Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1] 2 3 ... 465

Viestit - ijasja2

Mitä noita peltoja on joskus katsellut tarkemminkin, niin satotasot ovat vaihdelleet eniten sen vuoksi, mitä ratin ja penkin välistä löytyy. Ja sitten seuraavan haasteen asettaa maalajit ja peltojen vesiominaisuudet. Ja sitten ehkä se kylvökone, olettaen että kylvötapa ja kylvöhetki määritetään ratin ja penkin välistä.

Juurikin noin. Ja tuo toinen lause, maalajit ja niiden aiheuttama vesiominaisuudet. Sitä ei vain voi paikata hanskalla, mitenkään, kun aluetta ja maalajia ei voi vaihtaa.

Aikoinaan oli suorakylvökoneita paljon, tulikohan peräti 9 vieskalaista reilu 15 vuotta sitten parin vuoden aikana. Meillekin, mutta oli se uskottava ettei nää kevätkylmät, multavat karkeat hietamaat ole suorakylvömaita. Aiemmin kuustonnia oli normisato, samoilla lohkoilla 4 tonnia oli jo juhlaa. YKSI ainoa jatkaa jääräpäisesti edelleen suorakylvöä, ja kyllä tuet näyttelee siinä pelissä suurta osaa näilläkin viljan hinnoilla.

Ja vieskalaisen vantaan pompottamiseen traktorin jäljessä, se pompotus rajoitti ajonopeden noin 12km/h seuduille, jopa allekin. Muokatulla maalla vannaspainot nollissa, niin vannas alkaa pompottamaan helposti traktorin ruusun jäljistä. Joskus pompotti joku muukin vannas, jousisa sopivasti kiristämällä/löysäämällä ko. vantaiden kohdalla asiaa sai hienosäädettyä . Lisäpainotuksella alkoi lauttaamaan, muutenkin alastoppareita vasten piti usein kylvää, niin että vannas hiukan jousti ylöspäin. Nyt cerex. ja vantaan paino keveämpi, joten saa pitää hiukan vannaspainotustakin. Ehdottomasti parempi vannas muokatulle, pehmeille maalajeille. Muttei optimaalinen, sitä ei kai ole tehtykään, mutta toimiva ja hyvä. Jossain ultrapehmessä lauttaa tämäkin, mutta ei läheskään yhtä pahoin kuin suorakylvövannas.

Cerexin miinus että piensiemenlaatikosta ei voi kylvää vantaaseen, tästä muutoksesta täytyy kysellä näyttelyssä. Kun uusiin koneisiin tämä muutos tehty.
 Oli karu yllätys koneen oston jälkeen, jotenkin jäi huomioimatta viimeisessä väännössä vrt. junkkari. Starttia käytetty kuitenkin 90-luvulta saakka, ja jatkossakin, joten on selvä siirto takaisinpäin kun startin käyttö pintaan kylvämällä yhtä tyhjän kanssa.
Pitäs ko. Rumpulajittelijalla rukiista ottaa torajyviä. Ei ole kuin vakio seulat ja niillä kyllä lähteekin, mutta ei tarpeeksi. Mikä mahtas olla sopiva toisio seula 3.75 vakion tilalle. Ei taida muualta saada kuin Hankkijalta.

Miksi? Et saa lajittelemalla niitä pois, vain vähenemään. Myyt ostajalle, joka putsaa ne värilajittelijalla ja saat hinnan torajyvineen. Omissa rukiissa oli toraa 0.5% luokkaa, vastaanottovaatimus 0.05%. En edes yrittänyt lajitella, sitäkin on joskus yritetty rahtierälle ja turhaa oli.
Kasvintuotanto / Vs: rypsin kuivaus
: 10.09.22 - klo:08:40
Joo startis on kovimmillaa. Poltta tasaseen tahtiin noit, siks en yllättyny et meni sulake. Sähkäri aikanaa laitto tohon pehmokäynnistimen ja on toimini iha ok.

Ilmeisesti ei ole sitten automaattista Y/D-käynnistintä. No, pehmo on hyvä :-)
Onko sulakkeet hidasta mallia, merkintä gM, aM, T ja/tai etanan kuva? Kestävät paremmin moottorikäyttöä.

