^ kyllä näin on.
Takaisin alkuperäiseen aiheeseen. Olen koittanut laskea että millä tuotantomäärillä selviää. Vielä ei ole tullut päätöksiä kun laitoin menee sellaisen muutoshakemuksen. Laskin että selviää, mikäli perushintaa nostetaan 1,5 cnt ja pitoisuuksista täytyy saada vielä 4 cnt. Eli tuottajahinta täytyy olla 42 cnt niin pysytään pinnalla ja olen laskenut tämän niin että edellisen kolmen vuoden keskiarvoista vielä se 5 % pois. Eli keskituotos painuu sitten alle 9000 kg.
Viime talven ja kevään saatiin melko hyviä tilejä vaan sillä että pitoisuudet oli ennätyskorkeat. Maitoa ei niinkään tullut, mutta lehmät olivat koko talven aika terveitä. Paitsi juuri loppukeväästä meilöä jylläsi rs-virus. Onneksi se vaivasi lehmiä vaan vähän aikaa kun aurinko paransi. Vasikat ja nuoret hiehot olivat enempi kipeitä. Mutta muuten tuotantosairauksia ollut vähemmän, yksi poikimahalvaus oli, mutta siitä selvittiin.
Tuo karjan terveyspuoli onkin tässä maitohommassa kaikista tärkein juttu. On pienempi haitta jos maitoa on vähemmän, mut jos sen korkean tuotoksen hinta on vaivat ja eläinlääkärikulut niin ei kiitos. Se lisää työtäkin ja on sillä yrittäjän työtunnillakin hinta. Koitin laskea että kuinka paljon terveempi karja työllistää niin se on jopa 2 tuntia vähemmän töitä päivittäin. Tuon kun kerrot vaikka 180:llä päivällä ja oletetulla tuntityöhinnallasi niin saat hinnan sille paljonko sairaampi karja maksaa. Lisäksi vielä eläinlääkintäkulut ja eroon menneet maidot. Alkaakin matalampi tuotos kiinnostaa ja on ihan oikeaa kokemusta nyt 5 vuoden ajalta että kohtuullisempi tuotos (noin 9500 kg ) tuo säästöjä jotka kompensoi osaltaan menetettyä maitotuloja. Mutta pitoisuudet täytyy olla korkeat, muuten ei kannata, kun maitotili on kuitenkin se päätulo.