Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1] 2 3 ... 256

Viestit - ja101

Kasvintuotanto / Vs: viljan hinta
: 05.12.22 - klo:06:46
Kannattaa muutenki olla hiukan pelisilmää ja huomioida tuo +/- 10% minkä suurin osa sopimuksista kattaa. Just meni rekka kauraa 345€/tn kun kaverilta jäi 42tn sopimusta käyttämättä (siis tuo ylitys huomioiden). Samoin monikin on mun rehuvilja 300€ soppariin kelkkonu rehueriä on sekin nyt hiukan markkinahinnan päälle. Samoin mun sopparilla meni Planettia kaverilta nuppi kun jäi 420€ hintasta sen verran vapaaksi.

Tietty aina sen lähetteellä kenellä sopimus ja siirtelee sit ku tilitys tulee. Sit taas jos hinta huonompi kuin markkina niin toki ajaa siihen vaan 90%.

Raisio otti sen 5€ puhtauslisän vissiin kauralta pois. Jokainen sen on saanutki. 10-20€ lisät kaikilla elintarvikekauralla.

Sillä 10% ei kyl mitään satovaihtelua tasata. Silloin jos hinta hyvä niin voi onnistua tuo "kavereilta" haaliminen kiintiön täyttöön. Mikäli toisinpäin niin voi vähän hiljaista pidellä.

Mulla ei ainakaan ollut viime keväänä niin kovaa luottoa et olis kärsinyt koko sadon kiinnitellä etukäteen. Puolet, mut mistä? Kohtuu tuoreessa muistissa oli edellinen huono vuosi. Kesällä kun näki et ihan ok sadot tulossa niin kiinnityshinnat tippuneet jo.....
Vapaa sana / Vs: Seuraava hallitus
: 02.12.22 - klo:15:07
Ja101:n blokkijako on väärä, sillä kokoomus valitsee kumppaneikseen aina vihervasemmiston.

Luontevampi blokkijako on vihervasemmisto, kokoomus, rkp toisessa blokissa. Toisessa blokissa on perussuomalaiset, kristilliset, kepu.

Tuo blokkijako perustuu perinteisiin ja uusiin arvoihin. Kaupunkipainotteisuuteen ja maaseutupainotteisuuteen. Keskiämiseen ja hajauttamiseen.
Voi hyvinkin olla. Itse lähinnä ajattelin tämän omistajuuden ja työhön asennoitumisen kantilta.

Mutta tässä huomataan että puoluekentän jotkin arvot kohtaavat toisien kanssa kun sitten taas jossain toisessa asiassa olla kaukana toisistaan..
Vapaa sana / Vs: Seuraava hallitus
: 02.12.22 - klo:09:17
Olisiko kohta hyvä tilaisuus siirtyä kaksipuoluejärjestelmään ?  Vihervassuja ei erota toisistaan juuri mikään. Kaupunkiporvarien punavihreys ei ole enää piilossa, saatikka kepun. Järjestelmä olisi paljon selkeämpi kuin nykyinen, jossa ei ole edes äänikynnystä eduskuntaan.
Samaa itse pohtinut. Voisi selkeyttää monia asioita. Mä kun en kaikenmaailman suhmuroinnista tiedä niin kuinka tuo nykyinen puoluekenttä sitten jakautuisi. Vihreät, vassarit ja demarit vasempaan blokkien. Ruotsalaiset ja kokkarit oikeelle, mut mites muut? Liike nyt varmaan oikealle. Persut ja kepulaiset joutuvat sitten miettimään kumpaan leiriin haluavat kuulua. Kaiken kaikkiaan rivit voisivat mennä jollakin asteella uusiksi. Niinkuin joku tuossa sanoi niin osa kokoomuspolitikoista vetää kyllä omilla puheillaan kaukaa vasemmalta ohi jopa vassareista jne.

