Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1] 2 3 ... 458

Viestit - ijasja2

ehdoissa lukee kyllä selvästi että lähimmälle korjaamolle, ja käsittääkseni voi tulla vaikeuksia jopa siitä jos auto on ensin hinattu jollain muulla kyydillä vaikka tieltä huoltoaseman pihalle :-\ :-\ :-\ :-\

kuinka paljon ajetulla autolla sorkkis pukkia vetää laturi ja kytkin nyt yleensä noin 400-500 tkm kestää  :-\ :-\ :-\ :-\ :-\ :-\
[/quote]

Jep, tuli omakohtaisesti koettua. Reissussa yritti auto palaa, Okrassa. Siitä remonttiin Raisioon, jossa lähin Veho. Siellä korjaus, meillä vakuutusyhtiön piikkiin auto alla loppureissun ts. noin 1500km siihenkin rullattiin ennenkuin se piti PALAUTTAA takaisin Raision veholle, jossa oma auto korjattavana (500km kotoa). Ei onnistunut millään auton tuominen lähemmäksi ja samalla vuokra-auton vieminen, itse piti ko. keikka heittää. Eipä siinä, +1000km, että sai oman auton takaisin, emäntä ja lapset junalla samaan suuntaan kun oli lasten kanssa reissu so*****na. Vakuutusyhtiöltä sai 7-paikkaista autoa vastaavan, eli Seatin Leonin :D Meillä oli mukana reissussa kaikkea "turhaa" kun autossa tilaa ainoastaan yhden lapsen kanssa, kuten mm. matkajääkaappi, isot lastenrattaat matkarattaiden sijasta jne.  ;D

 Raision veholla oma auto käyntiin kun kutsu kävi että auto ois noudettavissa,  airbagin valo palaa  ::) Juu, ei tuollainen vika tuu autopalossa, se on ollut jo aiemmin >:( Lopulta ajoin kesälomareissun valo kojeutaulussa palaen ja tiukkojen neuvottelujen jälkeen sain luvan viedä veholle 60km:n päähän vänkärin penkin tunnistinmaton vaihtoon. Väkisinkin väänsivät että remontti pitää saattaa loppuun siellä missä aloitettu ts. yli 500km:n päässä kotoa, lopulta homma meni ok. mutta piti olla kovana ja johdonmukaisena.

Sen tuosta tapauksesta opin, että jos  auto syttyy palamaan, en tikkua pistä ristiin sammuttamiseen. Sen verran paljon ylimääräistä työtä aiheutti vakuutusyhtiön kanssa vänkääminen ym.

Muuten on vakuutuksia tarvinut vähän, ja se mitä tar*****, mennyt kuten kuuluukin. Pohjolassa vakuutukset ainakin toistaiseksi.
Kasvintuotanto / Vs: viljan hinta
: 18.07.21 - klo:19:09
Niinpä. 2018 nyt ei ollut niin huono vaikka jotkin täälläkin antavat niin ymmärtää. Paikallista vaihtelua toki oli. Nyt mitä itse kierrellyt tätä kymenlaaksoa, itäistä päijät hämettä ja uutta maata niin enpä muista milloin näin huonoja viljoja olisin nähnyt. Paljon on peltoja joilla kasvaa jotain ihan muuta kuin viljaa(satokasvia), jo ennestään hömppää tai kevään monsuunin jäljiltä joko mulloksella tai erityyppisenä viherlannotuksena (rikkapeltona).

Kyllä se vaan oli, kun koko maata katellaan tilastojenkin valossa. Oli todella kuivaa ja sadot heikkoja. Tänä vuonna taitaa tulla heikompi sato, kun hyvää on vähemmän. Jossain toki, minne on kuurot sopivasti osuneet. Enemmän on meitä, kenelle ei oo osunut oikeen mitkään sateet. Syysvehnän sanotaan olevan vahvoilla tänä vuonna, ennätyssatoja povataan mutta vieläköhän lie sellaista luvassa? Ainakin omat kellastuu kovaa vauhtia, vaikka pitäs jyvää täyttää. Murheellisen näköistä, ei voi mitään, mutta toki tulee ihan kelpo sato. Parempaa vain oli luvassa vielä alkukesästä.

