Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
  • Tavallinen aihe

Aihe Valio ja tuottajakohtaiset tuotantorajoitukset  (Luettu 140247 kertaa)

Kehveli

  • Tulokas
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 31
Vs: Valio ja tuottajakohtaiset tuotantorajoitukset
Meijerikeskustelu herättää tunteita,taitaa joskus kylmä järki jäädä ulkopuolelle.Esim.Kuusamon osm.tuottajat taisivat joutua antamaan yhden kuukauden maitotilin
osuuskunnan saneerausmenettelyssä meijerille ja huoli osuusmaksuista ja niiden palauttamisesta on aito.Onko koillismaan tuottajien mielissä huoli,ettei maitoja haeta ,jos omaa meijeriä ei ole.Maidontuotanto on kova laji ja siinä pärjäävät vain parhaimmat ,joskaan nekään panostuksiin ja työmäärään nähden eivät riittävän hyvin.
Meidän oheistoimijoilla ,jotka toimivat viljelijöiden rinnalla, unohtuu monesti ken antaa heillekin leivän.

Viljelijä evp

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 3263
Vs: Valio ja tuottajakohtaiset tuotantorajoitukset
Pakkaako Valio ylipäätään näitä "kaupan omia merkkejä"?
Valio pakkaa ja tekee kaikkein halvimpia kaupanmerkkejä. On tehnyt jo pitkää mutta sitä ei kerrota omistajille.
Enpä ole valion valmistajaa pirkka s tai litlin maitopurkeissa nähnyt.Näitä mauttomia juustoja kylläkin.

Rusina

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 616
Vs: Valio ja tuottajakohtaiset tuotantorajoitukset

Julmaa tekstiä. En kiellä että tottakin, mutta läheskään kaikki tuottajat eivät ole olleet noissa "talkoissa" mukana. Siitä olen samaa mieltä että joku tuotantosopimus olisi pitänyt olla jo aiemmin.

Henk.koht. häirihtee se että tällaisena aikana Faba kiertelee palkitsemassa jokaisen yli 12000 EKM tuottavan tilan ja ekstra palkinto vielä yli 13 000 ekm keskituotoksesta. Lely palkitsee pelkästä vedentuottamisesta vielä lisäksi. Näitä palkitsemis sääntöjä pitäisi alkaa muuttamaan kuiva-ainekiloihin. 

Osuuskunnat voisi laittaa lehmä kohtaisen nestetuotoskaton. Navetan lehmäpaikkojen/ eläinrekisterissä olevien lypsylehmien mukaan. Aikasemmin tonkkapostissa annettiin lukema 11500 litraa/lehmä laajentaville tiloille. Se mahdollistaa yli 12 000 kilon keskituotoksen, mutta ei juurikaan yli 12500 kg. Kun litroja on aina vähemmän kuin kiloja, ja maidosta noin 3-5 % jää tilalle. Tämä olisi ihan kohtuullinen taso,  edelleen korkea tuotos on mahdollinen.
Olishan tuo kilpailukyvyn kannalta järjettömintä, jos aletaan parhaita tiloja rankaisemaan.

Se ei ole kilpailukykyä kun on alettu tuottamaan lisää vettä. Nyt kun Valio alkanut purkittamaan pihattomaitoa varmaan keräillen enempi niiltä tiloilta mistä  rasvaa on vähemmän niin pystyy vähän lajittelemaan eriä niin että vahvemmista maidoista tehdään arvotuotteita ja " lirumaidoista" purkkimaitoa. Prosessit ovat edes vähän taloudellisempia.

Edelleen Valio maksaa veden tuottamisesta liikaa. Rasvan arvo on edelleen alhainen; eli vähemmän maitoa, enemmän kuiva-ainetta ei edes kannata nyt näillä pitoisuus hinnoittelulla. Jo aikaa sitten "luvattiin" että pitoisuus hinnoittelu ja varsinkin rasvakymmenyksen arvo tulee nousemaan. Hiljaista ollut sillä saralla.

lypsyukko

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 9596
Vs: Valio ja tuottajakohtaiset tuotantorajoitukset

Julmaa tekstiä. En kiellä että tottakin, mutta läheskään kaikki tuottajat eivät ole olleet noissa "talkoissa" mukana. Siitä olen samaa mieltä että joku tuotantosopimus olisi pitänyt olla jo aiemmin.

