkiä heittää mistä saisi letkun siihen, missä olisi letkussa normaali kierre noihin perus päihin.

Meet johonkin hytrauliikkakauppaan rässin kanssa ja sanot, että tohon tollanen.

Juurikin näin tein ja tätä suosittelen muillekin. Sinänsä Milwaukeen prässin letku oli hyvä, riittävän pitkäkin. Toki teetin vielä hiukan pidemmän, mutta miinuksena hydrauliikkaletku hiukan ohuempaa, ei meinaa pysyä prässin letkukiinnikkeessä.
Ehkä se on tärkeintä, että akkurässissä saa toisen käden vapaaksi. Ja saa sitten sitä letkua ohjailla.

Joskus ainakin Milwaukeessa oli paska rasvaliitin. Mut sen kun vaihtaa johonkin parempaan, niin ei mene hermot.

Ja vaihtaa samalla letkun sellaiseksi, että sopii "normaalit" hyvät päät. Jenga alkuperäisessä letkussa sellainen, että hakusessa sopivat päät, helpommalla pääsee kun vaihtaa koko letkun. Ei maksa paljoa ja sen jälkeen löytyy sopivaa päätä vaikka kuinka, ihan normaalit nelileukaiset päät toimii hienosti kun on toinen käsi vapaana pitämään heikommassakin nipassa tai ohjaamaan letkun oikeaan kulmaan. 18V Milwaukeella menee rasva kaikkiin nippoihin, mihin kuuluukin mennä. Ellei mene, jotakin on silloin pahasti vialla.
Oletko Ijasja paiskonut puintitappiokaukaloa koneen alle vauhdissa ja oikeasti tutkinut tappiot? Mikä prosentti sinne menee?

Ku ei oo kaukaloa...

Joskus rypsin tms. puinnissa sopivia astioita laittanut alle kun ei tiedä mitä menee peltoon.

Viimeksi pari iltaa sitten kävin kaivelemassa olkikarhoa ja tutkimassa mitä sieltä löytyy kun mittariin tuli eloa, jyvä siellä täällä. Muistaakseni neljän tonnin sadolla sai olla luokkaa 3 jyvää kämmenen alalla, joka tuntuu paljolta. Kuuden tonnin sadolla jos yks on kämmenen alalle, paljolta tuntuu sekin omasta mielestä ts. hyvissä olosuhteissa ei sitäkään, huonoissa olosuhteissa tuon sietää hyvinkin.

Tänään puin kosteaa/kasvutuoretta ruista sateiden välissä, tavaraa tulee oikeasti paljon, ja eka kertaa viljaelevaattorilta tuli hälytys pyörintänopeudesta eli satomittarin villiintyminen johtuu tavaran uudelleen kierrosta. Ja ajoin hiljaa, mutta tahkealla rukiilla näyttää olevan viljaelevaattori jarruna, puintitappioita ei tule kun viljaelevaattori jarruttaa. Tai uskoisin että tykkiruuvi se jarru, ei ehdi niellä mitä elevaatori tuo, kun se kuitenkin sama kuin Lexionissa. Kuivalla viljalla kuskin pää usein rajoittava tekijä, en yritäkään ottaa kaikkea koneesta irti kun tarkoitus puida vielä toinen mokoma mikä mittarissa. Kuitenkin päivässä ehtii puida vaihtelevissa oloissa "riittävästi", 100-200 tonnia tuoreena.
Kasvintuotanto / Vs: Puinnit 2019
: 12.09.19 - klo:09:09
Kaura keskisato 5 tonnia / ha.
Ruis keskisato 7 tonnia / ha.
Kevätvehnä KWS Mistral myös 7 tonnia / ha keskisato.
Täytyy myöntää, ettei noin kovia satoja ole tullut koskaan.

Viimeiset vehnät puitiin 10.9. Yhdessäkään vehnäerässä ei ollut puintikosteus alle 30 %, vähän oli vielä korsissa vihreääkin. Ei tohtinut enää odottaakaan, ettei lähde itämään sateissa -ja taas sataa.

Kuiva kesä ja märkä puintiaika. Kesä-heinäkuun sateet yhteensä noin 50 mm ja viimeinen kuukausi 66 mm. Toukokuulla oli sopivasti idättäviä sateita. Jostain kummasta juuret löysivät koskeutta rutikuivasta maasta jyvää kasvattamaan.

Vähän samaan suuntaan, paitsi vehnät heikompaa kun karuilla mailla, ja kevätvehnät melkein nollaa paikatun syysvehnän seassa, laskee keskisatoa. Huima ero vierekkäin kuivalla pellolla, huhtikuun lopulla hyvissä oloissa paikkakylvetty kevätvehnä ei tehnyt jyvää, syysvehnästä vieressä 3tn mustasta kasvustosta mitä ei meinannut edes leikkuupöydälle saada. Eka ruislohko puitu ja sato em., parhaat ja heikoimmat vielä puimatta kun eivät meinaa kypsyä lainkaan.

Kesä, heinä, elokuun alku 43mm. Elokuun puolivälistä tähän saakka 110mm, puinnit alkoi 20.8 ja sadepäiviä 10 puintiaikaan. Osan saanut puida mahtavassa kelissä, ehkä 200ha, loput ei sitten niin mahtavassa mutta murskeviljalle soveltuvassa. Aikalailla meni kuten pelkäsikin, sateita puintiaikaan, mutta yllättävän hyvin on ollut kuitenkin tehokasta puintiaikaa vaikka ei oo öisin puinutkaan. Valmista puitavaa ei oikeen enää ole, joutuu loppuja odottelemaan ja omat ja rahtipellot todella kaukakana toisistaan ja kotoa, kymmeniä/ satoja kilometrejä tiedossa tienpäällä puimurilla.
Sivuja: [1] 2 3 ... 449