Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1] 2 3 ... 21

Viestit - Pelto-Jussi

Kasvintuotanto / Vs: Glyfosaatti
: 06.07.20 - klo:17:35
Näissä jenkkien oikeudenkäynneissä pitää muistaa,että nämä korvauksia hakevat käyttäjät ovat
hiukan,sanoisinko epämääräistä onnenonkijaa. Eikös tämä päähakija ollut käyttänyt päivittäin ilman suojia
puutarhassa pari vuosikymmentä? Joukkokanne oikeus vetää mukanaan myös kaikki asiaan hiukankin
myötämieliset. Euroopassa esim. viljelijät ovat kuitenkin keskimääräistä vähemmän syöpää sairastavaa
väenosaa,vaikka aika moni tämänkin palstan osallistujista on glyfoa käyttänyt. Tosin kai glyfon teko enää
mikään bisnes ole,niin saa varmaan Bayerin mielestä jo mennä. Uutta kalliimpaa(parempi katteisempaa)
tilalle.
jenkkilässä tosiaan vahingonkorvaukset sisältävät myös rangaistusluonteisen osuuden eli ei korvata pelkkää aiheutunutta vahinkoa. Joukkokanteeseen yhdistettynä korvaussumma kasvaa valtavaksi, mutta silti. Mitä Bayer tunnustaa maksamalla näin mittavat yli 10 mrd$ korvaukset? Senkö, ettei myyntipakkaukset sisältäneet riittävästi suojainohjeita, tuskin näin pienestä rapsahtaisi tuota summaa. Vai olisiko sittenkin niin, että ennen vaarattomaksi väitetyn tuotteen käyttö sisältää suurempia riskejä, jotka ovat olleet tiedossa, mutta niistä ei ole tiedotettu rehellisesti. Toisin sanoen riskejä on tahallisesti peitelty?

Suomessa korvaus vastaavasta olisi muutamia satasia ja sakko maksettaisiin valvontaviranomaisen työnantajalle... vähän kuin metsäyhtiöiden kartellisakoissa. No siellähän ei tullut edes niitä satasia vahingon kärsineille  ;D

Jenkeissä oikeudenkäynteihin mennään usein tosiaan rikastuminen mielessä. Tavoitteena ei ole kuviteltua tai todellista vääryttä kärsineen rikastuminen vaan juristien rikastuminen. Toinen iso motiivi on vastustajan vahingoittaminen: tässäkin taustajoukoissa häärinevät GMO:n vastustajat ja monista muista syistä mieltänsä ammatikseen pahoittavat tahot.

Suomessa vastaavat oikeusjutut eivät ole lain mukaisia, mutta käytännössä oikeusjuttuja saatetaan pitää yllä vuosikausia,  jos perusteita on. Jos tulee tappio oikeudessa, maksukyvyttömän häviäjän kulut korvataan valtion kassasta, jos tulee voitto, vastapuoli maksaa kulut ja lisäksi oikeuden määräämät sanktiot.
Kasvintuotanto / Vs: Rapsi
: 25.06.20 - klo:09:55
Mites rypsit ja rapsit jakselee? Onko ötököitä paljon ollut liikkeellä? Rypsi ja rapsipeltoja ei juuri missään enää näy, tosin kovin paljon en nyt viime aikoina ole missään kauempana ajellut.

jonkun verran on tullut ajeltua varsinais-suomessa ja uudellamaalla, ja aika tyhjiä peltoja on näkynyt, jossain reunassa saattaa olla jotain rypsi/rapsin näköisiä laikkuja joista voi yrittää arvailla mitä siihen on mahdettu kylvää.

Ainakin varsinais-suomen puolella taisi ekana iskeä kuorettumat.

Aika vähissä kevätöljykasvipellot on ja nekin vähät melko olemattomia. Ei lupaa hyvää jatkolle. Syysmuotoja saatetaam sen sijaan innostua kylvämään, viime vuonna kylvetyt talvehti pääsääntöisesti aika hyvin.
Kasvintuotanto / Vs: Paljonko satoi vettä
: 16.06.20 - klo:12:17
Etpä ole ollenkaan hakoteillä. Edellytyksenä tietysti, että vettä on kohtuullisin kustannuksin saatavana.  Joka paikassa näin ei kuitenkaan ole.