Toinen mitä miettinyt niin löytyisikö suomesta kannatusta keskusta oikeistolaiselle puolueelle? Ydinporukka voisi koostua nykyisen kokoomuksen ja kepun porukasta. Kokomuuksesta rajuin oikeistosiipi saisi jatkaa kokoomuspolitiikkaa Vartiaisen ja vapaavuoren johdolla ja kepusta voisi menneisyyden kekkoslovakian haaveilijat perustaa vaikka maalaisliiton uudestaan  ;D
Kasvintuotanto / Vs: viljan hinta
: 02.12.22 - klo:07:33
Mikähän noi futuuritkin sai tänään noin heiluun ja Suomessa ostajat heti laskeen ostohintoja? Oliko se eilen vai toissapäivänä kun Raisio laitto suurimokauraan vitosen lisää hintaa ja nyt otti sen pois.
Futuurien heilunta kertoo kenties epävarmuudesta. Rahamiehet siellä miettii et onko se pohja nyt vai ei kun pitää ostaa. Mitä suomen hintoihin tulee niin nyt kai ollaan ekaa kertaa siinä tilanteessa että hinnallisesti ollaan eu:n ja futuurihintojen kanssa lähes tasoissa. Ei ole enää sitä satasen miinusta edessä. Olen ymmärtänyt et eu:n alueella aiemminkin hinnat ovat liikkuneet "herkemmin" futuurien mukaan et johtuisiko tämä suomen hintojen ees taas heilunta sitten siitä?

Mutta missä vaiheessa tästä palataan sitten takaisin vanhaan? Ja millä tavalla? Voiko vielä odottaa myyntien kanssa ens syksyyn vai tuleeko hinnat lyödä lukkoon näille hinnoille. Onko hinta jo 23 syksylle laskenut vai vasta 24?  ::)
Kasvintuotanto / Vs: viljan hinta
: 30.11.22 - klo:06:32
Vehnän hinta laskee taas. Joko talven huiput on nähty?
No sen kun tietäis. Näytti ohrakin laskeneen.. Kai tuota vehnää painaa pörssihinta ja ohraa taas vehnän painuminen.

Muutama taho kyllä olleet sitä mieltä et hinta nousisi vielä. Syy se et tavara ei liiku tiloilla. Viljelijät odottavat myymistä. Nyt Kai kaikki jotka rahaa tarvitsevat ovat myyneet ja nekin jotka tilityksen halusivat siirtää. Paljon sitten vielä mahtaa olla myymättä? Voihan tuo olla pelkästään hämäystä et nykästään alaspäin jos se vilja irtoaisi.  ::)

Lannoitteet euroopassa kai pienessä laskussa samoin öljy. Menee tilanne kohtuu mielenkiintoiseksi ja alkaa "parran pärinää" kuulumaan jos viljanhinta laskee tuosta vielä. Kalliit lannat monella ostettu sillä oletuksella et  hinta pysyy korkealla..  ::)
Kasvintuotanto / Vs: Apulannan hinta
: 28.11.22 - klo:07:33
No ainakin noissa YaraSunoissa on heikosti lannoitekiloa kohti typpeä että jos tosta laskee typpikilon hinnan niin onkohan yhtään halvempi ja jos ei edes juokse niin sitä kannattaa pohtia onko järkeä vai ei.
Ei se halvempi ole. Jos yarasuna maksaa 500e tonni ja siinä on 3% liukoista typpeä eli 30kg niin typpikilolle tulee hintaa n. 16,5e
Jos toivotaan et kaikkityppi (orgaaninen) vapautuu niin silloin typpeä on 10% eli 100kg tonnissa. Jolloin hintaa typpikilolle jää enää 5e.

Salpietari taitaa maksaa luokkaa 1200e tonni ja oliko siinä nyt 26% nykyään sitä typpeä eli 260kg ja kaikki liukoista. Typpikilon hinnaksi tulee siis reilu 4,5e. Tuolla tullaan jo lähelle luomutavaran hintaa mut maksaako se salpietari 1200e tonni. Kesällä sitä taisi ainakin saada n. Puolella tuosta hinnasta?

Luomulannassa tulee tietysti myös muita ravinteita, fosforia nyt merkittävin ja niinkuin yllä mainitsin niin en fosforin liukenemisprosenttia muista mut tonnin lannoitusmäärällä hehtaarille saadaan paperilla 40kg fosforin. Pitäisikö lannoitettu verrata johon korkeafosforiseen tavan apulantaan?

Jos fosforista on pulaa niin tuon yarasunan käyttö tavis viljelyssä syyslannoituksessa vois olla hyvä konsti.. ::)
(Yaran esitteestä)

YaraSuna-peltolannoitteiden sisältämän typen teho on noin 75 % verrattuna mineraalilannoitteiden typpeen. Eli vastaa esimrkiksi noin 7 kg mineraalilannoitetyppeä 100 kg / lannoitetta,  Kokonaisfosforista on vesiliukoista eli heti käyttökelpoista 10 prosenttia, niin kuin epäilinkin. Kalium on kokonaisuudessaan heti käyttökelpoista.

