Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Nyt alkaa jo näkemään pitkiä 3kk ennusteita ja tavanomaista viileämpää näyttää ja se tarkoittaa oman kokemuksen mukaan sitä et vettäkään ei ole tulossa. Eli se pouta voi hyvinkin jatkua juhannukselle taas kerran.
Itse lakkasin seuraamasta noita pitkiä ennusteita jo vuosia sitten, kun aina tuli päinvastaista, mitä ennustivat... Ei sillä, että niiden mukaan olisin muutenkaan elänyt tai niitä edes uskonut.
En mäkään niitä muuten katso kuin tuota keskilämpötila käyrää tulee katsottua. Se kertoo mielestäni aika hyvin et millainen kesä on noin yleisilmeeltään tulossa..
Niinkuin yllä kirjoitin niin viileämmät alkukesät ovat aina tarkoittaneet kuivaa juhannukselle asti. Viime kesä oli käyrällä ja silloin tulikin sateita ennen juhannusta..
Rupee näyttään olevan kotieläintuotannossa olevan kohta järkeä…. no kyllä se maidon ja lihan hinta tulee alas…
On tullut jo ja lisää lasketaan..
Tänään kuulin yhden maakunnan viljakauppiaan kehoittaneen kylvämään ohraa. Perusteli sillä, että siitä tulee pulaa, koska porukka siirtyy ensisijaisesti kauraan ja sitä tulee riittämään. Onko tässä sitten sitä, että ohran pudottua näin voimakkaasti sikaloita alkaakin nyt täyttyä uudelleen vaikka monen piti laittaa lopullisesti pillit pussiin.
Joo kauraa on joka paikka ens syksynä täys.. mut veikkaan et niin on ohraakin.. vehnä voi sit kuitenkin olla se juttu..
Mut mistä näitä tietää niinkuin joozeppi sanoi niin maailman tilanne on sekavampi kuin normaalisti ja markkina saattaa äkkiä reagoida. Se kannattaa laittaa kiittimet ristiin ja toivoa itselle isoa satoa ja muille katoa.
Nyt alkaa jo näkemään pitkiä 3kk ennusteita ja tavanomaista viileämpää näyttää ja se tarkoittaa oman kokemuksen mukaan sitä et vettäkään ei ole tulossa. Eli se pouta voi hyvinkin jatkua juhannukselle taas kerran.
Voi olla perää, porsaspula kuulemma nyt. Siipikarja enempi vehnä/kaura. Niin se menee, hinta vaikuttaa kysyntään ja toisinpäin.
Juu porsaista on reilu pula joka ei heti helpota..
Hankkija näkyy laskevan nyt esimerkiksi kauran ja rukiin ym. hintoja 15 euron verran päivässä. Lantmännenillä varmaankin ovat kaikki varastot jo kauraa täynnä, ihan sama, mitä hintaa pitävät, vaikka 500 euroa tonni, jos eivät kuitenkaan tee kauppoja. Eli vehnänvientisatamatkin taitavat olla tukossa, ehkäpä 400 eurolla ostetut ongelmajätteet ovat edessä. 2016 viljelijähintataso on ensi talvena hyvinkin lähellä 10 vuoden minimiä, niin paljon kiinnitettyä viljaa on 300+ hinnoilla jo ostettu, ennen kuin jyvääkään on kylvetty, että ylimenevä sato ja etenkin käteiskauppahinta laskee välttämättä suuruusluokkaan, enintään hihasta ravistaen:
Leipävehnä 145 (jos itämerivähennys nousee johonkin 70 euroon)
Rehuvehnä 122
Rehuohra 110
Ruis 160
Rehukaura 100-120
Rypsissä voidaan ensi talvena mennä reilusti alle 400:n (Matif 420€) , nyt ollaan menossa jo alle 500 euron !
