Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1] 2 3 ... 10

Viestit - MJKA

Vapaa sana / ITÄMERI JA SUOMEN MAATALOUS
: 10.07.22 - klo:10:42
8.7.-22 MT:ssa Jukka Tuori kirjoitti jälleen ansiokkaasti tuosta Itämeri aiheesta. Millähän tuon ko. meren fosforikuormituksen todellisen syyn saisi mediassa läpi, ja varsinkin sen, että toimittajille saataisiin ymmärrys siitä, kuinka fosfori ravinteena maassa käyttäytyy. Eli sehän on voimakkaasti maaperään sitoutuva, ei huuhtoudu kuten typpi. Lisäksi jos se olisi niin kuin "virallinen" tieto väittää, pitäisi koko Perämeri olla täysin vihreä sinilevästä, koska sinne laskee kaikki Pohjanmaan joet ilman välijärviä. Ja uskallan väittää, että ko. alueella käytetään pelloilla runsaammin ravinteita kuin etelässä tuotantosuunnista johtuen. Paljonko on Saaristomeren alueella kesä- yms, mökkejä joista myös aiheutuu kuormitusta, mutta sitä ei oteta huomioon. Puhumattakaan tuosta Venäjän ja muiden rantavaltioiden osuudesta. Muutama vuosi sitten tuli TV:n jossain lähetyksessä esille se, että jo 1850 luvulla Skoonen ja Tanskan kalastajat valittivat verkkojen sotkeutumisesta limaan. Eli on meren pitkäaikainen ongelma, mutta nyt halutaan vain suomalaisesta maataloudesta tehdä syntipukki. Eikä ne etelän kaupunkien jätevesien puhdistamotkaan 100%:sti toimi vaikka miten uskotellaan, Tuori on tästä aiheesta ennemminkin aiheellisesti kirjoitellut, harmi vain ettei taida noita juttuja joku hesari julkaista. Eikä nämä "ympäristöasiantuntijat" ole vastineita kirjoitelleet Maaseudun Tulevaisuuteenkaan.
Kasvintuotanto / Vs: Paljonko satoi vettä
: 14.06.22 - klo:10:05
16 milliä tänään,toissa päivänä 4. Kesäkuu 49.

