Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1] 2 3 ... 476

Viestit - ijasja2

Kasvintuotanto / Vs: Paljonko satoi vettä
: 24.07.24 - klo:20:03
Mul nyt alkaa voimanpuutteesta viljat etsimään jo vaalempia sävyjä..

Meillä samaa tekee osittain kuivuus, niin vain sateiset kelit on vain muisto. Tänäänkin yritti sataa, mutta ohi meni sateet. Ilmankosteus 90 päälle, lämpö putos 22 asteeseen ohi menneen sateen myötä mutta maa alkaa olla kuivaa ja viljat vaalenee kuivilla pellon osilla. Vajaa viikko sitten tuli 7.5mm vuorokauden aikana, siitä muutama päivä aiemmin sama 7.5mm ja välillä ja ennen pientä jatkuvaa tihuuttelua että kasvustot oli läpimärkiä mutta maahan ei kertynyt.
Vesistöksi luokitellussa ojassa ei enää näkyvää virtausta, yksittäisiä litroja minuutissa, täyttyisikö edes 9l sanko minuutissa. Vois sadella nätisti sen 25mm ja kaikki jäis talteen.

Tänä kesänä on satanut käytännössä reilu kuukauden aikana kesän kaikki sateet, kesäkuun 9. päivä eka 2.5mm sade ja viimeksi satoi 18. heinäkuuta 7.5mm. Yhteensä 113.5mm. Toukokuussa 2.5mm kolmessa kuurossa eli ei mitään, kuten ei ennen tuota 9. päivää.

Kasvustot silti ihan jees, mutta viikko sitten oli fiilis että voi tulla uusi ka. ennätys kaikille viljoille mutta viime päivien armottomat helteet yhdistettynä kuivahkoon maahan, huippusatojen toivo meni että rämähti. Se kun ollaan alueella mitä sateet kiertää tai sitten imee kaiken päälleen, niin nyt menee näin. Tänäänkin alueellisesti tuli tosi reilustikin vettä, ihan muutaman kilometrin päähän kuten aiemminkin, siellä satotoiveet edelleen korkealla. Näistä ne keskiarvot syntyy, sademäärät aikalailla keskimääräisiä näille nurkin mutta se ei vain karuilla hietamailla riitä,  sadekesä, hyvä kasvukesä  :)
Kasvintuotanto / Vs: Kylvöt 2024
: 08.07.24 - klo:18:40
Kattelkaa hiukan kaurojanne kuin paljo löytyy abortoituneita jyviä. Niitä tuntuu olevan niin alueesta kuin lajikkeesta riippumatta poikkeuksellisen runsaasti. Jos löydätte kasvuaste- (kylvöaika), lajike-, tiheys- tai maalajieroja niin antaisitteko havainnoistanne julki-informaatiota.

Huimaa, kylvetty 13.5 ja myöhemmin. Ei merkittävästi abortoituneita jyviä. Niklaksessa hieman, Ringaker tulossa röyhylle ettei vielä tiedä lopullista määrää. Tiheydet normaalit tai tiheät, maalajit mullasta karkeaan hietaan ja kosteutta on ollut ok. kauramailla tarjolla alkukesän kuivuuden jälkeen. Hellettä ei ollut merkittävästi pensomisen aikaan.
Kaikki kaurat sai vielä lippulehden nurkilla myrkyt viljakukkoa vastaan, tekivät jossain kohtaa isoakin jälkeä lippulehtiin ja tuli kiire torjumaan kun lisääntyivät nopeasti. Sellainen huomio että pääasiassa tykkäsivät hieman heikommasta kasvustosta, ja nimenomaan päisteissä. Sieltä kai olisi levinnyt eteenpäin tekemään vahinkoa.
Kasvintuotanto / Vs: Paljonko satoi vettä
: 07.07.24 - klo:23:09
Edelliset 4 viikkoa sääaseman datasta, 22 sadepäivää jolloin satanut vähintään mittarin kippaava 0.25mm. Parina päivänä tihuuttanut jotain, ettei tullut millejä. Aika kostealla kantilla ollut siis, mutta millejä kertynyt näistä sadepäivistä "vain" 85, ja kaksi sadetta ollut yli 10mm, 14. kesäkuuta tuli 16mm juuri viime hetkillä kuivuutta katkaisemaan ja tänään on tullut 15mm. Maa taisi kostua tänään ensimmäistä kertaa läpi asti, aiemmat sateet sitoneet vain pölyä kuivimmilla mailla. Viileät kelit edesauttaneet kosteuden pysymistä, onneksi helteet jääneet vähäisiksi pl. alkukesän lämpimät.