Toivon vilpittömästi olevani täysin väärässä ja π radiaanin verran väärässä suunnassakin. Mutta silti toimin kuin tuo olisi totta. 40+ % maisemariistaa ja maanparannusta, loput rukiit levitellään pelkästään keväällä tuhottavaksi välikasviksi, ja öljykasvi mukaan tihennettyyn (joka kolmas vuosi) kiertoon ns. näennäiskasvina, vain esikasviarvoa hyväksi käyttäen. Siinä saa jonkinlaisen riskiturvan lisätuista, eikä apulantaa eikä kuivuriöljyä tarvitse paljon.
Lannoituksen ja parhaan lajikkeen kylvän palstalle, johon ei tule kerääjäkasvia. Kerääjäkasvit on jo hankittu (jo kauan sitten, ja näkyvät pihalle heitettynä itävänkin vielä) , apila+italianrai, ja käytännössä ne kerääjäviljat kannattaa viljellä vain vähäisellä starttilannoituksella, saa sitten kiinnitetyn kuorman päälle 10% vielä kasaan. Ja kerääjäkin jaksaa kasvaa läpinäkyvässä viljahipsussa.
-SS-
Olet harvinaisen oikeassa ja siltä tuo alkaa pahasti näyttämään. Niin toivottavasti porukalla on reilusti kiinnitetty niitä yli kolmen sadan viljoja muuten saatta ens syksynä tili kumista tyhjyyttään..
Tuleva yökin lienee menetetty, koska Hankkija laski tänään jälleen hintoja.

Ei tarvii huomen aamulla herätä kun ei oo yöpakkasesta tietoa..
Vaikuttaako jo yöuniin, kun klo 4 yöllä tulee mieleen...viljan hinta
Ku oon köyhä ni piti herätä töihin jo tuolloin..
Onhan hinta vielä parempi kuin 10v keskiarvo. Taitaa keskiarvohinnat olla siellä 130-140 e/tn paikkeilla Suomessa. Siihen kuitenkin enää matkaa kauralla sen 30% ja mitään rajaa elintarvikejättien häikäilemättömyydelle ei ole.
Koska Ukrainan viljanvientisopimusta jatkettiin vain 60 päivällä (toukokuun pualiväliin) niin otaksun että kylvöt pitää tehdä korkeintaan näillä hinnoilla. Toki jos nyt kävisi niin että sopimuksen jatkuminen ei enää onnistuisikaan jossain vaiheessa niin se voi kääntää Euroopassa hinnat nousuun. Suomessa näin ei välttämättä käy.
Uhkana on että hiljaa livutaan takaisin tuonne keskiarvon lähelle. Apulanta ja etenkin pö eivät välttämättä koskaan enää palaa samalle wanhalle hintatasolle. Tuet ei nousseet joten kylväminen tuntuu entistä vaikeammalta. Oikeastaan mitä ite katselin taulukoita niin hyvä kun edes 400e saa viljahehtaarista tukea jos ei ole kasvipeitteinen lohko mutta on tavallinen keinolannoiteviljelijä. Ei taida ensi vuonna saada sitäkään.
Mun ajatukset samansuuntaiset et sen puolesta kovasti ihmettelen tätä älytöntä intoa työntää kallista lantaa ja muitakin tuotantopanoksia maahan..
Mut jokainen tekee niinkuin parhaaksi katsoo..
Eihän suomessa ole peltoviljely kannattanut ainakaan paperilla viimeiseen 30 vuoteen kuin korkeintaan viime vuonna.
Turha ottaa niin stressiä jos ja kun 2023 on aika samanlainen kuin vuodet 1995-2021
Jos se huono kannattavuus olisi syy olla viljelemättä niin ei kai sitä tekisi niin paljon suurempi osa suomen maataloustuottajista kuin mitään muuta.
