Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1] 2 3 ... 11

Viestit - Maanviljelyssexpertti

Tuo ARKI tuoteet on melkoista maidontuottajan alistamista. Laadultaan ala-arvoisia ja hintataso kuluttajille alle halpojen tuontituotteiden tason.  Arki tuotteet eivät ole kaupalle edes merkityksellisiä vain markinaali tuotteita. Kaupan merkit ovat huomattavasti laadukkaampia sekä niillä on selvästi korkeampi hintataso.  Sanapari Valio ja Arki luovat halvan bulkkituotteen maineen.

Kermajuustoissa vanha kunnon menestystarina Oltermannin tuotemerkillä möhlittiin oikein huolella venäjäpakotteiden tultua. Vedettiin hinta ja laatu alas, yrityksenä saada markkinaosuutta kotimaan markkinoilta. Juustoportti ja Kuusamo veti pidemmän korren ja saivat vakaat markkinat laadukkailla juustoillaan. Valion  menetetyt markkinat täyttyi tuonnilla.
Navetan rakentamisen kustannuksissa suurin ero muodostuu tilan käytöstä. Poikkikäytävät vievät paljon neliöitä varsinkin jos niissä juoma-altaat. Jos pystytään hyödyntämään vanhaa, maitohuone, toimisto, vasikkatilat, poikimakarsinat yms niin neliöitä säästyy. Pihatto maksaa ilman pohjaa noin 700 eur/m3. Tekemällä käytetyn lypsyaseman tai lypsämällä parsissa tarvitaan siihen tilaa. Eläinten keräilytila, mahdolliset yhdyskäytävät yms. eikä saada vanhasta parsinavetosta neliöitä hyödynnettyä vasikoille, poikiville yms. Uusi robo maksaa avustuksen jälkeen noin 90000 eur, käytetty lypsy kunnoissa 70000-80000 eur (ei avustus kelpoinen). Tuolla uuden robon hinnalla saat noin 100 m3 valmista pihattoa eli noin 8-10 lehmä paikkaa (maanrakennus huomioitu).  Tullu kierettyä useassa maitopalatsin avoimissa ovissa ja kun menee katsomaan robopihattoa niin lypsävien ryhmä robottien kanssa vie navetan pohjapinta-alasta  usein vain 50-65%. Takakierto, poikimakarsinat, turhan leveät ruokintapöydät yms vie paljon tilaa. Jos vaan pystyy hyödyntämään näissä tiloissa vanhaa niin säästö on huomattava.
Meijerin osuuspääoman määrän määrää tilan tuottama maito määrä. Rahaa meijerin kassasta lähtee omistajien eli tuottajien suuntaan tilityshintana, jälkitilinä sekä osuuspääoman korkona. Eli korko on osa meijerin tuottoa minkä se on saanu maidon jalostuksesta. Verotuksellisesti kannattaa osa tuotosta ottaa verovapaana osuuspääoman korkona. Jäsen joka eroaa, lopettaessaan maidontuotannon ,niin silloin ei tule niitä litroja, joista tulee katetta vaan ainoastaan toimii rahoittaja, niin kauan kuin osuuspääoma on palautettu.

Tuo mainittu 4% on kyllä todella alhainen, järkevämpää olisi esim. 6% jolloin tuottajien kokonais verotus olisi edullisempaa. Tämä laskisi tosin hieman tuottaja hintaa ja samalla kilpailijoille myytävän KIVI maidon hintaa.
En tiedä onko mulla ennustaja lahjoja vai mitä, mutta pari vuotta sitten yritin varoittaa tästä että nestetuotoksen maksimoimisella on hintansa ja se hinta tullaan maksamaan. Mutta ei, minulle vastattiin silloin ettei Suomessa voi alkaa himmailemaan kun ei muuallakaan Euroopassa niin tehdä ( vaikka kyllä tehtiin joissakin maissa) . Mutta luulen että tässä ollut takana robottimerkkien tuotosjahti, mm. Lely avoimesti palkitsi tilalliset jotka pääsivät suurimpiin maitolitroihin kuukaudessa ja vuodessa!! Tämä on ollut yksi edesauttava tekijä, että tähän tilanteeseen on tultu.

Toki markkinatilanne on muuttunut valtavasti ja se on tietenkin pääsyy, mutta tietyt jutut ovat vauhdittaneet asian etenemistä.  Valio osuuskuntien pitoisuushinnoittelut sivuutettiin joidenkin laajentaneiden tuottajien keskuudessa kun isomman maitomäärän tuottaminen oli heidän mielestään kannattavampaa. Ja kun se Lelyn tuotospalkinto oli tärkeämpi kuin säilyttää Suomessa edes kohtuullinen tuottajahinta. Ja nyt on vaarassa että menetetään siitä tuottajahinnastakin palanen, koska koronakriisi Euroopassakin jo vaikuttaa maidontuotannon tilitykseen.

