Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1] 2 3 ... 10

Viestit - Maanviljelyssexpertti

Vihreät nuoret ajavat kyseistä veroa. Kerrankin olen niiden kanssa samaa mieltä ;) Vero vaan käyttöön nopeasti ja verotus toimisi aivan samoin kuin ylevero. Taso voisi olla hieman korkeampi. Verotulo tulisi käyttää kotimaisen lihan- ja maidontuotantoon, jaettaisiin tuottajille häntärahana.

Nykyisessä järjestelmässä veget maksattaa omat porkkanansa muilla. Ne luomuporkkanat kun on kasvatettu tuotantoeläimien lannalla ja teurasjätteestä tehdyllä lannoitteella, niistä aiheutuneet kustannukset ovat kohdistuneet rehellisiin lihansyöjiin.
Kivimaidolla turvataan kaikille toimijoille saman hintainen raaka-aine kaupan merkkien purkittamiseen. Kaupalla on myös oma kiintiömaitonsa. Kauppa pyytää tarjouksen eri toimijoilta ja edullisin eli tehokkain toimija saa sopimuksen. Valiolla kustannukset karkaa sen verran korkeiksi että pelaa itsensä pelistä pois.

Kivimaidon myynnistä hyötyy eniten valiolainen tuottaja. Sopimus luo valiolle 10% varman menekin keräämästään maitomäärästä ja tuo parhaimman taloudellisen tuloksen. Kivimaidonhinta hinta muodostuu koko valion liiketoiminnan tuotoksesta (esim. lihapulla kauppa), valio kertoo maksavansa koko tuloksensa tilityshintana tuottajilleen. Kivimaidon hinta= tuottajahinta+rahtikustannukset
mihin nuo valion menettämät litrat on menny, selvää tuottajien hankintaa on pitänyt harrastaa, ei kai kivimaito voi kaikkea selittää?

Perusmaitojen kulutus laskenut rajusti. Arkimaitojuoma yms. ottavat osansa perusmaitokulutuksesta. Kuluttajan siirtyessä näihin jalosteisiin maidon kulutus vähenee kotitalouksissa ja seurauksena koko nestemaidon kulutus vähenee jolloin meijerin tarvii tehdä enetistä enemmän maitojauhetta.

Kaupan omat merkit ovat vähän keventäneet perusmaitojen kulutuksen pudotusta, niissä kasvu on ollu voimakasta. Pohjolan meijeri on kuluttajille laadukas tuotemerkki, mainonta tehnyt tehtävänsä.

Valion heikko imago varmasti näkyy myös kuluttajien ostopäätöksissä on lähdetty kovaan hinta kilpailuun erikoistuotteissa ja menetetty niiden tuoma lisäarvo. Julkisuudessa olleet sakot ja vahingonkorvaus vaateet jättävät jälkensä, niiden merkitys kun kuluttaja luo ostopäätöstä ja yhdistää tuotteen valmistajan näihin laittomuuksiin, niin se ei ainakaan luo positiivista käsitystä tuotteesta, jolloin valinta on usein joku luottettavampi toimija.

Kivimaito on tuonut parhaimman katteen valiolle viime vuodet.
Rasvattoman maitojauheen heikko hinta oli kyllä ennustettavissa loppu vuodesta, tiedettiin eu:n jauhevarastot  ja niiden purkaminen. Valio lahti taas kerran soitellen sotaan ja laittoi kaikki omat "lisäarvotuotteet" alkuvuodesta polkumyyntiin, yritettiin ottaa kunnon markkinaosuudet kilpailijoilta. Alku lähti lupaavasti liikkeelle, mutta kaupan hyllyltä valion tuotteet eivät menneetkää kuluttajien ostoskoriin niinkuin oli suunniteltu. Jokainen voi miettiä missä vika kun tuote ei edes halvalla hinnalla mene kaupaksi. Ensimmäinen vuosineljännes mentiin ja aloitettiin analysoimaan tehtyä suuntavalintaa, kassa kolisi tyhjyyttä -> tilityshinta nopeasti alas ja pulinat pois!!!