"Viralliset" laskelmat sadetuksen kannattavuudesta taitavat olla viime vuosisadalta, eikä niissä tietenkään ole huomioitu nykyisten lajikkeiden satotasoja ja satovastetta siinä tilanteessa kun sateita ei saada. Eli kannattavuus pitää laskea tapauskohtaisesti.

Sadon lisäksi sadettamalla pelastetaan monessa tapauksessa myös laatu. Voisi kuvitella, että sadetus kelpaisi jopa Itämeren suojelijoille kun ravinteet suurimmaksi osaksi viedään sadon mukana pois pellolta.
paljonko sallii tappiota tuotannossa eläkkeellä?   pari tilaa tietän joilla tappio joka päiväistä..   mutta mitäpä ei harrastus maksais..
Mikä tuotantosuunta tuottaa tappiota, jos viljellään "kuin viimeistä päivää" eli ei investoida mitään ja lainatkin on kaikki jo maksettu? Lisäksi tuet juoksee, vaikka kaikki olisi kukkaketona  ;D

Eihän noita jäähdyttelijöitä mikään kaada. Yleensä ne tappion pesät on siellä, missä on investoitu oikein isolla paljolla, muttei ole huomioitu tuotannon riskejä loppuun asti. Huono vuosi, eläintauti tai jopa paha konerikko saattaa pistää talouden niin sekaisin, että toipumiseen menee vuosia.
Suurtilaideologia toteutui Neuvostoliiton kolhooseilla. Siellä kaupungin väestöä pakkosiirrettiin sadonkorjuutöihin, aina kun tuli aikainen syksy tai jos oli vaativat sääolosuhteet. Samoin Kiinan kulttuurivallankumouksen aikana kaikki lukeneisto, esimerkiksi ne, joilla oli lukulasit, jouti riisikombinaatteihin vihreätä vallankumousta tekemään.

Perussanoma monella työttömällä on ollut, että kun töitä ei saa, eikä yhdeksällä eurolla päivä lähdetä. Nyt jos saisi vaikka seitsemän euroa tunnille, ja majoituksen, lähteekö sittenkään, vaikka päiväpalkka nousisi . Nyt puheet punnitaan. Päiväpalkka nousisi mahtavat 620 % !!  Lyön vetoa, että tulisi heti mutku mutku mutku papatusta, että joo mut ne työmarkkinatuet ja päivärahat, ei nouse yhtään. No, eivät niitä palkaksi ennenkään halunneet laskea, nyt otetaan sana orren päältä.

-SS-

Pitäisikö työnantajiltakin kysyä? Huonosti motivoituneesta ja osaamattomasta työvoimasta ei ole kuin riesaa, olipa ala mikä hyvänsä.

Oltiinpa noista siirtotyöläisistä mitä mieltä tahansa muuten, niin ammattilaisia he ovat omilla aloillaan ja siksipä niitä tänne ikävöidään.
Jenkeissä kyse on siitä että iso osa varsinkin etelävaltioiden kansalaisista kuuluu riskiryhmään: ylipainoa, diabetesta, eläkeikäisten osuus väestöstä on suuri. Sitten on vielä erilainen terveydenhoitokulttuuri: ne, joilla on rahaa ja vakuutus, ehkä saavat sen respiraattorin. Muut joutuvat tyytymään siihen, mitä julkisella puolella mahdollisesti on tarjolla.

Hoitoon liittyvää priorisointia joudutaan tekemään joka puolella ja ilmeisesti kohta myös Suomessa. Käytännöksi muodostunee, että työikäiset ja perheelliset (siis alaikäisten lasten vanhemmat esim.) pääsevät tarvittaessa respiraattorijonon keulille ohi senioriväestön.
Valistumaton arvaukseni on, että öljyn hinnan pohjia ei ole vielä nähty. Syynä tähän on, että USA:n talous alkaa sakata. Toki muuallakin talous voi huonosti, mutta tähän asti USA on saanut pidettyä jonkinlaista luottamusta yllä.

