Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1] 2

Aiheet - ja101

Kasvintuotanto / Iisakki vai Helmi?
: 02.05.22 - klo:21:12
Jos nyt pitäisi löytää aikainen vehnän siemen luomuviljelyyn niin kumpi vai joku muu? Ajatus siis se, että soveltuisi Quarnaa paremmin syysviljojen paikkakylvöön, että onnistuisi sadonkorjuu samaan aikaan..

Luomussa toistaiseksi tai ainakin nyt taas tällä hetkellä kaikki syysvehnä menee automaattisesti rehuksi joten iisakista ei kai siinä mielessä haittaa. Helmi kai kelpaa leiväksi ja siinä mielessä jos joskus joutuisi yksistään kylvämään niin helmi puoltaisi paikkaansa.

Mut olisiko jollakin antaa kokemuksia joka olisi viljellyt molempi?
Joo o. Täällä vietetään tämä viikonloppu ja kun ei toi vapun viettäminen ole omaa sydäntä lähellä niin ajatus josko "vakoilisi" kolleeegojen toimia. Mihin siis auton nokka huomenna?
Viljat loppuu ja rahat on loppunu jo. No nii sorkkis anna palaa, neuvo!
Metsätalous / Kohta kaatuu...
: 26.08.21 - klo:05:56
Nimittäin tän talon viimeinen mettä. Sen jälkeen saakin sitten seuraavia päätehakkuita tehdä joku muu (jos ei vihreät kiellä koko toimintaa)

Hieman on haikeat fiilikset. Tullut tuota pidettynä "pankkina" mut katsellut jo useamman vuoden kun se on "alkanut vain näyttämään siltä" et aika luopua. Yhteen nurkkaan naapurin mettästä hyppäsi kirjanpainajainen ja alkoihan niitä runkoja kaatumaan omia aikojaankin kun metsä vierestä kaatu.

Pidettiin tosiaan sellaisena vararahastona ja "sahatavara" varastona. Kai se on opittava vaan tästä lähin , että kaupasta on haettava puutavara.
Kasvintuotanto / Kalkkien vertailu
: 25.12.20 - klo:11:34
Kummalla tavalla vertaat kalkkeja. Nopean vai kokonaisneutralointikyvyn mukaan? Perustelut myös kiitos.
Kasvintuotanto / Puinnit 2019
: 22.07.19 - klo:09:00
Eikö vielä ollut avausta? Koska ensimmäiset puimurit liikkuu? Itse veikkaisin, että menee pari kolme viikkoa vielä niin sitten voisi ruis olla puintikunnossa. Sen jälkeen ohra sitten papu ja viimeiseksi vehnät.
https://www.farmit.net/kasvinviljely-kotielain/2019/03/19/maataloustuotanto-ei-ole-keskittynyt-suurille-tiloille-20-vuoden

Täälläkin saa monesti lukea, että kuinka tuotanto on vain keskittynyt isoille tiloille joilla sitten rällätään uusilla puna tai keltavanteilla. Tuon tilastoinnin mukaan asia ei kuitenkaan ole noin. Allekirjoitan uutisoinnin täysin ja kun seuraa tätä omaa ympäristöä niin ei tähän ole mitään jättitiloja tullut. Muutamia joilla useampia satoja hehtaareita, mutta eniten ovat tilakokoa kasvattaneet sellaiset parin kolmenkymmenen hehtaarin tilat jotka saattavat nyt viljellä sataa lähentelevää pinta-alaa. Näillä tiloilla etuna se, että viljely toimii vielä hyvin sivutoimisena niin peltoalan kasvattaminen on taloudellisesti mahdollista. Että voitaisiin nyt sitten viimeinkin lopettaa se valittaminen niistä tonnihehtaari tiloista..
Ajattelin ostaa itselle joululahjan. Tekeekö noilla käsikäyttösillä vehkeillä mitään? Lähinnä finn powerin laitteita olen katsellut. 16 tai 20 mallia? 16:ta menee tuuman letku eikä nyt ainakaan äkkiä tule mieleen että omissa koneissa olisi isompia, edes kaivurissa. Leukasarjat täytysi tietenkin hommata. Entäs sitten letkut ja tilpehöörit. Joskus muistan ainakin mainoksen jossa mainostettiin jostakin paketeista missä oli yleisimmät letkut ja liittimet. Tuollaisella pääsisi hyvin alkuun..
Miten on, itsellä ei kokemusta kyseisistä laitteista paljonkaan. Nyt kuitenkin tarvitsi löytää jokin kone jolla nuo luomu vln pellot saisi nurin. Käytettyjä olen katsellut, tarjolla on muutamia nostolaitteisiin tulevia niittokoneita ja sitten hinattavia niittomurskaimia on tarjolla enemmän. Olen pohtinut, että kumpi tuossa sitten on parempi. Murskaimella en tee oikeastaan mitään, mutta monesta koneesta sen saa irti. Moni hinattava on jo meno-paluu kone joka ainakin jossakin tapauksessa voi olla nopeampi kun voi alkaa ajamaan ees taas. Samoin kun paino ei ole kokoajan roikkumassa nostolaitteissa vaikkeivat niittokoneet nyt niin paljon paina. Hinattavassa on tietysti enemmän hajoavia kohteita, kun on kulmavaihdetta ja niveltä enemmän. Hinattavia nyt on ehkä enemmän tarjolla leveämpänä, mutta molemmissa se leveys nyt rajoittuu siihen 3-4m metrin leveyteen. Kertokaa nyt mitä en vielä ole tajunnut tai keksinyt...
Millaisia kustannuksia per hehtaari syntyy? Itse tuossa laskeskelin, että kyllähän se 50-60 euroa taas menee jos jotain laontorjuntaa ja tautiainetta käyttää. Halvimmillaan pelkällä rikkatorjunnalla kympin luokkaa ja laajatehoisemmalla aineella 15 euron paikkeilla. Miten muilla?
Kasvintuotanto / Viljelykierrosta?
: 25.02.18 - klo:09:59
Katselin tuossa tuota viljelysuunnitelmaa ensi kaudeksi ja huomasin, että muutamilla lohkoilla on ollut vehnää peräjälkeen jo kuusi vuotta (webwisu näyttää tuon verran). On kyllä vaihdellut syys ja kevät muodon välillä, mutta vehnää kuitenkin. Millaisia havaintoja olette tehneet peräkkäisistä viljavuosista? Ainakin aina selitetään, että sadot alenee ja taudit yleistyy. Silti viimeiset 2,5 vuotta ovat olleet parhaimpia satojen suhteen. Viime vuoden hyvän sadon pilasi onneton syksy. Tai en tiedä olisiko se ollut hyvä, mutta ainakin päällepäin parhaimmat kasvustot miesmuistiin.

