Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1] 2 3 ... 256

Viestit - ja101

Kasvintuotanto / Vs: Apulannan hinta
: tänään kello 09:48
Yaran apulantakauppa sulkeutui pitkästä aikaa. Kai aika yllättäenkin, kun myyjän mukaan heidän liikkeelläänkin oli vielä avointa kiintiötä jäljellä. Joulukuun toimituksia myivät. Kysyin arviota toimitetuista eristä ja karkeasti 70% on ostanut ja aika pitkälle ne, jotka apulantaa aikovat ensi keväänä kylvää. Moni on sitten ilmoittanut, että he eivät osta apulantaa lainkaan vaan sumplivat viljelyksensä jotenkin muuten.

Yhteenvetona, ensi kauden hankinnat on tehty ja jos jollain olisi pääsyä myyntimääriin, niin siitä voisi tehdä laskelmia millaisilla lannoitemäärillä porukka meinaa pellot lannoittaa. Ite olettaisin, että viherrys tulee eteen sivukulmien pientiloilla ja niillä joilla on muualla työt ja maatalous pyörii 20-35ha harrastuksen merkeissä. Kuulemma viime kesälle oli jo aika paljon sitä ilmiötä, että naapuri käytännössä viljeli. Vaikuttaisi siltä, että rakennekehitys ottaa loikan eteenpäin tulevana kautena. Ensisyksyn kokonaissadossa luulisi kyllä näkyvän alemmat lannoitetasot, vielä jos viljanhinta ei keväälläkään tee minkäänlaista pomppua vaan ennemmin lipeää lähemmäksi 200e/t. Tulevia vuosia silmällä pitäen tulee olemaan tosi vaikeaa, kun apulanta maksaa paljon ja vilja on halpaa. Lannoitekustannus voi nousta sietämättömäksi.
Ai se meni tavan lannan osaltakin kiinni. Myyjältä tuli viesti, että luomulannan myynti menee kiinni ja tilaus pitäisi laittaa eilen ennen klo 15 sisään. Hinta luomussa nousee kai 35€ tonnilta. Hieman outoa kun hinta ekaksi laski ja nyt sitten taas nousi takaisin.

Olisi kiva tietää mikä peruste tuolle myynnin keskeyttämiselle on ollut. Toki asia on varmaan näin et kutakuinkin ens vuoden lannat on pääpiirteittäin ostettu ja nyt yaran täytyisi keksiä millä saataisiin viljelijää kupattua vähän vielä lisää. Euroopassahan lantojen hinnat ovat hieman laskeneet ja sitä myöten belorikin on joissain tuotteissa laskenut hintaa..
Kasvintuotanto / Vs: viljan hinta
: tänään kello 09:40
Tuo maaseutu elivoimaisena noita kepun sirppi ja apilajuttuja.
Osa pysyy asuttuna, osa autioituu entisestään.
Miten korona aikan suitsutettiinkaan maastullia myöden, miten maaseudulla on ihanaa ja kaikki muuttaa sinne.
Totuus taisi olla vain toisenlainen.
Niinhän se on. Tässä maailman tilanteessa koko maan asuttamisena pitämisessä on kai joku ajatus maanpuolustuksellisestikkin. Kertokaa nyt miten se yks ukko ja akka jossain pohjoiskarjalan perukoilla auttaa maanpuolustusta?

Syrjäseuduilla voi joitain  hehtaareita jäädä viljelemättä mut kyl ne hehtaarit jatkossakin viljellään pienemmällä porukalla.
Kasvintuotanto / Vs: viljan hinta
: 25.11.22 - klo:22:38
aika hurjaa nuo luvut tilojen vähenemissestä.   mut kait se kehitys on läpikäytävä että taas elämä voittaa.      metätkii kelpaa mut hinnat alkaa huimasti taas nousta.        tiloja ja rakennuksia kait ei monikaan huoli?
Mitkä luvut ja missä?
Eikö niitä joku tonnin parin vuositahdilla vähene?

Kannattaa ajatella asiaa niinkin et jos Suomessa on reilu 2 milj. Ha peltoa niin 10 000 tilalle eli noin neljäsosalle nykyisestä määrästä ei jokaiselle jää kuin silti reilu parisataa hehtaaria.

Mä en vain usko et suuressa mittakaavassa peltoja jäisi viljelemättä. Mutta jos halutaan maaseutu pitää elinvoimaisena niin et joka aukeassa on useampi pirtin valo niin veronmaksajat ovat hyviä ja kaivavat kuvetta niin mäkin voin alkaa viljelemään sitä 18ha josta on joskus 100v sitten lähdetty tai jotain..

Maailma vain muuttuu ja se on paras muuttua mukana!
Kasvintuotanto / Vs: Apulannan hinta
: 25.11.22 - klo:16:51

Salpietari taitaa maksaa luokkaa 1200e tonni ja oliko siinä nyt 26% nykyään sitä typpeä eli 260kg ja kaikki liukoista. Typpikilon hinnaksi tulee siis reilu 4,5e. Tuolla tullaan jo lähelle luomutavaran hintaa mut maksaako se salpietari 1200e tonni. Kesällä sitä taisi ainakin saada n. Puolella tuosta hinnasta?