Muuten tuo sulakkeiden perusmerkintä on ärsyttävä kun sitä on muutettu; ennen oli gL ja gL-gG, nykyään noiden tilalle sopiva on IEC-merkintä pelkkä gG. Toinen kirjainpari kertoo sitten nopeusluokan, ilman sitä toista kirjainparia tavallisesti gG eli yleiskäytön ylikuorma- ja oikosulkusuojaus.

En oo sulakkeita kattonu onko hidasta vai mitä.
Osaakko sanoo mikä ero tolla käsi ja automaatilla on?

Käsiajolla laitetaan yksitellen koneet päälle napista ja kello/hygrostaattikytkimellä ei oo mitään virkaa siinä tapauksessa. Automaatilla toimii joko kellon tai hygrostaatin ohjaamana, ja kuivuri lähtee kuivaamaan  käynnistellen itse kaikki laitteet, kun jäähdytyksessä on riittävästi aikaa ja valinta kellolla tai hygrostaatilla. Samat valintakytkimet omassa Jaakon kuivurissa, ja tämä toimintaperiaate.
Kasvintuotanto / Vs: Paljonko satoi vettä
: 03.09.22 - klo:21:55
Viime yönä satoi 6-14mm mittarin sijainnista riippuen, ja tänään nyt illasta lisää. Herkässä on. Eilen meni tosi monta kuuroa iltapäivän aikana ohi, kastellen välillä sen verran että asfaltti kävi kosteana pellon vieressä muttei vielä vesi lentänyt autojen ajaessa ohi. 2 viikkoa täydellistä poutaa kiitos, niin ois puinnit paremmalla mallilla ja ehkä ruisvehnääkin maassa.
Kasvintuotanto / Vs: Muokkaus syysvehnälle
: 03.09.22 - klo:09:51
Lakoherkkyys muutenkin harmittaa, kun laontorjunnan riskit ovat näillä yleensä kuivilla seudulla kovin suuret tuoreempiin peltoihin verrattuna. Torjumattomuus sitten vastaavasti lyö toiselle korvalliselle. Ceylonilla ei tarvitse oikeastaan kevätlannoituksen ja saunakukantorjunnan jälkeen miettiä yhtään mitään.

Ei koske Pohjanmaata.

-SS-

Ceylon sai "korrensääteeksi" broadwayn, ei muuta. Tautitorjunta tähkälle jne. normaalisti, osa täysin multamaatakin missä kasvustojen pystyssä pysyminen haastavaa ja jarruista huolimatta yleensä lakoviljaa. Naudan lietettä alle ennen kylvöä, keväällä jaettu lannoitus joista toinen säätökartan mukaan, jossa piirtelin ko. lakoherkät alueet laihemmalle. Toimi hyvin, kasvusto ns. täydellistä mutta pysyi täysin pystyssä. Ainakaan lakoa ei ennen puintia ole havaittavissa, syysvehnä edelleen puimatta kun kasvu jatkunut viime aikoihin saakka. Skagen ois kova, mutta se lakoherkkyys. Jos toisella lajikkeella pärjää ilman jarrua, se on kova juttu kuten edellä mainittu, kuivuus aina peikkona ja silloin jarrusta karuimmissa kohdissa haittaa.
Kasvintuotanto / Vs: Paljonko satoi vettä
: 03.09.22 - klo:09:30
Elokuu 144mm, heinäkuun viimeinen viikko 26mm. Alkupuinneilla meinas olla pehmeää, mutta viime päivinä jo parempaa vaikka vettä edelleen tietyissä paikoissa pelloillakin. Eilen iltapäivällä kuurottelua, mutta puintia sai tuurilla jatkaa iltaan saakka kunnes sade alkoi viimeisillä aareilla, muutama milli kertyi, kuitenkin alle 10,  ja harmaalta vaikuttaa keli toistaiseksi. Harmi, juuri kun edellisten sateiden jälkeen viljat alkoi olla niin kuivia kuin ne voi näillä leveyksillä olla :/ Yökasteet on lähes sateeseen verrattavia, puintipäivät olleet tänä syksynä harvinaisen lyhyitä, vain muutaman tunnin pituisia.