Henk.koht. häirihtee se että tällaisena aikana Faba kiertelee palkitsemassa jokaisen yli 12000 EKM tuottavan tilan ja ekstra palkinto vielä yli 13 000 ekm keskituotoksesta. Lely palkitsee pelkästä vedentuottamisesta vielä lisäksi. Näitä palkitsemis sääntöjä pitäisi alkaa muuttamaan kuiva-ainekiloihin. 

Osuuskunnat voisi laittaa lehmä kohtaisen nestetuotoskaton. Navetan lehmäpaikkojen/ eläinrekisterissä olevien lypsylehmien mukaan. Aikasemmin tonkkapostissa annettiin lukema 11500 litraa/lehmä laajentaville tiloille. Se mahdollistaa yli 12 000 kilon keskituotoksen, mutta ei juurikaan yli 12500 kg. Kun litroja on aina vähemmän kuin kiloja, ja maidosta noin 3-5 % jää tilalle. Tämä olisi ihan kohtuullinen taso,  edelleen korkea tuotos on mahdollinen.
Olishan tuo kilpailukyvyn kannalta järjettömintä, jos aletaan parhaita tiloja rankaisemaan.

Se ei ole kilpailukykyä kun on alettu tuottamaan lisää vettä. Nyt kun Valio alkanut purkittamaan pihattomaitoa varmaan keräillen enempi niiltä tiloilta mistä  rasvaa on vähemmän niin pystyy vähän lajittelemaan eriä niin että vahvemmista maidoista tehdään arvotuotteita ja " lirumaidoista" purkkimaitoa. Prosessit ovat edes vähän taloudellisempia.

Edelleen Valio maksaa veden tuottamisesta liikaa. Rasvan arvo on edelleen alhainen; eli vähemmän maitoa, enemmän kuiva-ainetta ei edes kannata nyt näillä pitoisuus hinnoittelulla. Jo aikaa sitten "luvattiin" että pitoisuus hinnoittelu ja varsinkin rasvakymmenyksen arvo tulee nousemaan. Hiljaista ollut sillä saralla.

Onneksi !!!

Mitä järkeä lehmän maidosta on jalostaa jotain pitoisuus paukkua, eikö kutut tai muut vastaavat ole tätä erikoisuutta varten. Maistuuko tuollainen rasvapaukku enää edes lehmän maidolta?  Siis sellaiselta, että sitä voi itte tankista juoda ja tarjota vieraillekkin ja ne ottaa sitä vielä lisääkin. Eihän maito maistu maidolta kuin Suomessa, siis sellaiselta että sitä voi juoda (purkista tai tankista).

Rusina

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 616
Vs: Valio ja tuottajakohtaiset tuotantorajoitukset
Tilamaitokäyttö ei kai ole pääasiassa silloin jos myydään meijerille. Kutun maitoon on pitkä matka. Vuoristoeurooppaan verrattuna Suomessa on lirumaito. Ja varsinkin nyt  kun holsteinit ovat yleisin rotu ja niistä tulee vielä  enempi maitoa. Jerseyt ja suomenkarjat eivät ole täälä yleisiä kun nesteen osuutta haluttiin takavuosina nostaa. Nyt sille tulee stoppi.

Viimeksi muokattu: 04.07.20 - klo:13:37 kirjoittanut Rusina

JäyhäJököttäjä

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 282
Vs: Valio ja tuottajakohtaiset tuotantorajoitukset
Edelleen Valio maksaa veden tuottamisesta liikaa. Rasvan arvo on edelleen alhainen; eli vähemmän maitoa, enemmän kuiva-ainetta ei edes kannata nyt näillä pitoisuus hinnoittelulla. Jo aikaa sitten "luvattiin" että pitoisuus hinnoittelu ja varsinkin rasvakymmenyksen arvo tulee nousemaan. Hiljaista ollut sillä saralla.

Onneksi !!!

Mitä järkeä lehmän maidosta on jalostaa jotain pitoisuus paukkua, eikö kutut tai muut vastaavat ole tätä erikoisuutta varten. Maistuuko tuollainen rasvapaukku enää edes lehmän maidolta?  Siis sellaiselta, että sitä voi itte tankista juoda ja tarjota vieraillekkin ja ne ottaa sitä vielä lisääkin. Eihän maito maistu maidolta kuin Suomessa, siis sellaiselta että sitä voi juoda (purkista tai tankista).

