Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1] 2 3 ... 249

Viestit - Magia

Eiköhän ne kaikki parsinavetat ole 10 vuoden päästä museo tavaraa. Ei taida monnessakaan olla nautoja enään. Toki monet puiset rakennukset taitaa olla siinä kunnossa että paree odottaa oikosulkua tai salamaa. Oksa kivinavetta taitaa kyllä pysyä vielä kauan pystyssä jos katto on kunnossa.

Tuollainen parsinavetta museo tila voisi oikeasti olla aika vetävä. Sellaisiahan ne mummoloiden navetat oli silloin aikanaan.
Tiedän yli sadan lehmän parsinavetankin ja tuosta vähän pienemmän,kohtalaisen uusia navetoita ovat.
Kasvintuotanto / Vs: Paljonko satoi vettä
: 10.06.24 - klo:06:36
Oli ensimmäinen "sadepäivä" puoleentoista kuukauteen. Tuli kaikki 2.5mm, pöly pellon pinnassa kostui niin paljon, että traktorin alla ei pölissyt kuin vasta toisella ajokerralla ::) En käynyt kaivelemassa, mutta ei tuo sade liikoja kastellut mutta enemmän kuitenkin kuin yökaste. Luvassa lisääkin tulevina päivinä, mutta on sen pitänyt sataa jo viimeiset pari viikkoa muutaman päivän päästä. Nyt tuli niin iso rintama, ettei enää väistänyt mutta sentään sen verran repesi, ettei enempää satanut. Näytti muualla tulevan huomattavasti enemmänkin. No, ollaan kiitollisia tästäkin vähästä, edelleen parempi kuin viime vuoden 66mm päivän aikana kuivuuden jälkeen, se kellastutti oraat kun sade ei siihen edes loppunut. Tuokin vielä mahdollista, kuten monessa paikkaa on jo käynytkin.
Yli 8mm tuli,eilen,yöllä heitti ruikun vielä.On kyllä kumma ettei siellä sada,vissiin pittää ottaa viimenen varmakeino käyttöön eli kukkienkastelu.Korkeaa pohjavettä eppäilen syyksi kasteisiin ja muihin ei kuivuuden merkkeihin,keväällä täällä oli vettä enemmän kuin tarpeeksi.
Rikkaruohot ovat aina mukana viljelyssä ja ne täytyy hoitaa pois (tai minimiin) joko viljavuosina tai sitten heinäkierrossa melko aikaisin keväällä, varsinkin jos sadolle on korkeita laatutavoitteita, kuten hevosheinä. Aineista Ariane S varmaan parhaasta päästä. Tässä vaiheessa sesonkia peli on kyllä jo menetetty, kun kevät on ollut muutenkin sellainen, että esim. voikukka on menestynyt hurjan hyvin. Mikään maanmuokkaus ei rikkoja poista, koska siemenpankkia on ja riittää.
Joka korjuun jälkeen voi myös nurmilta torjua rikkoja. Hierakka on semmoinen, että jos sitä pellossa on on varauduttava torjuntaan tai sitten pitää pelto 10 vuotta viljalla välillä. (ja torjua rikat myös silloin)
Hierakka ei tykkää varjostuksesta,hyvä vilja ruiskutuksineen vähentää huomattavasti.Hierakan niitto syksyllä vähentää myös,koska silloin ei pääse siementämään hankea pitkin.
Kasvintuotanto / Vs: Paljonko satoi vettä
: 09.06.24 - klo:18:31
Sais rauhottua kesäks taas välillä jo. Koko ajan roppaa 10mm päivässä. Tonni jäi pyttyyn broadwaytä ku rakeet alko hakata kattoon ni oli pakko lopettaa. Kevätviljat saa ajaa paaliin ei noita pidä mikään pystyssä. Tulee sinnepäin kuurot pikkuhiljaa Kylmis.
Jep.Eilen ruikki vettä vähän ajan päästä,nyt tulee suurinpiirtein kaatamalla.Vettä ei hirveästi ole tullut,mutta lähes joka päivä ties kuinka kauan.
Vihtu. Tänään vajaa vuoden ikäinen lehmä vasikka päätti vaihtaa pitopaikkaa. Parin kilometrin päässä oli jäänyt valvontakameraan kuva, mutta sen jälkeen ei mitään havaintoa. Kotona muutama aita hajalla ja sen kameran lähellä ehjänä, joten siitä se e kait oo jatkanut matkaansa kun uiden tai kääntyen takaisin, mutta ei vaan rantapusikoista löydy. Onneksi hirviporukka on tietoinen, mutta eipä ne tähän vuoden aikaan nyt erityisesti kyttäile  :(