Kuten sanottu laajentajat ,juurikin nuot joilla laajennuksissa ei oo mittää rajaa vain taivas on kattona.Ovat niitä jotka ovat ihan ja itse aiheuttaneet tämän tilanteen.Mielestäni ee 1-2 ropotinrakentaja ole vielä "haihattelija".Näitä "haihattelijoita" joilla kaikki pitää olla suurta on kyllä sitten jokaisen ropottimerkin maitoviljijöissä.

Olishan näitä rahoituspäätöksiä voinut antaa samaan tahtiin kun löytyy lopettaneita elyn:n alueelta, jokainen elykeskus olisi pitänyt oman alueensa tasapainossa. Luulen että tämä malli ei käynyt pohjalaisille uhoojille, niin se jouduttiin hautaamaan.

Kokomaahan yhtenäinen tukijärjestelmä eli lypsylehmäpalkkio olisi varmaan paras ratkaisu nyt. Se kannustaisi nostamaan pitoisuuksia, pitäisi tuotantokustannukset/litra alhaisena ja rajoittaisi kovia laajennuksia kun tuet tulee todella pitkällä viiveellä... iskisi kassakriisi kovimmille laajentajille.

Valio varmaan luotti hallituspohjaan ja parsinavetta kieltoon, kun ei aikaisemmin reagoinut asiaan. Kana puolella häkkikielto meni läpi aika pienellä vastustuksella, mutta parsinavettoja suojellaan paljon aktiivisemmin mtk:n ja tuottajien puolelta. Jos olisi parsinavetta kielto tullu ja suunnattu investoituki vain parsinavettojen muuttamiseen pihatoiksi olisi aivan eri tilanne nyt.
April milk OÜ
4 cl kuravettä ja sorkkapuukolla vuoltua silliä
bon appétit
Maidontuotanto ja lihanaudat / Jälkitili
: 01.04.20 - klo:18:33
Onko näkynyt? Tuli tieto et 4 c/l on tulossa, miten muilla meijereillä?
Maidontuotanto ja lihanaudat / Vs: kiva!
: 04.02.20 - klo:18:49
Vastuulisuuslisä, mitä muutoksia tulevina vuosina? Valio on ilmoittanut olevansa hiilineutraali 2035. Miten se toteutetaan?
Purkin kyljessä lukee että lannasta tehdään biokaasua, ihan ensimmäinen asia. Lannan käsittely biokaasuksi tulee olemaan vastuulisuuslisän ehto ennen vuotta 2035. Varmasti lisä nousee kun ehtoja tulee lisää, valitaan ne tulevaisuuden tilat. Lehmäpaikan hintaa nostaa toi maatilatason biokaasulaitos helposti 25%. Maitotilalla jolla on energiatehokas tuotanto, niin biokaasuntuotanto käyttää itse yhtä paljon energiaa kuin tilan maidontuotanto!
Vihreät nuoret ajavat kyseistä veroa. Kerrankin olen niiden kanssa samaa mieltä ;) Vero vaan käyttöön nopeasti ja verotus toimisi aivan samoin kuin ylevero. Taso voisi olla hieman korkeampi. Verotulo tulisi käyttää kotimaisen lihan- ja maidontuotantoon, jaettaisiin tuottajille häntärahana.

Nykyisessä järjestelmässä veget maksattaa omat porkkanansa muilla. Ne luomuporkkanat kun on kasvatettu tuotantoeläimien lannalla ja teurasjätteestä tehdyllä lannoitteella, niistä aiheutuneet kustannukset ovat kohdistuneet rehellisiin lihansyöjiin.
Kivimaidolla turvataan kaikille toimijoille saman hintainen raaka-aine kaupan merkkien purkittamiseen. Kaupalla on myös oma kiintiömaitonsa. Kauppa pyytää tarjouksen eri toimijoilta ja edullisin eli tehokkain toimija saa sopimuksen. Valiolla kustannukset karkaa sen verran korkeiksi että pelaa itsensä pelistä pois.

Kivimaidon myynnistä hyötyy eniten valiolainen tuottaja. Sopimus luo valiolle 10% varman menekin keräämästään maitomäärästä ja tuo parhaimman taloudellisen tuloksen. Kivimaidonhinta hinta muodostuu koko valion liiketoiminnan tuotoksesta (esim. lihapulla kauppa), valio kertoo maksavansa koko tuloksensa tilityshintana tuottajilleen. Kivimaidon hinta= tuottajahinta+rahtikustannukset
mihin nuo valion menettämät litrat on menny, selvää tuottajien hankintaa on pitänyt harrastaa, ei kai kivimaito voi kaikkea selittää?