https://stat.luke.fi/sato-ja-luomusato-2020_fi

Kasvintuotanto / Vs: Paljonko satoi vettä
: 18.07.21 - klo:18:59
6mm tänään, heinäkuun sateet nelinkertaistui kerralla. Aamulla satoi, iltapäivällä kävin kattomassa kuivimmalla lohkolla ja pölyä oli maa eli ei näkynyt missään, pölykuivaan hiekkaan satanut sade. Jossain kohtaa vielä auttaa ja lisääkin saisi lähiaikoina tulla, mutta paljon on pellon osia, jossa peli on jo pelattu. 2018 oli kuivaa, mutta tänä vuonna sato tullee olemaan vielä heikompi kun kylvöjen päälle satoi liikaa ja oli ennätyskylmää.
Sisemmässä suomessa on joitain keskittymiä tai sitten riittävän iso navetta joka kerää rehut joka ainoalta peltotilkulta 50km säteellä. Jos tämä navetta puuttuu niin sitten saattaa olla hiljasempaa..

Totta tuo mainitsemsi rajaus, ei löydy sellaisia kyliä että hintataso voisi olla mitenkään tuollainen. Jos peltoa olisi ko. alueella vuokrattavana 50-100€/ha hinnalla, sitä tultaisiin vuokraamaan aika kaukaakin. Tuolla hintatasolla 50km ei olisi pitkäkään matka. Syynä tukipolitiikka.
Kasvintuotanto / Vs: Paljonko satoi vettä
: 16.07.21 - klo:14:36
^^
Sama määrä ilman ukkosta. Jos omistais historic auton niin olis melkein kannattanut veivata ikkunat kiinni.  8)

Sama milli myös. Heinäkuun sademäärä yli tuplaantui, nyt jo noin 2mm kasassa. Reilu kuukausi sitten satoi 19mm, se olikin ainoa oikea sade Toukokuun monsuunin jälkeen. Toinen sateeseen verrattava ukkoskuurosta Juhannusviikolla, 10mm. Muuten sateet olleet maksimissaan 1-2 mm kerrallaan eli kastelee kasvuston muttei maata. Ei ihme että on niin keltaisia viljapeltoja kuivilla pelloilla, vilja alkoi kypsymään ennenkuin ehti edes tähkälle. Syysvehnää masentava kattoa, huippusato karisee päivä päivältä pienemmäksi. Tulee hyvää kylvösiementä, ei tartte laittaa paljoa hehtaarille  ::)
Kasvintuotanto / Vs: Paljonko satoi vettä
: 12.07.21 - klo:23:20
Kyllä sais heitellä hattua ilmaan noilla Joozepin milleillä . Tietysti toivomus aina olisi ettei tule mitään hirveitä ryöppyjä kerralla. Nyt vaan on aivan liian kuuma,kaikkeen ja kaikille.

Puoletkin ois ollut kova sana  :-X No, Toukokuussa tulikin, enemmän, ja se oli ehdottomasti liikaa. Ei edes luvassa sadetta. Tänään tosin yhden lohkon laita saa 25mm, kun sadettajan ramppi ei oikeen osu pellon leveyteen suhteessa ramppiin, joten näkeem mitä vaikutusta. Syysvehnää, mutta luonnollisesti just sillä kohtaa heikoin kasvusto mitä millään syysvehnäpellolla, ohralla paikattua kesäkuun alussa.
Kasvintuotanto / Vs: Paljonko satoi vettä
: 12.07.21 - klo:11:57
Siinä ne luvatut sateet taas meni, tasaluku ts. 0 milliä tuli vettä. Onneksi tuli se vajaa milli yhtenä yönä, ei jää Heinäkuu nollille.  Seuraava millin sade 20-30% todennäköisyydellä luvassa loppuviikolla. Syysvehnistäkin lehdet karisee, kellastuvia laikkuja alkaa tulemaan kasvustoon vaikka vasta tähkälle tullut. Kauralle taitaa tulla totaalinen exodus, ainoa joka pärjää tässä kuivuudessa on riistapellot. Viiden- kymmenen sentin harva oras täyttää vaatimukset, ja tuottaa jotain evästä riistalle kunhan pysyy puintiaikaan saakka hengissä. Sillä silloin sataa.
Kasvintuotanto / Vs: Paljonko satoi vettä
: 08.07.21 - klo:20:52
Eilen illalla milli ja tänään aamuyöstä melkein milli .Kai täs pitää pian ostaa sellainen sääasema tai mittari joka näyttää vähintään kymmenyksen tarkkuudella. Lauantaille sadevaroitusta EePeelle ja Lapualle Ilmatieteenlaitos lupaa 0.6 milliä  :o .