Kasvintuotanto / Vs: Puinnit 2022
: 22.08.22 - klo:22:26
Omat ohran puinnit alkoi eilen PUIMURILLA. Kurjet aloittaneet aiemmin, niin isot tuhot parilla tosi hyvällä ohralohkolla, että joku huti-investointi koneisiin pikkujuttu :/
Kasvintuotanto / Vs: Paljonko satoi vettä
: 20.08.22 - klo:10:12
Aika vähän satoi viime päivinä todella rajuissa ukkosissa, vain 42mm. Vajaa kuukauden sademäärä 168mm, ei puhettakaan että kosteuden aroille lohkoille asiaa puimurin kanssa vaikka juuri niillä odottaisi huippusato. Veto-ojat vettä täynnä, metsistäkin työntää vettä, joten ihan heti ei kosteus häviä pelloilta. Onneksi seuraavaan ennustettuun sateeseen yli 24h, ehtii kuivahtaa saman verran mitä taivaalta lisää luvassa.
Liian pieni alaseula, yläseula liian suurella tai liian vähän tuulta.  Tuo luukku on sitä varten, että ajaessa pystyy tutkimaan rajaisten määrää ja laatua. Jos siellä on pääosin roskaa pitää tuulta lisätä. jos pääosin jyviä alaseulaa suurentaa tai ottaa pois kokonaan.

Tai liian kova vauhti suhteessa satotasoon. Kaura on Claasillakin kompastuskivi, rajaisilla menee paljon tavaraa hyvällä satotasolla, kun kevyttä massaa tulee paljon.  Vehnällä ei tätä ongelmaa koskaan.  Kuutioita kertyy kauralla nopeasti, vehnällä kuitenkin tulee enemmän tonneja tunnissa ilman rajaisten kuormitustakin.
Kasvintuotanto / Vs: Paljonko satoi vettä
: 18.08.22 - klo:08:42
19mm, illalla lähes kaikki tuosta mutta yölläkin tuli lisää. Harmaa keli ja viileää, huomenna ehkä lisää ja su-ma. Lupailee vielä pari tosi lämmintä päivää ja kosteutta riittää, puolivalmiin rukiin sakoluku romahtaa jälleen kerran, syysvehnillä ei niin väliäkään. Kummatkaan ei vielä hetkeen puitavissa, mutta ohria olisi parin päivän päästä. Mikäli keli sallii. Ei tarvi haaveilla 15% puintikosteuksista ainakaan lähipäivinä mutta aloitettava on. Kuivaaja kuivaa, ei haittaa vaikka hetken kuivuirissa pyöriikin jotta vihreät ruiskutusurien laidoilta jne. karisee pois tai ainakin kuivahtaa. Elokuun sademäärä 104mm, se multamaiden pehmeys ei ehtinyt edellisistä sateista hävitä kun tuli lisää. Ukkonen oli eilen ihan mahdoton, mutta sade tuli suht siististi ja sitä tuli yllättävän vähän.
Kasvintuotanto / Vs: Paljonko satoi vettä
: 08.08.22 - klo:09:38
81mm nyt Elokuun saldo. Tasaisesti on sadellut, ihan jokainen päivä, pe-la monsuuni repesi mukavasti tässä kohdalla ja tuli "vain" 37mm. Ihan lähellä 60-70mm, joka oli näköjään normia. Ojat on aika täynnä, mutta ainakaan omille pelloille ei oo vielä vesi noussut mutta toki sitä jossain on, kun vajaa kahden viikon sademäärä yli 100mm.
Tuliko lakoa?Tässä ei satanut kuin vajaa kymppimilli,meni matalapaineet hipoen yläpuolelta ohi.

Ei lainkaan, ainakaan omille pelloille. Ei pahasti kai muillekaan, lakoa tullut jo aiemmin niille pelloille jotka kasvaneet kunnolla ja säätelemättä. Satoi tosi nätisti, ei tuullut käytännössä lainkaan eikä sattunut mitään suurimpia kuurojakaan kohdalle vaikka ukkostikin, kovastikin paukutti perjantai-iltana hetken aikaa. Tuuria matkassa, toki ois nuo omat viljat maata myöten ellei niitä ois jarruteltu, kun huomattavan laihasti lannoitettujakin kaatunut ilman jarruttelua..
Kasvintuotanto / Vs: Paljonko satoi vettä
: 07.08.22 - klo:13:21
81mm nyt Elokuun saldo. Tasaisesti on sadellut, ihan jokainen päivä, pe-la monsuuni repesi mukavasti tässä kohdalla ja tuli "vain" 37mm. Ihan lähellä 60-70mm, joka oli näköjään normia. Ojat on aika täynnä, mutta ainakaan omille pelloille ei oo vielä vesi noussut mutta toki sitä jossain on, kun vajaa kahden viikon sademäärä yli 100mm.
Kasvintuotanto / Vs: Apulannan hinta
: 04.08.22 - klo:21:46
Eilen tuli apulannat, tiedä sitten oliko oikea aika tilata ja saada. Hevosmiesten tietotoimisto tiesi kertoa, ettei kaikki tilanneet oo saanut, on kuulemma jotain raaka-aine toimitus haasteita.
Niillä tiedoilla mitä minulla on, niin lähes kaikille ennen juhannusta avaushinnoilla ostaneille on vielä Yaran lannoitteet toimittamatta.