Itse saan parhaiten hyödynnettyä ohran ja vehnän, rehuksi kun menevät. Syysviljoja yritetään aika ajoin aina, kun mahdollista. Kauran hyödyntäminen on hieman hankalaa ja sopivaa tapaa haetaan. Kaura otettiin välivuosien jälkeen taas viljelyyn toissa vuonna ja ainakin vehnä kauran jälkeen oli paremman näköistä kuin ohran tai vehnän jälkeen. Onko kauralla viljoista paras "puhdistava" vaikutus? Entä jos nurmi tuodaan kiertoon niin kuin pitkän vaikutuksen yhden tai kahden vuoden nurmella saadaan? Vai kaadetaanko vain purkista "puhdistavaa" vaikutusta ruiskuun ja pussista lisää voimaa?
Onhan tätä jauhettu aiemminkin, mutta jauhetaans taas.

Uudemmalle autolle tarvetta maatalouskäyttöön. Pakettia, pickuppia tai kevyt kuorma-autoa mietitty. Ollaan tykästytty automaattiin ja nelikkoon. Pakettiautona löytyisi vitoa ja transportteria sopivassa hintahaarukassa. Pickuppeja sitten satunnaisesti joitain ja kevyt ka:t on sitten jenkkejä jos haluaa nelikon.

Heittäkää vinkkejä ja mitä kannattaisi katsella. Hiacea kun ei enää saa eikä tälläkään hetkellä ole yhtäkään automaattia ja nelikkoa tarjolla.
Metsätalous / Puun oikea osoite?
: 31.12.17 - klo:09:51
Mites se nyt menee, jos kuitupuusta saa hankinta hakkaaja n.30e/kiintokuutiolta. Kiintokuutiosta tulee haketta 2,5 kuutiota ja se vastaa energiana 2MWh = 200 litraa löpöä. Löpön hinta, jos on 0,7e/litra niin eikös kiintokuution hinta olisi silloin 140e, jos energiaa vertaa? Että onkos se kuitupuun oikea osoite sitten polttokattila kuitenkin? Saman laskelman jos tekee tukillekkin niin tuon mukaan sekin kannattaisi polttaa?

Tietysti hake-energiasta maksetaan n.20e/MWH eli kiintokuutiosta puuta saisi n.40€ hakkeena. Vähennettynä tietysti haketus (10e) ja kuljetus (?e) kulut pois. Tuon mukaan hankintahakkuu kuidulla vielä kannattaisi, tai aika lähelle kuitenkin jäätäisiin. Pystykauppa on sitten siitä kiinni millä hinnalla saat puut tulemaan metsästä pois ja hakkeeksi ja kuljetettua lämpölaitokselle.

Voidaanko tästä siis päätellä, että mikäli lämpöenergiaa tarvitsee itse, niin kattilaan kannattaa työntää kaikki tukista lähtien. Jos taas energian joutuu myymään niin homman ratkaisee se mikä kulu ero on kuiduksi korjaaminen tai hakepuuksi korjaaminen?
Metsätalous / Urat
: 11.12.17 - klo:07:13
Miten kannattaisi urat tehdä, että niistä olisi jatkossakin hyötyä. Kyseessä mäntyvaltaiset kuviot, joihin myöhästynyttä ekaa harvennusta oltaisiin tekemässä. Taimikon hoitotyöt on aikoinaan jääneet enemmän ja vähemmän tekemättä. Oma ajatus oli, että olisi tehnyt nyt urat "oikeisiin" kohtiin ja keräillyt itse hakepuita tuolta ja sitten muutaman vuoden sisään ottanut koneen tekemään oikean harvennuksen. Millainen uraväli olisi sopiva ja kuinka leveäksi ura kannattaa tehdä, että tulevat harvennukset onnistuu siltä. Olisiko 20m uraväli sopiva 4-5m uralla? Vai käytetäänkö tälläisissä jotakin hakkuu-/haamu-uraa? Vai tulisiko uraväli olla tiheämpi, 15m?
Sivuja: [1] 2