Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
  • Tavallinen aihe

Aihe Mattoperä  (Luettu 15652 kertaa)

apilas

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 23100
  • fendt parkissa
Vs: Mattoperä


http://www.youtube.com/watch?v=hgODuKvIe50&feature=related JF-STOLL GXT tuon jäljil ei tartte haravoira :P
Miksi kaikki jotka ovat erimieltä kanssani ovat idiootteja?

Greenpwr

  • Vieras
Vs: Mattoperä

Tekeekö kukaan niin että niittomurskaa mahdollisimman leveän karhon ja karhottaa? Meneekö tasaisesta ja nopeasta kuivatuksesta saatu hyöty rehu polkemiseen?

Toki karhottimet levällään jos kelit ja satotasot hyvät ja karhotin käytössä. Märällä kelillä ja heikossa kasvustossa kannattaa kaataa kapeammalle, vaikka oliskin karhotin - ohut ja/tai märkä kasvusto painuu sänkeen, tappio karhotuksessa kasvaa tai joutuu kaapimaan karhotimella maata myöten


Ittesä on kaikista helpoin saada uskomaan omia sel...ku perusteluja, elikkäs kun kolme renkaiden väliin niitettyä karhoa vetää yhteen, niin "pöyhimättä" jää keskimmäisen karhon pohja, eli noin 1/6 heinistä. Sopivissa olosuhteissa kuivuminen karholla jatkuu, toki pöyhintä kosteuden hallintaan apua tuo.

ööö, mitenkä tämä liittyy vastaukseeni, tai oikeastaan mihinkään tässä?

Jos halutaan nopea esikuivaus, niin tietenkin kannattaa mahdollisimman leveälle niittomurskaimella karho levittää, siinähän se kuivuminen tapahtuu tehokkaasti, ja karhotuksen ajankohdalla pystytään kuivumisastetta säätämään, isolla karholla kuivuminen hidastuu. Adamin mainitsema pöyhiminen toki varmasti vielä nopeuttaisi kuivumista, kannattavuudesta en nyt tiedä.

Sellainen on huomattu, että paksua apila ja hernekasvustoja ei kannata liian aikaisin karhottaa (ja varmaan sama koskee ehkä pahemmin vielä mattoperää) koska paksulla karholla on riski kasvuston "lämpiämisestä" varsinkin lämpimillä korjuukeleillä, joka voi johtaa virhekäymisiin ja tappioihin sitä kautta.

 Yrittää liittyä Adamin mainitsemaan pöyhintään. Kuivanheinän tekijät hyvin harvoin levälleen niittää, korkea karho tuulessa paremmin tuulettuu ja heinästä vapaa pelto pinnasta kuivuu nopeasti. Kasisatasen kronen tehollinen työleveys kolmelta karholta max reilu yhdeksän metriä, pöyhityllä seittämän ja puol.

Peurajussi

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 3270
Vs: Mattoperä

 Yrittää liittyä Adamin mainitsemaan pöyhintään. Kuivanheinän tekijät hyvin harvoin levälleen niittää, korkea karho tuulessa paremmin tuulettuu ja heinästä vapaa pelto pinnasta kuivuu nopeasti. Kasisatasen kronen tehollinen työleveys kolmelta karholta max reilu yhdeksän metriä, pöyhityllä seittämän ja puol.

Olisko kuivaheinäkarholla ja säilörehukarholla kuitenkin jotain eroa..? Vai tehdäänkö kuivaheinäkin nykyään yhtä sulavasta rehusta kuin säilörehu?
Someone´s  gotta be prick and tell true things aloud

Jos nainen on kaunis alasti, on hän sitä myös vaatteet päällä

Koeman

  • Harjaantunut
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 196
Vs: Mattoperä
Yhdeksän metrin koneella karhosta ainakin tulee niin suuri ettei kuivu alta ollenkaan, vaikka olisi minkälainen helle. Karho pinnalta aivan kuivaa, mutta alla vesi valuu puristettaessa. Miellummin levälleen ja karhotus, kun alkaa olemaan kuivaa. Kuivuminen nopeampaa ja tasaisempaa.

Greenpwr

  • Vieras
Vs: Mattoperä

 Yrittää liittyä Adamin mainitsemaan pöyhintään. Kuivanheinän tekijät hyvin harvoin levälleen niittää, korkea karho tuulessa paremmin tuulettuu ja heinästä vapaa pelto pinnasta kuivuu nopeasti. Kasisatasen kronen tehollinen työleveys kolmelta karholta max reilu yhdeksän metriä, pöyhityllä seittämän ja puol.