Nyt vaikuttaa siltä, että jenkeille tulee seinä vastaan. Työttömyysluvut ovat jyrkässä kasvussa ja epidemian vauhti kiihtyy. Viikon tai parin päästä raskasta sairaalahoitoa vaativien tapausten määrä räjähtää käsiin. Siinä vaiheessa todennäköisesti tehdään sama temppu kuin muuallakin eli pistetään paikat kiinni. Seurauksena kaikenlainen kysyntä hyytyy ja siinä sivussa myös raakaöljyn hinta tulee alas.
Kasvintuotanto / Vs: Herneen kuivaus
: 25.03.20 - klo:09:50
Onko kukaan kuivannut hernettä mepulla? Halkeaakohan herneet kun viljallakin käy aika rapina, varsinkin täyttäessä.
Tarkotatko vaunu mepua? Sellasella on kuivattu. Ei huomattu merkittävää eroa perinteiseen anttiin..
Oliko se hiekkamaan hernettä .
Tehkää mitä haluatte mut herne ei ole tehty savimaille.  Se miten savimaa sitten määritellään onkin hankalampaa. Satoa ei ikinä tule 2-3t enempää. Jos se riittää niin ok. Olen tästä niin monen kanssa jutellut ja jopa neuvojilta kysynyt ja viesti ollut sama.

Teillä päin taitaa olla eri neuvot kuin meillä.

Tässä parempaa tietoa: normivuotena hiue/hiesusavilta keskisato 4 t/ha, huippusadot alkaa kutosella. Pahoja katovuosia on viimeisen 10 vuoden aikana kaksi, silloinkin keskisato 2 t/ha. Alat vuosittain n. 30 ha. Pahimmat kokemukset uran alkuvaiheista. Sen aikaiset lajikkeet eivät sietäneet poutaa ja laonkesto oli aivan olematon.
Kasvintuotanto / Vs: Herneen kuivaus
: 23.03.20 - klo:20:27
Herne sopii sellasille hiekkasille, kevyille hyvin vettä läpäiseville maille. Muualla melkein turha yrittää.
No joo... eipä juuri muuta kuin savimaita meillä, hernettä viljelty 30 vuotta.  Ja nyt sää sen sitte kerroit. Nimimerkillä kylvinkö sittenkin turhaan ???
Eipä auringonpurkaukssenkaan oikein millään tavalla varauduta, vaikka sekin tulee varmemmin kuin ilmasto jatkaa lämpenemistään.

Vuonna 1859 tuollainen kärvensi lennätinlankoja ja näkyi voimakkaina revontulina. Nykymaailma menisi todennäköisesti täysin jumiin vastaavasta röyhtäyksestä

Isompi purkaus on tilastotarkastelun perusteella tulossa, mutta tarkkaanhan sitä ei kukaan osaa tai edes halua ennustaa. Mahdollisia paikkoja ovat esim Campi Flegrei Napolissa, ehkä Islannin Katla tai Yellowstone.

Tuollaisessa tilanteessa on oma suu lähinnä. Väistämättä hinnat markkinoilla karkaavat kun tuotanto ei riitä kattamaan kulutusta ja valtiot varaavat maataloustuotteet oman kansan käyttöön. Onnekkaita ne, joiden tuotantoedellytykset säilyvät ja yhteiskunta ympärillä pysyy edes joltisenkin toimivana.
Litku ja käärmeöljykauppiaat ovat kovin huolissaan näistä gramma-aine viljelijöistä joilta ei juuri almuja heru kauppiaan suuntaan.

Kauppiaan märkä uni onkin lisääntyvä öljykasviala ja ovella aamuta pyttyjä ja purnukoita jonottavat viljelijät, varsinkin kiihkeimpään tuholaisaikaan. Siinä on mukava myydä kuutta kierrosta pyretriiniä joka ei enään edes tapa vaan vähän hiljentää ruokahalua.

Oman viljelyurani karmein kokemus on 12 ha lohkon rypsin puinti joka oli niin harvaa että rypsit eivät toisiaan kosketelleet. Melkoisen ikävä tunne siinä puimurin penkillä kun koneesta tulee säiliöön yhtä paksu mustanoro mitä moccamaster kahvinkeittimestä. Ja olin pistellyt omamyyjän suositteletmat yaravitat ja hivenlannoitteet eli ruiskua oli ulkoilutettu.