Kauraa paljon kasvussa, kuten monella muullakin, ja viimeiseen 10 päivään mahtuu 8 sadepäivää, kaurat tullut ja tulossa röyhylle. Lupailee lisää sateita ainakin kolmena päivänä tulevalla viikolla. Homeiden juhlaa kuten viime kesänä? Aikalailla samaa tahtia mennään viime kesän kanssa, vain muutaman millin ero sademäärissä tähän mennessä. Kummatkin alkukesät oli kuivia mutta viime vuonna rävähti kerralla vettä yli normaalin kuukauden sademäärä, Juhannuksena. Elokuun 20. olikin jo kasassa 230mm vettä mutta kelit ei kuitenkaan olleet ihan tällaista tuhnua kuin tänä kesänä. Ellei ilma-ala kuivahda pikkuhiljaa, kasvitaudit juhlii isosti ellei niitä torjuttu vahvalla kädellä. Ensimmäistä kertaa koskaan tuli ajettua ohrillekin tähkälle tautitorjunta, tällä hetkellä vaikuttaa vielä voittajavedolta mutta puintien jälkeen tuon näkee. 

Kasvintuotanto / Vs: Paljonko satoi vettä
: 17.06.24 - klo:17:02
Sataa hyrskäytti 10 mm aivan kirkkaalta taivaalta. Salon keskustassa runsaat neljä mm. Kyllä Loimaallekin pitäisi noista jotakin tulla.  Suoraan eilen levitettyjen lannoiterakeitten päälle. Olisinpa kerinnyt pari säkillistä vielä levittää. Mutta sataahan  se vielä, ja kevätvehnällä ei ole edes vielä optimaalisin aika, saada valkuaista jyviin.

Viron puolella on isoja ukkossoluja pohjoiseen tulossa, joko kuolevat meren päälle tai vahvistuvat.

-SS-
Viimesimmän ennusteen mukkaan etelään sattaa nyt enemmän kuin tänne pohjoseen,mutta saa nähä mitä sieltä tulloo.Jäitä on satanu näillämain paljon viime aikona.

Joo, jäitä on tullut. Sai ottaa talvisen kuvan perjantai-iltana, kun pellolla oli kapea vyöhyke maa valkoisena. Kaura oli ottanut tosi pahasti osumaa pahimman alueen ulkopuolellakin, ojan takana ohrassa ei mitään jälkeä kun kaura on tällä hetkellä eli kolme päivää sateesta ihan reikäjuustoa. Sääasema tuossa pahimman vyöhykkeen reunalla ja siihen tuli 8mm vetenä. Sade kesti ehkä 3 minuuttia, sitten tihuutusta päälle mutta tuli myrskyn kera, kaikki irtain lensi. Kotona alle kilometrin päässä ehkä 0.5mm samasta kuurosta. Pahimman raekuuron alle jäi kevätvehnä, joka oli tosi nättiä. Nyt ei niin nättiä tuolla kohtaa. Toipuuhan nuo, mutta huima on ero kaurassa muutaman sadan metrin matkalla eri lohkoilla, sama kylvöpäivä, lajike ja lannoitus jne. Toinen vaatii jarrua pikaisesti, toinen lähinnä lämpöä.


Kuurotellut nyt viikon verran kun keli viileni, jaksaa kuurot myös rantaan, rantaa myöten myös kulkeneet. Yhteensä vettä tullut parissa viikossa noin 35mm, painottuen viime viikon loppuun. Muutaman kilometrin päässä sääasemaan 51mm, siitä muutama kilometri lounaaseen seuraavassa sääasemassa 25mm. Vaihtelua siis on, mutta kaikki on saanut jotain. Naapurikylillä tuli rakeita niin paljon, että maa oli kuin talvella vielä tunteja sateen jälkeen ja jäi maa valkoiseksi koko yöksi. Omiin kauroihin peilaten, saattoi siellä viljat ottaa osumaa riippumatta mitä kasvaa.
Tehoaako se siihen sänkeen? Oliko niittokorkeus kuinka suuri vai ihan normaali 8-10 senttiä?

