Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1] 2 3 ... 144

Viestit - Pasi

Jo Neuvostoliiton aikana Suomesta vietiin hiehoja ja sen jälkeen koko ajan. Joskus ollut hiljaisempaa ja sitten taas, eikä se tuotanto siellä ole ryöpsähtänyt kasvuun, mihin syitä voidaan hakea niin kulttuurista kuin hoidostakin. Jalostus on pitkäjänteistä työtä, eikä siinä pikavoitot pitkälle vie ja tämä on todistettu monta kertaa.

Pitää paikkaansa. Mutta Venäjä ei kaikessa ole kuin Neuvostoliitto ja osa keskittyy jo muuhunkin kuin vodkan juomiseen tai valtion varojen pöllimiseen. Kun kulttuuri alkaa muuttumaan niin samalla paranee hoitokin ja kunnon rehua alkaa tulemaan elukoille. Minä en kovin yllättynyt olisi jos muutaman vuoden päästä Venäjä alkaisi olla omavarainen ruuan suhteen ja laatukin olisi ihan ok. Eihän maanviljely, karjanhoitaminen ja elintarvikkeiden jalostaminen kovin vaikeaa ole.
Kaikkialla eturivissä sama tuuli käy. Pitäkää lakeista kiinni... jos ei sitten ylly myrskyksi jotta vie äijätkin mukanaan. Muualla maailmassahan asioille ei juuri hymähdetäkään. Ehkä tuontiruokaa sitten, ei synny kotimaassa päästöjä.


Hiilinielulaskelma yllätti hallituspuolueet – uudessa laskelmassa nielut putoavat puoleen, tutkijoiden mukaan tavoite tarkoittaisi isoja muutoksia muun muassa maatalouteen. https://yle.fi/uutiset/3-11066317

Nuo meijerien keskinäiset nokitukset hiilipäästöistä voisi yrittää ottaa tiettyyn rajaan asti huumorilla mutta tuo ajatus hintojen sitomisesta päästöihin on kyllä semmoinen, että osa tuottajista saa teatterista tarpeekseen aika äkkiä ja jo ennen kuin ajatusta edes toteutetaan. 

Tövelin linkin uutinen on paljon ongelmallisempi. Se saattaa hankaloittaa lähes kaikkea toimintaa maaseudulla.
Makuun ja mureuteen yms. vaikuttaa vissiin rehua enemmän teurastustyyli, raakakypsytys tms. sekä kokin taidot ellei jostain oikeasti erikoislihasta puhuta. Tässäkin taitaa Suomessa vaikuttaa pienen maan kirot eli liian vähän yrittäjiä ja maksuhaluisia asiakkaita joita kiinnostaa ensisijaisesti se miltä maistuu. Sekä tietysti kokkien taidot varsinkin kun kotona jotain tehdään.
Kasvintuotanto / Vs: Puinnit 2019
: 13.11.19 - klo:22:17
Tuolloin neljännesvuossata sitten ei pitoisuudet vaikuttaneet paljoakaan maidon hintaan. Josku korvasin kolmanneksen rypsirouheesta puristeella niin valkuainen putosi 3 kymmenystä ja rasvakin pari. Tuollainen pudotus tekee 10% alennuksen maidon hintaan nykypäivänä.

Lisäksi tuosta ajasta ymmärrys pötsin toiminnasta lisääntynyt paljon ja joskus väitöskirjat on tehty aika yksisilmäisesti siinä mielessä ettei edes asiaan kuuluvista sivujuoteista mainita mitään vaikka niitä olisi yksittäisissä tutkimuksissa havaittu.

Harmaiden ja huonosti palautuneiden muistikuvien mukaan liika rasva tai öljy rehussa hankaloittaa tai hidastaa pötsin mikrobien toimintaa tai jotain sinne päin. Jos näin on niin ei ihmekään että pitoisuudet huononivat. Yritin vilkaista minkä verran rasvaa lypsylehmien täysrehuissa on mutta rehuista ei näköjään nykyään ainakaan netissä kerrota paljoakaan. Pötsisuojattu rasva kyllä mainittiin joidenkin rehujen kohdalla joten kyllä liiasta rasvasta jotain haittaa taitaa olla. Ja jos rouhetta alkaa korvaamaan puristeella puhumattakaan rypsin siemenistä niin rasvaa tulee äkkiä paljon lisää.

Harmi kun se neuvojanplanttu on syystä tai toisesta vaiennut....
Onko nuo kauriit ym. metsän eläimet metsästysseuran omaisuutta?
Eiköhän ne ole... omaisuuslaji jota pelto- ja metsäpellejen pitää muille ruokkia ja kasvattaa. Että on mistä ottaa kun mieli tekee.

Ainakin jos pököpäiseltä metsästäjältä kysyy niin asia on ihan noin. Lisäksi pitää päästää vapaasti ajelemaan autoilla, mönkijöillä yms. ihan missä haluavat ja jäljet sekä metsästäjien jätteet siistii heidän mielestään tietysti maanomistaja.