Laitappa Juuso tai Rogo kevätruista ja ruisvirnaa. Kasvaa nopeasti viljapitoisen kokoviljasadon ja saa vielä syksyllä virnasadon. Ei vaadi kovin kummoista kasvupaikkaa eikä voimakasta lannoitusta.
Mites muilla onko ely vaatinu navetan parkkikatokseen sähköautojen latauspisteen?
Valio yritti eka vesirajaan ampumalla tiputtaa kilpailijat pois maitomarkkinoilta, mutta viranomaiset esti sen. Nyt on maitoa liikaa ja pitäisi saada maitomäärä vähenemään. Siihen nämä Valion loistavat markkinatalouden osaajat ovat jo löytäneet ratkaisun, pidetään keinolla millä hyvänsä tuottajahinta alhaalla niin tuotanto vähenee itsestään... ja tietysti juuri sieltä mistä tuki+tilityshinta alhaisin. Projekti Maskun maitotilat matalaksi"
Valiossa lyöty viisaat päät yhteen ja keksitty ongelmaan ratkaisu, nyt välähti totesi tj Hurme, kun kuuli tästä salaisesta projektista ajaessaan nopeus kameraan. Valio on etsinyt kissojen ja koirien kanssa paikkaa, mihin he voisivat myydä maitoa todella halvalla ilman, ettei tule kilpailuviraston kanssa ongelmaa. Kuusamo osoittautui sopivaksi kohteeksi saa myydä niin halvalla kuin vaan huvittaa!!!

Tosiasiassa tämä ratkaisu on todella hyvä. Kuusamo tekee kotimaahan juustoja suomalaisesta raaka-aineesta ja tuotteilla on hyvä menekki ja maine kuluttajien parissa. Erikoisjuustoissa loistaa kärkikastissa ja tekee myös kaupan merkkejä (Lidl) sekä pitää muistaa että juustoportti on tässä mukana. Valio saa näin myös raaka-aineensa menemään kaupan merkkien alle. Nyt jo näkyy tämän projektin vaikutukset, kotimaisen juuston kulutuksen kasvu ja tuontijuustojen tuonnin lasku. Jokainen kuorma kun menee valiolta Kuusamoon vähentää tuontijuustojen määrää kaupan hyllyllä. Natura vaihtuu Hermanniin

Kansalliseen tukeen pitäisi sisällyttää laidunnusehto ja varmaan lähivuosina tulee niin käymäänkin. Laidunnus on aina paras vaihtoehto, kun osataan hoitaa ne laitumet. Lehmät kiertää 10-14 pv välein kaikki lohkot läpi, siis nurmen korjuu väli pari viikkoa. Syövät kasvustosta noin kolmanneksen kerralla niin kasvin tuotantokyky ei heikkene syötön vuoksi, vaan tuottaa koko kesän täysillä, toisin kuin säilörehunurmi, joka lepää joka korjuun jälkeen pari viikkoa.

Lannasta jää laitumelle vuositasolla 30%.  Kolmanneksen säästö lannanlevitys kustannuksiin. Kesän lannat jos levitetään syksyllä, niin tulee vastaan pienet levitysmäärät syyslevityksessä, jolloin lantaa joudutaan ajamaan isolle alueelle... voi tietysti varastoida sen kevääseen ja investoida isompiin lantaloihin.

Investointikustannukset navettaa rakentaessa pienemmät kun laidunnetaan, lantala voi olla pienempi, ei tarvita jaloittelutarhaa ja sen sadevesien keräystä, kesällä navetan ilmanvaihto toimii paremmin, kun ei ole niin runsasta eläin kuormaa tuottamassa lämpöä. Myös säilörehuvarastot voivat olla pienemmät.