Olisko kuivaheinäkarholla ja säilörehukarholla kuitenkin jotain eroa..? Vai tehdäänkö kuivaheinäkin nykyään yhtä sulavasta rehusta kuin säilörehu?

 Ei ole, molemmissa on heiniä ja molemmat pitäis saada tavoitekosteuteen mahdollisimman nopeasti.

nAGGI-nYLYGGI

  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1114
Vs: Mattoperä
Itellä käytössä pöttingerin 3,5m mattoperällinen hinattava malli ja tuo kuivuminen jos ois vähänkää nopeampaa, niin pois en antais. Jos urakoitsijalla karhotuttas, niin siinä ois vaihtoehto, mutta pienellä porukalla ei kiinnostais yks välivaihe lisää. Tuommosen perhosen jälkeen kaikkien yhistäminen kerralla kunnon heinässä voi olla vähän siinä ja siinä. Pitää tosiaan antaa se 2 päivää riutua auringossa, että saa kuivumaan biologiselle aineelle käypäseks. Miten on, käytättekö muuten mattoperäläiset biologisia säilöntäaineita vaiko ihan happoa? Itellä 2 vuotta biologisilla ja meinaa tuo siilon pinta alkaa näin syksystä aina ynnähtämään ja seuraavalle kasvukaudelle ois tarkotus vaihtaa happoon. Koneet tietty tykkää vähemmän, mutta ehkä tuo naisväki navetassa enemmän?
Meneksää ny, laskematta kokonaisuutta, tekniikka edellä tässä touhussa?

Pöyhimällä saa esikuivatusajan lyhennettyä 8-10 tuntiin. Kustannus toki lisääntyy, mutta laatu paranee ja hävikki pienenee huomattavasti enemmän, kunhan kaikki työvaiheet tehdään oikein. Ja voi huoletta käyttää biologisia aineita. Eli mietis ny, kannattaako kaksinkertaistaa säilöntäainekustannus vain siksi, että saa niitellä mattoperällä ja hukata osan sadosta loputtomalla esikuivatusajalla ? Boonuksena tulee joko enemmän rehua tai vaihtoehtoisesti tiputat nurmialaa 5% ;)

No juu, kyllä menin kieltämättä vähän tekniikka edellä myyntimiehen ajatuksen mukana, mutta kuten sanottua, pois en välttämättä antaisi. Normaalina kesänä kosteus ja kuiva-aineet ovat olleet ihan kohdillaan ja nytkin rehuanalyysi osoitti, että kaikki ominaisuudet mitä rehulta osaan odottaa ja toivoa, täyttyivät. Ongelmana lienee tämä säilöntäsysteemini, jossa on tällä hetkellä 8 metrin rintuus 3 metrisillä elementeillä, enkä saa syötettyä (lue: lehmät eivät kerkeä syömään) enempää kuin puolet rintuuksesta päivässä. Pinnan lämpeämistä ja sen tuottamaa ongelmaa on näin syystalvesta ja silloinkin lämpimimmillä keleillä. Pinta-alaa olisi tarpeeksi tehdä vaikka 3krt eläinmäärälle rehut, mutta se ei ole tässä nyt se pointti. Sitä kun vain haluaisi minimoida tuon rehun pilaantumisen, joten siksi happo vertailuun ensi vuodeksi.

Jos sallit kysymän, miten teet painotuksen omalle rehullesi ja millaisia tuloksia olet saanut? Tarkkuussilputtu rehu lienee vielä hieman kiitollisempi tapa säilöä, levittämisen helppouden takia.
Jos ei NH tuosta jontkosta mene yli, niin minä lupaan...

kaaleppi

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 762
Vs: Mattoperä
Yhdeksän metrin koneella karhosta ainakin tulee niin suuri ettei kuivu alta ollenkaan, vaikka olisi minkälainen helle. Karho pinnalta aivan kuivaa, mutta alla vesi valuu puristettaessa. Miellummin levälleen ja karhotus, kun alkaa olemaan kuivaa. Kuivuminen nopeampaa ja tasaisempaa.

