Tuloksen jakaminen ylisuurena osuuspääoman korkona korkeamman lihan hinnan sijaa on mielestäni perusteltua. Koroista 1500 saa verottomana ja puoliso vielä toiset 1500. Eihän se paljon ole, mutta esim. 40 % verolla se on kuitenkin 1200 puhtaana käteen. Lisäksi ainakin Itikan osuuspääoman verotusarvo on n. 4-kertainen, jolloin tästäkin syystä kannattaa koko ajan pitää osuuspääoma kokonaan maksettuna. Ja kun näin on, pitää pääomalle saada myös kunnon tuotto.
Sillä syödään varoja mikä olisi käytettävissä tuotekehitykseen.
Valiokin on osakeyhtiö, mutta sillä erotuksella että Valio on suljettu osakeyhtiö jonka omistaa 100% tuottajat.
Atria ja HK taas on pörssi noterattuja osakeyhtiöitä joista osuuskunnat omistaa 60% ja osuuspääomalle on maksettu parhaillaan 20% korko ja huonoimilaankin sen mitä Valiolaiset tuottajat on saaneet osuuspääoman korkona aina eli 5%.
eli tässä tullaan kysymykseen että onko lihataloista osuuspääoman korkona pumpattu kaikki tuotekehitelyyn käytettävissä oleva raha pois kun Valio taas tekee jatkuvasti tuotekehitystä että voi maksaa parempaa tuottaja hintaa.
Eli Suomeksi sanottuna pitäisikö Lihatalojen johto kantaa isäntäväen toimesta pellolle ja sanoa että "tuossa on kilometritehdas!"
Eihän lihatalot maksa mitään osuuspääomankorkoa. Pörssiyhtiöt maksaa omistajilleen osinkoa josta sitten omistajaosuuskunnat maksaa oman taloutensa mukaan osuuspääoman korkoa jäsenilleen. Mä en kyllä löydä tuosta mitään kytköstä tuotekehitykseen??
Se että lihanhankintayhtiön edustajat kytkee osuuspääoman koron lihanhintaan on sitten ihan oma juttunsa. Niilläkään ei oikeastaan ole mitään kytköstä, osuuskunnat ei osta lihaa, eikä osakeyhtiö maksa osuuspääomankorkoa.
Mitä sitten tulee Valion korkopolitiikkaan, niin lihataloissa ei tunneta käsitettä jälkitili.