• Tavallinen aihe

Aihe Lammastaloudesta  (Luettu 87182 kertaa)

Petri

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 4894
Vs: Lammastaloudesta

Minä olen ottanut sen linjan, että tilalta lähtee vain tarkastettua lihaa.
No, meilläkin sirkkelisahurin sormet riittää tämän bisneksen kirjanpitoon... Ja sitten joulun/pääsiäisen alla hoidetaan joitain vuokranantajia ym. avustajia palalla savulihaa (savustamo 200 metriä kotoa), joka tehdään kyllä itse teurastetusta.

Petri

virva

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Harjaantunut
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 129
Vs: Lammastaloudesta
No, miltä näyttää tänä päivänä? Kannattaako bisnes?
Leikkivä lapsi ei sammaloidu

Petri

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 4894
Vs: Lammastaloudesta
No, miltä näyttää tänä päivänä? Kannattaako bisnes?
Pari linkkiä:
http://yle.fi/alueet/perameri/2012/03/meri-lapin_karitsa_viedaan_kasista_3359988.html
ja
http://yle.fi/alueet/perameri/2012/03/lammasta_ei_tuoteta_tarpeeksi_3356776.html

Hengissä pysytään mutta vähän kuin jäitä polttelis. Kait sen noin voi tiivistää...

Petri

emo-heikki

  • Vieras
Vs: Lammastaloudesta
Kerran oli yhden isännän kanssa puhetta  näistä rituaaliteurastuksista yms. Kerroin, että mielestäni ainoa oikea tapa lopettaa nauta/lammas yms. on niin että tainnuttaa sen ensin. Hän taas oli sitä mieltä, että ihan sama kun hengiltähän se eläin kuitenkin otetaan. Esitin sitten kysymyksen, että olisiko hänestä itsestään parempi tulla tapetuksi kaula auki viillettynä tainnutettuna vai ilman tainnutusta. Jostain syystä meitin keskustelu kuivahti sitten siihen, vaikea sanoa miksi :-\

Sinänsä mulle on ihan sama vaikka jotain loitsuja teurastaja lukisikin jossain toimenpiteen kohdassa, kunhan homma hoidetaan eläintä kunnioittaen, nopeasti ja mahdollisimman kivuttomasti/pelottomasti.



No jos sut pistetään riihenseinää vasten teloitettavaksi, niin miten se homma muka inhimillisemmäksi muuttuu, jos ennen laukausta lyödään taju kankaalle ????

Inhimillisempää tai eläimellisempää, mutta kyllä siinä tilanteessa varmaan useimmat valitsisivat sen tainnutuksen ensin. Etkö sinä? Olisiko kiva korista henkihieverissä edes muutamien sekuntien ajan tajuten että se on loppu nyt? Tuskin, en usko jos väität toisin. Tai no oikein tosi isäntämiehet ovatkin joskus niin karua sakkia, että oksat pois. Mutta kyllä se eläimen asiallinen lopettaminen on sellainen taito, että jokaisen itseään ja eläimiään kunnioittavan karjanomistajan se kuuluisi osata tehdä tarvittaessa. Aina ei valitettavasti ihan niin ole. :'(

Kuulin sellaisesta tutkimuksesta, jossa sanottiin, että Halai teurastuksessa kun aivoista katoaa veri välittömästi kaulan katkaisun jälkeen, niin eläin tantuu tavallaan, eli ei se ole tajuissaan kun se veri valuu ulos.
Siinä mielessä se on sama tainnutetaanko se lammas vai ei.

shavia

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 250
Vs: Lammastaloudesta
Kerran oli yhden isännän kanssa puhetta  näistä rituaaliteurastuksista yms. Kerroin, että mielestäni ainoa oikea tapa lopettaa nauta/lammas yms. on niin että tainnuttaa sen ensin. Hän taas oli sitä mieltä, että ihan sama kun hengiltähän se eläin kuitenkin otetaan. Esitin sitten kysymyksen, että olisiko hänestä itsestään parempi tulla tapetuksi kaula auki viillettynä tainnutettuna vai ilman tainnutusta. Jostain syystä meitin keskustelu kuivahti sitten siihen, vaikea sanoa miksi :-\

Sinänsä mulle on ihan sama vaikka jotain loitsuja teurastaja lukisikin jossain toimenpiteen kohdassa, kunhan homma hoidetaan eläintä kunnioittaen, nopeasti ja mahdollisimman kivuttomasti/pelottomasti.



No jos sut pistetään riihenseinää vasten teloitettavaksi, niin miten se homma muka inhimillisemmäksi muuttuu, jos ennen laukausta lyödään taju kankaalle ????

