Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1] 2 3

Aiheet - ja101

Kasvintuotanto / Että silleen..
: 07.06.23 - klo:07:05
https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/c4ec22dc-3bb0-4afe-94dd-b02345940f6f

SS:n veikkaus osui oikeaan...  ::)

On tää ihmeellistä kun pitää ekaks luoda "kymmenen" eri hömppä vaihtoehtoa ja sit kun saadaan viljelijät niitä ottamaan niin aletaan asiaa muuttamaan kesken kaiken..
Mä olen nyt viime viikon torstaista laskien kaatanut 24 mm mittarista. Sateet torstaina 10 mm, lauantaina 5mm ja nyt tänään tiistaina 9mm. Jotain voi tietysti vielä tulla tälle päivälle.

Ennen tätä "sadejaksoa" ei sitten vettä juurikaan tullut. Edelliset sateet taisi tulla lumena..
Metsätalous / Puutavaraa omasta puusta?
: 17.02.23 - klo:09:11
Mites se nyt menee, jos yhtiö maksaa tukista 75€ motti.
Tarvetta olisi 5m 2x7 lankuille. Katselin taulukoista, että tuollaisen tukin tilavuus on luokkaa 0,25m3. Näin ollen saisin tälläisestä tukista 18,75€. Sahauttamalla tukista tulee 10m 2x7 lankkua. Paikallinen saha kertoi tuollaisen lankun hinnaksi n. 2,5€/m (+alv). Joten ostamalla lankkujen hinnaksi tulisi 25€ + hakemisen kulut. Sahuri ottaa 70€/h (+alv) ja arvioin kaikkineen toimineen (sahan tuonti, asemointi, purku jne.) yhden puun käsittelyajaksi 5min näin ollen 12 tukkia menisi tunnissa läpi. Yhden tukin käsittely maksaa siis 5,83€. Tämä summa kun lisätään tuohon tukin pystykauppa arvoon niin saadaan 24,58€. Jos siis ajatellaan, että tukki "jalostetaan" lankuiksi itse. Tällä laskutavalla ei kannattaisi enää itse lähteä metsään puita kaatamaan, karsimaan, ajamaan sahalle, olla sahurilla apumiehenä ja taapeloida.

Kysymys kuuluukin et laskinko tuon nyt ihan oikein vai onko tuossa jokin virhe? Toki siitä tukista saattaa tulla muutakin (lautaa) mutta samalla se tarkoittaa aina pöydän liikuttelua enemmän jolloin sahauksen kulu kasvaa. Helpoimmalla "viidellä vedolla" tulee se kaksi lankkua ja loput polttokasaan. Tuo sahaukseen kuluva aika lähinnä arveluttaa. Muistin mukaan jokin 50-100 runkoa on normaalissa päivässä sahattu niin siitä arvioin tuon ajan. Ja tietysti puut myymällä joutuu myynnistä maksamaan veron , joka oy:n on 20% näin tukin arvoksi jää 15€.
Kasvintuotanto / Kasvinsuojelunhinta 2023
: 07.02.23 - klo:15:40
Onkos kukaan vielä tutkinut? Pitäisi kustannuslaskelmaan päivittää tuoreet hinnat ja mitä vähän hintoja löysin niin glyfo noussut ainakin reippaasti.

Ennen joskus laskin et glyfon käyttö oli sen 10e. Halpa rikka-aine luokkaa 10-15e. Jos piti saada valvattiin ja ohdakkeeseen enemmän tehoa niin 15-20e. Valikoivat juola-aineet sitten 30e. Hukkisaine saman 30e ja halvimmat tautiaineet lähti jostain 20e aina 50e jos käytti maksimi annosta. Korrensääteet 10e ylöspäin. Moddus evo taisi olla 20e vai ylikin. Kaikki verottomia hehtaarin ainekustannuksia.

Onko aineiden hinnoissa tapahtunut minkälaisia muutoksia ja mitä luokkaa hehtaarikustannukset ovat nykyään?
Kasvintuotanto / Iisakki vai Helmi?
: 02.05.22 - klo:21:12
Jos nyt pitäisi löytää aikainen vehnän siemen luomuviljelyyn niin kumpi vai joku muu? Ajatus siis se, että soveltuisi Quarnaa paremmin syysviljojen paikkakylvöön, että onnistuisi sadonkorjuu samaan aikaan..

Luomussa toistaiseksi tai ainakin nyt taas tällä hetkellä kaikki syysvehnä menee automaattisesti rehuksi joten iisakista ei kai siinä mielessä haittaa. Helmi kai kelpaa leiväksi ja siinä mielessä jos joskus joutuisi yksistään kylvämään niin helmi puoltaisi paikkaansa.