Peruste sille, että luomussa kannattaa luomuhyväksytystä typpikilosta maksaa enemmän, on yksinkertaisesti se, että sillä lannoitteella yleensä on suurin vaikutus ensimmäisistä kiloista lähtien, luomussa lannoitetaan vähemmän, ja edelleenkin, vuodesta toiseen jatkuva ryöstöviljely kuluttaa maan perusravinteita, niin että niitä on pakko alkaa lisätä jossakin vaiheessa. 20 vuotta pelkällä kasvinviljelyluomulla, ilman kompostia, eivät lähde apilat eivätkä heinät edes kasvamaan. Toiseksi, tuote, joka sillä vähäisemmälläkin määrällä luomulannoitetta aikaansaadaan, on useimmiten - ainakin tähän mennessä - ollut  myydessä parempihintaista.

-SS-
Oliko siinä esitteessä mainittu liukoisen typen osuutta? Joku lisäaineistushan tuossa Hankkijan myymässä bio plus sunassa kuulemma on jonka pitäisi siis jotenkin auttaa tuon typen liukenemista.  Optimi oloissa voi siis koko 10% typpi tulla käyttöön.

Olet oikeassa tuosta ryöstöviljelystä. Toki tässäkin ehkä hieman maalajikohtaisia eroja. Ja varmasti niinkin et mikäli tätä ryöstöviljelyä on jatkettu vuosia niin jo pienikin lannoitteen lisäys auttaa.

Kaikesta huolimatta en ainakaan itse ole vielä lannoitetta ostanut ja tuskin ostankaan kun hinnat kai nousivat nyt viikonloppuna. Omalla kohdalla tuolla pussitavaralla olisi ollut tarkoitus lannoittaa syysviljojen oraita keväällä mut en oikein usko rakeen sulamiseen pinnassa. Nyt mennään vähillä lietteillä mitä on jäljellä.

Kasvintuotanto / Vs: Apulannan hinta
: 26.11.22 - klo:09:48
Yaran apulantakauppa sulkeutui pitkästä aikaa. Kai aika yllättäenkin, kun myyjän mukaan heidän liikkeelläänkin oli vielä avointa kiintiötä jäljellä. Joulukuun toimituksia myivät. Kysyin arviota toimitetuista eristä ja karkeasti 70% on ostanut ja aika pitkälle ne, jotka apulantaa aikovat ensi keväänä kylvää. Moni on sitten ilmoittanut, että he eivät osta apulantaa lainkaan vaan sumplivat viljelyksensä jotenkin muuten.

Yhteenvetona, ensi kauden hankinnat on tehty ja jos jollain olisi pääsyä myyntimääriin, niin siitä voisi tehdä laskelmia millaisilla lannoitemäärillä porukka meinaa pellot lannoittaa. Ite olettaisin, että viherrys tulee eteen sivukulmien pientiloilla ja niillä joilla on muualla työt ja maatalous pyörii 20-35ha harrastuksen merkeissä. Kuulemma viime kesälle oli jo aika paljon sitä ilmiötä, että naapuri käytännössä viljeli. Vaikuttaisi siltä, että rakennekehitys ottaa loikan eteenpäin tulevana kautena. Ensisyksyn kokonaissadossa luulisi kyllä näkyvän alemmat lannoitetasot, vielä jos viljanhinta ei keväälläkään tee minkäänlaista pomppua vaan ennemmin lipeää lähemmäksi 200e/t. Tulevia vuosia silmällä pitäen tulee olemaan tosi vaikeaa, kun apulanta maksaa paljon ja vilja on halpaa. Lannoitekustannus voi nousta sietämättömäksi.
Ai se meni tavan lannan osaltakin kiinni. Myyjältä tuli viesti, että luomulannan myynti menee kiinni ja tilaus pitäisi laittaa eilen ennen klo 15 sisään. Hinta luomussa nousee kai 35€ tonnilta. Hieman outoa kun hinta ekaksi laski ja nyt sitten taas nousi takaisin.

