Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1] 2 3 ... 247

Viestit - Magia

Kasvintuotanto / Vs: Kylvöt 2024
: tänään kello 06:16
Näköjään omat ekat kylvökset alkaa kellastumaan. Eihän noi toki ole saanut kuin startti typen ja ruikku paskaa sitten tuleentumista viivästyttämään  ::) Nyt sitten arvon, että kuivuusko kellastuttaa vai halla yöt ja pohja tuulet. Oikeastaan näyttää siltä että kaksinkerroin menneet kohdat kellastuu eniten. Pellolla en toki ole käynyt mutta katsonut tieltä , kuten varmaan kaikki kylän isännät. Eli vituiks meni hätäilemällä  ;D
Viljoilla ei oo mittään hättää,ovat pussissa vielä.Eilenkin satoi nelisen milliä vettä,kosteus säilyy.Nurmissa on paikkapaikoin pahastikkin jääpoltetta,märemmillämailla.Viime vkl:na oli näillämain vielä yöpakkasia.
Kasvintuotanto / Vs: Syyskylvöt 2022
: 22.05.24 - klo:13:10
Tänäänkin meni mustaksi yks vajaa 16ha ruisvehnälohko, äkeellä. Huomenna ohraa päälle. 20ha jätetty kasvuun, vain noin 4.5ha lohkon nurkka kohtuullisen kelvollista. Saa nähdä harmittaako kun tuli jätettyä nuo muut, joita ohralla paikkailen. Voi olla että vielä lisääkin muokkailtava mustaksi, ja kokonaan kasvin vaihto, lannat levitetty noille mutta vielä ei ole paikkailtu. Ei vaan lähde räjähtävään kasvuun, vähän on viime vuoden toisintoa kasvustoissa, kituu ja olla möllöttää.

Talven jälkeen vaikutti ihmeeltä, kun olivat noinkin hyvin hengissä mutta ei sitä ihmettä tapahtunut, vioittuneita ovat. Syksyllä kylvöstä lokakuulla tapahtuneeseen maan jäätymiseen 218mm vettä, sitten suoraan maa jäähän umpimärkänä, pisin talvi kymmeniin vuosiin ja vielä viime metreillä keväällä napakoita pakkasia päivälläkin , kasvun jo jollain tapaa alettua. Kylvöaikaan oli maat ja kelit priimaa, mutta sen jälkeen ei oo ollutkaan armoa syyskasveille.


Plussaa, jos nyt kylväisi tämän viikon aikana vaikka ohraa, kelit olisi kohdillaan ja maat kuivia. Sateita odottamassa, kääntyykö kuinka karkeasti sateiselle puolelle.
Nurmet on myös viime talavena ottaneet turpaan,jäävät harvaksi moninpaikoin.
Hömppäheinäänhän sitä sitte ja navetta ja lato täyteen vanahoja polokupyöriin raatoja ja pellin kappaleita
Siel suunnill on niit rinteitä,joiss etelän immeiset kääp rahhoo tuhloomas.Ei muut ku Heenoki hamppuu lato ja ometta tääteen ja elelöö herroiks...
Kasvintuotanto / Vs: Täydennyskylvö
: 21.05.24 - klo:07:03
Täällä on koiranheinästä pää ulkona niin on jo myöhäistä, mutta voi jossain päin olla vielä sopivakin aika.
Viimeset nurmet vähän vihertää,toki ovat tälläkin hetkellä jäässä,+2 on täällä ylempänä lämpöö.Ei kertakaikkiaan ole ollut muuta ilimaa kuin tätä nokkajäässä ilimaa,räntäsadetta,pl.nämä muutamat lämpimät päivät.Saa nähä onnistuuko kyntö,jäätä ja joka paikkaan ei vieläkään märkyyden takia pääse.Lunta ei taida ennään pellolta löytyä,löytyy muualta kyllä.
Vapaa sana / Vs: Jokhan...? 🎅
: 20.05.24 - klo:20:36
Mut ajattele jos tommonen Enontekiöllä?

