Ok, kiitos. Itsellänikin vähän ehkä vähän kiehahti liikaa, johtuu ehkä enemmänkin tästä omasta elämäntilanteesta kuin sun kommenteista, pyydän myöskin anteeksi. On väärin että maataloutta sorretaan, oli kyse sitten sian-, maidon- tai viljan tuotannosta. Kaikki maatalouden alat ovat arvokkaita ja toivon mukaan ihmiset heräisivät siihen varsinkin näin poikkeusaikana. Kuluttaja voi valinnoillaan tehdä oman osansa, mutta toki suuri valta on noilla korkeilla herroilla joiden ei sitä maatalousarkea tarvitse itse elää.
Mitä tulee tuohon Valion pudottamaan pommiin tuotantorajoituksista. Hankala homma niille joilla olisi ollut välttämätön laajennus edessä. Tai mikä nyt on välttämätöntä nykyaikana, kai se on ihmisestä itsestään kiinni. Oma käsitykseni on että tuotantoa pitäisi kai rajata vähän laajemmin eikä vain Valion osalta jos haluaa tilityshintoihin muutoksia.
Menee taas vähän ohi aiheen, mutta miten nuo asiat menivät sikapuolella silloin ennen EU:ta, oliko sama homma kuin lehmien kanssa eli pienetkin pärjäsivät?
Mulla ei varmaan joidenkin mielestä ole natsoja sanoa mitään ajasta ennen eu:ta koska en sitä aikaa itse ole tilallisena elänyt. Mutta mitä siitä nyt olen ymmärtänyt ja juttuja kuullut niin silloin pärjäsi pienetkin niinkuin muillakin aloilla. Tai pärjäsi ja pärjäsi. Silloin oli rajoitukset käytössä eikä yli 300 sian sikalaa saanut edes rakentaa. Sitten eu vapautti tämän ja hetken aikaa menikin hyvin. Sorkkis varmaan mielellään oikoo tämän niin, että tämä on edelleen kultakaivos.
Se on aina hankalaa kun jokin raja pitää johkuun vetää. Vaikka, ette tykkääkkään vertailusta sikapuoleen niin tuolla meillä se rajan veto tapahtuko se nyt 2007 kun tuki irroitettiin tuotannosta. Sen jälkeen sitä laskevaa tukea (141) on saanut viitemäärän mukaan eli sen hetkisen eläinmäärän mukaan. Jos investointi myöhästyi tuosta niinkuin yhden tapauksen tiedän niin ei auta narina.
Minusta tämä on ainakin ollut jollakin tavalla selvää, että joitakin rajoituksia maitopuolelle tulee. Ehkä tässä siinä mielessä jos on laajennuksen/remontin kanssa jahkaillut nii ei voi katsoa kun peiliin. Hankalia tilanteita on tietysti nämä tälläiset missä on jatkajat liian nuoria ja luopujat liian vanhoja. Tässä on se tuuri sitten mistä mainitsin kyseessä.
Kertoo, jotta lihasian kasvatus on helppoa emakkosikalaan verrattuna, mahdollistaa isommat yksiköt. Kuten mullipuolella, pääasiassa haluttais tehdä loppukasvattamoita, vasikoista on pulaa, emolehmien määrä taas nousee hitaasti.
Joo onhan tuossa perää, mut mun mielestä taustalla muutakin. Lihatalot ovat halunneet tilanteen tälläiseksi ettei porsasruuhkaa tulisi. Ennemmin annetaan lihasikaloiden odottaa. Emakkomäärää on tarkoituksella pienennetty ja vastaavasti kasvatusajat lyhentyneet. Tähän sitten parit emakkoloiden salmonellat niin pula on valmis.
Ei todellakaan kaikki investoinnit ole olleet viimeisen 5 vuoden aikana välttämättömiä maidontuotantoon. Heti kun 2014 selvisi että tuottajahinnat ovat putoamassa pysyvästi niin olisi pitänyt joka taholta himmata laajennuksien osalta. Esimerkiksi valion osuuskunnat ovat vetäneet eri pihattoseminaareja ja retkiä. Meiltäkin kysyttiin investointi haluja!. Eniten nyt ärsyttää ne joilla on jo toinen tai jopa kolmas uusi pihatto, ja kaikki uusi infra. Sitten osa ei pääse nyt tekemään edes sitä ensimmäistä pihattoa!
Niin tämä on varmaan sitä, että jotkut ne vaan uskaltaa. Suomessa harvemmin kuitenkaan ajetaan tiloja konkurssiin, aina yritetään keksiä kaikki mahdolliset konstit jotta tämä vältettäisiin. Järjellä ei kannata näköjään ajatella enää mitään, röyhkeyttä vaan peliin. Verrattavissa taannoisiin kerääjäkasvi ja suojavyöhyke sekoiluihin. Tarkoituskaan ei ollut että mitään kasvaisi siellä viljan juuressa tai, että vesistön tila jotenkin paranisi, kun sen kuivan uoman viereen laitetaan suojavyöhykettä.