Viime viikolla tyhjäsin mittarin ja yhdestä kuurosta tuli se 23mm. Jäi tyhjäämättä niin tänään meni yli. Naapuri laittoi  tekstarin iltapäivällä viiden aikoihin  että nyt on tullut tänään 24mm ja sen jälkeen vasta sade alkoi. Kaupungin miehet näytti pumppailevan vettä kantatie 66 ojista  ja palokunta kellareista.  Tuttu 5km päästä laittoi tilanne tietoa salkkareiden aikaan että 40mm tänään mutta vettä satoi ilta ysiin. Kiertelin vähän kattelemas, niin kyllä kaikki purot oli lähes kevät tulvakorkeudessa. Eli ainakin tulvivat . Tosin sanoisin että Tuurin suunnalla en nähnyt tulvaisia peltoja. Joko sademäärä on ollut pienempi tai se vaan on yläjuoksulla. Mä olen jo aiemmin harmitellut joitain lehmän paskalla lannoitettuja lohkoja  miten niissä ohra kellastuu. Tämä taisi olla niiden niitti. Toisaalta helpottaa kun katseli toisten lohkoja jotka oli justiin kylvetty ja nyt vesi peitti puolet pinta-alasta. Vihtu näitä sadekesiä. Kyllä ne kuivat olikin mukavia. Miten nyt tehdään rehuakaan kun vesi ja heinä makaa samalla pellolla  :( Niin ei kait tämä sade nyt tähän jää. Naapurin lukemia rennosti ynnäillen 130 mm nyt noin kuukauden aikana. ja ainakin huomiseksi luvassa 11mm . Tosin tänään piti tulla 3 ja jos sitä se reilu 40, niin huomenissa hukutaan.
Tasan ei käy onnen lahjat, tässä Vaasan alapuolella ainakin Laihialle saakka ei satanut, ja on jo kuivaa, Isokyrö-Ylistaro jo sai vettä. Oli itätaivas tumma koko illan ja Ilmatieteenlaitoksen kartan mukaan siellä satoi kunnolla, täälläkin kuului ukkosen jyrinää siltä suunnalta. No, rehuntekijöille on nyt säätä, mutta viikonvaihteen tuulilla ei kyllä paljoa ruiskuteltu, tosin joku urhoollinen sitäkin teki. Viimeisin sade omalle "tontille" toissaviikon to-pe oli se 39 mm ja viimeviikolla vajaa milli.
Kasvintuotanto / Vs: Paljonko satoi vettä
: 06.06.22 - klo:16:51
300m päästä naapuri pitää oikein kirjaa sademääristä. 65mm oli satanut 4.6 mennessä kylvöjen jälkeen eli vajaassa kahdes viikos.
Eläkeläisenä pidän myös kirjaa sateista yms. Viime torstai-perjantain vastainen yö, niin vettä tuli 39mm, vapun jälkeen kaikki sateet 71mm, joten alkaa riittää vähäksi aikaa ja kasvustot näyttää hyviltä.. Ei vielä tullut lätäköitä pellolle ja tänä aamuna vuokramies ruiskutteli ohran oraat. Paikka n. 35 km Vaasasta kaakkoon.
Kasvintuotanto / Vs: Kevätkylvöt 2022
: 13.05.22 - klo:09:02
On se Suomi myös levee maa. Tääläpäin näkynyt yksittäisiä paskanlevittäjiä ja kyntäjiä. Tästä alta 100km länteen moommalan sydämmeen niin täys tärinä päällä ja osa jo varmaan toukonsa tehnyt. Sade-ennusteet näyttää, et ehkä ens viikolla joskus pääsis tasailemaan.
Täällä Kyrönmaalla akselilla Vaasa-Isokyrö on kylvetty jo ennen Vappua, ennustetut sateet olleet n. 4-6 mm luokkaa per sade. Näin se keväällä yleensä menee, että tässä rannikon tuntumassa sade jää vähiin , mutta voimistuu sisämaahan mennessä, Paljon on kylvettynä ja pintamaat tosi kuivia, tiistaina kun oli kova tuuli, oli maisema harmaana. Rypsit/rapsit kylvämättä, ja syysviljat hyvässä iskussa. Ainakin vielä näyttää hyvältä vaikka viileää ollutkin.
Oletko asentanut kiinanpojan renkaat alle ? Kuulisin mielellään kokemuksia, en väittelyä eri merkkien paremmuudesta. Autopuolella nousseet kärkikastiin mutta miten mahtaa tilanne olla traktori puolella tänä päivänä
Ostin n. 3 vuotta sitten Mitsu ASX:n LingLongit ja mielestäni ihan hyvät. Ajomelu pieneni ja kulutuskestävyys parempi kuin alkuperäisissä Hankook renkaissa. Kyseessä siis kesäkumit. Uskallan kyllä vastaisuudessakin ko. merkkiset renkaat ostaa.
Kun akselimassat ovat kohdallaan, joudutaan välillä korjaamaan muutakin kuin tiestöä. Ja ennen kuin jalla jallaa ehtii sanoa, remontti on valmis. Mukana menossa myös mittakello mallia Mesopotamia.

https://www.youtube.com/watch?v=YKRB0-upTw0

Nuo turvasandaalit ovat hyvät olemassa.
Parempia ei tarvita, eikä muitakaan suojaimia kun Allah suojaa. ;D Allahu aleikum.
Mikä olisi hyvä ja helppokäyttöinen eli siis yksinkertainen ja toimiva kirjanpito-ohjelma tietokoneelle? ;D

Pro Agrian Webwakka?  Suonentiedon Maatalousneuvos? Softsalon Tilituki?

Toivoisin saavani käyttäjäkokemuksia ohjelmista. Nyt saa kehua ja haukkua. Sana on vapaa  :D