Ensin tuosta maidosta ja mausta. Niin pohjoismaissa kaikissa maito maistuu maidolta. Sitten taas pohjoismaidin ulkopuolella kun maitoa juodaan varsin vähän, niin se on monesti iskukuumennettua. Olen kyllä löytänmyt jenkeissä, Kanadassa, Australiassa ja Euroopassa pienen hakemisen jälkeen muuta kuin tuota iskukuumennettua maitoa mutta sitä voi joutua vähän haeskelemaan. Mutta mm jenkeissä maitoa myydään niissä gallonan eli lähes neljän litran muovipäniköissä. Mutta etsivä löytää ja ei maito meillä mitenkään ylimaallisen makuista ole, ero tulee tuosta pastöroitu / iskukuumennettu. Mutta se tuosta mausta,

Mutta tuo pitoisuus. Kyllä Rusina on jäljillä ja lypsyukko kuutamolla. Tuo rasva on vähän sellainen kaksipiippuinen juttu. Se kun tuntuu olevan jotenkin muotivirtauksille altis, toisinaan on pulaa ja toisinaan jää pakkasvarastoon voina. Mutta valkuainen. Kaikki (lisä)arvotuotteet, mitä maidosta tehdään tai yritetään tehdä, perustuvat valkuaiseen. Juustot, jogurtti, viili, rahka, mikäs se joku uutuus oli jolla koitettiin iskeä Nyhtökauraan tms, Mifuko se oli? Mutta kaikki perustuvat valkuaiseen. Mitä enemmän valkuaista, sitä enemmän lopputuotetta. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että järkevämpää ja taloudellisempaa kuin vaikkapa tuo Mifu on kananmunat tai broileri tai jopa sianliha. Kokonaishyötysuhde merkittävästi parempi ihmisen ravitsemuksessa kun lasketaan paljonko hukkaantuu matkalla. Mutta jos nyt unohdetaan se, ja mietitään että kun tuota ylijäämämaitoa kuitenkin on ja markkinamiesten pitää sitä jotenkin yrittää ihmisille syöttää, kun juottaminen koko ajan vääjäämättä vähenee, niin tällöin mitä enemmän proteiinia meijeriin tulevassa maidossa on, sitä enemmän saadaan noita syötäviä (lisä)arvotuotteita. Kun juominen vähenee. Mutta että siksi tuotetusta proteiinista ainakin pitäisi maksaa merkittävästi enemmän suhteessa litroihin, rasva on sitten sellainen vähän veteen piirretty viiva.

Niin ja mehän tiedämme jalostuksesta, että maidon rasva ja valkuinen korreloivat hyvin voimakkaasti. Tämä huomattiin aikanaan kun jalostuksellisesti yritettiin rasvaa vähentää ja saman aikaisesti valkuainen ei olisi saanut pudota. Mutta että yleensä siis maidon kuiva-aineen pitoisuus on jalostuksellisesti joko korkea tai matala, rasvan ja valkuaisen osuuksiin kuiva-aineesta on sitten jalostuksella vaikeampi vaikuttaa. Yleensäkin rasva on helpompi. Sitä on mahdollista helpommin nostaa jalostuksella ja ruokinnalla. Valkuaista on vaikeampi nostaa (ilman rasvaa) sekä jalostuksella että varsinkin ruokinnalla.
 

Viljelijä evp

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 3263
Vs: Valio ja tuottajakohtaiset tuotantorajoitukset
Mitähän se valion halpismaito on, valkuainen  ym kuorittu siitä arkimaidosta pois, Samoin nämä arkijuustot kuluttajan silmään kusemista mennen tullen.Valio voisi ihan oikeesti kehittää niihin juustoihin makua.Ikävää kun nuo vain narisee hampaissa.Castellot ym niissä on makua ja potkua.Maun takaa Arla.

Make

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 8339
Vs: Valio ja tuottajakohtaiset tuotantorajoitukset

Julmaa tekstiä. En kiellä että tottakin, mutta läheskään kaikki tuottajat eivät ole olleet noissa "talkoissa" mukana. Siitä olen samaa mieltä että joku tuotantosopimus olisi pitänyt olla jo aiemmin.

