Takavuosina liikkui sellaista tarinaa et joku oli oliko se nyt fazerille myynyt "luomuvehnää" eli tavista luomuna. Fazerin kokeessa sit oli käry käynyt ja jokainen tila oli käyty läpi mistä iso siilo oli täytetty. Oli kuulemma tila joutunut korvaamaan siilon sisällön.. legendaa tai ei mut ei tosiaan itse huvita kokeilla.
Tuo on kyllä melko paksua pelottelua, jos meinataan, että havainto olisi tehty vaikkapa kaupan 30 rekkakuorman siilosta ja olisi yksi tavis-erä, johon olisi käytetty testeissä helpoimmin näkyviä esim. klormekvattikloridia tai fenoksihappoja, ne kuitenkin laimenevat reilusti. Keinolannoitetussa viljassa epäilystä tietenkin voivat herättää matalammat raskasmetallipitoisuudet, nimenomaan matalammat. Pitkään maaperässä pysyvät kasvinsuojeluaineet, kuten dimetoaatit, malationit ym. tulevat samalla tavalla luomuun kuin tavikseen, parin-kolmen vuoden siirtymäaika ei todellakaan riitä.
Ulkomaisissa luomuerissä on joskus tullissa läytynyt korkeammat pitoisuudet kuin suomalaisessa puolivillaisesti viljellyssä tavisviljassa, johtuen tiheästi asuttujen maiden suuremmasta ympäristökuormasta liikenteestä, teollisuudesta ym.
Nuo pitoisuusmittaukset luomuruuasta ovat eräällä tavalla pseudotiedettä, oikeasti ravinnekemiassa ei ole mitään erillistä luomukemiaa, vain kemiaa. Luomussa voitaisiin keskittyä siihen, mistä maksetaan, eli viljelijän käyttämiin menetelmiin, niitä valvottakoon, luomutuotteiden ja luomutuotteiden välillä voi olla isompia eroja kuin keskimäärin luomutuotteiden ja tavanomaisesti tuotettujen välillä. Proluomun sivuillakin tämä on mainittu: 64%:ssa suomalaisista tavanomaisista elintarvikkeista ei löytynyt mitään jäämiä, ja lopuissa 36%:ssa eivät ylittyneet tavanomaiselle asetetut raja-arvot. 92% ulkomaisista luomutuotteista ei sisältänyt lainkaan jäämiä, mutta vastineeksi 6%:ssa jäämät löytyivät, mutta eivät ylittäneet tavanomaiselle viljelylle asetettua rajoja, mutta 2% ylitti.
Lukemattomat kerrat myös luomutuotteen parempi laatu tai maku on pystytty kaksoissokkotutkimuksissa osoittamaan täysin subjektiiviseksi kokemukseksi, jossa olennainen tekijä on
tieto siitä, että tämä nyt on luomua.
-SS-