Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1] 2 3

Aiheet - ja101

Mitä mietteitä herättää. Mtk on sitä mieltä et maakunnissa kiehuu, kiehuuko?

Minkä vuoksi pitäisi mielenosoituksiin lähteä?

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/4f1368c7-edb8-4bd0-ac13-f19364034945

Kasvintuotanto / Ohran viljelyn vaikeus?
: 17.02.24 - klo:08:54
Otsikon voi nyt käsittää monella tapaa. Yksi voisi olla, et miksi sitä ohraa ei viljellä. Nythän ainakaan hinta ei tue sitä...

Mut niinkuin käytännössä kuinka olette viljelyssä onnistuneet? Onko esikasvilla merkitystä, entä perusmuokkaus, suorakylvö, lannoitus, kasvinsuojelu jne?
Ja tietysti se lajike, kaks vai monitahoinen? Entä pellon viljavuus?

Omat kokemukset olleet hyvin vaihtelevia, suurimmat epäonnistumiset tulleet ohran kanssa.  :-\

Ajatuksena tässä nyt pohtinut et pitääkö luomu perua ja siirtyä itse tuottamaan taas rehuviljaa elukoille. Aikoinaan kun luomuun lähdin niin yksi syy oli se ettei tarvitse ohraa viljellä  ;D
Nyt kuitenkin tuntuu et rehuohran tarjonta vähenee kokoajan.

Ja vielä yksi juttu et tässä kaivataan nyt saviseudun kokemuksia, onnistumisia.  ;)

Mitäs mieltä raati on. Facessa kovasti juttua et alas mennään ja lujaa. Eläinmäärä tippuu, tilat tippuu, tuotanto tippuu, kaikki loppuu..?

Ollaanko oikeasti kuoliniskuja antamassa vai mikä homman nimi? Näin ulkopuolisena kai se naudanliha kysyntä on kaupoissa vähentynyt mut onko koko syy? Tuet tippuneet tietysti ja ehdot tiukentuneet? Mut onko ne nyt niin radikaaleja muutoksia?
Jonkinlainen askel on kai taas otettu kohti sitä et Ukrainasta tulee eu:n jäsen. Mitäs mieltä olette? Mitä kaikkea tämä aiheuttaa suomen maataloudelle?

Äkkiä ajateltuna viljaa tulee ainakin sisämarkkinoille reilusti lisää...  ::)
Kasvintuotanto / Että silleen..
: 07.06.23 - klo:07:05
https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/c4ec22dc-3bb0-4afe-94dd-b02345940f6f

SS:n veikkaus osui oikeaan...  ::)

On tää ihmeellistä kun pitää ekaks luoda "kymmenen" eri hömppä vaihtoehtoa ja sit kun saadaan viljelijät niitä ottamaan niin aletaan asiaa muuttamaan kesken kaiken..
Mä olen nyt viime viikon torstaista laskien kaatanut 24 mm mittarista. Sateet torstaina 10 mm, lauantaina 5mm ja nyt tänään tiistaina 9mm. Jotain voi tietysti vielä tulla tälle päivälle.

Ennen tätä "sadejaksoa" ei sitten vettä juurikaan tullut. Edelliset sateet taisi tulla lumena..
Metsätalous / Puutavaraa omasta puusta?
: 17.02.23 - klo:09:11
Mites se nyt menee, jos yhtiö maksaa tukista 75€ motti.
Tarvetta olisi 5m 2x7 lankuille. Katselin taulukoista, että tuollaisen tukin tilavuus on luokkaa 0,25m3. Näin ollen saisin tälläisestä tukista 18,75€. Sahauttamalla tukista tulee 10m 2x7 lankkua. Paikallinen saha kertoi tuollaisen lankun hinnaksi n. 2,5€/m (+alv). Joten ostamalla lankkujen hinnaksi tulisi 25€ + hakemisen kulut. Sahuri ottaa 70€/h (+alv) ja arvioin kaikkineen toimineen (sahan tuonti, asemointi, purku jne.) yhden puun käsittelyajaksi 5min näin ollen 12 tukkia menisi tunnissa läpi. Yhden tukin käsittely maksaa siis 5,83€. Tämä summa kun lisätään tuohon tukin pystykauppa arvoon niin saadaan 24,58€. Jos siis ajatellaan, että tukki "jalostetaan" lankuiksi itse. Tällä laskutavalla ei kannattaisi enää itse lähteä metsään puita kaatamaan, karsimaan, ajamaan sahalle, olla sahurilla apumiehenä ja taapeloida.