Suomensalpietarissa on 26,8 % typpeä, säkin etukyljessä lukee 27. Ja mitä tulee kesän hintoihin: ei sitä millään 600 eurolla saanut, 800-900 oli silloin tarjoukset. Tai sitten myyjät ovat osanneet tehdä näille ns. paremmille viljelijöille huomattavasti paremmat tarjoukset.
Ai en tiedä. Mun mielestä kaveri jutteli et verottomana salpietari olis ollu siinä ekassa erässä kutosella alkavassa hinnassa.

Ja jos ei tarvii yaraa ostaa niin belor esimerkiksi luokka 900e tonni tällä hetkellä..
Kasvintuotanto / Vs: Apulannan hinta
: 25.11.22 - klo:08:27
No ainakin noissa YaraSunoissa on heikosti lannoitekiloa kohti typpeä että jos tosta laskee typpikilon hinnan niin onkohan yhtään halvempi ja jos ei edes juokse niin sitä kannattaa pohtia onko järkeä vai ei.
Ei se halvempi ole. Jos yarasuna maksaa 500e tonni ja siinä on 3% liukoista typpeä eli 30kg niin typpikilolle tulee hintaa n. 16,5e
Jos toivotaan et kaikkityppi (orgaaninen) vapautuu niin silloin typpeä on 10% eli 100kg tonnissa. Jolloin hintaa typpikilolle jää enää 5e.

Salpietari taitaa maksaa luokkaa 1200e tonni ja oliko siinä nyt 26% nykyään sitä typpeä eli 260kg ja kaikki liukoista. Typpikilon hinnaksi tulee siis reilu 4,5e. Tuolla tullaan jo lähelle luomutavaran hintaa mut maksaako se salpietari 1200e tonni. Kesällä sitä taisi ainakin saada n. Puolella tuosta hinnasta?

Luomulannassa tulee tietysti myös muita ravinteita, fosforia nyt merkittävin ja niinkuin yllä mainitsin niin en fosforin liukenemisprosenttia muista mut tonnin lannoitusmäärällä hehtaarille saadaan paperilla 40kg fosforin. Pitäisikö lannoitettu verrata johon korkeafosforiseen tavan apulantaan?

Jos fosforista on pulaa niin tuon yarasunan käyttö tavis viljelyssä syyslannoituksessa vois olla hyvä konsti.. ::)
Kasvintuotanto / Vs: Apulannan hinta
: 25.11.22 - klo:08:10
Tuota yarasuna agraa voisi kokeilla🤔
Mitähän mahtaa tonni maksaa🤔

No se just on sen vajaa 500e veroton tonni ilman rahtia.  ::)
P...kakärryä kun en omista, niin kyllä se rakeista saisi olla jotta mielenkiinto säilyy.
Kasvintuotanto / Vs: viljan hinta
: 24.11.22 - klo:18:40
niinpä.   ja tuosta ei esim.  eemeli ole ollenkaa huolissaan,  pelkästään siitä saabiko kepu äänivyöryn.       mutta kyl maalla alkaa olla huoli kui elämä jatkuuu ku tilat hiljenee ja pellot kasvaa pajua.
Tämä on kyl niin paikkakohtaista kun vain voi olla. Aktiivisilla alueilla peltoja ei riitä halukkaille ja talot menevät hevosharrastelijoille tai muille maalle muuttoa halajaville..

Kasvintuotanto / Vs: Apulannan hinta
: 24.11.22 - klo:18:38
Taitaa noissa kiertolannoitteissa olla typpipitoisuus alle 10% ja liukoisen fosforin osuus ehkä 1/10 kokonaisfosforista ?

-SS-
Fosforin liukoisuutta en muista mut typpipitoisuus on Juu 10% luokkaa jos liukoista n.3% eli tonnissa tuota tavaraa tulee n.100kg typpeä josta n. 30kg on heti liukoista..  ::)

Ja oliko joissain rakeistetuissa kierrätyslannoitteissa vielä sitä hommaa, että ei oikein paljoa mene kylvökoneesta läpi vaikka olisi kaikki säädöt täysillä🤔
Yaran mainostuksessa 900 kg/ha menee vielä. Luomussa kun lannoitteen hyöty sadon hinnasta laskien on korkeampi kuin tavanomaisessa.

-SS-
Nyt ei ss:n ajatus aukea mut Juu kyllä tuota saa kuulemma enemmän menemään läpi mut jos nyt ajattelee et laittaa sen tonnin jolla saat 30kg typpeä ja loppu 70kg on sitten olosuhteista kiinni tuleeko edes saman vuoden aikana käyttöön. Tästä ilosta pitää sitten maksaa n. 500e tonni rahteineen (verottomana).