Viime kesän tuholaisinvaasio oli sen verran paha, ettei enää uskalla riskeerata, vaikka eihän välttämättä kahta perättäistä pahaa tuholaisvuotta tule, mutta mutta...ei voi mennä takuuseen kukaan siitä.  Tappiot viime kesänä oli sen verran pahat, että saa mun osalta nämä öljykasvit jäädä pois viljelystä.

Ei mennyt meikäläisen öljykasviviljely sentään tappiolle. Sen verran oli kuitenkin töitä ja vaivaa ettei vähään aikaan tuota lajia harrastetta.

Ekologinen omatuntokin on osoittanut jonkinlaisia heräämisen merkkejä. Ei oikein huvita tappaa ihan kaikkia kun se ei vaan onnistu ja lisäksi tulee oheisvahinkoja. Pölyttäjien määrä vähenee, pikkulinnut syövät niitä tapettuja öttiäisiä ja voivat nekin huonosti jne...

Olisko vaan yksinkertaisempaa jalostaa niin pahanmakuinen öljykasvi, ettei se kuoriaisille enää kelpaa? 
Kasvintuotanto / Vs: Tilatuet
: 10.01.20 - klo:19:10
Minulla on ainakin tukioikeudet vuokrattu pellon mukana, Pellon vuokra ei ole alvillista mutta tukioikeuksien vuokra on, pitää muistaa laskua maksettaessa.

Maksatko tukioikeuksista erikseenvuokraa?Yleensä tukioikeuksien vuokrahinta sisältyy   maan vuokrasummaan. Jos ja kun tukioikeuksien hallintaa siirrellään (lomakkeet 103 A ja B),  verottajan mielestä pitää tälle siirtyvälle omaisuusosalle määritellä myös jokin hinta. Nykyisen tulkinnan mukaan näiden oikeuksien vuokrauksessa syntyy arvonlisä (hah haa), josta syystä pitää maksaa arvonlisäveroa 24 % kannan mukaan.

Ongelmaa ei tietenkään ole niin kauan kun verottaja ei osoita kiinnotusta vuokraajan tai vuokranantajan kirjanpitoon. Mutta jos tarkastus iskee ja tukia on vuokraoikeuksia vastaan saatu, pitäisi asia olla kunnossa myös verokirjanpidon puolella.

Mikä se tukioikeuden vuokraaminen sitten maksaa? Joku sanoo että kymppi on taksaa, mutta kyllä käytetystä tavarasta vitonenkin piisaa.
Joo järeyttä ja avaruutta on tullut lisää tuonkin kehityskaaren aikana. Meillä oli 11 vai 12 vuosimallinen edellinen ja se oli vielä hieman sellainen rimpula. Nyt uusi 18 vm. Ja järeys ihan toista luokkaa. Runko sinänsä molemmissa jo järeä, mutta jälkiharan ja varpajyrän rakenteet ovat järeämpi uudessa jne.

Hyvä vehje se on. Muista ei tosin kokemusta niin empä osaa sanoa.

Onko teillä kulmatukipyörat ja jos on koetko ne tarpeelliseksi? 8 metrinen on suunnitteilla itsellä
Meillä 7m enkä ole kokenut tarpeelliseksi. Vanhassa vatkasi enemmän koska pyörät olivat keskempänä konetta.

Kasimetrinen Topline Cross toimii hyvin ilman kulmapyöriä ainakin meidän suht tasaisilla lohkoilla. Jos ajonopeutta kasvattaa, saattaa noille tulla tarvetta (jos veturi pompottaa niin äes alkaa heijata?)
https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artikkeli-1.551794

Saksass on lähdetty kieltolinjalle ja maataloustuotanto vaikeutuu merkittävästi, Suomessahan matkitaan sakuja kaikessa ja täällä varmaan vihervasemmistohallitus seuraa perässä kieltolinjalla.

Saksalaiset päättäjät ovat viime vuosina erikoistuneet ampumaan itseään jalkoihin. Ydinvoiman alasajopäätös vs. kivihiilen käyttö, pakolaiskriisi ja äärioikeiston nousu, Venäjän kaasuputket vs. pakotteet, glyfosaatin kielto...

Sivuja: [1] 2 3 ... 21