Missä kohtaa tuolla aikajaksolla apulannasta on tarvinut maksaa saman verran kuin nykyhinnoilla? Viljahinnat tulleet alas ja tuskin kukaan on viimeisiin jyviin kiinnittänyt. Sanoisin et mikäli ei homma muutu syksyksi niin ei kyllä monellakaan ole tuloksenteko vuosi tulossa..
Kohta ei saa kaurasta edes 200e/tn. Ihmisen ravinnoksi. Tarkoittaa sitä että tokkopa tuota enää tekee kannattavasti.
Täytyyhän se kannattavaa olla kun apupaskaa ostettu entiseen malliin ja joka ainut tilkku kylvetään...
Saattaapi jäädä mustapekka aika monen käteen syksyllä...
Joko kaikki apulannat on levitetty ja kevätviljat kylvetty??
Tuskin niitä apulantoja monikaan on varastoon ostanut näillä hinnoilla..
Kyl se kannattaa viljelijöiden toivoa itselle hyvää satoa ja kaikille muille huonoa niin silloin homma kannattaa..
Kohta ei saa kaurasta edes 200e/tn. Ihmisen ravinnoksi. Tarkoittaa sitä että tokkopa tuota enää tekee kannattavasti.
Täytyyhän se kannattavaa olla kun apupaskaa ostettu entiseen malliin ja joka ainut tilkku kylvetään...
Saattaapi jäädä mustapekka aika monen käteen syksyllä...
Ensi viikolla Yara alkaa myydä huhtikuun lannoite-erää, joka tarkoittaa sitä, että tästä on sitten ostettava, jos meinaa vielä lantaa ostaa ja aikoo ne myös saada ajoissa paikalle. Luonnollisesti hinnanmuutoksista kukaan ei tiedä tässä vaiheessa mitään. Valintaa helpottaa se, että Berneriltä ei saa enää Beloria tälle kevättä. Ilmeisesti silläkin on merkitystä mitä lajia ostaa samoin kuin sillä, hakeeko itse apulannat. Voi tarvittaessa saada keväämmälläkin parissa päivässä lannat pihaan.
Mulle se Bernerin viesti oli et ongelma on siinä et lastausta ei ehditä tekemään, kun kyselin et jos itse hakee. Autoja saa kyllä lisää ajoon kuulemma. Sanoi et asiaa helpottaa jos ostaa koko auton samaa tavaraa. Lastaajalle nopein kun ei tarvii laskea erikseen kuinka monta pussia mitäkin.
Mut nyt voi sit tilanne olla jo se ettei saa edes tälle keväälle enää. Ihmettelen vain et kai niitä lastaajiakin olisi saatavissa lisää jos kerran tavaraa on mitä myydä. Mut jos tavarakin on vähissä niin silloin ymmärtää et kädet nostetaan pystyyn..
Mistä ton hakuajan tiedät
Vierailin Valtiokonttorin sivuilla: https://www.valtiokonttori.fi/palvelu/maatalous/#yleista-tuesta
Mistä kyrvän perseen vitusta tuollaisia tietää tupailtoihin kuulumaton? Vai onko tarkoitus varmistaa, että vain somehomot saavat tietää jostain tuista.
No itse en ainakaan kuulu tupailtoihin.. Ihan on perustiedonhakua netistä. Kaikilla täällä roikkuvilla pitäisi olla kyllä valmiudet moiseen, kun on alunperin tännekin löytänyt.. 
Ja eiköhän tuosta lähempänä tule sitten tiedotteita jne..
Ja tarkastajalleko ei tarvitse näyttää torjunta-aineiden ostokuittia?
Ilmeisesti ei tarvitse näyttää, kun asiaa lähtee perinpohjaisemmin tutkimaan. Sikäli mielenkiintoista, kun lannoitekuitit sen sijaan täytyy näyttää. No ehkäpä torjunta-aineet ovat nykyään niin tehottomia, että se on ihan sama, mitä peltoon vetää ja lohkokorttiin sepustaa...
Ei tarvitse näyttää. Ei multa ainakaan 2017 vuonna kyselty.