Jos tarkempia ollaan niin eläimet taitavat olla valtion omaisuutta ja metsästäjillä on metsästysaikana lupa napsia niitä itselleen mikäli maanomistaja antaa luvan.

Siitä samaa mieltä että kunnon sanktiot noille korvienväliltään keskenkasvuille. Mutta maksu valtiolle. Tuo metsästysseuran korvausvaade on mielestäni ihan älytön. Toisaalta se antaa hyvää osviittaa minkä verran laidunvuokraa voisi vaatia kun vuotuinen saalis on niin ja niin monta elukkaa...  ::)  Siinä taitaa olla mukana enemmän tai vähemmän jonkin sortin sakkomaksua siitä kun joku uskaltanut verottanut heidän paistivarastoaan. Ei siitä ole monta vuotta kun joku oli kaatanut luvatta peuran Sorkkiskylässä. Siitäkin tuli muistaakseni noin puolen sivun juttu lehteen jossa varsinkin paikalliset metsäsäjät olivat hyvin hyvin vihaisia moisesta laittomasta toiminnasta. Toisaalta suht lähellä pahvikaffekupin äärellä pari kaveria ihan julksesti ihmetteli asiasta noussutta älämölöä kun peuroja on paljon joka puolella.
Kasvintuotanto / Vs: Puinnit 2019
: 10.11.19 - klo:09:01
Rypsiöljy ei käy naudoille ainakaan rehuksi.

Miksei kävisi kohtuuden rajoissa? Onhan rypsipuristeessa (noin 10% kuiva-aineesta) ja varsinkin kylmäpuristetussa (noin 25% kuiva-aineesta) öljyä jäljellä. Maidon rasvan koostumusta suuri määrä rypsiöljyä kyllä vissiin muuttaisi.
Kasvintuotanto / Vs: Hiiret 🤬
: 09.11.19 - klo:09:19
Tyrkyllä on tällä hetkellä Trinol-jyväpusseja, Ratimor-paloja ja uusimpana 342 pro mix-pusseja. Trinol ainakin maistuu mutta jättävät vehnänkuoret syömättä ja syöttilaatikolta johtaa punahiutaleinen polku. Ratimor-palat ovat siistejä ja niitäkin on jyrsitty. 342 ollut vasta niin vähän aikaa ettei jyrsijät ole vielä vissiin niitä löytäneet tai aikaisemmin ollut Ratak ehti tehota.
Sen verran iso pulju, että tekee vaikka kokonaan uuden myyntiorganisaation,.

Eikö muualla jd:llä ole juuri oma organisaatio ja ovat siihen pyrkineet? Voi olla, että Wihurista sellainen tehdään.

Noin saattaa käydä. Caterpillar ainakin muuttaa vähintään nimellisesti toisen katon alle.

https://www.witraktor.com/wihuri-oy-tekninen-kauppa-myy-suomen-caterpillar-ja-sitech-liiketoiminnot

Vapaa sana / Vs: olipa taas..
: 08.11.19 - klo:22:32
juu, tuo peliporukan oppiminen on sitä urpaanilekendaa.   saattaa oppia nopsaan mut kyllästyykin yhtä nopsaan.     ite vaan olen ns. paraatipaikalla;   naapurina valtion mettä ja toisena opettaja.       monet jutut kuullu ja ite ihan nähny tuolla metiköllä..        oha se kyllä että tulevaisuus näyttää         "hyvältä"


Kuinkahan paljon tuossa nopeasti kyllästymisessä on sitä, että kouluun on haettu vain siksi että johonkin pitää hakea vaikkei ala oikeasti kiinnosta tai kuivtteli alan kiinnostavan mutta työ onkin jotain muuta mitä odotti niin jälkikin on sitten jotain sinne päin... Ja jos kouluun on tultu suoraan peruskoulusta niin osalla on tyhmä näyttämishalukin pahimmillaan.
On tää kyllä taas oikein varsinaista Agronettiä. Asiaan kuin asiaan saadaan sotkettua kina eri tuotantosuuntien tuista yms... ::)

Mutta alkuperäisestä aiheesta... Jos Faba ei hiehoja olisi myynyt niin joku muu olisi sen tehnyt. Eikös Valiokin huseeraa Venäjällä jalostaen sikäläista maitoa ja varmasti kehittää heille maitoa tuottavaa alkutuotantoa sen mitä pystyy. Sekö ei sitten ole riski suomalaiselle tuotannolle vai onko niin, että Valiolle on kaikki kritiikittömästi sallittua  ???  ?
Sorkkis on jopa tällä kertaa ihan oikeassa  ;D