Ja ijasja kakkoselle...mun mielestä tuo on edelleen hietikkoa,ei nyt kuitenkaan mitään Kalajoen hiekkaa  ;D .Ei koskaan märkää ja salaojat aivan turhia.

On on :D Harmittavaa tää sateiden uupuminen, mutta näillehän ei mitään voi. On jo useita vuosia kun ollut ns. normaalimpi kasvukausi, 2014 luulisin. Sen jälkeen todella viileitä, kuumaa ja kuivaa sekä ainakin pari todella märkää. Että siihen nähden keskiarvossa voidaan mennä edelleen, vuosittaiset vaihtelut on vain järjettömän suuria.

Kasvintuotanto / Vs: Apulannan hinta
: 08.07.21 - klo:11:58
Minä en pysty tässä vaiheessa tietämään edes sitä, kuinka paljon ja mitä lannoitelaatuja ensi keväänä tarvitsen. On vielä hämärän peitossa, mitä kylvän ensi keväänä. Ja maa-analyysitkin pitää tehdä syksyllä, kun tulee 5 vuotta kuluneeksi edellisistä näytteistä, niin niiden tulokset vaikuttaa erittäin oleellisesti lannoitelaatujen valintaan, joten näistä kahdesta syystä on mahdotonta vielä tilata lannoitteita ensi kevääksi. Tietysti jos joka vuosi lannoittaa pellot tietyillä peruslannoitteilla ja  samoilla määrillä, huomioimatta satotasokorjauksia ja viljeltäviä kasveja,  ja yleensäkin, viljelysuunnitelma ensi vuodeksi on jo tehty, on lannoitteet seuraavaksi kevääksi helppo tilata jo nyt keskikesällä.

Kukin tyylillään.
Ei siinä viljelysuunnitelmassa nyt niin kauaa meni etteikö sitä kerkesi jo nyt tekemään.
Ja tuskin se maa nyt tästä keväästä niin paljon ole muuttunut, ettei voi samoja käyttää kun tänä keväänä?
Tai sit ihan vaan helposti et paria laatua ja ensi vuonna sitten taas paria eri laatua.. jos fosforit nyt jossain pomppaa niin tasaa sit mut aika harvalla ei karjatilalla taitaa fosforien kanssa olla ongelmia..

Starttifosforilla ja/tai jaetulla lannoituksella fosforit helppo optimoida
Kasvintuotanto / Vs: Paljonko satoi vettä
: 08.07.21 - klo:11:57
Osaa se vielä näköjään vähän sadellakin,11 milliä tuli alkuillasta.Heinäkuun ensimmäiset,lisää saa tulla...

3 viikkoa ja päivä edellisestä sateesta,hietamaalla näkyy ensimmäisiä merkkejä pystyyn kuolemisesta ohralla.
Eilen ja toissa aamuna joku rohkea ajeli isoa tietä ruiskun kanssa,päivisin lämmöt tuossa 3 kympin molemmin puolin ja "sopivasti" tuulta.Ei hyvä.

Ei oo hietamaata, jos nyt vasta ensimmäisiä oireita :D Oireita ollut läpi kesän, ne oikeasti kuivat maat on jo vaalean harmaata tikkua, jos ohraa, syysvehnä kellertävän vihreää ja reilu viikko sitten tuli tähkälle. Vettä ja nopeasti,  alkaen nätillä sateella ettei tule lakoa nuutuneissa kasvustoissa, viikon aikana sellainen 50mm :)
Kaste nousee vielä ainakin täällä,pohjavedet on laskeutumassa,alkavat olla normaalissa,tämäkin tulee lisäämään kuivuutta. Millä kiertelet noita lohkoja katsomassa,käsittääkseni kyse ei ole kumminkaan perinteisestä 30 ha viljatilasta?