Kokemuksia ja näkemyksiä?
Suonentiedon ohjelmia olen käyttänyt dos-versioista lähtien. Nykyiset ohjelmat monipuolisia, voi tehdä sähköiset ilmoitukset yms. Itsellä ollut niin tilitoimistoversio kuin yhden tilan versio. Firman palvelu on mielestäni hyvä, päivitykset tulevat ajallaan ja mahdolliset ohjelmavirheet korjataan nopeasti.  Myös linkitys viljelysuunnittelu ohjelmaan hyvä, käyttää samoja tilan perustietoja.  Suosittelen.
Kasvintuotanto / Vs: Paljonko satoi vettä
: 11.09.20 - klo:10:29
Aiheeseen liittyen, mielenkiintoisia lukuja, mutta kaikissa se sama vika, ei kerrota missä päin ne on mitattu. Suomi on laaja maa, joten onhan niitä alueellisia eroja. Joskus aikaisemmin palstalla todettu, että noita "meillä päin" paikkakuntia on paljonlaisesti. Toki nämä vakiopalstalaiset tietää toistensa asuinpaikat, mutta "vierailijoille" ei kerro mitään.
Kasvintuotanto / Vs: fosvori
: 16.09.19 - klo:12:16
Viitataanko nyt tähän uutiseen? Luke: Nautakarjatilojen päästöt "merkittävästi yliarvioitu" – uusi tutkimus pienentää nurmien fosforikuorman alle puoleen

https://yle.fi/uutiset/3-10963614
[/quote

Tässä aletaan olla totuuden lähteillä, ja tämänkin pitäisi nyt selittää se, miksi Pohjanlahti ja Perämeri ei ole levästä vihreä, vaikka sinne valuu laajan maatalousalueen joet. Saaristomeri kuormittuu asutuksen liukoisesta fosforipäästöistä, mutta tätähän ei haluta myöntää. Itämeren oneglma on ollut tiedossa jo 1850 luvulla, kun Skoonen kalastajien verkot limaantui. Tästäkin on kirjallista dokumenttia, ja esitetty myös TV1:ssä. Lisäksi medialla/toimittajilla ei ole mitään käsitystä maaperän fosforin olemuksesta, eli sehän on voimakkaasti maahan sitoutuva, vain pieni osa on liukoista, Kyllä tässäkin olisi MTK:lla työsarkaa tätä asiaa julki tuoda.
Pitäis hommata uusi tietokone, kun tuo yli 10 v. vanha Fujitsun pöytäkone on alkanut oikuttelemaan. Kannattava olisi nyt  hakusessa, hintaluokka sais olla 500-700 euroa. Yleisimmät merkit kivijalkakaupoissa näyttää olevan HP, Lenovo, Acer ja Asus, onkohan noilla keskenään käytännön eroja juurikaan tavallisessa käytössä. Halvempikin riittäisi itselle, koska vaatimukset ei ole tehon ja muistin suhteen kovat, mutta ajattelin että lähinnä kestävyyden takia ei viitsisi ihan niitä halvimpia, 300- 500 hintaisia koneita katsella.
[/quote
Acer Aspire 17,3 näytöllä ollut käytössä yli 10 vuotta, ei mitään vikaa. Nyt vain jo alkaa näille uusille ohjelmille olla hidas, eli tilapäiskäytöllä. Eli vaikka onkin ns. halppis-merkki, niin hyvin on tehtävänsä täyttänyt. n. 4 vuotta vanha Toshiba Satellite oikutellut enemmän. Mutta taitavat kaikki, merkistä riippumatta, olla samoista palikoista koottu. Molemmissa W10.
Lujia laitteitahan nuo ovat. Taisi kohlinakseli murheet koskettaa pienempiä 4 syl. malleja?
Juu, ainakin 1144:sta meni kohlinakseleita, mutta Laukkaselta sai ostaa vahvemmat, ja oli melko helppo vaihtaa. Sivupellien reikiä piti avartaa ja siihen sai lainaksi terän, niin, ja tietysti kohlinlaakerit uudet. Ne alkuperäiset ohemmat oli mielestäni pilattu sillä,kun niihin oli hitsattu laakerin sivuttaisliikkeen estävät topparit. Olisiko karkaistunut tms. JD:n kohlimet aika raskaat.  Alkuperäiset oli italialaiset, mutta niin oli nuo vahvemmatkin, oli ilmeisesti tarkoitettu seuraavaan isompaan malliin. Puhdistettavuus ko. puimureissa melko työläs, ainakin viljasäiliössä lokeroita ja pykäliä joihin tavaraa jää.
Kasvintuotanto / Vs: Paljonko satoi vettä
: 29.07.19 - klo:14:24
Missähän päin näitä kerrottuja sademääriä on tullut? Näitä "meilläpäin" nimisiä paikkakuntia kun tuntuu niin paljon olevan. Tietysti on niin, että aika moni tuntee ja tietää toisensa nimimerkit, mutta harvemmin vieraileville ei ko. kommentit sitten paljoa kerro.
Näinkö Aarne

https://www.youtube.com/watch?v=8lEYaTvvq4g
On ne antiikkisia nuo jenkkien "jättirekat", Nuppi melkein hyttiä ja pitkää nokkaa, perävaunu kiikkun nokastaa rungon päässä. Eikä ole kehitystä tapahtunut vuosikymmeniin. Millähän kuski pysyy tuossa kuvassa kärryilläm että mikä pykälä päällä. Ergonomiasta ei hajuakaan!