Paljon sadonlisä sit tuolla 30-100 kg on, onkin vaikeammin pääteltävissä. Joku sääntö kai on et 30 kg typpeä saa 1000 kg lisää viljaa. Kuivana vuonna jos orgaaninen typpi ei liukene niin sadonlisä on varmaan maksimissaan tuon tonnin todennäköisesti vähemmän.

Luomuviljan hintahan ei tällä hetkellä mahdottomasti poikkea tavanomaisesta. Jos hinta on luokkaa 350e tonni niin lisäsatoa pitäisi saada noin puolitoista tonnia niin silloin on päässyt omille. Levitykseen täytyy ehkä laskea jotain kulua vaikka kylvön yhteydessä menisikin. Pitää muistaa et lisäsadon kuivaus maksaa myös.

Mieli tekisi kokeilla mut ihan pirusti vuodesta kiinni kuinka käy. Täällä kun normaalisti kuivahkoa alkukesinä ja tuon tavaran liukeneminen on heikompaa kuin normi apulannan niin mahdollisuus epäonnistumiseen on melko iso..
Kasvintuotanto / Vs: Apulannan hinta
: 24.11.22 - klo:15:27
Mistä saa alle 500€   Alv 0

Kiertolannootetta, mitä oksa kysyi,yarasunaa saa.. itseasiassa sen hinta vähän laskenut kun justiinsa myyjä soitteli et voisko tehdä uutta tarjousta..
Varmastikaan ei näissä esityksissä kerrota aivan kaikkea rahoitusmahdollisuuksista ja rahavaroista ? Alan lehdet pyrkivät kannustamaan investoijia, koska ammattilehdet elävät agribiznes-kauppojen ja valmistajien loisena.

-SS-

Niinpä..
Tää on vain ilkeää tämä harrasteneisuus joka agribisnekseen on pesinyt. Tälläsille jotka yrittää hankkia elannon hommasta niin pakko nostaa kädet pystyyn, ei voi tehdä perässä..
nooooo, eihän omien tuottajien kyykyttäminen mitään kaksinaismoraalia ole.   sehän on vain hyinvoinnin takaamista,  - ulkomailla.
Eiks se oo myös hyvinvoinnin takaamista kotimaassa? Saadaan tuottajat pidettyä ruodussa.. ettei vain tuottaja saisi liikaa valtaa tuotantoketjussa..
Kasvintuotanto / Vs: Apulannan hinta
: 24.11.22 - klo:08:51
millä hinnoilla nuita kiertolannotteita nykyään myytään?    ei missään mainoksia eikä tarjuntaa..   ainakaan täällä.

Yara luokkaa hieman alta 500e tonni ilman alvia ja rahtia..
niinpä.   jotenkin tuntui pahalta lukia tuota kun miettii kuin moni taas ottaa mallia.   mutta elämä kait on!
No juu. Lehtijutut on tietenkin aina juttuja niin ei niissä kaikkia kerrota.  Jos siellä on vaikka 200ha hakkuu kypsää metsää tai lottovoitto takana niin voihan sitä harrastaa sikojen pitoa jos se kerran niin hauskaa on. Mutta sit meille tavallisille 1,5 milj. Maksanu josta avustus oliko se nyt 35% eli noin milli jää maksettavaa. Kuvitteli maksavansa 15v takasin n. 70ke vuoteen lyhennykset ja korot päälle. Nooh korkotukilainaa saa jonkun prosentin en muista minkä. Kuitenkin tollasesta saa nippanappa menemään 7500 sikaa läpi per vuosi ni siitä jää n. Kymppi per kärsä katettavaa lyhennyksiin. Karkeasti viime vuodet on halvoilla rehuilla ja ok kasvuilla jäänyt keskimäärin 15e per kärsä työpalkaksi ja siitä samasta pitää kattaa toi lyhennys. Tukiahan tuo ei saa muuta kuin ehk joka on ehkä 4-5e per kärsä seuraavat 5-7v.

Eli jos töille ja lyhennyksille ja koroille jää se 20e maksimissaan kun kaikki menee putkeen ja siitä sit lyhennyksiin menee 10e ni palkaksi jää vajaa kymppi (korko) per kärsä. Onhan se tietysti 75ke vuodessa mut jos siitä maksetaan vielä työntekijäkin niin vaikka tuo summa jaettaisiin niin onko se 35-40ke paljon vai vähän 24/7/365 kyttäämisestä. Musta se on liian vähän. Ja pitää muistaa et toi on tilanne kun kaikki menee ok. Elukoiden kanssa ei tasan 15v mee kaikki ok.

Mut ei mulla muuta.
ja eläinpellervossa juttu sikailijasta joka perusti 1900 sian hotellin ja on tyytyväinen,   vaikka enempikin sais rahaa tulla..     nooo,  25 vuotias voi olla tyytyväinen..
Sanoisin et 25v ei vielä ymmärrä realiteetteja vaikka kuinka on 10v ollut mukana..  ;D



Kyllähän sitä talvea tuli otettua muutama tonni kun täytyi koneisiin saada ajettua talvitavarat sisään. Olikohan hinta jotain 1,8 paikkeilla verolla.

Sivuja: [1] 2 3 ... 256