Kaste nousee tosiaan edelleen peltoihin, mutta peltojen pohjavedet on pääsin aika syvällä. Karkeassa maassa ei riitä voima nousta ylös, kuten hienojakoisemmissa.

Toissa yönä tuli yllätyssade, lähes yksi kokonainen milli. Viime yönä muutama tippa, ei edes vesimittarin pohja kastunut. Tällä menolla sadosta tulee tikkujyvää, jyväaihioita ois ihan mukavasti mutta vesi ei riitä täyttymiseen.

Pyörällä, sähkösellaisella ja autolla. Perinteinen viljatila, isot tilat erikseen :)
Ja nimenomaan alunperin oli kyse T-sarjan pultista? MT:n juttu on N-sarjasta.

Mikä pultti sieltä T 163:sta kirjoittajalta katkesi? Kuva ois hyvä, jäi ihan kiinnostamaan.

Vanhemmista T-sarjalaisistakin Aires pyrkii omille teilleen,  että ongelma on molemmissa akseleissa.
Kasvintuotanto / Vs: Paljonko satoi vettä
: 07.07.21 - klo:14:12
^
50 vuotta sitten jo tuolla pellolla kontannu sokerijuurikasta harventamassa,hiekalta se jo silloin näytti  :) .
Piti oikeen kaivaa viljavuustutkimus esille  tuosta hietamaasta. Kht:eeksi merkattu ja erm multavuus. Harva kesä jolloin tuo ei oireile kuivuutta varsinkaan yläpäästä.Ja tuo "yläpää" ei tarkoota mitään mäkeä,niitä ei täälläpäin ole mutta kaataa sen verran että silmällä näkee. Kolmena viime vuonna jättänyt kyntämättä ja keväällä ajettu lautasäkeellä ja spiikillä.Säätökaivo on lähes aina kiinni.

Naapurin syysvehnä oireilee vähän samaan tapaa yläpäästä,se taisi ottaa kyllä nokkiinsa toukokuun sateesta myös.

Erm Kht on jo hikevää maata :D Sellaisia itsellä jonkun verran, etuliite kun muuttuu pelkäksi ämmäksi tai tuo loppu muotoon Hhk, alkaa olla karua. Voi kun olisikin Hht...

Omilta pelloilta ei tartu renkaisiin multaa kuin nimeksi, vaikka olisi kasvusto läpimärkää ruiskuttaessa. Hiemankin lisää hienoa ainesta sekaan, ja jo kuratilsaa lentää tiellä. Naapurikunnan puolella yhdellä lohkolla maalaji sama Kht, mutta jo silmäämääräisesti hienompaa, samoin tarttuu renkaisiin. Pohjamaa hienompaa, niin on iso ero poutivuuden kestossa. Vasta nyt siellä oireita poutimisesta, kun kotikyän maat merkkas jo kesäkuun alussa eka kerran veden puutetta, siitä asti se on ollut enemmän ja vähemmän kroonista. Vesi on tärkein komponentti kasvussa, joko sitä on liikaa tai liian vähän, molemmat on pahaksi. Tällä kaudella alku oli optimaalinen kunnes vettä tuli  aivan liikaa, sen jälkeen ollutkin hiljaisempaa. Puintiaikaa odotellessa...
Kasvintuotanto / Vs: Apulannan hinta
: 07.07.21 - klo:14:04
Ei voi kuin nauraa teidän yara-kirkkokuntalaisten paniikinomaiselle käyttäytymiselle. Yara pitää teitä sätkynukkeina ja te sätkitte yaran ohjailemina. Osta nyt kalliilla tai maksat vielä enemmän ensi kuussa, ja te kuuliaisesti tottelette yaran pappeja.  Yara on tehnyt suurimmasta osasta suomalaisia viljelijöitä täysiä pöljiä. Sidotte helvetisti rahaa kiinni  seisomaan lannoitteision, joita tarvitaan vasta lähes vuoden päästä vasta. Millään muulla tuotannon alalla ei toimita noin pöljästi, että sidotaan valtavasti pääomia varastoihin tuottamattomasti seisomaan.

