Nyt kun taas haetaan tehokkuutta niin miten asiat pitää olla jotta on tehokasta ja samalla tuottavaa.
Kokoluokkana voisi olla niin noin 150 lehmää mikä lienee sieltä taloudellisemmasta päästä.
Muutamia ajatuksia.
- navettana pihatto ja lypsynä asema tai robo.
- lannanpoistona raapat tairitilät.
- ehdottomasti liete
- ei ainuttakaan peltokonetta jos ei toisena bisneksenä laajamittainen urakointi
- kunnon mylly missä jauhetaan kaikkia vilja ja valkuaispapuja
- luomussa ainakin pellot ja ehkä myös eläimet
- minimaalinen laidunnus mutta asiallinen jaloittelu
- ammattimainen liettenkäyttö lannoitteena
- rehustuksena ape
- 150 eläimen hoidossa yksi työntekijä ja isäntäväki.
- toimilupasiemennys ja sonni käytettävissä.
- lietteen separointi kuivikkeeksi
Mikä ei pidä paaikkaansa ja missä pitäisi viellä tehostaa.
Tuo on aika tärkeä kohta että tilalla töissä myös ulkopuolinen. Ei vain isäntäväen jaksamisen vuoksi, vaan toiminnan tehostamiseksi. Parhaiten tietenkin toimii kun ulkopuolinen on tuntipalkalla ja keskittyy päivittäisiin töihin, joka on paras tapa motivoitua karsia turhia päivittäisiä työvaiheita pois. Se on aivan sama käyttääkö vaikka pari tuntia ylimääräistä turhaan vaikka kylvössä verrattuna vartti tarpeetonta säätämistä vasikoiden juotossa päivittäin.
Eikä mitenkään pahasta jos ulkopuolinen työntekijä vaihtuu muutaman kuukauden välein, koska se pakottaa selkeyttämään päivittäisiä rutiineja vielä enemmän. Jos on vaikka lehmä jonka lypsytapaa ei pysty lauseella kirjoittamaan ymmärrettäväksi ohjeeksi, niin riippumatta tuotoksesta sen oikea paikka on teurasauto. Siis olettaen että mittakaava on todellakin noin 150 lehmää.
Pellot luomussa yksi vaihtoehto, mutta ei ylivoimainen. Etenkin jos peltoalaa ei kovin paljoa. Ennemmin oleellista olla selkeä suunta viljelyssä. Eli jos viljelyssä vain heinänurmikasveja, niin sitten lannoitetaan myös ympäristötuen rajamailla, tehdään toistuvat rikkatorjunnat ja annetaan hiveniä. Jos koko pakettia ei aio panostaa, niin täytyy olla palkokasveilla iso rooli.
Jos peltoalaa on niin paljon että ei säännöllisesti korjaa kolmea satoa, niin pääoma paljon tehokkaammassa käytössä myymällä osan pellosta pois. Tai ei nyt ainakaan jatka niitä vuokrasopimuksia. Peltoviljely sadon myymiseksi on vain hyvin harvoin kannattavaa muutenkaan ja maitotilalla pitää muistaa että kaikki työ, koneet ja keskittyminen muualle vähentää aina maidontuotannon tuottavuutta.