Kyllä kuivuu aika hyvin kunhan jää höttöseks. Tarkottaa että murskaimet pitää olla täysillä ja kierroksia tarpeeks että ne on sitten täysillä täysillä. Karhosta pitää yrittää tietenkin tehdä niin leveä kuin noukkimet sallii. Mun koneella se hoituu yksinkertasesti mattoperää pyörittävän lohkon virtauksen säädöllä. Tosiaan voin sanoa että ainakin 2 päivää kestää lämpiämättä normikeleillä. Mitä vielä tulee kuivumiseen, eikö se kokonaisuus tasaannu aivan hyvin vaikka karhon pohjan rehussa on KA% 15 ja päällimmäisessä 50. Toinen vaihtoehto, jos haluaa harrastella, on ajaa perhosen yhdistämä karho kertaalleen sopivassa vaiheessa peruspöyhimellä sekasin. On hitusen halvempi kuin ammattimainen karhotin ja kulkee vaikka veteraanikoneella vähillä mehuilla.  :P

SAS

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 12800
  • Velehojen Veleho
Vs: Mattoperä
Karhotus on muuten hyvä ,mutta rehun joukkoon tulee maata se taas ei ole hyvä.Mattoperällä puhtaampi ja laadukkaampi rehu jos on poutaa ,siinäpä se onkin jos .
Mystinen Logger,arkinen aivan,Talouden ja politiikan arvostettu tutkija.Ilmastotutkimuksen huippu luotettava kriitikko.Sääennustamisen moninkertainen Suomen Mestari.
Pikkutilallinen yrittää omillaan,suuri tilallinen tarvitsee yrittämiseen EU:n tukea !

Red Bull

  • Vieras
Vs: Mattoperä
Yhdeksän metrin koneella karhosta ainakin tulee niin suuri ettei kuivu alta ollenkaan, vaikka olisi minkälainen helle. Karho pinnalta aivan kuivaa, mutta alla vesi valuu puristettaessa. Miellummin levälleen ja karhotus, kun alkaa olemaan kuivaa. Kuivuminen nopeampaa ja tasaisempaa.

Kyllä kuivuu aika hyvin kunhan jää höttöseks. Tarkottaa että murskaimet pitää olla täysillä ja kierroksia tarpeeks että ne on sitten täysillä täysillä. Karhosta pitää yrittää tietenkin tehdä niin leveä kuin noukkimet sallii. Mun koneella se hoituu yksinkertasesti mattoperää pyörittävän lohkon virtauksen säädöllä. Tosiaan voin sanoa että ainakin 2 päivää kestää lämpiämättä normikeleillä. Mitä vielä tulee kuivumiseen, eikö se kokonaisuus tasaannu aivan hyvin vaikka karhon pohjan rehussa on KA% 15 ja päällimmäisessä 50. Toinen vaihtoehto, jos haluaa harrastella, on ajaa perhosen yhdistämä karho kertaalleen sopivassa vaiheessa peruspöyhimellä sekasin. On hitusen halvempi kuin ammattimainen karhotin ja kulkee vaikka veteraanikoneella vähillä mehuilla.  :P

Taitaa sen kaks ropellisen karhottimenkin saada sillä mattoperän hinnalla..

arzyboy

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 4314
  • Autetaan miestä mäessä...
Vs: Mattoperä
Karhotus on muuten hyvä ,mutta rehun joukkoon tulee maata se taas ei ole hyvä.Mattoperällä puhtaampi ja laadukkaampi rehu jos on poutaa ,siinäpä se onkin jos .

Yksikään rehunäyte ei ole osoittanut että maata olisi tullut rehuun vaikka onkin karhotettu :o Ei karhotin ota oikein säädettynä multaa karhoon. Sänki pitää olla mieluiten lähempänä 10 cm kuin 5 cm karhottimen kanssa.... Jälkikasvukin on paljon parempi ja apilatkin tykkää kun jättää pitemmän sängen. Eli neljän vuoden kokemuksella sanoisin että täyttä legendaa tuo karhottimen multausominaisuudet ;D

Kontuveikko

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 434
Vs: Mattoperä
Missä vaiheessa kuivatusta rehun reaalinen määrä alkaa vähentyä, taivaalleko se häipyy?

Adam Smith

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 10972
  • Gee!!
Vs: Mattoperä
Ongelmana lienee tämä säilöntäsysteemini, jossa on tällä hetkellä 8 metrin rintuus 3 metrisillä elementeillä, enkä saa syötettyä (lue: lehmät eivät kerkeä syömään) enempää kuin puolet rintuuksesta päivässä. Pinnan lämpeämistä ja sen tuottamaa ongelmaa on näin syystalvesta ja silloinkin lämpimimmillä keleillä. Pinta-alaa olisi tarpeeksi tehdä vaikka 3krt eläinmäärälle rehut, mutta se ei ole tässä nyt se pointti. Sitä kun vain haluaisi minimoida tuon rehun pilaantumisen, joten siksi happo vertailuun ensi vuodeksi.