Joka vuosi kysyn Yaran, belorin ja cemaron hinnat.
Ja ostan sitä mikä on halvinta, monena vuonna Yaraa on ollut edullisin.

Se että ne tilaa nyt, johtuu siitä että yleensä se on edullisinta nyt. Eikä keväällä, kun maksaa enemmän.
Ei se raha tilläkään korkoa kasva, se on sit eri asia jos ei ole niitä rahoja millä ne ostaa seisomaan varastoon.

Ja lannat laitoin tilaukseen.

Vaihtoehtona rahojen sijoittaminen jonnekin muualle, mutta missä saa samalle rahalle yhtä varmasti saman tuoton? Kun lantaa tarvitaan jokatapauksessa ensi keväänä, on hinta sitten mitä tahansa, ellei siirry luomuun.

Tilasin minäkin, maksuaika vuoden loppuun ts. se raha ehtii tuottamaan tai sen ehtii tienata tällä välillä, todennäköisesti hinta on jo jotain muuta kuin tällä hetkellä.

Yaraa tänä vuonna, viime vuonna oli Cemagroa. Ne vain nuo peesailijat osaa nostaa hintaa ihan samoin kuin rosvolaiva, ja tänä vuonna nostivat hintaa huimasti, oli jopa kalliimpaa kuin Yara.
Kasvintuotanto / Vs: Paljonko satoi vettä
: 06.07.21 - klo:23:31
Osaa se vielä näköjään vähän sadellakin,11 milliä tuli alkuillasta.Heinäkuun ensimmäiset,lisää saa tulla...

3 viikkoa ja päivä edellisestä sateesta,hietamaalla näkyy ensimmäisiä merkkejä pystyyn kuolemisesta ohralla.
Eilen ja toissa aamuna joku rohkea ajeli isoa tietä ruiskun kanssa,päivisin lämmöt tuossa 3 kympin molemmin puolin ja "sopivasti" tuulta.Ei hyvä.

Ei oo hietamaata, jos nyt vasta ensimmäisiä oireita :D Oireita ollut läpi kesän, ne oikeasti kuivat maat on jo vaalean harmaata tikkua, jos ohraa, syysvehnä kellertävän vihreää ja reilu viikko sitten tuli tähkälle. Vettä ja nopeasti,  alkaen nätillä sateella ettei tule lakoa nuutuneissa kasvustoissa, viikon aikana sellainen 50mm :)
Kasvintuotanto / Vs: Vehnä kuivuu?
: 06.07.21 - klo:23:28
Vai onko kuivuudesta aiheutuvaa ränsistymistä. Hiekkasimmissa kohdissa vehnä vetänyt ihan surkeeksi ja ränsistyneet laikut kasvaneet nopeasti. Samalla pellolla savisempaa osaa ja on tosi nättiä. Comet proon ajoin tähkälle ja silloin oli hiukan ränsistymistä, mut nyt on kasvanut paljon. Toukokuussa sai 80mm ja kesäkuussa 50mm ja oli tosi komee, mut nyt on koht pari viikkoa viime 6mm sateesta ja kokoajan helle. Voiko olla kuivuus vai onko kuiteskin joku tauti.

Normaalia poutimista hietikoilla. Ellei poudi, silloin muu Suomi valittaa sadekesästä ja hiekkamailla myhäillään. Poutii syysvehnäkin, kuten muutkin kasvit. Vettä ei tullut kesäkuussa ihan noin paljoa, Toukokuussa senkin edestä ja se heikensi kasvustojen juuristoja kun ei ollut tarvetta hakea vettä syvemmältä. Nyt se kostautuu pintajuurisilla kevätviljoilla, kun oireet alkaa vaivaamaan jo syysvehnääkin.
Sivuja: [1] 2 3 ... 458