Minähän ajan ku käsketään, en murehdi noin joutavista kun ei oo omia ajoja  :) Syy tiukka aikataulu korjuusta kylvöön, kylvöä ei voi viivästyttää enää päivääkään, ja jos tuolla roundupilla saa jotakin apua, kaikki kotiinpäin. Vaikuttaahan se jotain, mutta kuinka paljon, se onkin toinen juttu.
Säilörehunurmella lienee niitto velvoite, eli olisiko ensimmäisen niiton jälkeen? Näin tekisin itte, jos haluaa tehdä toisin pitäisi kysyä viisaammilta :)

Eilen ajoin rahtina nurmea glyfolla, eka niiton jälkeen. Yksi korjuukerta riittää.

Koska siitä jo sato oli korjattu kun nyt ruiskutettiin jo? Mä oon ajatellut että kuukauden tarttis niiton jälkeen kasvaa odelmaa että olisi jotain tehoa…. Varmaankin olen vaihteeksi väärässä🤣🤣

Oisko ollut 6 tuntia aiemmin.
Säilörehunurmella lienee niitto velvoite, eli olisiko ensimmäisen niiton jälkeen? Näin tekisin itte, jos haluaa tehdä toisin pitäisi kysyä viisaammilta :)

Eilen ajoin rahtina nurmea glyfolla, eka niiton jälkeen. Yksi korjuukerta riittää.
Kasvintuotanto / Vs: Paljonko satoi vettä
: 14.06.24 - klo:16:57
Toissa aamuna 2mm.. yhteensä 17mm..  :-\

Mistä laskien?
Toukokuun alusta. Sama määrä tullut jyville vaikka ne meni peltoon siinä toukokuun puolen välin paikkeilla...

Ja tänä aamuna tuli 4mm lisää.. yhteensä siis 21mm

Jep. Nyt pari päivää myöhemmin täällä JO 19.25mm vapusta lähtien. Viime päivinä tullut pieniä kuuroja, tänäänkin 0.25mm ::) Kahtapuolen mennyt ohi tämän päivänkin sateet, eilen aikalailla sama mutta kuitenkin tuli kymmenen kertaa tämän päivän määrä. Linnuntietä 4km:n päässä naapurin sääasema pelloilla ja siellä tuli eilen 20mm hetkessä. Luojan lykky itellä peltoa siinä hyvin lähellä 50ha, meni ns. talteen se sade :) Pari tuntia myöhemmin ei vettä ollut enää missään, pellot imaisi tuon hetkessä ja pinta kastui pari senttiä märäksi, sen alla vasta kuivempaa maata. Kotona maat edelleen aikalailla pölykuivaa pinnan alla, mutta ihmeesti jaksavat näillä sateilla sekä kevätkosteudella. Tuota on kaikki hämmästelleet tämän kevään ilmiönä, toki kellastuneita oraita joillakin mutta se syy löytyy peilistä eli ihan turhasta pellon kuivattamisesta ja kylvön viivyttelystä. Enemmän toivoisi sateitaj, jospa se osuisi edes yksi sopiva 25mm pitkäsateinen kuuro.
Kasvintuotanto / Vs: Paljonko satoi vettä
: 12.06.24 - klo:21:57
Toissa aamuna 2mm.. yhteensä 17mm..  :-\