No sinnehän nousee satoja roponavetoita joka vuosi. Ainaki eetiveemelin mukhan...    🎅
Enontekijöllä tittävästi on kaks maitotillaa.Jos jotkut etelän vetelät haluaa näitten kahen tilan takia menettää yöunesa,ihan vappaasti vaan ja hankkikaa elämä.
Kasvintuotanto / Vs: Paljonko satoi vettä
: 19.05.24 - klo:21:16
Läheltä meni satteet,jonkunverran satoikin taas.Lämpötila meinaa mennä kylymäntuntusen puolelle.
just.   ja mitä sit tehään kun ei valmassakaan ole moisista mitään??   se että netistä löytys kaikki mut eipäs olekaan....   helevattu miuta ketuttaa kun vklopuna ei mikään toimi..   ite teen sentäs 7 päivästä viikkoa..      täälläpäin on vaikiaa saaha elli toimimaan pertai-tiistai kun joku keksii just saaha sen hommansa moisille päiville... päivystys maksaa sit maltaita kun elli tuloo 250 kilsan päästä toteamaan ;   enpä tiijä!                on alueita joilla nuo elikota harvassa ja ellit sen myötä...   mut lemmikeille nuita ykstyisiä löytyy..   jokka sanoo ekan kerran näkevänsä elävän lehmän!!!    tosa yks tuttu luomuilija moista manas..
Kunnallisilla elleillä kyllä on hoitovelvollisuus ja,jos tämä ei heidän toimien takia totteuvu,niin tee valitus,Kunnallinen ei pysty valikoimaan töitään,kiirelliset ensin ja sitten tuotantoelukat.Olin jostain lukevinani,kunnilta jää koirienkin hoitovelvollisuus pois,en tiedä pitääkö tuo paikkansa.Täällä hyvin paljon yksityiset hoitaa kaikkia elukoita ja näillä alueilla tahtoo kunnalliset sitten keskittyä lyijykynien terottamiseen...
Kasvintuotanto / Vs: Paljonko satoi vettä
: 18.05.24 - klo:18:41
Yritetään nyt tehdä sateen suhteen mitä tehtävissä on. Jätin 2 siemen/apulantakärriä peittämättä ulos, toinen on 14 km päässä. Kollegalla on ollut puimuri pihalla 2 viikkoa. Saa nähdä tulisko pari tippaa vaiko ei.
Ei onnistu taikominen.Syy tähän on se,että esteri ihan veetuilakseen  kosteena täällä,missä vettä ei todellakaan tarvita.
Tuo on vähän tehokkaammalle korjuu ketjulle kuin pyöröpaalain. Joskus on olkia vedetty saman kokoluokan karhottimella, jos on kuivia ja vähän niin on joutuisaa paalata.

Tuo on se ajosilppuri ketjun kevein yksikkö niin mato kyllä kiittäää kun ei koko peltoa tampata.

Tässä meidän urakoitsijalla oli joku Massikan 12 metrinen 4 roottorinen karhotin, sen jäljestä tuli hyvää rehua kun oli paljon pyöriä ja pienet roottorit, ei turhaan yrittänyt tasoittaa peltoja karhotin. Tietysti noukin karhottimet on parhaita puhtauden kannalta. Kuinkakohan noi uudet aurinkopyörä karhottimet, nehän ottaa periaatteessa kiinni vain  sänkeen.

Junnuna tuli sellaisella 4 pyöräisellä Viconilla ajeltua, pitäisiköhän viritellä ajoon kuivien heinien tekoon.

Mä olen ajanut Pötikän 2-roottorista melko paljon - olisko jossain >2000-2500 ha paikkeilla. Tyyppi taitaa olla vanha 882 tms.
Ei silläkään ole maata raa***** jos tajuaa vähän säätää kun maalaji muuttuu betonisavesta turvesuoksi.. eikä pelloksi kutsuta sellaista mikä ei kunnoltaan ole peltoa ja niittäjä on jättänyt riittävän sängen. Ainahan jossain reunapientareella voi maa vähän pöllähtää, mutta useammat myyränkasojen hajalevitykset ja penkan piiskaukset tekee kyllä niittokone eikä karhotin. Jo senkin vuoksi että niittäjä ei näe tarkkaan mitä vaikka reunassa on. Pitää myös hyväksyä että aina ei saa ihan joka kortta mukaan. Lyhyt, painavatähkäinen mutta harva kokovilja on pahinta kun se putoaa ihan maahan sängen pohjalle. Sitä ei saa tarkkaan millään.

