Kuinka SS olet kylvänyt lajiketta, joka on ominaisuuksiltaan herkkä poutimaan. Niin kauan kun muistat olet julistanut oman alueesi kuivuutta kasvukaudella.
Okei. Ensinnäkin, löytyykö lajikkeen ominaisuuslistasta "poutiva" ? No ei löydy. Nyt tämän kesän perusteella minun kirjoissani se ominaisuus Leijonalle löytyy, mutta täysin uusi lajike siis tuo oli itselleni. Ja Fazer on ottamassa sitä omaan lajikelistaansa, josko sillä mitään merkitystä itselleni on.
Kotona oli kevätvehnän TOS siementä vain Iisakista, mutta se ei kelpaa täällä kuin Hankkijan rehutehtaalle, joten päätin lähettää viimeisetkin kilot sinne Turkuun.
No, nyt olen aikaisin liikkeellä tilauksessa, melko lähellä viljeltynä on jo 2021 ainakin kokeiltu, WPB Troy on erityisesti mainittu: "High yield potential in drought years" Ja siemenviljelijällä on tavaraa, toivottavasti varaus pitää.
Toki on kokeiltava itse, pitääkö mainostus paikkaansa. Luken kokeissa kuitenkin liejusavella tuon WBP Troyn satotaso on ollut hyvä, mikä jonkun verran kertoo kuivuudenkestosta.
-SS-
Aika lailla sivussa ketjun otsikosta, mutta pakko kommentoida.
Sekä virallisissa että varsinkin siemenfirmojen omissa lajikekokeissa monet uutuuslajikkeet menestyvät jostain merkillisestä syystä aika hyvin. Sitten niistä kohkataan pari vuotta ja sen jälkeen useimmat katoavat markkinoilta vähin äänin. Jonkinlaisina nyrkkisääntöinä tästä havainnosta voisi kiteyttää seuraavat teesit:
1. Älä innostu liikaa uusista lajikkeista. Odota pari vuotta. Jos uutuus yleistyy viljelyssä, se on turvallinen valinta etkä maksa oppirahoja tai jotain älytöntä uutuuslisää.
2. Älä koskaan ota viljelyyn lajikkeita, jotka eivät kelpaa sellaisenaan vientiin (kaura, mallasohra)
3. Älä koskaan ota viljelyyn hyvin lyhytkortista tai erittäin laonkestävää viljalajiketta. Ei kestä kuivuutta, eikä tuota satoakaan. Poikkeuksena jotkut syysvehnät, joita ei saa millään järjellisellä typpimäärällä lakoontumaan.
4. Lue tilastoja oikein. Jos uutuudella on lajikevertailussa esim. seitsemän koetta ja toisella lajikkeella 50, eikä ratkaisevia eroja löydy, valitse se, jolla on enemmän koehistoriaa takana.
5. Varo kotimaisia jalosteita. Ne tuntuvat häviävän markkinoilta aina vain nopeammin. Vrt. RGT Planet vs. kotimaiset mallasjalosteet tai ikivanha Amaretto vs. kotimaiset kevätvehnät.