Kasvintuotanto / Vs: Luomu saastuttaa
: 19.12.18 - klo:15:43
Ja yks hauska juttu mitä aina välillä saa lehdistä lukea on. Että karjatalous kuormittaa ympäristöä, siirtykää luomuun. Miten se paska siinä eläimessä muuttuu kun ollaan luomussa?
Jos normi viljelijä ajaa paskaa pellolle saastuttaa, luomuviljeliä hoitaa peltoa.

Taitaa se ero olla siinä mitä se kirjoittaja ymmärtää tai on ymmärtämättä. Tästä tuli mieleen ajankohtainen kysymys suomi-popilta eiliseltä. Juontaja piti kait kyselyä ihmisten joulukuusista. Vaihtoehtoina oli perinteinen kuusi ja ekologinen muovikuusi. Millähän mittarilla tuo muovikuusi oli tuon ekoloogisuus maininnan saanut. Nyt tietysti kaikki perinteisen kuusen koristelijat on maapallon tuhoojia !
[/quote
Tämä viherpiipertäjien "ekoloogisuus joskus ihmetyttää, tai toisaalta ei. Eräässäkin a-studion keskustelussa vegaani sanoi lastensa juovan soijamaitoa, koska lehmiä kohdellaan huonosti. Samaan hengenvetoon yksi keskustelija (lääkäri) sanoi kuinka tärkeitä tällaiset päätökset ovat ilmastonmuutoksen torjunnassa. Eivät huomanneet, että juuri soijaa näillä sademetsistä raivatuilla alueilla viljellään, ja rahdataan sitten mm. Europpaan! On todella ilmastoystävällistä. Porukka oli pihalla kuin lumiukot. Ja jokaisissa uutisissa kyllä saadaan ilmastonmuutos mainittua, vaikka minkä aasinsillan kautta.
Mistään mitään tietämättä laitoin kumminkin reklamaation konekorjaamo.fi palveluun. Vastauskin tuli heti. Kyseinen kärki vaatii omat pultit. Eli kärki myydään periaatteella ei sis. pultteja. Ruuvasin IKH:n ovaaleilla auranpulteilla, koska miltään sivustolta ei ole tullut edes vastaan kyseisen auran pultteja. Tai tais grenellä olla 100kpl pussi hintaan 250 euroa. Joten syyllinen on löytynyt :) Hyvin se sinne kumminkin istui :)

Toi on niiiiiin tota...
Nyt muistankin että Alakortes on joskus ilmoitellut osista Maas.Tullissa, ja näyttää saksasta olevan saatavilla. Tyhmä kysymys, kuinkas se sarka-auran kääntö onkaan, oikealle vai vasemmalle?


No pojot Marjakankaalle kumminkin. Otti sp marmatukset asiallisesti vastaan. Lupas hommata vielä uudet kärjet puoleen hintaan ja etsii niihin sopivat pultit. Siis hommaa kärjet, joita ei löydy mistään :) Yhtäkään myytävää kappaletta ei sivustoilta löydy, ei edes siltä nykyiseltä krampilta. Missä ne näitä teettää? IKH ei ollut kait kuullutkaan kyseisistä auroista. Siltikin taidan yrittää tehdä taikoja hitsillä, en usko / luota uusiin pultteihin ja niiden autuaaksi tekemiseen. Mutta ompa sitten hyllyssä uudet kärjet - muistona :)

Heikki Alakortes on myynyt osia kongskilde auroihin, en tiedä myykö enää... http://www.jykevat.fi/
Ulkomaalta https://fz-agritechnik.de/de/bodenbearbeitung/pflugteile/kongskilde-skjold/pflugscharen
Sivuja: [1] 2 3 ... 10