minä mitään viljakaupasta ymmärrä mutta mitä tuo pörssi tekee tuossa tappiossa? onko ostaja pörssivirma? ja kepuvirma vielä kun niitä emppu niiiin hartaasti kiroaa..
Juu ei ole helppoa ymmärtää. Silloin kun itse olit nuori, valtio neuvotteli mielivaltaisen korkeat tavoitehinnat ja myi sitten ylijäämät maailmanmarkkinoille halvalla, tehden tappiota joka kilosta. Nämä kulut alkoivat olla jo merkittävä budjettirasite. Suuria satoja takovat ja apulantaa maanisesti puisuttelevat rikastuivat aivan öyhörikkaiksi. Lannoitteeseen sijoitetusta markasta kolme takaisin, 200+ typpitasolla. Kunnes tulivat markkinoimismaksut ja lannoitevero, raivausmaksut.
Nyt kun viljan hinnan muodostaa ns. "markkkinat", ei Suomessa ole mitään komiteaa, joka niistä päättäisi. Koska hyödykkeitä, mm. viljaa eniten myydään maailman pörsseissä, siellä on paljon myyjiä ja ostajia, tavara on stadardoitua ja myyntierät myös. Tällöin ostajien ja myyjien toiminta teoriassa ohjaa julkistettavia pörssihintoja lähemmäs sitä hintatasoa, joka mahdollistaa toimivan viljakaupan. (Silloin tällöin tulee hintakuplia, jolloin pörssihait menevät psykoosiin, kuten 2022)
No tämä ei vielä suoraan liity meidän viljakauppaan. Mutta sitten kun suomalainen viljameklari haluaa miettiä viljan hintaa, jonka on valmis maksamaan, miettii se tietenkin maailman pörssihintoja, ja sitä, että ainakin tuolla hinnalla saa laivalastillisen pörssiviljaa satamaan. Se on nyt sitten se pörssi tuossa. Jos joku mylly haluaa ympäri vuoden tasaiseen tahtiin markkinahintaista viljaa, se tutkii pörssin futuureja, jotka ovat pörssispekulanttien arvioita tulevaisuuden hinnoista. Näihin futuureihin voidaan sitoa viljakauppoja paikallisestikin, mukana oma näkemys, mikä on paikallisen tarjonnan ja kysynnän tasapaino. Tai muuten vaan painotetaan viljan ostajan tai viljan myyjän näkemystä.
Erikoistuneet ja mahdollisesti viljelijöiden palkkaamat viljan välittäjät miettivät prosessin lähinnä viljan myyjän kantilta, ja katselevat myyntiä kotimaan teollisuudelle tai vaihtoehtoisesti vientiä ulkomaille, parhaan mahdollisen hinnan saavuttamiseksi nimenomaan viljelijälle. Tietenkin silloin viljapörsseistä pitää olla tarkka näkemys, jotta voi päättää, siirrytäänkö suoraan laivaukseen vai haetaanko joltakin kotimaan myllyltä vielä parempaa hintaa. Suurten maatalousketjujen - varsinkin jos ketjussa itsessään on viljan käyttäjiä - viljaorganisaatiot eivät suoraan voi miettiä pelkästään viljelijän parasta, vaan heidän on tasapainoiltava tuonnin, omien myllyjen ja rehutehtaiden käytön, ostavan teollisuuden ja vientikauppojen välillä, jotta eivät petä sidosryhmiään..
Viljelijä on siinä vain rikka rokassa, kaikille muille osapuolille lähinnä kuluerä.
-SS-