Petri voisi vastata mm. seuraaviin suht. olennaisiin kysymyksiin:
1
- Miten toimiva ja demokraattinen ratkaisu on ylikansallinen demokratia?
2
- Miten oikeudenmukaista, toimivaa ja demokraattista on globaali valvonta, jossa yksittäisten valtioiden suvereniteettia loukattaisiin (kunnes ei enää olisi suvereniteettia mitä loukata)?
apilaksen kanssa keskustelu on vaikeaa, kun asia ei oikein etene enkä jaksa jauhaa samaa... Ja meillä on kyllä oikeuslaitos jo olemassa (apilaksen viestin kohta 2), en lämpene apilaksen yhden miehen kenttätuomioistuimelle.
1
Ylikansallinen demokratia toiminee yhtä hyvin tai huonosti kuin ylikunnallinen tai ylimaakunnallinen demokratia. Aina vaikeutuu, kun edustuksellisuus lisääntyy; aikanaan Kreikan toridemokratiakin oli vain vapaita miehiä varten, orjat ja naiset pysyivät kotona.
Mutta pointtini on, että jos talouselämän suhteellisen edun periaatteesta, minkä yksi ilmenemä on EU ja eurooppalainen vapaakauppa, halutaan nauttia, on myös lainsäädännön ja valvonnan pyörittävä samalla tasolla. Ettei tule sosiaali-ympäristödumppausta tai muuta kilpailua vääristävää.
Itse olen paljon kiinnostuneempi sosiaalisesta ja ekologisesta kestävyydestä kuin taloudellisesta menestyksestä. Tuosta syystä mm. äänestiin aikanaan ei EU:lle. Tällä hetkellä en kuitenkaan näe reaalipoliittisia vaihtoehtoja, radikaalista irrottautumisesta seuraava elintason lasku ei saavuta "näköpiirissä olevalla ajanjaksolla" sellaista kannatusta, että se toimisi.
Onko sitten revarihenkeä, kun tällä hetkellä näen tärkeämmäksi kehittää eurooppalaista talouselämää toivomaani suuntaan? En nimittäin paljoa ole takuita, että "ulko-EU -Suomi" olisi sosiaalisesti tai ekologisesti jotenkin parempi, saattaa aivan toisenlaiset voimat jyllätä sen jälkeen. Vai onko tämä kansojen välisen yhteistyön kehittäminen - vaikkakin vasta se kakkosvaihtoehto - kuitenkin realistisempi?
2
Kysymys onkin hyvä. Edelleen tullaan samaan kuin tuossa ykkösvastauksessa: minkäkokoiseen joukkoon kukin identifioituu. Kyllä meillä on jo sellaisia kyläpoliitikkoja, joille naapurikylään tuleva "kunnan hyvä" on jo punainen vaate ja "meidän oikeuksiin" puuttumista.
Tätä symmetriaa vain haen: jos saadaan, pitää myös antaa. Rahaa vastaan annetaan valtaa pois. Tai: kun ammennamme isommasta astiasta hyvinvointia, niin täytyy hyväksyä, että muutkin säätelevät lähteen käyttöä. Ehkä minulla on joku asenneongelma, kun en kansallisvaltiota näe erityisen suurena ja pyhänä asiana.
..................
Edelläoleva puhtaasti taloutta. EU ja moni muukin kansainvälinen yhteistyöfoorumi on syntynyt toisen maailmansodan jälkitunnelmissa. Kun meillä on naapureiden (ja muiden vasenkätisten tai vääränväristen) kanssa tarpeeksi yhteisiä intressejä, niin ei niin helposti tapeta heitä tai heidän kavereitaan. Ei aivan vähäinen argumentti tämäkään, kun kuuntelee vanhemman sukupolven muistoja 40-luvulta tässä "maailman rauhallisimman rajan" äärellä. Jossain muualla oli vielä lämpimämpää.
Petri