Pitääköhän tässä oikeasti alkaa laskemaan....
Paljonko lannoittamaton sato oikeasti olisi lannoitettuun suhteessa, ei ole tullut kokeiltua mutta...
Jos listahinta alkaa nyt olla luokkaa 225€/ha normaalille lannoitukselle niin...
...se on tämänkin päivän hinnalla jo tonni viljaa.
Tai pudottaa edes lannoite taso kylmästi luokkaan 50kgN/ha...
Nyt saa kirota kun katsoin lannoitekasaa 2020 kesänä ja päätin että riittää vielä ensivuodelle, ei kiirettä ostaa...
Kait se pitää tarjouksia pyytää kuitenkin...
Aika huonosti lannoittamatta kasvaa. Mut kai sieltä se 1000kg/ha saa.
Enemmän hömppää vaan. Et riittää satokasvi määrälle lannoitteet.
Lannoitukseen sijoitetulla markalla kolme takaisin. Nämä laskelmat on tehty kultaisella kahdeksankymmenluvulla, jolloin typpikilon hinta oli 3,35 x ohrakilon hinta. Tällä hetkellä suhde on noin 13 x ohrakilon hinta. Noin 60 vuotta sitten oli jo maataloustieteessä kokeellisesti määritelty kaavoja, joilla sadon määrän ja lannoituksen avulla saadaan eri lannoituksia vastaavat satotasot. Tätä parabeliyhtälöä kutsutaan tuotantofunktioksi. Sitten kun vähän derivoidaan ja sijoitetaan tuotteen hinta ja typen hinta, saadaan optimaalinen lannoitustaso.
Kokeilin piruuttani 80-luvun lannoituskokeiden tuloksia, ja sain tulokseksi, että ohralla kannattaa vielä pitää typpitaso lähelle sataa kiloa, mutta jos vehnän hinta ei nouse paljon yli 200 €/kg, jää muutamalla koeasemalla nykyisellä salpietarin hinnalla viljely tappiolliseksi, eli kaava ei vielä anna lannoitukselle tuottoa. Tämä on kyllä arkijärjelläkin ajateltavisas, kevätvehnä vaatii jo peruslannoitukselta enemmän kuin ohra, joka kasvaa multavalla maalla pelkän kalkin kanssa ryöstöviljelemällä ihan hyvin. Pienillä lannoitustasoilla kuitenkin tulee edes jokin sato, eli ongelma on siinä, että koeasemilla panostettiin lannoitustasot aina sinne 250 typpikilon seutuville, sitten oli vain nollaruutu ja 50 kg N. Ei saatu välttämättä kaikkia käyrän "koukkuja" esiin.
Silti, kyllä kannattaisi tehdä omilla palstoilla lannoituskokeita, maaperä on todella kiusattu, jos ilman lannoitusta ei saa satoa ollenkaan ? Varsinkin ruis kasvaa muutaman vuoden aika hyvin ilman lannoitusta, luomusatojen malliin. Ja kun aivan minimirikkatorjunnan muistaa tehdä, viljely on vähäriskistäkin. Lajikkeiden ominaisuudet vaikuttavat myös paljon, mutta nuorien oriiden on turha ihan kokonaan luulotella tukipatjalla kelliessä, kuinka kasitonnareita otetaan vain avaruusohjaamosta kosketusnäyttöä ja GPS:ää nakkisormella pyhkimällä. Kyllä niitä suuuria satoja saatiin käytännön viljelyksilläkin myös 1970- ja 1980- luvuilla. Silloin kannatti kalkitus, silloin kannatti 250 kg lannoitustaso, paitsi kun tuli ylituotannon takia lannoitevero ja viljan hintaan markkinoimismaksu.
-SS-