Lokakuuta omille lannoille arveltiin toimitusajaksi. Alunperin piti olla heinäkuu.

17.8 toimitusaika, alunperin piti tulla heti Heinäkuussa. Onneksi ei tullut, syksyn lannat jemmassa jos tarvitsee, joten riittää että tulee ennen kevättä.
Tekeekö oikein mikään valmistaja kääntyviä jalustoita aurinkopaneeleille siinä järeysluokassa, mikä olisi sopiva maatilamittakaavan paneeleille? Googlailemalla kyllä löytyy jotain, mutta taitavat olla jotain 1-2 pikkupaneelille sopivia rimpuloita. Lisäksi löytyy juttuja pellepelottomista, jotka ovat rakennelleet itse kääntäjiä.

Kuvittelisin, että jollekin pajalle löytyisi kyllä markkinarako hyvien aurinkopaneelin kääntäjien valmistamisessa. Systeemi olisi vielä hyvä olla sillä tavalla skaalautuva, että haluttu määrä kääntäjiä olisi helposti rakennettavissa riviin, ja niitä voisi ohjata yhdellä pääyksiköllä.

Minun tietääkseni ei ainaakaan täällä kotimaassa - ja ulkomaillakin niukasti.
Yksi syy lienee siinä että kaupallisena tuotteena niistä tulee liian kalliita. Hyviä kääntölaitteita löytyy kyllä mutta järjettömään hintaan. Niillä käännellään sitten tutka-antenneja, radioteleskooppeja ym arvokkaampaa laitteistoa.


Naapurista aikoinaan lähtenyt pelle peloton on tehnyt isohkoja kääntyviä paneelipaketteja, oiskohan tää oikea kokoluokka? Jostain luin, että paneelien halpa hinta suhteessa näihin kääntyviin estää kääntyvien tolppien käytön. Ahtaaseen tilaan toimii, mistä pitää saada paljon tehoa, mutta maatiloilla kattopinta-alaa yleensä, joten vähän epäedullinen suuntauskin tuottaa isolla paneelimäärällä tehokkaammin kuin samalla summalla rakennettu kääntyvä paketti. Tässä kuvan tolpassa 18 paneelia, ja tekijän tietäen, takuulla toimiva mutta hinnasta ei mitään hajua. Oletan että liikaa :)
 https://photos.google.com/share/AF1QipMjnDMKnQwpJCM2wPtYyEkQvJ6rhStj8cAUgW_hfc-esDTFmCAvWfxIHrBwiBKm7Q/photo/AF1QipNoUdBNJHJDpI7TwbfXdAIP_ezQrBA2xUrFXA_4?key=T0dVdFByQUpNR1VuTnNHNlpqemtmaFcybUhMekx3
Kasvintuotanto / Vs: Paljonko satoi vettä
: 03.08.22 - klo:11:12
Heinäkuussa satoi 17 päivänä yhteensä 87mm.
Nyt on kolmena päivänä peräkkäin tullut todella paikallisia ukkoskuuroja, ei onneksi ihan kauhean rajuja mutta isoaja eroja sademääräsissä pienellä matkalla.

Sama 17 sadepäivää, mutta sadetta yli 20mm vähemmän. Nyt elokuun 2 ekaa päivää ja 29mm, pahimmat sateet menneet vieläpä vierestä eikä ukkosen jyrinää pahempaa myräkkää vaikka lakoviljaa näkyy tulleenkin sääteittä jääneisiin kasvustoihin. Alkaa olla paikoin turhankin kosteaa, mutta vielä tämän kanssa pärjää, viikkoon noin 55mm. Harmi kun tuota hanaa ei voi itse säädellä, näinkin hyvät sateet tulleet himpun väärässä aikataulussa ja se näkyy pahoin sadossa joillain lohkoilla.
Sivuja: [1] 2 3 ... 465