Tätä "low input" tuotanto on alettu koetuotantona kokeilemaan, mm. Maaningalla (MTT) on käynnissä koe, että miten eläimet tuottaa matalalla väkirehulla, myös kestävyys ja terveys on varmaan myös syynissä. En minäkään kannata ihan sellaista että tuotokset tippuu jopa tuhansia kiloja, mutta mikä on sitten kohtuullinen tuotos niin että viljelijä saa riittävän katteen ja että lehmäkin kestää sen?
Tuottavathan ne, varmasti yhdeksänkin tonnia. Mutta korsirehukulutus suhteessa maitotuottoon nousee mielestäni liian suureksi, hyötysuhde kärsii. Ei säilörehu ja valkuaiskasvinen kokoviljasörsseli ole nekään ilmaisia. On kokeiltu.
Niinku mah'joton setä sano. 26 kiloa kuiva-ainetta sisään ja 21 kiloa maitoo ulos. Paskakuski ostaa lootan samppakaljaa.
Voisivat samantien testata yhden lypsyn tekniikan. Kumpikaan noista ei sovi yhteen 15 tonnin lehmäpaikan kanssa.
Kyllä noinhan se on, uusissa kalliissa rakennuksissa maitoa on tultava heikommaltakin ensikoltakin vähintään 8000 kg per lypsykausi. Ja se paskan määrä on hirmuinen kun kuiva-ainekiloja syötetään ja ruokinnan hyötysuhde tosiaan heikko.
Jalostuksessa on aina välillä viilattu tuotoksen painoa ja nythän rasvan osuutta on nostettu, maitokilot ovat olleet aavistuksen miinuksella. Tämä on ihan hyvä, vielä kun se pitkämaitoisuuden saisi siihen mukaan niin se takaisi sen että pelkkä hyvä kuiva-ainetuotos ei riitä vaan lehmän pitää jaksaa lypsää lypsykausi loppuun mahdollisimman tasaisesti, tässä on iso taloudellinen näkökohta. Meillä on kyllä monta lehmää päättänyt uransa kun ovat olleet liian lyhytmaitoisia tai siis lypsävät ensimmäiset kuukaudet kovaa ja sitten onkin jo takki tyhjä, lisäksi vielä nippu vaivoja. Näistä tulee kertakäyttölehmiä. Parhaat lehmät ovat sellaisia tasaisia lypsäviä, vaikka eivät kaikkein korkeimmalle aina herukaan.