Ruokintakustannus putoaa merkittävästi, väkirehu-% laskee jolloin säästyy rypsiä ja viljaa, laidun nurmi sulavaa, korkea oiv ja hyvä maittavuus ->korkea tuotostaso. Se säilörehu ei varmasti parane, kun sitä on varastoitu lähes vuosi, säilöntähävikki. Säilörehun korjuu vähenee myös kolmanneksen.

AnttiX:n kommentoima tuotoksen lasku johtuu varmaan roboista, lehmät eivät ehdi käymään riittävästi lypsyllä ja ehkä lehmien kiinnostus robon houkutusrehuun heikkenee kun saavat maukasta laidun ruohoa.

Laidunnus ei varmasti sovellu kaikille isännille ja emännille, mutta kaikille lehmäroduille se käy!
Tässä on todennäköisesti keskustelu joka johtaa siihen että kahden vuoden sisällä saamme lukea alan lehdistä jonkun pellepelottoman joka on moisen rakentanut. Tämän ilmiön olen aijemminkin huomannu että kaikessa hiljaisuudessa joku toteuttaa jonkun täältä lukemansa...

Jooo.... konefarmi keksi aikakoneen ja rakenti seko mobilin?

Itsekulkeva on eri vehje ja niitähän on maailma pullollaan. Tässä jutussa ei ole kyse sellaisesta.

Osta vanha neliveto kuorma-auto. moottorilta vaihteiston kautta vaunun pyöritys ja sitten se hydrauli veto etuaksilaan .

Miksi niin kaikki ehdottaa että pitää ostaa mitä ihmeellisempiä vetureita vaunulle kun ainut ongelma  on että nykyisten pyörittäjien ykkönen on liian nopea. Asiaan olisi helppo ratkaisu eli ostaisi sellaisen raktorin missä olisi ryömintä mutta kun se ei nyt sovi kovin hyvin tähän tilan olemassaolevaan kalustoon tai uusinvestointiin kun yhä edelleen toi mettäraktori on vähän työläs muuttaa hetkessä peltokäyttöön vaikka se aika vähällä menisi tohon vaunun eteen kesäksi. Kokonaisuuksia tässä enemmän mietitään kuin jotain yhtä konetta.

Miettisin kyl ihan tosissaan traktorin hommaamista apetouhuun? Noiden pienten valtrojen ulosotto tehot ovat kyl niin minimaaliset että tekee kyl kovasti lisätöitä kun niillä yrittää oikeita töitä tehdä. Valmis seos pyörii kyl, jos koneessa tehoja niin hyvin tonnin perällä, vois ajella lähes tyhjäkäynnillä navetan läpi. Olisi se eläimillekkin mieluisampaa kuin kiskoa pienellä valulohkareella ketunhäntää putkesta puhaltaen läpi navetan.

En ikinä enään laittais mihinkään hommaan missä tarvitaan voimaa ulosotosta A-sarjalaista tai muuta pikku valtraa, tulee aikaa päälle tosi kalliiksi ne lukuisat remontit.

Jos välttämättä haluat sen hydevedon niin osta vanha varmo rehuvaunu. Rengas pois vanteelta ja tilalle hitsaat 20 mm harjateräkset poikittain, tämän paketin painat sylinterillä päin vaunun rengasta ja sen jälkeen virtaus hyde moottorille virtauksen säätöventtiilin kautta... jos liikkeelle lähtö tekee tiukkaa niin traktorin voimansiirrolla autat. Kun  laitoksen saa liikkumaan niin voima riittää hyvin ja saat säädettyä ajonopeuden helposti virtauksen säädöllä. Veto kannattaa laittaa purkavalle puolelle, jos tippuu rehua pyörän eteen niin kulkusuunta pysyy vakaampana.