Onhan niitä ongelmalohkojakin ollut - esim edellisenä vuonna ojitettu turvelohko jossa salaojat olivat täyttämisen ongelmista johtuen vajonneet vuodessa paikoin hyvinkin paljon. Keksin sitten kannatella 'siipiä' hydrauliikalla jäykkänä niin että pikkupyörät eivät päässeet putoilemaan niihin monttuihin...

Muista merkeistä ei mulla ole kokemusta - no yhden päivän ajoin samantapaista Kuhnia. Taisi olla piikkivarsia enemmän siinä.
Se Pötikän pitkän varren päässä oleva etupyörä saattaa olla ihan fiksukin, se pitää haravien pyörintäkehän etureunan aina maahan nähden oikealla korkeudella. Ei tökkää eteen tulevaan kumpareeseen kun pyörä kulkee juuri siinä haravien edellä. Toisaalta se painaa kohdaltaan heinää maahan mutta hyvin kevythän sen kuorma on. Kädellä nostaa kevyesti.
Joskus on pitänyt oikein ihmetellä miten hyvin Pötikkä selviää jostain rinnepeltojen välisestä satulapinnasta; ei raavi maata mutta suurin osa heinästä lähtee mukaan.

Todella kuivalla kelillähän on ongelma maasta ilman mukana nouseva pöly vaikka mikään ei maahan osukaan. Savella jo vauhdikkaampi ajaminen nostaa traktorin renkaiden mukana hienoksi jauhautunutta pölyä ilmaan.

Viconin 'köysiautomaatti' löytyy minunkin ladostani :-)  Helpiä sillä joskus pyöriteltiin paalaajalle. Ja toivottiin ettei tule kovia tuulenpuuskia :-)
Homma oli mahdotonta jos tuuli kovaa.
Kuivalla karhoo kuka vaan,märällä maaperällä ne taidot punnitaan.
Kyllähän nurmi talvikosteudella yleensä kohtuullisen ensimmäisen sadon tekee savimaillakin.
Riippuu pohjavedenkorkoudesta.Vedet,jos on matalalla,ei varsinkaan enskertalaisista tule mittään.Täällä taitaa kosteutta riittää,on sen verran märkiä pellot vieläkin,ovat kyllä jäässäkin vielä,ei pellot paljon viherrä vielä,+26 on lämpöö kumminkin ollu.Viime talavi ja syksy oli poikkeuksellisen kylymiä -40 pakkasineen.
Vapaa sana / Vs: Eemeli ja kesä
: 16.05.24 - klo:17:21
Kusilahell ei koskaan kesä tuu,sielläkö aina ihan aina aurinko paistaa risukassaan...toisekseen.ei myöskään pottukuoppaan paljon päivä paista.
Maidontuotanto ja lihanaudat / Vs: silotite
: 16.05.24 - klo:17:02
Siinä yksinkertaisesta asiasta tulee haastavat olosuhteet, kun verkosta siirtyy muovisidontaan.
Muovi on todella kätevä paalia avatessa,kunhan muistaa,että verkkoo ei ole.
Maidontuotanto ja lihanaudat / Vs: silotite
: 15.05.24 - klo:22:50
Saa nykypaalaimiin muovisidonnan,ainakin agroniciin ja mäkkäriin.Toimii,mutta huonommin kuin verkko ainakin mäkkärissä
Pelkällä normi lämppärillä se ei kyllä hajoa, mutta ehkä kuuma vesi voisi avittaa. Mutta tekemätä on jäänyt  ???
uudehkosta eemeli-mersusta halkes laki aikoinaan kun reipas pari tuntia oli päästetty himpun yli 30 asteen pakkasessa ja vastaantulijaakaan ei ollu tullu varmaan varttiin. voi toki olla lasissa jokin valmistusvikakin.
Pohjosen tissinkoittaja on käyny hyvissä ajjoin kusella siihen lasin päälle ja ihan varmuuven vuoks...
Sivuja: [1] 2 3 ... 247