Kysymys kuuluukin et laskinko tuon nyt ihan oikein vai onko tuossa jokin virhe? Toki siitä tukista saattaa tulla muutakin (lautaa) mutta samalla se tarkoittaa aina pöydän liikuttelua enemmän jolloin sahauksen kulu kasvaa. Helpoimmalla "viidellä vedolla" tulee se kaksi lankkua ja loput polttokasaan. Tuo sahaukseen kuluva aika lähinnä arveluttaa. Muistin mukaan jokin 50-100 runkoa on normaalissa päivässä sahattu niin siitä arvioin tuon ajan. Ja tietysti puut myymällä joutuu myynnistä maksamaan veron , joka oy:n on 20% näin tukin arvoksi jää 15€.
Kasvintuotanto / Kasvinsuojelunhinta 2023
: 07.02.23 - klo:15:40
Onkos kukaan vielä tutkinut? Pitäisi kustannuslaskelmaan päivittää tuoreet hinnat ja mitä vähän hintoja löysin niin glyfo noussut ainakin reippaasti.

Ennen joskus laskin et glyfon käyttö oli sen 10e. Halpa rikka-aine luokkaa 10-15e. Jos piti saada valvattiin ja ohdakkeeseen enemmän tehoa niin 15-20e. Valikoivat juola-aineet sitten 30e. Hukkisaine saman 30e ja halvimmat tautiaineet lähti jostain 20e aina 50e jos käytti maksimi annosta. Korrensääteet 10e ylöspäin. Moddus evo taisi olla 20e vai ylikin. Kaikki verottomia hehtaarin ainekustannuksia.

Onko aineiden hinnoissa tapahtunut minkälaisia muutoksia ja mitä luokkaa hehtaarikustannukset ovat nykyään?
Kasvintuotanto / Iisakki vai Helmi?
: 02.05.22 - klo:21:12
Jos nyt pitäisi löytää aikainen vehnän siemen luomuviljelyyn niin kumpi vai joku muu? Ajatus siis se, että soveltuisi Quarnaa paremmin syysviljojen paikkakylvöön, että onnistuisi sadonkorjuu samaan aikaan..

Luomussa toistaiseksi tai ainakin nyt taas tällä hetkellä kaikki syysvehnä menee automaattisesti rehuksi joten iisakista ei kai siinä mielessä haittaa. Helmi kai kelpaa leiväksi ja siinä mielessä jos joskus joutuisi yksistään kylvämään niin helmi puoltaisi paikkaansa.

Mut olisiko jollakin antaa kokemuksia joka olisi viljellyt molempi?
Joo o. Täällä vietetään tämä viikonloppu ja kun ei toi vapun viettäminen ole omaa sydäntä lähellä niin ajatus josko "vakoilisi" kolleeegojen toimia. Mihin siis auton nokka huomenna?
Viljat loppuu ja rahat on loppunu jo. No nii sorkkis anna palaa, neuvo!
Metsätalous / Kohta kaatuu...
: 26.08.21 - klo:05:56
Nimittäin tän talon viimeinen mettä. Sen jälkeen saakin sitten seuraavia päätehakkuita tehdä joku muu (jos ei vihreät kiellä koko toimintaa)

Hieman on haikeat fiilikset. Tullut tuota pidettynä "pankkina" mut katsellut jo useamman vuoden kun se on "alkanut vain näyttämään siltä" et aika luopua. Yhteen nurkkaan naapurin mettästä hyppäsi kirjanpainajainen ja alkoihan niitä runkoja kaatumaan omia aikojaankin kun metsä vierestä kaatu.

Pidettiin tosiaan sellaisena vararahastona ja "sahatavara" varastona. Kai se on opittava vaan tästä lähin , että kaupasta on haettava puutavara.
Kasvintuotanto / Kalkkien vertailu
: 25.12.20 - klo:11:34
Kummalla tavalla vertaat kalkkeja. Nopean vai kokonaisneutralointikyvyn mukaan? Perustelut myös kiitos.
Kasvintuotanto / Puinnit 2019
: 22.07.19 - klo:09:00
Eikö vielä ollut avausta? Koska ensimmäiset puimurit liikkuu? Itse veikkaisin, että menee pari kolme viikkoa vielä niin sitten voisi ruis olla puintikunnossa. Sen jälkeen ohra sitten papu ja viimeiseksi vehnät.
Sivuja: [1] 2 3