Mistä laskien?
Kasvintuotanto / Vs: Paljonko satoi vettä
: 10.06.24 - klo:01:48
Oli ensimmäinen "sadepäivä" puoleentoista kuukauteen. Tuli kaikki 2.5mm, pöly pellon pinnassa kostui niin paljon, että traktorin alla ei pölissyt kuin vasta toisella ajokerralla ::) En käynyt kaivelemassa, mutta ei tuo sade liikoja kastellut mutta enemmän kuitenkin kuin yökaste. Luvassa lisääkin tulevina päivinä, mutta on sen pitänyt sataa jo viimeiset pari viikkoa muutaman päivän päästä. Nyt tuli niin iso rintama, ettei enää väistänyt mutta sentään sen verran repesi, ettei enempää satanut. Näytti muualla tulevan huomattavasti enemmänkin. No, ollaan kiitollisia tästäkin vähästä, edelleen parempi kuin viime vuoden 66mm päivän aikana kuivuuden jälkeen, se kellastutti oraat kun sade ei siihen edes loppunut. Tuokin vielä mahdollista, kuten monessa paikkaa on jo käynytkin.
Kasvintuotanto / Vs: Paljonko satoi vettä
: 07.06.24 - klo:15:58
Kesäkuun eka viikko on ollut antoisa. Satanut kahdessa kuurossa lähes yhtä paljon kuin koko toukokuussa. Toukokuun sademäärä kolmesta kuurosta 2.5mm, kesäkuussa tullut kahdesta kuurosta 2.25mm. Näillä mennään jo kuuhun... Aina se lupaa sadetta, muutaman päivän päähän, mutta satamatta jää. Eilen aloitin rikkaruiskutukset, jarrua on mennyt ohrille pikkutiraus, ehkä lähinnä henkinen juttu :D JOS ja kun se vielä sataa, sitä jarrua tarvii kovasti kun oraat on ottaneet huiman alkuloikan lähdössä. Nyt viileämpää, joten pensominen lienee mukavaa, mikäli tiputtelee vähän vettäkin. Rehevimmät maat pärjää vielä pitkään ilman vettäkin, tosin huippusadot menee näinä päivinä ellei vettä. Oli tähän saakka ihmeellinen kevät, kuumaa ja kuivaa, silti maasta irronnut tosi hyvin vettä. Liekö viime syksyn kyllästämän ja samantien jäätyneen maan, vai minkä.
Kasvintuotanto / Vs: Vipu vesistö
: 04.06.24 - klo:16:32
Saahan se suojakaista olla kuinka leveä tahansa kun tekee siitä eri kasvulohkon ja ilmoittaa sen nurmen tai muuna kelpaavana kasvustona. Itse tein 5m kaistat niin ei tarvii paskan kanssa kikkailla lannoituksessa ja kivasti voi ajella sitä suojakaistaa paskakärryn kanssa..  ::)

Joo, voi tehdä, mutta tuo on isojen lohkojen hommaa. Samalla kasvulohkolla kun useampi peruslohko eli omistaja, tulee sellainen tilkkutäkki että oksat pois. Muuten kyllä juurikin noin, väliaikainen pysyvä nurmipintainen tie vesistön laidassa. Winwin.
Kasvintuotanto / Vs: Paljonko satoi vettä
: 02.06.24 - klo:20:43
41milliä tuli kolmessa vartissa rakeita puolet . Viimeset  kylvöt hirveessä kunnossa ,ojat täynnä multaa.Tätä sadetta ei kannata kenenkään kadehtia. >:(                   

Aika paljon on tosiaan näitä äkkiväärien sateiden kuvia tullut sosiaalisen median kautta. Mieluummin tämä ei tippaakaan vettä viikkoihin, kuin kertarysäys.
Viime vuonna tää samainen kuivuus päättyi Juhannusaattona kun tuli 66mm vettä, vieläpä sopivasti kahdessa kuurossa, että ehti kastella peltoakin ts. kellastumia tuli ohraan, osalla isäntiä oli ohrat puintikypsän värisiä seuraavalla viikolla...
Kasvintuotanto / Vs: Vipu vesistö
: 02.06.24 - klo:16:27
Myöskään peruslohkon ja vesistön välissä oleva tie ei takaa, jotteiko silti tarvitsisi tehdä pellon puolelle suojakaistaa.

Jep. Noin 15 vuotta sitten siirrettiin peltojen keskellä menevä peltotie vesistön eli ojan laitaan, tästäKIN syystä. Ojaa ei ole missään kohtaa tien ja pellon välissä, täysin tasaista kuten kaikki maat täällä. Nykyään pitää olla sama 3m suojakaista tientakana, kuin on muuallakin, turhauttavaa pellon tuhlausta voikukkaisella heinäkaistaleella. Aiheuttaa vain lisää torjuntatoimia pellon puolellekin. Sama tie jatkuu reilun kilometrin jälkeen suojakaistana, eli ei ole soraa ja se kelpaa sellaisenaan suojakaistaksi. Alkupätkä puhdas raiteiden kohdalta mutta heinää kasvaa myös tien keskikohdassa ts. sitä "puhdasta" aluetta ehkä parisen metriä yhteensä, noin 5 metriä leveästä tiestä ts. se 3 metrin suojakaista tulee jo vihreästä tien osasta. Ei kelpaa ei.

