Itse asiassa varsinkin pohjoismaisissa holsteinarvosteluissa on aika paljon ihan mittausdataa mukana lypsettävyydessä. Pääosin Tanskasta peräisin olevaa, mutta jonkin verran myös Suomen ja Ruotsin tietoa (tulee roboteilta tai elektronisilta maitomittareilta ja lisääntyy jatkossa).
Mittaustulokseen perustuva arvostelu on huomattavasti parempi kuin karjanomistajien arvioihin perustuva, siihen pitäisi päästä nopeasti ja mahdollisimman laajasti, ainakin näin robottilypsäjän näkökulmasta. Ero on iso, muistaakseni mittauksiin perustuvalla tiedolla laskettuna lypsettävyyden perinnöllisyysaste on melkein puolet parempi kuin haastattelutiedolla. (Periytyvyyshän on tietty koko ajan sama, mutta tarkempi data antaa vähemmän harhaa ja "tiheämmän" asteikon).
"Sekakarjaefekti" tuskin on merkittävä, koska laskenta korjaa karjavaikutukset. Kunhan vaan skaala on yhdellä tilalla koko ajan sama. Itse ilmoitan lypsettävyydet robotin virtauksiin perustuen, vaikka homma haastattelemalla meneekin. Välillä aina yllättyy miten paljon oma muistikuva ja todellinen lukema ovat ristiriidassa.