Perusmaitojen kulutus laskenut rajusti. Arkimaitojuoma yms. ottavat osansa perusmaitokulutuksesta. Kuluttajan siirtyessä näihin jalosteisiin maidon kulutus vähenee kotitalouksissa ja seurauksena koko nestemaidon kulutus vähenee jolloin meijerin tarvii tehdä enetistä enemmän maitojauhetta.

Kaupan omat merkit ovat vähän keventäneet perusmaitojen kulutuksen pudotusta, niissä kasvu on ollu voimakasta. Pohjolan meijeri on kuluttajille laadukas tuotemerkki, mainonta tehnyt tehtävänsä.

Valion heikko imago varmasti näkyy myös kuluttajien ostopäätöksissä on lähdetty kovaan hinta kilpailuun erikoistuotteissa ja menetetty niiden tuoma lisäarvo. Julkisuudessa olleet sakot ja vahingonkorvaus vaateet jättävät jälkensä, niiden merkitys kun kuluttaja luo ostopäätöstä ja yhdistää tuotteen valmistajan näihin laittomuuksiin, niin se ei ainakaan luo positiivista käsitystä tuotteesta, jolloin valinta on usein joku luottettavampi toimija.

Kivimaito on tuonut parhaimman katteen valiolle viime vuodet.
Rasvattoman maitojauheen heikko hinta oli kyllä ennustettavissa loppu vuodesta, tiedettiin eu:n jauhevarastot  ja niiden purkaminen. Valio lahti taas kerran soitellen sotaan ja laittoi kaikki omat "lisäarvotuotteet" alkuvuodesta polkumyyntiin, yritettiin ottaa kunnon markkinaosuudet kilpailijoilta. Alku lähti lupaavasti liikkeelle, mutta kaupan hyllyltä valion tuotteet eivät menneetkää kuluttajien ostoskoriin niinkuin oli suunniteltu. Jokainen voi miettiä missä vika kun tuote ei edes halvalla hinnalla mene kaupaksi. Ensimmäinen vuosineljännes mentiin ja aloitettiin analysoimaan tehtyä suuntavalintaa, kassa kolisi tyhjyyttä -> tilityshinta nopeasti alas ja pulinat pois!!!

Laitappa Juuso tai Rogo kevätruista ja ruisvirnaa. Kasvaa nopeasti viljapitoisen kokoviljasadon ja saa vielä syksyllä virnasadon. Ei vaadi kovin kummoista kasvupaikkaa eikä voimakasta lannoitusta.
Mites muilla onko ely vaatinu navetan parkkikatokseen sähköautojen latauspisteen?
Valio yritti eka vesirajaan ampumalla tiputtaa kilpailijat pois maitomarkkinoilta, mutta viranomaiset esti sen. Nyt on maitoa liikaa ja pitäisi saada maitomäärä vähenemään. Siihen nämä Valion loistavat markkinatalouden osaajat ovat jo löytäneet ratkaisun, pidetään keinolla millä hyvänsä tuottajahinta alhaalla niin tuotanto vähenee itsestään... ja tietysti juuri sieltä mistä tuki+tilityshinta alhaisin. Projekti Maskun maitotilat matalaksi"
Valiossa lyöty viisaat päät yhteen ja keksitty ongelmaan ratkaisu, nyt välähti totesi tj Hurme, kun kuuli tästä salaisesta projektista ajaessaan nopeus kameraan. Valio on etsinyt kissojen ja koirien kanssa paikkaa, mihin he voisivat myydä maitoa todella halvalla ilman, ettei tule kilpailuviraston kanssa ongelmaa. Kuusamo osoittautui sopivaksi kohteeksi saa myydä niin halvalla kuin vaan huvittaa!!!

Tosiasiassa tämä ratkaisu on todella hyvä. Kuusamo tekee kotimaahan juustoja suomalaisesta raaka-aineesta ja tuotteilla on hyvä menekki ja maine kuluttajien parissa. Erikoisjuustoissa loistaa kärkikastissa ja tekee myös kaupan merkkejä (Lidl) sekä pitää muistaa että juustoportti on tässä mukana. Valio saa näin myös raaka-aineensa menemään kaupan merkkien alle. Nyt jo näkyy tämän projektin vaikutukset, kotimaisen juuston kulutuksen kasvu ja tuontijuustojen tuonnin lasku. Jokainen kuorma kun menee valiolta Kuusamoon vähentää tuontijuustojen määrää kaupan hyllyllä. Natura vaihtuu Hermanniin

Sivuja: [1] 2 3 ... 11