Täällä viime viikonlopun ukkonen rikkoi kaksi tehokasta paimenta mikä havaittiin turhan myöhään. Lisäksi hirvi on tainnut rikkoa aidan siltä laiumelta jolla paimen säilyi ehjänä. Mutta ei ne hiehot silti kovin kauas viitsineet harhailla, aika mukavan rauhallista sakkia oma eläinaines on nykyään kaikkinensa.
Toissa kesänä ukkonen särki yöllä paimenen,ei siinä mittään,mutta kun samaan paikkaan vaihetunkin paimenen särki ukkonen,vaikka ukkosta ei enään ollutkaan silloin.Noi ulukoötökät,lentävät ja nelijalakaset on nyt ongelma.Lentäville nyt juuri mittään ei voi,mutta valtion lehmät,peurat ja hirvet sais ampua joka ikisen.Mehtäpeuran pirulainen on vielä rauhotettu.
Kasvintuotanto / Vs: Hevonhierakka
: 07.06.24 - klo:23:37
Onko mitään konstia saada 2.vuoden apilapitoisesta nurmesta hävitettyä valtava määrä hevonhierakkaa sillai että apila säästyisi?

Gratilia määrä X, missä x riippuu hierakan kasvuasteesta ja siitä sääliikö apilaa vai haluaako hierakasta eroon. Pari viikkoa sitten ajoin n.30 senttiseen hierakkaan 45g/ha asenteella toimii jos toimii, oli kuitenkin pari viikkoa myöhässä optimista. Ja toimi hyvin. Valkoapilasta jäi hyvinkin puolet eloon, ja hierakka alkoi kelllastumaan muutamassa päivässä. Joskus on ruiskutettu säilörehunurmilta 1. niiton jälkeen reilulla annoksella, apila häviää 2. niitolta, mutta palaa seuraavalle vuodelle. Tämä kesä näkyy olevan hierakalle suotuisa, viime vuonna perustettu laidun aivan järkyttävän näköinen. Jäi viime vuonna osittain ruiskuttamatta, kun oli niin kuivaa ettei siellä mitään rikkoja pitänyt olla. Olisi pitänyt  tuokin lohko ruiskuttaa nyt, jos olisi ehtinyt... kasvutahti on ollut niin huima että ihan kaikkeen ei ole revennyt. :-[
Hierakka tykkää kuivuuvesta,syväjuurisena ei kärsi kuivuudesta ja saa tilaa kasvaa,koska satokasvit kärsii kuivuudesta.
Kasvintuotanto / Vs: Hevonhierakka
: 07.06.24 - klo:16:48
On.

Kitkeä.

Kemiallisesti…EI
Saa kitkettyä,hierakansiemenistä on tullu jo uuvet  hierakat siihen mennessä...
Laskettu aika tällä hetkellä ehkä viikon päästä.  Nyt jos tekisi, niin  1/3 saisi keskimääräisestä määrästä. Paskimmat nurmet oman urani aikana. Timpan pää näkyy paikoitellen, eli vanhaksihan nuo menee. Apila nousee nurmikasvien yli kasvustoissa, yleensä ei ehdi 1. sadolle.  Laitumet loppunee ensi viikon jälkeen, jos maanantaille luvattu sade ei satu kohdalle. Onneksi edes viilenee, niin ei lehmät kuole kuumuuteen.  Nämä alkukesän kuivuus/kuumusjaksot on kyl aika murhaavia, ainakin täällä Savon rinnemailla. 10 mm vettä kasvukaudella ei vaan riitä yhtään mihinkään, jos päivät on +25 asteisia... :-\
Viimex,kun oli samanlaiset ilmat kuin nyt,timppa paikoitellen täysi tähkällä ja d-arvo reilusti yli 700.Aurinko jouvutti tähkälle ennenaikaisesti.En tiedä muista nurmista kuin pihassa,vaikuttavat varsinkin nuoret nurmet todella hyviltä,mitta saattaa vielä kumminkin kurittaa sattoo. Ei minkäänlaista tähkimistä vielä.Tännään oli yks harvoista päivistä,ei ukkosta ja vain muutama tippa vesisadetta,toki ei täälläkään ole hirveästi satanu.
No ompa aika erikoista. Soluttiko noi ennen laitumelle laittoa. Laidun kauden alussa  ei kannata soluja vahdata, mutta jos maito ei ole edes maidon näköistä, niin asia kait eri. Kerran elämässäni ,aikana ennen sukkula ruokkijaa lehmä pääsi jauhovarkaisiin ja siinä kyllä ph:n muutos oli sellainen että solutkin pomppas miljooniin.  Mutta laitumelle lasku nyt ei kait noin paljon vaikuta edes ph:n saati muuhun. Mutta eiköhän noi asetu ihan itsestään, jos ei kerran syyllistä löytynyt. Ja aina ne tankin solut pomppaa yli 300 , kun laidun kausi alkaa, nyt ittellä eka tankki jäi 160:n mutta eihän ne jaksanut edes juosta, kun oli niin stanan kuuma.
Ph liikkuu pötsintoiminnan mukkaan ja pötsiin vaikuttaa kaikki muutolset ja mitä korkeempi pH sitä voimakkaampi reagtio. Emäksisen lehmän saa heleposti ennenaikasesti umpeenkin.Kyse on juoksutusmahaongelmasta,tulehuksesta joka kuuluu emäksisyyteen ja saattaa tehä yleistulehuksen,pahimmillaan vatsakalavontulehuksen.Suomioppimäärälle vissiin meleko hepreaa...
Ilimeisesti kuralla olleet jo pitempään.Haiskahtaa voimakkaasti emäksiseltä ongelmalta,reagoivat joka muutokseen.Tuo on siitä ilikee,on vaikea päästä pois,laidun voi toki tehdä ihmeitäkin.Hiivaa viime talavena moni on syöttänyt lisäravinteenä,nuo valamisteet on vain kohtalaisen tyyriitä.Optimaalisuuteen kannattaa pyrkiä säilörehuissa,elämä on paljon helepompaa lehmien kans silloin.
Saa nyt nähdä minkä pöpön ne movetilla löytää vai onko taas että ei löydöksiä ja silti maito on hirveen näköstä :o On trifenteri käytössä ja nyt kesällä aamulla ennen ulostusta lodofence.
Ovatko laitumella olleet kauan?
Atria haki vajjaan kolomiviikkosen ay-sonnin,jossainpäin lähtee kaksviikkosena kuulemma ,ruuhkaa ei pitäs olla ennään.
Vapaa sana / Vs: Eemelin suruaika
: 03.06.24 - klo:19:18
hei,  onks tuossa neuvolaassa punnittavaa???