Henk.koht. häirihtee se että tällaisena aikana Faba kiertelee palkitsemassa jokaisen yli 12000 EKM tuottavan tilan ja ekstra palkinto vielä yli 13 000 ekm keskituotoksesta. Lely palkitsee pelkästä vedentuottamisesta vielä lisäksi. Näitä palkitsemis sääntöjä pitäisi alkaa muuttamaan kuiva-ainekiloihin. 

Osuuskunnat voisi laittaa lehmä kohtaisen nestetuotoskaton. Navetan lehmäpaikkojen/ eläinrekisterissä olevien lypsylehmien mukaan. Aikasemmin tonkkapostissa annettiin lukema 11500 litraa/lehmä laajentaville tiloille. Se mahdollistaa yli 12 000 kilon keskituotoksen, mutta ei juurikaan yli 12500 kg. Kun litroja on aina vähemmän kuin kiloja, ja maidosta noin 3-5 % jää tilalle. Tämä olisi ihan kohtuullinen taso,  edelleen korkea tuotos on mahdollinen.
Olishan tuo kilpailukyvyn kannalta järjettömintä, jos aletaan parhaita tiloja rankaisemaan.

Se ei ole kilpailukykyä kun on alettu tuottamaan lisää vettä. Nyt kun Valio alkanut purkittamaan pihattomaitoa varmaan keräillen enempi niiltä tiloilta mistä  rasvaa on vähemmän niin pystyy vähän lajittelemaan eriä niin että vahvemmista maidoista tehdään arvotuotteita ja " lirumaidoista" purkkimaitoa. Prosessit ovat edes vähän taloudellisempia.

Edelleen Valio maksaa veden tuottamisesta liikaa. Rasvan arvo on edelleen alhainen; eli vähemmän maitoa, enemmän kuiva-ainetta ei edes kannata nyt näillä pitoisuus hinnoittelulla. Jo aikaa sitten "luvattiin" että pitoisuus hinnoittelu ja varsinkin rasvakymmenyksen arvo tulee nousemaan. Hiljaista ollut sillä saralla.
Tuossa EKM palkitsemisessa tulee myös rasva huomioitua. Ei korkeatuottoisia karjoja voida alkaa erikseen suitsimaan. Siinä onkin sitten Valiolaisilla meijereillä pulma, millä perusteilla tuotantosopimuksia jatkossa suurennetaan.
Maitohan separoidaan meijeriin tullessa ja sitten haluttu rasva palautetaan. Arkimaitojuomassa otetaan osa valkuaisestakin osa pois ja käytetään lisäarvotuotteisiin. Raakamaidon korkea valkuaispitoisuus nostaa sen arvoa ja jos se käytetään normaalin nestemaidon valmistukseen ei tätä arvoa voida saada takaisin.
Mystinen kesälaatumies

Viljelijä evp

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 3263
Vs: Valio ja tuottajakohtaiset tuotantorajoitukset
Hyvin vähän näkyy tuo arkimaito tekevän kauppansa.Ja hintakan ei houkuttele, millä onsitä merkitystä on se  maku.S kaupasa ei paljon valion tavara neteissä näy missä ne lie ssavat sitä myytyä.Tamperellakin pohjanmaalta  maidot eikä valiolaisia.

Maanviljelyssexpertti

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 221
Vs: Valio ja tuottajakohtaiset tuotantorajoitukset
Tuo ARKI tuoteet on melkoista maidontuottajan alistamista. Laadultaan ala-arvoisia ja hintataso kuluttajille alle halpojen tuontituotteiden tason.  Arki tuotteet eivät ole kaupalle edes merkityksellisiä vain markinaali tuotteita. Kaupan merkit ovat huomattavasti laadukkaampia sekä niillä on selvästi korkeampi hintataso.  Sanapari Valio ja Arki luovat halvan bulkkituotteen maineen.

Kermajuustoissa vanha kunnon menestystarina Oltermannin tuotemerkillä möhlittiin oikein huolella venäjäpakotteiden tultua. Vedettiin hinta ja laatu alas, yrityksenä saada markkinaosuutta kotimaan markkinoilta. Juustoportti ja Kuusamo veti pidemmän korren ja saivat vakaat markkinat laadukkailla juustoillaan. Valion  menetetyt markkinat täyttyi tuonnilla.