Isolla vastuulla näitä pakkioita on perusteltu. Henkilökohtainen vastuu on kuitenkin olemassa😒 päätöksistä mitä on tehty.
Tulotiedot on yhden hallituksen jäsenen julkisia verotietoja. Herrasmiehenä jätin nimen ja yhteystiedot pois. Voi tarkistaa. Ansiotuloja ei tule metsän myynnistä, muuta kuin joulukuusien osalta, mutta tuskin niitä on 80ke myyty. Se on totta että ne luvut voi olla keksittyjä, verottaja saa tiedot verovelvollisen ilmoituksen perusteella ja palkkioiden maksajan tiedoista. Kumpaa anttix epäilet, kyseisen henkilön lähettämiä tietoja vai valio oy toimittamia?
Valion hallintoneuvostossa on kiva olla. Ei mitään vastuuta mistään.Laaksosen tumpeloinnit siunattiin muutamaa haja ääntä lukuunottamatta.Äijä laskettiin vapaalle molottamaan valion asioista. Kivat lounaat ja kahvit. Riittää,kun osaa laittaa kilometrit ja tunnit korvauslappuihin.Väliin käydään hiukan ulkomaillakin,niinkuin se jotenkin kasvattaisi osaamista,rivituottajan pussilla. TM:n matkatoimistostakin saisi aika pitkän jutun,vaikken olekaan hallinnossa. Kokouskorvaukset ovat yli valion tason.  Mulla vaan alkaa kuppi kiehua tästä perseilystä.   Sakot ja vahingonkorvaukset 80 keuroo taas pois tulevasta.

Siihen en ota kantaa, ovatko osuuskuntien tai Valion omistajaohjauksessa parhaat tyypit hommissa. Mutta normaalit korvaukset niistä hommista kattavat korkeintaan kokonaan maksullisen lomituksen kustannukset, eli mikäli ei halua polttaa normilomiaan, pääsee tuloksessa korkeintaan nollille siinä homassa. Sitä ajatellen olisi aika hassua, että mukana olisi vielä joku kauhea taloudellinen vastuu. Toisaalta se taloudellinen vastuu realisoituu kuitenkin niin, että myös hallintoneuvostossa tai osuuskunnan tai valion hallituksessa olevat saavat saman hinnan maidosta. Ja siihen päälle aina hirveästi kritiikkiä jos joku päätös osoittautuu huonoksi, ja aika harvoin kehuja.

Minun näkemykseni on joka tapauksessa ollut se, että Valion hallituksessa voisi tuottajien ohella olla pari huippuammattilaista, sellaista joilla on MBA:t yms. ja hallituspaikkoja Valiota isommissa firmoissa. Sellaiset osasivat sanoa maidontuottajaedustajia paremmin koska ehkä rikotaan jotain EU:n kilpailusääntöihin liittyvää koukeroa josta YKSIKÄÄN maidontuottaja ei ole kuullutkaan(tai muuten vaan ollaan tyhmän agressiivisia kuten Laaksonen oli). Ja toisaalta osaisivat sanoa kun TJ vetää liian varovaista linjaa eikä hae usia mahdollisuuksia fiksusti. Mutta nimen omaan niin että maidontuottajia joilla enemmistö, ja pari ihan huippua, ei mitään  puolivillaisia hiippareita jostain pikkufirmoista. Huipuille toki pitäisi maksaa huippujen liksa, mutta olisi ehkä silti sen arvoista.

Kovat on teillä maksullisen lomituksen hinnat!!! Katselin valion hallituksen jäsenien verotettavia vuosituloja ja karjakokoja... paljon täytyy tuloista kertyä muista hommista. esim. 34 lehmää ja vuositulot   xxx xxx    84107   38732   122839   38.8
Maidontuotanto ja lihanaudat / Hormit?
: 11.03.17 - klo:23:19
Mihin niitä tarvitaan? Nykyisin suosituin vaihtoehto tuntuu olevan painovoimainen ilmanvaihto. Kesällä kennot/verhot täysin auki -> ilma vaihtuu läpi navetan eli hormit turhia. Talvella kennot/verhot kiinni/raollaan ja poisto hormeilla eli ajetaan lämpimin ja kevein ilma pois navetasta -> navetta viilenee, kylmässä ilmassa ammoniakkia ei vapaudu ja navetan ilma tuntuu raikkaalta.