Mut olisiko jollakin antaa kokemuksia joka olisi viljellyt molempi?
Joo o. Täällä vietetään tämä viikonloppu ja kun ei toi vapun viettäminen ole omaa sydäntä lähellä niin ajatus josko "vakoilisi" kolleeegojen toimia. Mihin siis auton nokka huomenna?
Viljat loppuu ja rahat on loppunu jo. No nii sorkkis anna palaa, neuvo!
Metsätalous / Kohta kaatuu...
: 26.08.21 - klo:05:56
Nimittäin tän talon viimeinen mettä. Sen jälkeen saakin sitten seuraavia päätehakkuita tehdä joku muu (jos ei vihreät kiellä koko toimintaa)

Hieman on haikeat fiilikset. Tullut tuota pidettynä "pankkina" mut katsellut jo useamman vuoden kun se on "alkanut vain näyttämään siltä" et aika luopua. Yhteen nurkkaan naapurin mettästä hyppäsi kirjanpainajainen ja alkoihan niitä runkoja kaatumaan omia aikojaankin kun metsä vierestä kaatu.

Pidettiin tosiaan sellaisena vararahastona ja "sahatavara" varastona. Kai se on opittava vaan tästä lähin , että kaupasta on haettava puutavara.
Kasvintuotanto / Kalkkien vertailu
: 25.12.20 - klo:11:34
Kummalla tavalla vertaat kalkkeja. Nopean vai kokonaisneutralointikyvyn mukaan? Perustelut myös kiitos.
Kasvintuotanto / Puinnit 2019
: 22.07.19 - klo:09:00
Eikö vielä ollut avausta? Koska ensimmäiset puimurit liikkuu? Itse veikkaisin, että menee pari kolme viikkoa vielä niin sitten voisi ruis olla puintikunnossa. Sen jälkeen ohra sitten papu ja viimeiseksi vehnät.
https://www.farmit.net/kasvinviljely-kotielain/2019/03/19/maataloustuotanto-ei-ole-keskittynyt-suurille-tiloille-20-vuoden

Täälläkin saa monesti lukea, että kuinka tuotanto on vain keskittynyt isoille tiloille joilla sitten rällätään uusilla puna tai keltavanteilla. Tuon tilastoinnin mukaan asia ei kuitenkaan ole noin. Allekirjoitan uutisoinnin täysin ja kun seuraa tätä omaa ympäristöä niin ei tähän ole mitään jättitiloja tullut. Muutamia joilla useampia satoja hehtaareita, mutta eniten ovat tilakokoa kasvattaneet sellaiset parin kolmenkymmenen hehtaarin tilat jotka saattavat nyt viljellä sataa lähentelevää pinta-alaa. Näillä tiloilla etuna se, että viljely toimii vielä hyvin sivutoimisena niin peltoalan kasvattaminen on taloudellisesti mahdollista. Että voitaisiin nyt sitten viimeinkin lopettaa se valittaminen niistä tonnihehtaari tiloista..
Ajattelin ostaa itselle joululahjan. Tekeekö noilla käsikäyttösillä vehkeillä mitään? Lähinnä finn powerin laitteita olen katsellut. 16 tai 20 mallia? 16:ta menee tuuman letku eikä nyt ainakaan äkkiä tule mieleen että omissa koneissa olisi isompia, edes kaivurissa. Leukasarjat täytysi tietenkin hommata. Entäs sitten letkut ja tilpehöörit. Joskus muistan ainakin mainoksen jossa mainostettiin jostakin paketeista missä oli yleisimmät letkut ja liittimet. Tuollaisella pääsisi hyvin alkuun..
Miten on, itsellä ei kokemusta kyseisistä laitteista paljonkaan. Nyt kuitenkin tarvitsi löytää jokin kone jolla nuo luomu vln pellot saisi nurin. Käytettyjä olen katsellut, tarjolla on muutamia nostolaitteisiin tulevia niittokoneita ja sitten hinattavia niittomurskaimia on tarjolla enemmän. Olen pohtinut, että kumpi tuossa sitten on parempi. Murskaimella en tee oikeastaan mitään, mutta monesta koneesta sen saa irti. Moni hinattava on jo meno-paluu kone joka ainakin jossakin tapauksessa voi olla nopeampi kun voi alkaa ajamaan ees taas. Samoin kun paino ei ole kokoajan roikkumassa nostolaitteissa vaikkeivat niittokoneet nyt niin paljon paina. Hinattavassa on tietysti enemmän hajoavia kohteita, kun on kulmavaihdetta ja niveltä enemmän. Hinattavia nyt on ehkä enemmän tarjolla leveämpänä, mutta molemmissa se leveys nyt rajoittuu siihen 3-4m metrin leveyteen. Kertokaa nyt mitä en vielä ole tajunnut tai keksinyt...
Millaisia kustannuksia per hehtaari syntyy? Itse tuossa laskeskelin, että kyllähän se 50-60 euroa taas menee jos jotain laontorjuntaa ja tautiainetta käyttää. Halvimmillaan pelkällä rikkatorjunnalla kympin luokkaa ja laajatehoisemmalla aineella 15 euron paikkeilla. Miten muilla?
Sivuja: [1] 2 3