Olisi kiva tietää mikä peruste tuolle myynnin keskeyttämiselle on ollut. Toki asia on varmaan näin et kutakuinkin ens vuoden lannat on pääpiirteittäin ostettu ja nyt yaran täytyisi keksiä millä saataisiin viljelijää kupattua vähän vielä lisää. Euroopassahan lantojen hinnat ovat hieman laskeneet ja sitä myöten belorikin on joissain tuotteissa laskenut hintaa..
Kasvintuotanto / Vs: viljan hinta
: 26.11.22 - klo:09:40
Tuo maaseutu elivoimaisena noita kepun sirppi ja apilajuttuja.
Osa pysyy asuttuna, osa autioituu entisestään.
Miten korona aikan suitsutettiinkaan maastullia myöden, miten maaseudulla on ihanaa ja kaikki muuttaa sinne.
Totuus taisi olla vain toisenlainen.
Niinhän se on. Tässä maailman tilanteessa koko maan asuttamisena pitämisessä on kai joku ajatus maanpuolustuksellisestikkin. Kertokaa nyt miten se yks ukko ja akka jossain pohjoiskarjalan perukoilla auttaa maanpuolustusta?

Syrjäseuduilla voi joitain  hehtaareita jäädä viljelemättä mut kyl ne hehtaarit jatkossakin viljellään pienemmällä porukalla.
Kasvintuotanto / Vs: viljan hinta
: 25.11.22 - klo:22:38
aika hurjaa nuo luvut tilojen vähenemissestä.   mut kait se kehitys on läpikäytävä että taas elämä voittaa.      metätkii kelpaa mut hinnat alkaa huimasti taas nousta.        tiloja ja rakennuksia kait ei monikaan huoli?
Mitkä luvut ja missä?
Eikö niitä joku tonnin parin vuositahdilla vähene?

Kannattaa ajatella asiaa niinkin et jos Suomessa on reilu 2 milj. Ha peltoa niin 10 000 tilalle eli noin neljäsosalle nykyisestä määrästä ei jokaiselle jää kuin silti reilu parisataa hehtaaria.

Mä en vain usko et suuressa mittakaavassa peltoja jäisi viljelemättä. Mutta jos halutaan maaseutu pitää elinvoimaisena niin et joka aukeassa on useampi pirtin valo niin veronmaksajat ovat hyviä ja kaivavat kuvetta niin mäkin voin alkaa viljelemään sitä 18ha josta on joskus 100v sitten lähdetty tai jotain..

Maailma vain muuttuu ja se on paras muuttua mukana!
Kasvintuotanto / Vs: Apulannan hinta
: 25.11.22 - klo:16:51

Salpietari taitaa maksaa luokkaa 1200e tonni ja oliko siinä nyt 26% nykyään sitä typpeä eli 260kg ja kaikki liukoista. Typpikilon hinnaksi tulee siis reilu 4,5e. Tuolla tullaan jo lähelle luomutavaran hintaa mut maksaako se salpietari 1200e tonni. Kesällä sitä taisi ainakin saada n. Puolella tuosta hinnasta?

Suomensalpietarissa on 26,8 % typpeä, säkin etukyljessä lukee 27. Ja mitä tulee kesän hintoihin: ei sitä millään 600 eurolla saanut, 800-900 oli silloin tarjoukset. Tai sitten myyjät ovat osanneet tehdä näille ns. paremmille viljelijöille huomattavasti paremmat tarjoukset.
Ai en tiedä. Mun mielestä kaveri jutteli et verottomana salpietari olis ollu siinä ekassa erässä kutosella alkavassa hinnassa.

Ja jos ei tarvii yaraa ostaa niin belor esimerkiksi luokka 900e tonni tällä hetkellä..
Kasvintuotanto / Vs: Apulannan hinta
: 25.11.22 - klo:08:27
No ainakin noissa YaraSunoissa on heikosti lannoitekiloa kohti typpeä että jos tosta laskee typpikilon hinnan niin onkohan yhtään halvempi ja jos ei edes juokse niin sitä kannattaa pohtia onko järkeä vai ei.
Ei se halvempi ole. Jos yarasuna maksaa 500e tonni ja siinä on 3% liukoista typpeä eli 30kg niin typpikilolle tulee hintaa n. 16,5e
Jos toivotaan et kaikkityppi (orgaaninen) vapautuu niin silloin typpeä on 10% eli 100kg tonnissa. Jolloin hintaa typpikilolle jää enää 5e.

Salpietari taitaa maksaa luokkaa 1200e tonni ja oliko siinä nyt 26% nykyään sitä typpeä eli 260kg ja kaikki liukoista. Typpikilon hinnaksi tulee siis reilu 4,5e. Tuolla tullaan jo lähelle luomutavaran hintaa mut maksaako se salpietari 1200e tonni. Kesällä sitä taisi ainakin saada n. Puolella tuosta hinnasta?

