Robotti on kallis lypsäjä, vaatii palatsin ympärilleen, tehokas laiduntaminen ei onnistu.... Kyllä manuaalinen robotti on kannattanut tähän asti paljon pienemmälläkin lehmämäärällä. Nyt Valio kieltää tehokkaan laiduntamisen, joten kilpailuetu poistuu pieniltä tiloilta. Toisaalta kuluttajat alkavat vaatia laiduntamista, joten Valiolle tullenee pian pää vetävän käteen. Ehkä osuusmeijerit pitää perustaa uudestaan.
Laitumelta on vaikea lypsää täysin tasaista maitomäärää, jota Valio vaatii. Tulee paljon ylitys- ja 8, vaikka vuosituotanto pysyisikin raameissa. Keskimääräinen tilityshinta siis putoaa laiduntavilta tiloilta. Jatkuvaa sisäruokintaa käyttäen maitomäärät pysyvät paljon helpommin tasaisina.
"Tässä oli asiaa ja näkökulmaa. Samaa miettinyt että mitä Valio oikein haluaa, kun keppiä annetaan toisesta ja porkkanaa toisesta. Mutta mitä tarkoitat että Valio "kieltää" tehokkaan laiduntamisen? Eihän sellaista pysty kieltämään."
*Sulla vastaus tuonne väliin ja samaan pötköön, mutta sain selvän.
Kyllä sama epätasaisuus tulee myös jos lehmät poikii kovin epätasaisesti. Esimerkiksi meillä on vanhan ajan syyspoikiva karja ja näin kesäaikaan lehmiä on paljon ummessa. Alkuvuodesta ja keväällä on poikivia vähän ja ollaan kovasti koitettu muuttaa sitä. Se ei ole helppoa kun lehmät ei tiinehdy keväällä ja kesällä.
Anteeksi huolimattomuus, mutta onneksi asiani selvisi.
Jos on hyvät laitumet navetan vieressä, niin kannattaa lypsättää lehmiä kesällä ja pitää ummessa talvella. Jos taasen huonot laitumet kaukana navetasta tai robottilypsy, niin kannattaa pitää lehmät ummessa kesällä. Nyt Valio ei salli tälläistä optimointia. Sitä tietysti häiritsee myös se, että lehmät tahtovat tiinehtyä silloin, milloin niille sopii.