Kasvinsuojeluaineiden kirjaamisessa on mahdollisuus tehdä suurta vahinkoa, eli niiden kanssa pitäisi olla todella tarkkana. Valituksen tekisi asiasta, eihän voi olla mahdollista että samalla aineella eri käyttömäärät, ja tässä tapauksessa ylin käyttömäärä ei ollut lähelläkään. Tuo 0.75l/ha on minimi, litra ja siitä ylöspäin "normimäärä".
Tarkastajat ovat uskomattoman tarkkoja näissä. Tukesin tarkastuksessa jostain purkista ei löytynyt jotain tarvittavaa tietoa, vaikka se hänen nettilistalla olikin. Selvittelyyn meni ja puhtaat paperit tuli jälkeenpäin, mutta tässä ko. tarkastuksessa ei olisi mennyt mikään virheellinen aine läpi, kaikki kasvinsuojeluainevaraston aineet käytiin läpi. Joku fiba olikin papereissa, ja siitä sama 3% sankkulaa. Vidutti aika suuresti, sekään ei missään järkevyydessä tekoon nähden. Onneksi näitä Tukesin tarkastuksia osuu vain harvoille ja valituille, harvoin.
Tukihakuun saa vakuutuksen kun sen paperin kattoo läpi joku "asiantuntija", koskeeko sama myös lohkokirjanpitoa, jos sen "teettäisi" esim. ProAgrialla?
Kysyin asiaa kerran eräältä neuvojalta joka oli aiemmin ollut proagrian hommissa ja nykyään teki omaan piikkiin. Sanoi suoraan et ei sellaista vakuutusta ole kellään et jos tukisumma on 6 numeroinen et kattaisi ylimmillä sanktioilla virheet. Sanoi suoraan ettei mun kannata sen vuoksi käyttää ulkopuolista "tarkastajaa". Eli kyl se on vain itse katsottava kahteen kertaan ja luotettava siihen..
Eikös noiden käyttöohjeet löydy tukesin sivuilta. Mitähän siellä sanotaan? Sen luulisi olevan se "laki" eikä myyjätahon suositukset.
Mut onhan se perseestä jos ei voi oppaisiin ja myyjiin luottaa vaan pitää alkaa tukeminen sivut vahtimaan suurennuslasin kanssa.
Alkaa edelleen tuntumaan aina vaan fiksummalta et merkkaa jonkun perusrikka-aineen kaikille lohkoille ja ihmettelee vaan mahdolliselle tarkastajalle et ompa hyvin tehonnut
Mietin silloin tavisaikana kun kokotilan valvontaan jouduin ja lohkokorteista käytiin aineiden nimiä läpi ja mulla oli myös näitä rinnakkaisvalmisteita listoilla ja muutamasta tarkastaja kysyi et mitä ovat niin tuli jälkikäteen mieleen et mitä jos olisi vain jokin yksiperus rikka-aine laitettu paperiin niin menisikö sillä läpi.
Tulevaisuudessa kun kuvista jälkikäteen katsellaan et monta kertaa se ruisku on siellä pellolla käynyt niin tarvitsi varmaan alkaa käyttämään lehtilannoksia kun niiden käyttöä ei kaiketi vielä erikoisemmin valvota.
Mut paskamainen homma ja 3% tukimenetys on kyl aika kohtuuton.
Kolmensadan emon tuoreet hallit oli huutokaupassa, kylkeen omakotitalo ja 100 ha peltoa pohjanmaalta. Voittanut tarjous maksimissaan peltojen hinnan luokkaa. Huutokaupan voittajilla ilmeisesti loppukasvatus mielessä kun ei vasikoita saa muuten liikkumaan.
Emotuotantoa ei siis kukaan halunnut lähteä kokeilemaan vaikka olisi aika halvalla saanut.
Se Oulaisten paikka? Mihin hintaan lähti?