Inhimillisempää tai eläimellisempää, mutta kyllä siinä tilanteessa varmaan useimmat valitsisivat sen tainnutuksen ensin. Etkö sinä? Olisiko kiva korista henkihieverissä edes muutamien sekuntien ajan tajuten että se on loppu nyt? Tuskin, en usko jos väität toisin. Tai no oikein tosi isäntämiehet ovatkin joskus niin karua sakkia, että oksat pois. Mutta kyllä se eläimen asiallinen lopettaminen on sellainen taito, että jokaisen itseään ja eläimiään kunnioittavan karjanomistajan se kuuluisi osata tehdä tarvittaessa. Aina ei valitettavasti ihan niin ole. :'(

Kuulin sellaisesta tutkimuksesta, jossa sanottiin, että Halai teurastuksessa kun aivoista katoaa veri välittömästi kaulan katkaisun jälkeen, niin eläin tantuu tavallaan, eli ei se ole tajuissaan kun se veri valuu ulos.
Siinä mielessä se on sama tainnutetaanko se lammas vai ei.

Ihan puhdas uskonasia se onkin. Niin tainnutus kuin tainnuttamatta jättäminenkin. Molemmissa tapauksissa eläin kuolee yhtä nopeasti, eli siihen kun veri lasketaan pois. Molemmissa tapauksissa myös sydän lyö yhtä pitkään, eli veri poistuu lihaksista yhtä hyvin. Väitän, että lihasta ei pysty toteamaan, onko se teurastettu tainnuttamalla tai tainnuttamatta. Vai pystyykö?

Puolestaan tuo, että eläintä pitäisi kohdella kuten ihmistä, myös tappaessa, kertoo syvästä yhteiskuntamme rappiotilasta. Sivistyneessä yhteiskunnassa ihmisiä ei teurasteta kuten eläimiä, joten vertaus on vähän huono. Myöskään sairasta ihmistä ei lopeteta kuten sairaalle eläimelle tehdään, vaikka tätä jotkut jo taitavat ehdotella. Sivistyneessä yhteiskunnassa ihminen tuntee oman arvonsa, ja osaa sitä kautta myös arvostaa myös eläimiä. Rappioon ajautuneessa yhteiskunnalla ihmisarvo ja eläimen arvo alkavat tarkoittaa samaa. Ja siihen ollaan kovasti menossa. Tämäkin on muuten pohjimmiltaan uskon asia.

Ihan käytännössä verenlasku tainnutetusta eläimestä on tietysti helpompaa, kun ei tarvitse olla avustajan pitelemässä toisen sohiessa puukolla kurkkua auki. Mutta toisinkin uskovien teurastustapa on mielestäni aivan yhtä hyväksyttävä. Hekin tekevät rituaalinsa siksi, että kunnioittavat eläintä.

Ja jos ihmiselle kerran on tärkeää tietää, onko verenlasku tuskallista, niin voihan sitä kysyä joltakin itsemurhaa yrittäneeltä. Heitä lienee elossa montakin sellaista, jolta on ehtinyt taju lähteä mutta henki ei.

iskra

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 11556
Vs: Lammastaloudesta
  Lämpimissä maissa,ennenkuin oli näitä jäähdytysjuttuja, saattoi olla tärkeää että sydän pumppasi veren tarkkaan ulos ettei jäänyt hapattamaan ruhoa.

 Tainnutushan saattaa lopettaa sen pumpunkin toiminnan,osaako kukaan sanoa jos tappaa elukan ilman verenlaskua koska se tainnutus menee tappamisen puolelle,ts,että tuleekin surma..

Petri

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 4894
Vs: Lammastaloudesta
Tainnutushan saattaa lopettaa sen pumpunkin toiminnan,
muutamankymmenen eläimen kokemuksella en ole tuollaista vielä huomannut. Mutta kokeneemmät tietänevät paremmin.

Petri

iskra

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 11556
Vs: Lammastaloudesta
Tainnutushan saattaa lopettaa sen pumpunkin toiminnan,
muutamankymmenen eläimen kokemuksella en ole tuollaista vielä huomannut. Mutta kokeneemmät tietänevät paremmin.

Petri

  Ei mulla kyllä mitään kokemusta ole mut eiks sitä voi kuollakin kun saa tarpeeks ison tällin päähän ?

Petri

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 4894
Vs: Lammastaloudesta
Tainnutushan saattaa lopettaa sen pumpunkin toiminnan,
muutamankymmenen eläimen kokemuksella en ole tuollaista vielä huomannut. Mutta kokeneemmät tietänevät paremmin.