Entä jos asia hoidetaan tehokkaalla alapoistolla;
Jätetään ostamatta 10 ke hormit katolle ja laitetaan syviin kuiluihin alapoistoimurit, kustannus 400 eur per puhallin, kaksi riittää jo melko isoon navettaan. Termostaatti säätää puhaltajat (myös 400 eur) ja navetan lämpötila pysyy tasaisena automaattisesti. Alapoisto vie raskaimmat kaasut pois navettailmasta. Tuloilma tulee seiniltä sisään ja sekoittuu olemassa olevaan ilmaan tehokkaasti.

Broilerhalleissa ei enään laiteta hormeja katolle vaan seiniin poistoilma puhaltimet. Broilerhalleissa mitataan ja valvotaan ilman hiilidioksidi pitoisuutta hyvinkin tarkkaan. Tällä ratkaisulla ollaan saatu ilmasta kuivempi, parempi lämpötalous sekä parempi ilman laatu. Olisiko aika ottaa oppia sieltä?

Lievästi alipaineisella ilmanvaihdolla saadaan kuivempi sisäilma kuin painovoimaisella. Kuivikemenekki pienenee, eläimet pysyy puhtaampina ja navettailman laatu ei ole niin riipuvainen ulkona olevastan ilmasta. Sähkö kuluu 7,5- 15 kw päivä eli  n 3650 kwh vuodessa eli alle 400 eur./vuosi. Puhaltimien ääni (kun ne ovat alapoistossa) ei häiritse lainkaan navetassa. Alapoistopuhaltajat puhaltaa ilman kasvihuoneisiin, joissa voidaan talvi aikaan tuottaa vaikka varhaisperunaa. Ravinteet tulee ilman mukana ja juuristo on hygienisesti mullan alla. Kotimaiset uudet perunat ovat varmasti hyvässä hinnassa talvikuukaudet.
Kysymys uusille lypsylehmänavetan tai paremminkin pihaton rakentajille millaisen lypsy järjestelmän hankitte tai paremminkin uskallatte hankkia kun robot maksaa.
Ketkä rehellisesti tunnustaa lypsävän asemalla  70 lehmää
Yksinkertainen laskutoimitus. Navetan koko 1200 m2 hinta 1050000 eur= neliö hinta 875 eur. Asema+paluukäytävä 100m2 ja keräilytila 100 m2 = 200 m2. Robo vie 10 m2 eli lisäneliöitä tarvitaan asemapihatossa 190 m2 kun kokoluokka 70 lehmää. Lisäneliöt maksaa 190m2x875eur/m2 166250 eur. Robo 130000 ja neliöt 8750 eur eli yhteensä 138750. Asemaratkaisusta puuttuu vielä itse lypsyasema ja sen asennus. Älkää tuijottako johonkin kustannusarvioihin jotka perustuu taulukkoarvoihin vaan laskekaa oikeasti mitä kyseiset ratkaisut maksaa.
Eikö siitä lähdetä ruokinnassa että tila tuottaa perusrehut ja laskee niiden tuotantokustanuksen viljelyohjelmistolla. Rehuedustaja soittaa ja kysyy mitä laitetaan? Annetaan tilan rehuista määrät, analyysi tulokset ja hinnat. Selvitetään eläinmäärät ja tuotokset sekä tavoitteet. Edustaja tekee suunnitelman ja tilan väki laittaa eri tekijöiden suunnitelmat vertailuun ja hakee parhaimmat ruokintaratkaisut vaikka yhdistämällä eritoimijoita. Jokaisella tilalla varmasti ostetaan rehuja/kivennäisiä täytyyhän niiden hankintaan olla joku peruste. Sama tehdään kaikille eläinryhmille. Mitä vaikeaa tässä on?
Sivuja: [1] 2 3 ... 10