Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
  • Tavallinen aihe

Aihe Mattoperä  (Luettu 16517 kertaa)

kaaleppi

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 762
Vs: Mattoperä
Taitaa sen kaks ropellisen karhottimenkin saada sillä mattoperän hinnalla..

Niin vaan kun et sää sillä kaks ropellisella yhdistä 9 metriltä karhoa kerta ajolla. Se minkä sillä voi tehdä on pöyhiä valmista isoa karhoa sekasin että se kuivuu kunnolla. Josko lopputulos kuivumisen puolesta olisi sama kuin levälleen niitetty ja karhotettu.

10.5m rehut yhteen kaks roottorisella karhottimella. 9m leveydeltä karhottaessa ei ny karhottimen tartte olla ku 7m työleveydellä

Nyt taisi olla puhe näistä:

http://image.nettix.fi/extra/machineimg/1087101_1087200/heina-ja-sailorehukoneet-ylo-1087115_b_ea8b623c9644c313.jpg

nAGGI-nYLYGGI

  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1114
Vs: Mattoperä
Ongelmana lienee tämä säilöntäsysteemini, jossa on tällä hetkellä 8 metrin rintuus 3 metrisillä elementeillä, enkä saa syötettyä (lue: lehmät eivät kerkeä syömään) enempää kuin puolet rintuuksesta päivässä. Pinnan lämpeämistä ja sen tuottamaa ongelmaa on näin syystalvesta ja silloinkin lämpimimmillä keleillä. Pinta-alaa olisi tarpeeksi tehdä vaikka 3krt eläinmäärälle rehut, mutta se ei ole tässä nyt se pointti. Sitä kun vain haluaisi minimoida tuon rehun pilaantumisen, joten siksi happo vertailuun ensi vuodeksi.

Jos sallit kysymän, miten teet painotuksen omalle rehullesi ja millaisia tuloksia olet saanut? Tarkkuussilputtu rehu lienee vielä hieman kiitollisempi tapa säilöä, levittämisen helppouden takia.
Tiivistys 10-15 sentin kerroksina ja jyräys joko 22tn kaivinkoneella tai traktorilla. Öiksi muovit päälle. Mut sun kohdalla ongelma on enemmän se, että rehu lähtee käymään pellolla maatessa. Osa sokereista on jo käytetty ennen kuin saat rehut ilmatiiviiseen varastoon. Käyminen jää epätäydelliseksi (onko pH yli 4?) Tähän vielä pitkä silppu ja enemmän ilmaa rehumassassa, niin lämpeneminen on varmaa. Happo ei poista tuota ongelmaa helpolla, käyttömäärää joudut nostamaan reilusti yli 5l per tonni. Helpompaa ja halvempaa olisi fiksata korjuurutiinit ;)

. Mitä vielä tulee kuivumiseen, eikö se kokonaisuus tasaannu aivan hyvin vaikka karhon pohjan rehussa on KA% 15 ja päällimmäisessä 50.
Mutta sen rehumassan kannalta ei ole ollenkaan sama. Tuosta kasasta optimaalista rehua tulee vain siitä kapeasta kaistasta, jossa kosteus on 30-35. Kuivin ja kostein osa käy vajaasti ja näkyy sitten syöttövaiheessa lämpenemisherkkyytenä. Voipi sulavuuskin valmiissa massassa olla pari pykälää alempi kuin ennen niittoa otetussa raaka-ainenäytteessä.

Karhotus on muuten hyvä ,mutta rehun joukkoon tulee maata se taas ei ole hyvä.Mattoperällä puhtaampi ja laadukkaampi rehu jos on poutaa ,siinäpä se onkin jos .
Edes pöyhintä+karhotus ei nostanut tuhkapitoisuutta.

Pitääpä pistää tämä homma uudelleen harkintaan. pH oli näytteessä alle 4 ja kaikki säilönnälliset tuloksetkin ok, mutta tuo sokeri oli tosiaan jotakin 28 pintaan. Tämä viittaisi tosiaan siihen, että sitä on kulutettu jo väärässä paikassa ja väärään aikaan. Syönnissä ei mitään ongelmaa sinänsä ole ja rehun pituus on noukinvunulle tyypillistä pitkää ja pätkää. Vaan näitä tietoja pitää nyt alkaa vähän soveltamaan.