Jos sallit kysymän, miten teet painotuksen omalle rehullesi ja millaisia tuloksia olet saanut? Tarkkuussilputtu rehu lienee vielä hieman kiitollisempi tapa säilöä, levittämisen helppouden takia.
Tiivistys 10-15 sentin kerroksina ja jyräys joko 22tn kaivinkoneella tai traktorilla. Öiksi muovit päälle. Mut sun kohdalla ongelma on enemmän se, että rehu lähtee käymään pellolla maatessa. Osa sokereista on jo käytetty ennen kuin saat rehut ilmatiiviiseen varastoon. Käyminen jää epätäydelliseksi (onko pH yli 4?) Tähän vielä pitkä silppu ja enemmän ilmaa rehumassassa, niin lämpeneminen on varmaa. Happo ei poista tuota ongelmaa helpolla, käyttömäärää joudut nostamaan reilusti yli 5l per tonni. Helpompaa ja halvempaa olisi fiksata korjuurutiinit ;)

. Mitä vielä tulee kuivumiseen, eikö se kokonaisuus tasaannu aivan hyvin vaikka karhon pohjan rehussa on KA% 15 ja päällimmäisessä 50.
Mutta sen rehumassan kannalta ei ole ollenkaan sama. Tuosta kasasta optimaalista rehua tulee vain siitä kapeasta kaistasta, jossa kosteus on 30-35. Kuivin ja kostein osa käy vajaasti ja näkyy sitten syöttövaiheessa lämpenemisherkkyytenä. Voipi sulavuuskin valmiissa massassa olla pari pykälää alempi kuin ennen niittoa otetussa raaka-ainenäytteessä.

Karhotus on muuten hyvä ,mutta rehun joukkoon tulee maata se taas ei ole hyvä.Mattoperällä puhtaampi ja laadukkaampi rehu jos on poutaa ,siinäpä se onkin jos .
Edes pöyhintä+karhotus ei nostanut tuhkapitoisuutta.
                   
*****ilu on jokamiehenoikeus ja syytteen saa vasta se joka lyö.

Greenpwr

  • Vieras
Vs: Mattoperä

Edes pöyhintä+karhotus ei nostanut tuhkapitoisuutta.

 Minkä ihmeen takia sinä tuommosia mittailet, eikö olis helpompi ennustaa?

kaaleppi

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 762
Vs: Mattoperä
Taitaa sen kaks ropellisen karhottimenkin saada sillä mattoperän hinnalla..

Niin vaan kun et sää sillä kaks ropellisella yhdistä 9 metriltä karhoa kerta ajolla. Se minkä sillä voi tehdä on pöyhiä valmista isoa karhoa sekasin että se kuivuu kunnolla. Josko lopputulos kuivumisen puolesta olisi sama kuin levälleen niitetty ja karhotettu.

Mutta sen rehumassan kannalta ei ole ollenkaan sama. Tuosta kasasta optimaalista rehua tulee vain siitä kapeasta kaistasta, jossa kosteus on 30-35. Kuivin ja kostein osa käy vajaasti ja näkyy sitten syöttövaiheessa lämpenemisherkkyytenä. Voipi sulavuuskin valmiissa massassa olla pari pykälää alempi kuin ennen niittoa otetussa raaka-ainenäytteessä.
Meinaatko että silputtuna, aumaan levitettynä ja poljettuna / paalattuna massan kosteuspitoisuus ei tasaannu? Eli että aumaan tai paaliin jäisi kuvia ja märkiä kerroksia vierekkäin/päällekkäin?

erik

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1855
Vs: Mattoperä
Taitaa sen kaks ropellisen karhottimenkin saada sillä mattoperän hinnalla..

Niin vaan kun et sää sillä kaks ropellisella yhdistä 9 metriltä karhoa kerta ajolla. Se minkä sillä voi tehdä on pöyhiä valmista isoa karhoa sekasin että se kuivuu kunnolla. Josko lopputulos kuivumisen puolesta olisi sama kuin levälleen niitetty ja karhotettu.

10.5m rehut yhteen kaks roottorisella karhottimella. 9m leveydeltä karhottaessa ei ny karhottimen tartte olla ku 7m työleveydellä