Eikö Nollapanos-Reetalle olisi siis hyvät markkinat?
Nollapanos-Reetasta on itse asiassa vaikea saada matalasakoista tavaraa, muuten kuin tahallaan sateeseen jättämällä, koska se valmistuu jo kesän helteisiin. Silloin kun Reettaan alkaa panostamaan yli 200€:n hintaa / ja 5 tonnin satoa vastaavasti, silloin todellisuus on tätä:
2008, Riihi noin 4500 kg/ha
2012, Reetta, paras populaatioruissato jonka olen puinut, 4800 kg/ha
Näistä 2008 meni keskimäärin 95 sakolukuun. 2012 sakoluku oli 150 tienoilla. Heikkolaatuisen rukiin markkinoita ei todellisuudessa kuitenkaan ole, siitä pitää proruiskerho tuontiosastoineen huolen, Puolasta on useimpina vuosina saanut heikkolaatuisempaa rehuruista edullisemmin kuin koskaan Suomesta, eikä Suomessa ole "rehurukiin" hinnoittelussa ainakaan viljelijälle ollut mitään insentiiviä tahallaan jättää itämään peltoon.
Eli niin kuin sanoin, eikä asiassa siis ole ristiriitaa, rukiin lannoitus ja kemikaalipanostus ovat toisistaan riippuvaiset, siksi luomu- eikä kesantorukiille ei kannata alkaa ostaa runsaasti pintalevitettäviä runsastyppisiä lannoitteita ja/tai hivenaineita ym. , koska kemiallista kasvunsäädettä ei ole käytettävissä. Samoin vasta tautiaineet mahdollistavat koko satopotentiaalin ja koko lannoituksen hyväksikäytön. Tämä onnistuu hybridillä, parhaimmillaan puinti on kuin vahvakortista kasitonnariohraa leikkaisi. Hybridin vajaa ravinnepaketti (= harvahko heikosti kukkiva kasvusto ) aiheuttaa torajyväongelman, ja se värilajittelu on taas sen 20 euroa lisää hinnasta pois.
Eli peite- ja kerääjäkasvina ruis on paras, sato menköön uuden siemenen valmisteluun ja loput polttoon. Ja rukiinviljely on taas hauskaa, ja helppoakin !
-SS-