Jos ei NH tuosta jontkosta mene yli, niin minä lupaan...

Suki

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 787
Vs: Mattoperä
Ilmiön huomaa, jos siirtyy pyöröpaalaukseen heikosti hoidetusta siilo/aumakorjuusta. Rehualan tarve tuntuu pienenevän valtavasti. Huomasin tämän aikanaan ihan omakohtaisesti, kun tarkkuussilppurituhertamisesta siirtyttiin paalauttamaan rehut vuosituhannen alussa. Rehualan tarve pieneni 10-20% heti ensimmäisenä vuotena, kun esikuivatusaika pidettiin pienenä ja paalain kääri rehut samantien ilmatiiviiksi. En vaan ymmärtänyt sitä silloin.

Jos nyt hyppäisit tarkkuusilputusta pyöröpaalattuun kävisi varmaan samalla lailla. Nyt vaan huomaisit apevaunun vaa'asta että syönti tippuu ja tippuu tuotoskin :P

Viiitsi viitsi. Meillä kyllä lehmät dumppaa pyöröpaalisäilistä kun ovat tottuneet tarkkuussilputtuun. Viikko laakasiiloo nyt syötetty ja tuotos noussut noin kilolla lehmää kohden päivässä..

On tuossa mitä mainitsit varmaan kyllä perääkin. Meillä alkoi rehu riittämään paremmin jo kun siirryttiin kelasilppurista tarkkuussilppuriin vuosituhannen vaihteessa. Samalla nousi tuotos (syönti) aika rajusti (500 kg/lehmä/vuosi) joten hävikit todennäköisesti pieneni hirveästi. Investointi maksoi itsensä karkeasti vuodessa takaisin  :o. Sopii miettiä mitä karhottaminen (ja pöyhiminen) merkkaisi sitten isommalla karja- ja päämäärällä.

Viimeksi muokattu: 06.10.12 - klo:15:33 kirjoittanut Suki

Selittäjät selittää,
koirat haukkuu perään,
mutta karavaani kulkee taas.

Adam Smith

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 10972
  • Gee!!
Vs: Mattoperä
Sopii miettiä mitä karhottaminen (ja pöyhiminen) merkkaisi sitten isommalla karja- ja päämäärällä.
Juuri sitä tässä mietitään ja testataan :)

Pitääpä pistää tämä homma uudelleen harkintaan. pH oli näytteessä alle 4 ja kaikki säilönnälliset tuloksetkin ok, mutta tuo sokeri oli tosiaan jotakin 28 pintaan. Tämä viittaisi tosiaan siihen, että sitä on kulutettu jo väärässä paikassa ja väärään aikaan. Syönnissä ei mitään ongelmaa sinänsä ole ja rehun pituus on noukinvunulle tyypillistä pitkää ja pätkää. Vaan näitä tietoja pitää nyt alkaa vähän soveltamaan.
Jos pH on alle neljän, on se ainakin käynyt. Sokeria tosin pitäis jäädä yli 50 pinnaa, mutta tästähän ollaan montaa mieltä. Isossa karhossa hautominen lisää vääräntyyppisien bakteerien kasvua, kun massassa ei vielä oikeita ole mukana. Siihen päälle pidemmän silpun väkisin tuoma lisäilma tiivistyksen jälkeen. Löytyykö rehusta valkoisia homeklimppejä? Se kun on varma merkki puutteista siilotyössä.

Oma jännäys taitaa olla ohi. ka 24% hernevehnä ei tunnu kuumenevan siilossa, vaikkei rintaus etene kuin 10-15 senttiä päivässä. Nyljen koko rintauksen kumminkin joka päivä. Nostin riskiä reilusti avaamalla sen alle 10 pv sulkemisesta :D :D :D
                   
*****ilu on jokamiehenoikeus ja syytteen saa vasta se joka lyö.