Ihmettelen näitä etenkin kauran lajike keskusteluita! Itselläni iankaikkisen vanha Ingeborg lajike joka antaa vuodesta toiseen laadukasta, isojyväistä, toksiinitonta, tasakypsää, painavaa elintarvikesatoa. Ohran kanssa hiukan ongelmia kun Propino tullut tautiaraksi. Sibelius vehnä tuottaa laadukasta satoa ja syysvehnänä Ceylon. Todella pienin tautiainekustannuksin saa laadukasta satoa. Näillä aion jatkaa.
Swalöfin Ingeborg on viisi vuotta Belindan jälkeen tullut, vuonna 2004. Ei siis mikään valtavan vanha lajike. Korkea hl-paino on silloin aikanaan mainittu
Kyllä tuo Ceylon tosiaan on kenttäkelpoinen syysvehnälajike ilman tautiainepanostusta. Urhon, Magnifikin, Olivinin, Gunbon jälkeen mikä tahansa syysvehnä tuntuu kenttäkelpoiselta. Skagen tietenkin olisi se satotykki, mutta omilla pelloilla ei ole mahdollisuutta niin voimaperäiseen viljelyyn, mitä Skagen vaatisi. Lisäksi Skagen vaatii sen kaksi tautiainekierrosta ja yhden korrenvahvistuskierroksen.
Toisaalta, Ceylon herkistää peräkkäisviljelyssä pellot heinille/luoholle/niittynurmikalle, koska on niin lyhyt. Sibelius kevätvehnää ei ole ollut, viimeinen toimiva kevätvehnä oli tosiaan Zebra, kunnes aika ajoi lajikkeen ohi, eikä sitä pystynyt enää uudistamaan ostamalla. Aikaisia ja keskiaikaisia lajikkeita on ollut en jälkeen montakin, eivätkä todellakaan ole loistaneet. Nyt myöhäisistä voisi löytyä ratkaisu, WPB Troy, Embla, Calispero, Linnea. Tyypillisesti ovat ulkomaisia jalosteita, ja lajikekokeissa pitää olla lähes 14% valkuainen, jotta ei tarvitse kierrellä pellolla koko kesää lisätyppilannoitteiden kanssa. Kevätvehnässä en kerinnyt kuin WPB Troyta kokeilemaan, ja ainakin valkuaissato oli luvatun suuruinen. Sakoluvulla oli kestävyyttä, mutta toksiinipitoisuus jäi huolestuttamaan. Katsotaan miten Embla ja Calispero toimivat rinnan. En ole vielä päättänyt, otanko pussillisen WPB Troyta vertailuun vielä. En säästänyt siementä sadosta, joka kilo kaavittiin laarin pohjalta sopimuksen täytteeksi.
Ohrasta meidän poutivilla savimailla olisi vain yksi lajike ajateltavissa, Elmeri. Se oli selvästi kestävin kuivuutta vastaan, jopa myöhäisten kaksitahoisten rinnalla. Elmerissä ominaista oli teräksenluja, sitkeä ja pitkä korsi. Lajikkeen siemenlaatu on kohtalainen, olihan se jokin viinanpolton erikoisohrakin. Nyt Elmerin tilalle on tarjolla vain Sylvester, johon Wish vaihtuu. Feedway jää verrokiksi. Feedway on kaksitahoisten parhaimmistoa happamuudenkestossa, joten ei ole ihme, että se vaatimattomilla mettäpelloilla suoriutui useana vuonna ihan hyvin. Mutta Feedwayn korsi ei ole kovin luja, se on heikompi puoli.
-SS-