Muutama kilometri itsellä näitä ojanlaitoja joissa oltava suojakaista, onhan nää ihan turhia näin tasamaan tallaajana. Silloin aikojen alussa ohje näille suojakaistoille oli, että keskimäärin TASAN 3 metriä, ei yli eikä alle. 280cm leveä suojakaista aiheutti mutinaa, samoin kuin 320 leveä, kun mitan kanssa tarkastajat näitä kävivät läpi. Nykysäännöt armollisempia mutta voisi noissa jotain järkeäkin käyttää silti, terävissä mutkissa vaikka metri jotta kulma pyöristyy, jos toisaalla yli kolmea metriä.
Kasvintuotanto / Vs: Paljonko satoi vettä
: 01.06.24 - klo:19:56
Salon keskustan tuntumassa ei vieläkään, kuivaa tuhkaa on pellot. Täällä idempänä 6 mm, kylvöille yhteismäärä lähestyy jo 19 mm, ja se on enemmän kuin aikoihin. Lähdin syysvehnämaahan levittelemään Elholla lannoitetta, ihmeesti vettä vaikka tuli kuin saavista kaataen, niin putket eivät tukkeutuneet kuin vasta ihan lopuksi, oikeanpuoleisin pitkä. Hyvin salaman äänet prätkivät Peltoreistakin läpitte, ajattelin, että Elhon siivet keräävät salamat itseensä. Onneksi ei.

Ilmatieteen Laitoksen toukokuun raportti vahvistaa sen, että nyt on muuallakin kuin täällä lounaisrannikolla saatu maistaa melko kuivahkoa toukokuuta:

"Vähiten sadetta kuukauden aikana kertyi Kalajoen Mehtäkylän havaintoasemalla, missä satoi ainoastaan 0,7 millimetriä. Vihdin Hiiskulassa oli alustavien tietojen mukaan aseman mittaushistorian vähäsateisin toukokuu 2,8 millimetrin kertymällä. Havaintoja asemalta on 97 vuoden ajalta.

Alle viiden millimetrin kuukausikertymiä mitattiin toukokuussa noin joka neljännellä Ilmatieteen laitoksen sadetta mittaavalla havaintoasemalla."


Täällä ihmettelin näinkin sateista toukokuuta, 13 mm on minusta ihan mainio määrä näin luontaisesti kuivalla alueella.

-SS-

Tuo 0.7mm naapurikylän asema, meidän kylällä 0.5mm mutta oisko joku hippu jäänyt kirjaamatta kun ei tuohon uutiseen päätynyt, oma sääasema keräs sentään sen 2.5mm kolmesta eri "kuurosta", tosin edellisestä jo yli kolme viikkoa. Väliä em. ilmatieteen asemilla linnuntietä ehkä 15km.

Toivottavasti ei mitään uusia ennätyksiä rikota, kuivin kesä oli 2006, silloin satoi tässä omalla kylällä tuohon ilmatieteen laitoksen mittauspaikalle 29mm, kesä-Elokuun eli 3kk sateet. Ja niistäkin osa elokuun lopulla. Siitäkin kesästä hengissä selvittiin, mutta tuottihan se ylimääräisiä kustannuksia kun elukoille rehuja haalittiin pitkin maakuntia. Eka sato oli heikohko, toinen korjattiin heikkona joskus syyskuulla, sellaista kenkäheinää.

Nyt nollaa Kokkolan yläpuolelta jonnekin Oulun eteläpuolelle. Nivalaan tullut hippuja, tänäänkin näytti tutkassa tosi nätiltä mutta aika vähiin jäi sateet sielläkin. Mutta, kuten jooseppi sanoi, niin paljon näitä ukkosia on ympäriinsä pyörinyt pl. rannikot, osumaa on saaneet useimmat. Kuitenkaan rannikkoalueiden kuivat kaistaleet ei merkittäviä tuotannon kannalta. Perunakaan ei vettä kaipaa lisää vielä viikkoihin, ainakaan merkittävissä määrin eli sille ehtii luonnolliset sateetkin, sadettajia ei pelloilla näy pitkiin aikoihin. Paras sadetanssi olisi kun naapurit alkaisi sadettamaan perunamaitaan, mutta perhana kun eivät vielä tarvi vettä !  ;D
Sivuja: [1] 2 3 ... 476