Tikat ovat uskoneet asiaansa ja kehittäneet käytännössä elinkelvottamasta pikkutilasta suomalaisen mittapuun mukaan ihan oikean maatalousyrityksen joka nykyään jopa aktiivisesti osallistuu tuottamansa maidon markkinointiin. Aika harvalla viljelillä on kanttia ja korvienväli edes yrittää moista ja vielä harvempi siinä onnistuu. Yhteistyökin on tilojen välillä tietyissä tapauksissa aika hankalaa mutta jutun mukaan Tikan tilalla on 15 yhteistyötilaa. Aika hyvä saavutus sekin. Ja taitaa omistajanvaihdoksen tekeminenkin olla tuolla tavalla aika uutta. Eikä tuon jutun mukaan Tikat ole vieä eläkkeelle jäämässä vaan ennemminkin ovat nyt ryhtymässä.... sanotaan vaikkapa maitotuotantotilan pyörittämisen tunteviksi hallitusammattilaisiksi tai konsulteiksi. Uskoakseni heillä olisi paljon hyviä neuvoja muillekin kuin uusille tilanvetäjilleen. Se on sitten eri asia olisiko ulkopuolisilla neuvottavalla järkeä edes kuunnella ennakkoluulottomasti.

Mutta syksyyn sopii hyvin, että kettuja keräntyy marjaisten pihlaijien juurelle...  ::)
Vapaa sana / Vs: olipa taas..
: 05.11.19 - klo:12:34
Pitäähän sitä viihdykettäkin olla. Sotatoimien lisäksi kuulemma mm. metsätraktorin ja moton käyttämisen oppii nopeammin kun on valmiiksi tottunut kääntelemään joystickkejä ja siinä sivussa näpyttelemään aika montaa näppäintä.

Ja eiköhän noista pelifirmojen rahoista suurin osa tule Suomen ulkopuolelta. Tai ainakin niiden jotka menestyvät...
Akun navat tai akuilta tulevien johtojen liitokset runkoo ja starttimoottoriin niin likaiset tai hapettuneet ettei yhdistä kunnolla tai akku loppu. Kannattaa kokeilla lähteekö apukaapeleilla kylmänä käytiin niin saa jotain tietoa akun kunnosta.

Joskus kulunut virtalukko kytkee kyllä virran muttei anna virtaa startille. Mutta tämä vika haittaa aluksi satunnaisesti eikä riipu esim. moottorin tai akun lämpötilasta.
....lieneekö peuroihin toimivan
samat neuvot?

Toimisi varmasti ja tuon sorttinen ns. tahtotila on virallisesti julistettu. Käytännössä toimitaan niin etteivät kaikki seurat hae riittävästi lupia ja osa luvista jätetään käyttämättä kun seuran suuria ja tärkeitä pyssysankareita ei kiinostakaan käyttää lupia. Ja eihän se vetele, että esim. jollekin muodollisuudet täyttävälle saman seuran nuorelle tai naiselle tai seuran ulkopuoliselle annettaisiin lupa edes yrittää. Häneltähän voisi peurojen harvenataminen sujua paremmin mikä olisi melkeinpä kestämätön kolaus omalle egolle... 

Nykysysteemillä on jo aika monta vuotta yritetty pysäyttää kannan kasvamista. Kauniisti sanottuna ei ole oikein sujunut koska kanta on onnistuttu kaksikertaistamaan viimeisen noin seitsemän vuoden aikana.

http://wordpress1.luke.fi/riistahavainnot-hirvielaimet/wp-content/uploads/sites/5/2018/03/Valkoh%C3%A4nt%C3%A4peurakanta-talvella-2017_2018.pdf

Juuri tällä viikolla riistakeskus on antanut lupia metsästää ilvestä. Ja mielestäni ihan turhaan. Eiköhän ilveskin muutaman vasan nappaisi sapuskakseen ja ovat vähemmän riskialttiita kuin sudet. Pari viikkoa sitten (muistaakseni...) oli Turun Sanomissa arvio, että pelkkien peurakolareiden kustannukset Varsinais-Suomessa olisi noin yhdeksän miljoonaa euroa.   

Tuolla on lisää ajatuksia peuroista
https://www.metsalehti.fi/keskustelut/aihe/suuri-ja-kattava-valkohantapeurakeskustelu/sivu/33/

Mikä on osan 57 sijainti, estääkö se limppujen menemisen tarpeeksi lähekkäin?

Osa 57 on vissiin variaattorihihna.

Purkamalla syy parhainten selviää. On hyvin helppo ja nopea tehdä jos osat 24, 25 ja 51 lähtevät helposti auki. Limput eivät erkane niin paljoa että niiden väliin näkisi ellei noita mutterin näköisiä ota pois.

Osat 54, 58, 59 ja 60 kunnossa ja paikallaan oikein?
 

Osilla 54 ja 5 vipuvarret ovat vain kiinni puimurin rungossa. 59 on jousi jota säätmällä hihnan saa oikeaan kireyteen ja taivutetun lattaraudan näkoinen 58 on pellilirpuke joka kertoo jousen oikean mitan.
Sivuja: [1] 2 3 ... 144