Luomulannassa tulee tietysti myös muita ravinteita, fosforia nyt merkittävin ja niinkuin yllä mainitsin niin en fosforin liukenemisprosenttia muista mut tonnin lannoitusmäärällä hehtaarille saadaan paperilla 40kg fosforin. Pitäisikö lannoitettu verrata johon korkeafosforiseen tavan apulantaan?

Jos fosforista on pulaa niin tuon yarasunan käyttö tavis viljelyssä syyslannoituksessa vois olla hyvä konsti.. ::)
Kasvintuotanto / Vs: Apulannan hinta
: 25.11.22 - klo:08:10
Tuota yarasuna agraa voisi kokeilla🤔
Mitähän mahtaa tonni maksaa🤔

No se just on sen vajaa 500e veroton tonni ilman rahtia.  ::)
P...kakärryä kun en omista, niin kyllä se rakeista saisi olla jotta mielenkiinto säilyy.
Kasvintuotanto / Vs: viljan hinta
: 24.11.22 - klo:18:40
niinpä.   ja tuosta ei esim.  eemeli ole ollenkaa huolissaan,  pelkästään siitä saabiko kepu äänivyöryn.       mutta kyl maalla alkaa olla huoli kui elämä jatkuuu ku tilat hiljenee ja pellot kasvaa pajua.
Tämä on kyl niin paikkakohtaista kun vain voi olla. Aktiivisilla alueilla peltoja ei riitä halukkaille ja talot menevät hevosharrastelijoille tai muille maalle muuttoa halajaville..

Kasvintuotanto / Vs: Apulannan hinta
: 24.11.22 - klo:18:38
Taitaa noissa kiertolannoitteissa olla typpipitoisuus alle 10% ja liukoisen fosforin osuus ehkä 1/10 kokonaisfosforista ?

-SS-
Fosforin liukoisuutta en muista mut typpipitoisuus on Juu 10% luokkaa jos liukoista n.3% eli tonnissa tuota tavaraa tulee n.100kg typpeä josta n. 30kg on heti liukoista..  ::)

Ja oliko joissain rakeistetuissa kierrätyslannoitteissa vielä sitä hommaa, että ei oikein paljoa mene kylvökoneesta läpi vaikka olisi kaikki säädöt täysillä🤔
Yaran mainostuksessa 900 kg/ha menee vielä. Luomussa kun lannoitteen hyöty sadon hinnasta laskien on korkeampi kuin tavanomaisessa.

-SS-
Nyt ei ss:n ajatus aukea mut Juu kyllä tuota saa kuulemma enemmän menemään läpi mut jos nyt ajattelee et laittaa sen tonnin jolla saat 30kg typpeä ja loppu 70kg on sitten olosuhteista kiinni tuleeko edes saman vuoden aikana käyttöön. Tästä ilosta pitää sitten maksaa n. 500e tonni rahteineen (verottomana).

Paljon sadonlisä sit tuolla 30-100 kg on, onkin vaikeammin pääteltävissä. Joku sääntö kai on et 30 kg typpeä saa 1000 kg lisää viljaa. Kuivana vuonna jos orgaaninen typpi ei liukene niin sadonlisä on varmaan maksimissaan tuon tonnin todennäköisesti vähemmän.

Luomuviljan hintahan ei tällä hetkellä mahdottomasti poikkea tavanomaisesta. Jos hinta on luokkaa 350e tonni niin lisäsatoa pitäisi saada noin puolitoista tonnia niin silloin on päässyt omille. Levitykseen täytyy ehkä laskea jotain kulua vaikka kylvön yhteydessä menisikin. Pitää muistaa et lisäsadon kuivaus maksaa myös.

Mieli tekisi kokeilla mut ihan pirusti vuodesta kiinni kuinka käy. Täällä kun normaalisti kuivahkoa alkukesinä ja tuon tavaran liukeneminen on heikompaa kuin normi apulannan niin mahdollisuus epäonnistumiseen on melko iso..
Kasvintuotanto / Vs: Apulannan hinta
: 24.11.22 - klo:15:27
Mistä saa alle 500€   Alv 0

Kiertolannootetta, mitä oksa kysyi,yarasunaa saa.. itseasiassa sen hinta vähän laskenut kun justiinsa myyjä soitteli et voisko tehdä uutta tarjousta..
Sivuja: [1] 2 3 ... 256