No nykyisten alkaa naisten paino olla mitoissa ettei sängyn jalat kestä.
Ei tommosta ollu 70 luvulla. Nyt vedetään Oltermannia naamaan ja se näkyy.
Yks riihimäkeläinen eläkeläinen vettää sit tuontievästä ja toinen kusilahtelainen eläkeläinen kahukauraa ja se näkkyy,ainakin tämän saitin tasossa alentavasti...
Kasvintuotanto / Vs: Paljonko satoi vettä
: 02.06.24 - klo:21:56
41milliä tuli kolmessa vartissa rakeita puolet . Viimeset  kylvöt hirveessä kunnossa ,ojat täynnä multaa.Tätä sadetta ei kannata kenenkään kadehtia. >:(                   

Aika paljon on tosiaan näitä äkkiväärien sateiden kuvia tullut sosiaalisen median kautta. Mieluummin tämä ei tippaakaan vettä viikkoihin, kuin kertarysäys.
Viime vuonna tää samainen kuivuus päättyi Juhannusaattona kun tuli 66mm vettä, vieläpä sopivasti kahdessa kuurossa, että ehti kastella peltoakin ts. kellastumia tuli ohraan, osalla isäntiä oli ohrat puintikypsän värisiä seuraavalla viikolla...
Tuon jäläkeen heinäkuulla ensin tiputti 40mm hetkessä,veto-ojat veti vettä lähes ääriaanmyöten täynnä,heinäkuun lopussa sitten 70mm,kaikki ojat seisoi vettä päiväkausia täynnä.Viljat hukku jo juhannuksena,rehun saivat paaliin 2h ennen sateita.En tiedä paljonko on satanut nyt,mutta eilen tais olla tämän viikon ainoa sateeton päivä,liian märkää kumminkaan ei ole,ukkosta on ollu joka päivä.
Kasvintuotanto / Vs: Kylvöt 2024
: 01.06.24 - klo:05:47
Kun ei osu, niin ei osu. Tässä 3 päivää katsellut siilotyömaalla, kun ukkoskuurot kiertelee joka puolelta. Tänään tuli jostain pilvenreunasta ehkä 0,01 milliä.

Nilkan korkuinen keltainen syysvehnä alkaa lykkäämään tähkää ulos. Nuorempana olis harmittanut ihan v i t t u n a, mutta enää ei paljon hetkauta.

Siilotyömaa, viljalle?

Se on katovuosi jos puimurin vaihtaa tai puimurin vaihtaa. Ois pitänyt ymmärtää kylväessä hömppäillä enemmän, kun puimuri odottaa hallissa korkkausta :D  -87 oli aikoinaan sekä puimurin uusiminen että kuivurin rakennus, silloin halla vei isosti viljaa ja oli muutenkin huono vuosi. Siitä eteenpäin kerran uusittu kuivuri ja puimuri 4 kertaa, ja kirous on pitänyt. Kai joskus tulee poikkeuskin  ::)
Et oo aatellu hankkia vaikka jäniksenkäpälää,onnenkalux.
Sivuja: [1] 2 3 ... 249