Minkähän osan viljelijä voi korvata ruokataloudessa omalla tuotannolla verrattuna kehen tahansa (kesä)mökkiläiseen ja mikä sen taloudellinen arvo on vuositasolla?
Kysymys on outo, aika isonkin osan voi korvata, jos on halua, viitseliäisyyttä ja osaamista.
Meillä leipä- ja pullajauhot jauhatetaan paikallisessa myllyssä ja itse leivotaan, perunat luonnollisesti kasvatetaan omassa maassa, kasvimaalta saa monenlaisia juureksia ja kasviksia, marjapensaiden anti on runsas, ja niiden antimia nautitaan pitkin vuotta. Silloin kun vielä oli sikoja, niin tuottajapalautuksilla pysyttiin omissa lihoissa ympäri vuoden, tosin nautaa ja kanaa piti vaihtelun vuoksi ostaa kaupasta.
On se nyt aika noloa, jos viljelijäperhe, joka tuottaa ruokaa työkseen muille, ostaa itse kaiken tarvitsemansa syötävän kaupasta.