Rusina

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 616
Vs: Valio ja tuottajakohtaiset tuotantorajoitukset
Joo, ei oikein kiinnosta Valion Arki tuotteet. On niitä kokeiltu. Arki Emmental juusto on kyllä ihan yllättävän hyvä juusto. Sopivan mieto suomalaisen makuun. Mut muuten noista Valion tuotteista, niin onhan niissä hyviä ja huonoja, lisäksi makuasioista ei voi kiistellä.

 Mielestäni purkkimaidoista (kevytmaito) Valion tavallinen kevytmaito on parhaimman makuinen. Ostettiin Prismasta kerran kokeeksi Juustoportin maitoja 2 litraa. Ei saatu niitä juotua kun niissä oli niin paha sivumaku ( tarkoitan siis sitä vapaan lehmän maitoa). Toisesta käytin loput pannari taikinaan ja toisesta vähän yli puolet meni ihan viemäriin.

Make

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 8339
Vs: Valio ja tuottajakohtaiset tuotantorajoitukset
Arki maitojuomaa on hyvä myydä kuluttjalle, jolle mikään muu ei merkitse mitään kuin hinta. Siitä poistettu valkuainen saadaan sitten myydä sille fiksummalle.
Mystinen kesälaatumies

Viljelijä evp

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 3263
Vs: Valio ja tuottajakohtaiset tuotantorajoitukset
Kuten tuossa tuli esille tapaus oltermanni, se oli markkinoille tullessaan maukas ja hyvä juusto, meilläkin se hupeni pöydässä ihan alta aikayksikön, ja johtui ihansiitä mausta mikä siinä oli.Nyt ei oltermanni maistu enää siltä, turunmaa , koskenlaskija , emmentaalit on makunsa pitäneet.Edamia nyt ei ole aikoihin tullut edes maistettua.Polarin täyteläinen, siinä on maku.Mutta kun näihin keskieurooppalaisiin juustoihin pääsee makunystyröitä testaamaan, eienää valion natturat maistu.Ja todella arkimaito, miksi ne valiolla nykysin purkittaa ne maitoautojen pesuvedetkin.Tai säästyyhän siinä ne jätevesimaksut ja hiukan tulee voittoakin kun pesuvesi myydään kuluttajille. :o :o :o :o

kissankello

  • Tulokas
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 63
Vs: Valio ja tuottajakohtaiset tuotantorajoitukset
Joo, ei oikein kiinnosta Valion Arki tuotteet. On niitä kokeiltu. Arki Emmental juusto on kyllä ihan yllättävän hyvä juusto. Sopivan mieto suomalaisen makuun. Mut muuten noista Valion tuotteista, niin onhan niissä hyviä ja huonoja, lisäksi makuasioista ei voi kiistellä.

 Mielestäni purkkimaidoista (kevytmaito) Valion tavallinen kevytmaito on parhaimman makuinen. Ostettiin Prismasta kerran kokeeksi Juustoportin maitoja 2 litraa. Ei saatu niitä juotua kun niissä oli niin paha sivumaku ( tarkoitan siis sitä vapaan lehmän maitoa). Toisesta käytin loput pannari taikinaan ja toisesta vähän yli puolet meni ihan viemäriin.

Kaupan kassalla muutama kuukausi sitten edelläni oleva asiakas valitti kassaneidille joskus aiemmin ostamistaan Juustoportin maidoista, valitteli juurikin makuvirhettä ja pyysi hyvitystä. Kassaneiti totesi että ei ollut ensimmäinen valitus vaan makuvirheistä on tullut asiakkailta aiemminkin palautetta. Pistää miettimään että mikä tekniikka siellä Juustoportilla on käytössä, mikä sen makuvirheen aiheuttaa?

ilkka

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2710
Vs: Valio ja tuottajakohtaiset tuotantorajoitukset
https://www.is.fi/ruokala/ajankohtaista/art-2000005548420.html     (1.2.2018)

Tuostako mukaellen kaupan kassalla pari kuukautta sitten ?

Vieläkös kissankello tuottaa valiolle maitua ?