Petri

  Ei mulla kyllä mitään kokemusta ole mut eiks sitä voi kuollakin kun saa tarpeeks ison tällin päähän ?
No varmaan sellainen karitsa, jonka kallon sisus pursuaa pulttipyssyn tekemästä reiästä ja verta tulee suusta. Mutta sellainen isompi uuhi vain taintuu, pitää veret laskea napauksen jälkeen aika sukkelasti.

Petri

kantola

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 27254
  • Ut sementem feeceris, ita metes.
Vs: Lammastaloudesta
Miten turkispuolella tämä tainnutus ja hengenotto? Satoja kettuja per tarha ja ilmeisesti sähköllä. Ovathan ne ketutkin jo isoja elukoita. Mikä direktiivi ohjaa? Lihan laadusta ei tietty väliä.
Yllä oleva materiaali on laadittu vain informatiivisessa tarkoituksessa, eikä siinä mainittuja seikkoja ole tarkoitettu ohjeeksi tai neuvoksi.

iskra

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 11556
Vs: Lammastaloudesta
No, miltä näyttää tänä päivänä? Kannattaako bisnes?

   Entäs näin tänä vuonna...?

Tapani

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 4372
Vs: Lammastaloudesta
Eilen katoin s-marketissa paikallisen lampurin tuomia lihanpaloja hyllyssä. Ei hyvät ihmiset. Keltaisen ihran peittämiä, huonosti leikattuja, luujauhoisija paloja. Sitten ihmetellään, kun ei mene kaupaksi. Varmaan oli parhaat palat myyty suoraan ja nämä "jätepalat" tuotu marketin lihahyllyyn. En ilenny ottaa niistä paloista kuvia vaikka mieli teki. Jos vielä tiistaina ovat siinä, niin otan varmasti :)

Viimeksi muokattu: 31.03.13 - klo:08:46 kirjoittanut Tapani

landehande

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 5390
  • verkuilla tulevaisuuteen
Vs: Lammastaloudesta
No, miltä näyttää tänä päivänä? Kannattaako bisnes?

   Entäs näin tänä vuonna...?
Kellä kannattaa, kellä ei. Mikään tuotanto ei Suomessa kannata ilman tukea. Tuotanto on parhaimmillaan sopimustuotantoa. Perushinta kiinteä, vain painot ja laatuluokat pompottaa tilityshintaa. Euron korotus viime vuodesta. Jos tuolla sabluunalla ei pärjää, niin on katsottava peiliin.

BACKSPACE

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 28385
  • für immer
Vs: Lammastaloudesta
Eilen katoin s-marketissa paikallisen lampurin tuomia lihanpaloja hyllyssä. Ei hyvät ihmiset. Keltaisen ihran peittämiä, huonosti leikattuja, luujauhoisija paloja. Sitten ihmetellään, kun ei mene kaupaksi. Varmaan oli parhaat palat myyty suoraan ja nämä "jätepalat" tuotu marketin lihahyllyyn. En ilenny ottaa niistä paloista kuvia vaikka mieli teki. Jos vielä tiistaina ovat siinä, niin otan varmasti :)

... ja vieressä Uusi-Seelantilaista punalihaista karitsaa puolella hinnalla ... Joskus kyllä hävettää se puolilaatuinen joutsenlipputuote reilusti paremman ulkolaisen rinnalla  :P
On olemassa 10 ihmistyyppiä. Ne jotka ymmärtävät binääriluvut ja ne jotka eivät ymmärrä.

Herpertti

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 13140
Vs: Lammastaloudesta
Eilen katoin s-marketissa paikallisen lampurin tuomia lihanpaloja hyllyssä. Ei hyvät ihmiset. Keltaisen ihran peittämiä, huonosti leikattuja, luujauhoisija paloja. Sitten ihmetellään, kun ei mene kaupaksi. Varmaan oli parhaat palat myyty suoraan ja nämä "jätepalat" tuotu marketin lihahyllyyn. En ilenny ottaa niistä paloista kuvia vaikka mieli teki. Jos vielä tiistaina ovat siinä, niin otan varmasti :)

... ja vieressä Uusi-Seelantilaista punalihaista karitsaa puolella hinnalla ... Joskus kyllä hävettää se puolilaatuinen joutsenlipputuote reilusti paremman ulkolaisen rinnalla  :P

Meillä syödään aika harvoin lammasta, mutta pääsiäisenä sitä on syöty melkein aina, pakko todeta että monenlaista lammasta on tullut syötyä, mutta kyllä se kotimainen karitsa on aina ollut parhaasta päästä  ;D
Hyvää yötä, sano mummo kun silmä puhkes